Przepis na trufelki z 1957 roku, czyli z PRLu. Przepis z książki „Ciasta, ciastka, ciasteczka, wypiek domowy” Jana Czernikowskiego, z 1957 roku. Jak dla mnie przepis trochę zaskakujący. Głównym składnikiem jest tu mąka. Pierwsze zastanowienie... surowa mąka... ale postanowiłam spróbować. I... i trufelki okazały się bardzo smacznymi słodyczami :) Mąkę należy uprażyć, aby nie była surowa. Prażyłam ją na patelni
królestwo garówzasadzie co kto lubi, a jeśli chodzi o mnie to należę do grona jej wielbicieli. Dzisiaj coś z kategorii klasyka gatunku, czyli Cantuccini. Słowem wyjaśnienia są to podłużne ciastka dwukrotnie pieczone. Bardziej znane są pod nawą biscotti, ale Cantuccini to są dłuższe i bardziej delikatne. Pochodzą z rejonu Toskanii i najczęściej maczane są w kawie. Klasycznie występują w towarzystwie
vaniliowoczekoladowawałek, spłaszczamy go lekko i tniemy na kształt rombów. Układamy na oprószonej mąką desce/stolnicy. Ja do cięcia użyłam noża do pizzy z pofalowanym rantem, a wzorek odcisnęłam foremką do ciastek, ale można też nie robić go wcale lub użyć zwykłego widelca (też kilka takich zrobiłam). Leniwe kopytka wrzucamy na osolony wrzątek z łyżką oleju (aby się nie sklejały), mieszamy
Kolorowy PrzepisownikKtóż z nas nie kocha czekolady? To jeden z najstarszych smakołyków. Obecnie możemy ją kupić w najróżniejszych wersjach: tabliczki, pralinki, pyszne czekoladowe ciasta, ciasteczka, lody z sosem czekoladowym, słodkie czekoladowe desery, a nawet czekoladowa kawa… Mleczna, gorzka, z bakaliami, biała… Aż ślinka cieknie na samą myśl. Trudno przejść obojętnie obok półek z czekoladą, stoiska z czekoladowymi ciastami(...)wspaniałą słodką atrakcję W fontannie z czekoladą zakochałam się już na studiach, gdy po długich wykładach chodziłyśmy z koleżankami do jednej z restauracji, gdzie obok pysznych ciast i ciasteczek można się było delektować widokiem płynącej czekolady. Takim łasuchom jak ja nie sposób oderwać wzroku od takich słodkich atrakcji. Wracając do wesela… Fontanna okazała się takim sukcesem, że państwo młodzi
Słodkie okruszkinich rozsmarować dżem a na nim resztę kremu. Przykryć ostatnią warstwą krakersów, rozsmarować resztę kremu kajmakowego, wierzch wysypać pozostałym słonecznikiem. Odłożyć na minimum 3 godziny (najlepiej całą noc) , aby ciastka zmiękły
6niebozdjęciu. Spróbujcie! Składniki: – 500g serka naturalnego (twarogowego lub takiego na kanapki) – 1 opakowanie ciasteczek Oreo (176g) – 1 banan *opcjonalnie: roztopiona gorzka czekolada, dodatkowy cukier/ksylitol 12 ciastek Oreo otwieramy, ściągamy nożem biały środek (nadzienie) i umieszczamy wraz z serkiem w misie blendera. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy pokrojonego na grubsze plastry banana, miksujemy. Po wydrążeniu, pozostały
Be Fit Be Stronggodzinę do lodówki. Zachęcam do zakupu produktów ZENTIS . W ofercie sklepu znajdziecie cały szereg przeróżnych nadzień, owoców w żelu oraz produktów niezbędnych do przygotowania domowych ciast, ciastek i deserów
Tradycyjna kuchnia KasiZaledwie kilka składników dzieli Was od pysznej domowej Nutelli :) i powiem Wam, że fajnie zaczyna się robić już na etapie przygotowania – nie tylko dlatego, że
Ciastkozercylodówki na 60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek. Inną opcją jest uformowanie wałeczków i krojenie ich na plastry. Wykrawamy kółeczka, średnica zależy od nas. Można zrobić więcej mniejszych ciastek lub takie większe. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym robimy zagłębienie i nakładamy marmoladę. Ciasteczka pieczemy w temp. 200 st. C, aż nabiorą złocistego koloru
Moja smaczna kuchniaowsiane. Bardzo lubię podjadać je tak "na sucho", ale smakują dobrze również z białym serem, dżemem lub wytrawnymi farszami. Do tego moje młodsze dziecko, które zapiera się przed owsianką (ciastka i granola są ok (; ), zupełnie nie czuje innego smaku naleśników i zajada się nimi na słodko i w wersji z warzywami. Jest to więc pewien sukces. Jeżeli o mnie
Pełny talerzpełne łyżki cukru pudru, Sos cytrynowo waniliowy: 50 ml soku z cytryny, 60 g cukru, 2 żółtka, 300 ml śmietany kremówki, 1/2 laski wanilii Bezy: Foremki do pieczenia ciastek ułożyć wypukłościami do góry i posmarować rozpuszczonym masłem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, aż otrzymamy sztywną, gęstą, lśniącą pianę. Dodać cukier puder i wymieszać dokładnie
królestwo garówLubicie ciastka kremówki ? Ja bardzo! Przypominają mi one dzieciństwo i sobotnie wyprawy do sklepu po kremówki i eklerki dla babci. Dziś mam dla Was przepis na taką błyskawiczną kremówkę. Zamiast ciasta francuskiego alb półfrancuskiego – biszkopt. Pokryty wspaniałą, kremową, budyniową masą tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * mąka pszenna – 3 czubate
Ostra na SłodkoDeser z jagodami. 200 g jagód 40 g cukru 50 ml wody 200 g serka mascarpone 300 g jogurtu naturalnego 30 g ciastek czekoladowych odrobina rumu do smaku * ewentualnie cukier puder do smaku Jagody oczyścić, parę odłożyć do dekoracji, resztę zagotować z wodą i cukrem. Pogotować ok. 3 minut, aż zrobi się mus. Dodać rum i ostudzić. Mascarpone wymieszaj
dolcevitainmykitchenZapraszam na przepyszne, kruche ciasteczka w formie lisków lub jeżyków. Jeszcze nie zaczęło sie u nas adwentowe pieczenie- Adventbäckerei, jeszcze trwa jesien i dlatego zapraszam na wesołe ciasteczka w jesiennym klimacie. Wybaczcie mi krótki tekst, jestem wstrząśnięta i przygnębiona wydarzeniami w Paryżu i trudno mi zebrać myśli. Zastanawiałam się nad publikacją tego postu i doszłam
dolcevitainmykitchenSpekulatius- korzenne ciasteczka. Edyta Guhl Nie ma adwentu bez spekulatiusa, przynajmniej w Nadrenii- Palatynacie, gdzie mieszkam. Dlatego tym specjałem rozpocznę grudniowe blogowanie. Spekulatius to płaskie, brązowe, korzenne ciasteczka z wzorem wyciśniętym specjalną formką. Dawniej były to historie z życia Mikołaja. Na współczesnych spekulatiusach, które w okresie przedświątecznym
dolcevitainmykitchen