Torcik truskawkowy z kremem z kaszy manny 253połapią się co jedzą;) Do tego pyszne truskawki przykryte galaretką. Jestem pewna, że w kolejnych latach w sezonie truskawkowym, torcik ten będzie punktem obowiązkowym owocowych wypieków. Polecam. 200 g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive 100 g masła, roztopionego 600 ml mleka 8 łyżek kaszy manny 1 szkl. cukru pudru 200 g masła 1 jajko 200 g truskawek 100 g borówek amerykańskich(...)galaretki truskawkowej Ciasteczka kruszymy na pył. Wsypujemy do miski i zalewamy roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Mieszamy dokładnie, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku, po czym wykładamy masą dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (forma 24cm). Odkładamy do lodówki na pół godziny. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl. gorącej wody. Odkładamy do stężenia. Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy
Smaki Na Talerzu
Koktajl z mango i kiwi 274Prosty koktajl mleczny z mango i kiwi, posłodzony syropem klonowym. Zdrowy, smaczny i treściwy Składniki: 1 małe mango (dojrzałe) 5 kiwi (dojrzałe) 3/4 szklanki mleka 2
Oryginalny smak
Torcik truskawkowy "ptasie mleczko" 674puszek, dlatego najlepiej połaczyć je z lekkimi, jagodowymi owocami, z truskawką duet wprost wymarzony. Spód zrobiłam samodzielnie, a tekstura i smak bardzo przypomina ciasteczka digestive. Oczywiście możesz użyć gotowych ciastek, wtedy ciasto przygotujesz migiem, ale muszisz liczyć się z tym, że przyswoisz sporo tłuszczy trans. Przepis stary jak świat nieco zmodyfikowany znajdzie na powrót wielu wielbicieli. Składniki na spód
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Słodkie ciasteczko z truskawkowym oczkiem 213Potrzebowałam prostego przepisu. Moją inspiracją był przepis na ciasteczka z książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" Jana Czernikowskiego. Ja trochę pozmieniałam składniki. Ciasta wychodzi dużo, więc niestety potrzebujemy na wykonanie i pieczenie przynajmniej 1h, ale warto ! :) Uwaga ! Z blachy ściągamy je jeszcze miękkie, twardnieją jak wyciągniemy je z pieca. Niestety mam jedno zdjęcie i to jest jeszcze
Justa próbuje gotować
szybkie kokosowe na krakersach (bez pieczenia) 197budynie i cukier. Drugą część wlać do garnka, dodać masło i 100g kokosu, zagotować. Wlać rozrobione budynie i ugotować. Gorący budyń wylać na krakersy i przykryć drugą warstwą ciastek. Odstawić aż ostygnie. Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzątku. Wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno, wlać galaretkę i zmiksować. Wylać na ciasto, wyrównać a wierzch posypać pozostałym kokosem. Udekorować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
lody truskawkowo jogurtowe 165składniki: ok.800 g świeżych truskawek 500 ml jogurtu naturalnego 5 łyżek cukru pudru ( mniej lub więcej, w zależności od słodkości truskawek) sok z 1/2 cytryny wykonanie
Domowy Smak Jedzenia
Tort ze świnkami, czekoladą, kremem oreo i praliną migdałową. 236wylać masę pralinową, wyrównać, lekko ugnieść i włożyć do zamrażalnika na około 1 godzinę. Krem oreo 250 g mascarpone 500 g śmietany kremówki 8 pokruszonych (zmielonych ) ciastek oreo 1 łyżka cukru pudru(nie dodawałam ale można jeśli ktoś woli bardziej słodkie. Mascarpone i śmietanę zmiksować. Jak zacznie gęstnieć dodać ciasteczka i zmiksować
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Zapiekane naleśniki czekoladowe z migdałowym twarożkiem i czereśniami 209Czekoladowe naleśniki z nutką cynamonu, nadziewane twarożkiem ze zmielonymi migdałami oraz soczystymi czereśniami. Całość posypana płatkami kukurydzianymi, migdałowymi i zapieczona. Gotowe naleśniki podałam z jogurtem naturalnym
Oryginalny smak
ciasto z musem truskawkowym oraz kremem z mascarpone 859składniki na biszkopt: 60 g mąki orkiszowej 25 g maki ziemniaczanej 90 g cukru 3 jajka wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę
Domowy Smak Jedzenia
Tarta z rabarbarem gotowanym w waniliowym syropie cukrowym 322serka mascarpone 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego 2 lyżki cukru pudru Diamant rabarbar 5-6 łodyg rabarbaru 500ml wody 1 szklanka cukru kryształ Diamant 1 laska wanilii SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciastka kruszmy w malakserze lub wałkiem na drobne okruszki (o konsystencji piasku). Łączymy z roztopionym masłem i cukrem (masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku). Wykładamy na dno foremki. Dociskamy łyżką
DefinicjaSmaku
Sernik z truskawkami na ciasteczkowym spodzie. 221masła Przygotowanie; W malakserze kruszymy herbatniki i krakersy. Przekładamy do miski, wlewamy rozpuszczone masło, mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem, na dno wykładamy pokruszone ciastka. Ugniatamy dobrze łyżką. Wkładamy do lodówki a w tym czasie przygotowujemy masę. Do miski przekładamy twaróg, blendujemy chwilę aż będzie gładki. Dodajemy cukier, jajka, budyń a także cukier waniliowy. Blendujemy
Radość kipiąca uśmiechem.
Crumble z truskawkami i rabarbarem pod kruszonką z płatkami kukurydzianymi 207Crumble z truskawkami i rabarbarem, posłodzone miodem pod kruszonką z mąki żytniej i płatków kukurydzianych. Zdrowe i pyszne śniadanie na gorąco lub deser, który zadowoli niejedno
Oryginalny smak
sernikowy zawrót glowy,czyli sernik na zimno 179Składniki Ciastka ,u mnie biszkopty na wyłożenie dna tortownicy,wyłożonej papierem 680 g, sera zmielonego w temperaturze pokojowej 300g śmietany kremówki 1 łyżeczka ekstraktu wanilii skórka z jednej cytryny cukier puder do smaku 15 g żelatyny owoce do dekoracji Wykonanie Wyłożyć dno tortownicy papierem i poukładać lekko skruszone biszkopty Serek ubijać z cukrem , aż cukier się dobrze połączy. Dodać
w mojej kuchni
sałatka z arbuzem, fetą, szpinakiem i oliwkami 211składniki: (2 porcje) 500 g arbuza, bez skórki 100 g sera feta ok.14 szt. czarnych oliwek 2 garście świeżych liści szpinaku wykonanie: Arbuza i ser feta
Domowy Smak Jedzenia
Legalne kokosanki z nutką limonki 199oddzielnym naczyniu dokładnie mieszamy wiórki kokosowe, roztopiony olej kokosowy i skórkę z limonki, następnie dodajemy ubitą z pianek i słodziwa pianę i bardzo delikatnie wszystko mieszamy. Masa na ciasteczka ma być jednolita, ale nadal puszysta. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy, Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika(...)pieczemy przez 10 minut. Jeśli ciasteczka będą się nadmiernie rumienić od spodu-pod koniec pieczenia możemy przestawić piekarnik na grzanie tylko od góry
Zawsze głodna!