ciasteczka - 38126 przepisów (strona:1050/2542)

8 POMYSŁÓW NA NIEBANALNĄ KOLACJĘ 235

postanowiłam zrobić próbę generalną przed świętami. Upiekłam pierożki w wersji na słono z łososiem wędzonym i piernikowe w wersji na słodko (następny  post , które umieściłam w zakładce  CIASTKA ). Są to moje pierwsze pierogi w życiu i nie wyszły idealnie tak, jak bym chciała, ale i tak jestem z siebie dumna. Trening czyni mistrza - następne wyjdą

Kuchnia MagdaLeny
Herbatnikowy przekładaniec 139

połączenia.Na dno blaszki wykładamy 1 warstwę herbatników, na to połowa kremu chałwowego-rozsmarowujemy.Układamy kolejną warstwę herbatników i resztę kremu chałwowgo-rozsmarowujemy i układamy kolejną warstwę herbatników.Ciastka smarujemy masą kajmakową,układamy kolejną warstwę herbatników.Na to warstwa lemon curd-rizsmarowujemy a na wierzch kładziemy ostatnią warstwę ciastek.Wstawiamy ciasto do lodówki na min.1 godzinę.Smacznego Ciasto przechowujemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
naleśniki z prażonymi jabłkami z nutką szałwii 119

składniki na ciasto naleśnikowe: ok. 115 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml mleka 1 jajko 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1 szczypta soli dodatkowo

Domowy Smak Jedzenia
domowy pełnoziarnisty chleb z orkiszu 137

składniki: 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub ziaren orkiszu 20 g drożdży 40 g ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 300

Domowy Smak Jedzenia
Makaron w sosie szafranowym z łososiem, cukinią i czerwonym pieprzem 146

Makaron w kształcie muszelek w aksamitnym sosie szafranowym z soczystym łososiem, startą na dużych oczkach cukinią i delikatnym czerwonym pieprzem. Szafran sprawia, że danie staje się

Oryginalny smak
Restaurant Week oraz Festiwal Smaków Food Trucków 160

sandwiche z pastrami (i nie tylko) Raminio Ramen Burger  - burgery w japońskim makaronie Ramen Krewetka i Kurczak  - krewetki i kurczaki w różnych odsłonach Słodka Fabryczka  - węgierskie ciastka kominkowe Kołowóz  - chrupiący kurczak i awokado Bike Café - kawa Wół i Krowa  - burgery Food Cab  - grillowane kanapki Pan Kasztan  - kasztany Bajgle Króla Jana  - bajgle

Atlas Smaków
Gulasz wołowy z wolnowaru 145

Zapewniam Was, że jeszcze nie jadłam tak pysznego gulaszu jak ten gotowany w wolnowarze. Wołowina jest tak miękka, że rozpływa się w ustach, a smak jest

kuchnia doski
Spełnienie dziecięcych marzeń, czyli Gofrożki w Balduno 109

gofrożki są w pytę. Balduno proponuje nam aż (albo tylko) 5 szalonych kombinacji: wiśniowo-czekoladowy, bananowo-czekoladowy, orzechowy, „oreowy” i owocowy. W każdym z nich znajdziemy świeże owoce, ciastka lub orzechy, bitą śmietanę, polewę owocową lub czekoladę oraz oczywiście lody (w końcu to lodziarnia). Ja wziąłem orzechowego z lodami o smaku solonego karmelu, a mój towarzysz wiśniowo-czekoladowego

Food Square
krucho-drożdżowe rogaliki ze sliwkami 140

Mój A. miał problem z określeniem, w jakiego rodzaju ciasto zawinęłam śliwki :D - wygląda jak kruche, ale jest bardzo delikatne i mięciutkie. To naprawdę fantastyczny przepis i myślę, że ciastka znakomicie smakowałyby również z innym nadzieniem. Dodatkową ich zaletą jest fakt, że w przeciwieństwie do zwykłych-drożdżowych, nawet następnego dnia zachowują świeżość i są nadal mięciutkie i pyszne. składniki

6niebo
Szybka, smaczna i estetyczna przekąska 118

Najpierw przygotowujemy pasty. Mascarpone ucieramy z łososiem na krem,najlepiej w robocie. Twarożek ucieramy z pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Pasty wkładamy do szpryc i dekorujemy nimi wytrawne ciastka. Posypujemy na koniec szczypiorkiem, pieprzem i dodajemy żurawiny, posypujemy czarnuszka lub czarnym sezamem. Szybka, pyszna i pięknie podana przekąska, gotowa! Taki mały szczegół spotkania, ale niezwykle pożądany przez każdego

Z Kuchni Do Kuchni
jarzynowa zupa krem 128

składniki: 400 g włoszczyzny (marchewka, seler, por) 1 cebula 1 pomidor 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera lub pietruszki ok.15 g masła sól, pieprz

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka z płatków orkiszowych i pestek dyni na słono (z czarnuszką) 116

minie! Pewnego dnia miałam wielką chęć na upieczenie ciasteczek, ale to bez sensu skoro wszystko co słodkie - strasznie mnie odstraszało. Jednak postanowiłam, że i tak zrobię pyszne i chrupiące ciastka! Postawiłam na wersję słoną i okazało się to świetnym pomysłem.  Ciasteczka wyszły rewelacyjne w smaku - takie chrupiące, z lekkim posmakiem czarnuszki i pestek dyni. O ich właściwościach

Di gotuje
Herbata TET – smak, jakość, tradycja 138

ciepłej tea. To ona budzi mnie do życia, to ona rozgrzewa mnie w chłodne jesienne dni. To przy niej prowadzi się najciekawsze rozmowy. Kubek dobrej, ciepłej herbaty, kilka ulubionych ciasteczek i nawet pochmurny dzień wydaje się być piękny. Musicie wiedzieć, że jestem dość wybredna jeśli chodzi o smak herbaty. Jak którąś pokocham, to zostaje ze mną na długie lata. Ostatnio(...)ulubionego kubka i podajemy samą lub z cukrem, a nawet innymi ulubionymi dodatkami. Mi wystarczył sam cukier i już byłam w przysłowiowym „herbacianym niebie” Do tego kilka ciasteczek i nic tylko delektować się ciepłą, niezwykle aromatyczną herbatą. Jak myślicie, czy herbata TET Lord Grey przypadła mi do gustu? Tak. I to zdecydowanie. Dawno nie zmieniałam mojej ulubionej herbaty

Słodkie okruszki
Komosa ryżowa – quinoa jak gotować oraz własciwości 123

podstawowe gotowanie tej kaszy. Jednak jest ona na tyle wdzięcznym produktem, że nie musicie zastępować nią w diecie jedynie kasz, makaronów czy ryżu. Doskonale sprawdzi się jako baza ciastek, deserów, zup czy sałatek a nawet kotletów. Eksperymentujcie i dzielcie się swoimi przepisami na komosę. Dlaczego warto jeść quinoa (komosę)? Ponieważ jest bogatym źródłem błonnika, białka i kwasów tłuszczowych

Mieszam w Garnku
placek salceson 413

składniki: 240 g mąki orkiszowej lub pszennej 170 g cukru 180 ml oleju słonecznikowego 3 jajka 1 i 1/2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania