wkładamy do worka foliowego (lub zawijamy szczelnie w folię aluminiową) na 15 minut. Wyjmujemy i zdejmujemy skórkę, zostawiamy do ostygnięcia. Do przygotowania mini kanapek użyłam małej, okrągłej foremki do ciastek. Z chleba, bryndzy i papryki wycinamy takiej samej wielkości kółka. Na jedną porcję będą potrzebne po 2 kółka z chleba, 1 z bryndzy i 3 z papryki. Podstawę (pumpernikiel
mojewypiekiinietylkododatkowo pięknie wyglądają na choince. Pierniczki z witrażykiem nie wszystkim smakują, dlatego podaję proporcję, która wystarczy Wam do celów dekoracyjnych, do spontanicznego zjadania ciastek tuż po upieczeniu, ale i na Święta co nieco się uchowa :) Poeksperymentujcie z grubością, mi najbardziej pasują takie ciut bardziej puszyste, wtedy już bez okienka
PatchworkDziś klasyka gatunku – spisze się nie tylko do popołudniowej kawy i herbaty, ale także od święta :) Krucha, delikatna, idealnie puszysta… powiecie, że to tylko
Ciastkozercywyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto (tylko potrzebną ilość – pozostałe zamrażamy lub pieczemy ciastka ), wykładamy nim spód formy, równamy powierzchnię, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 20 minut. Upieczony spód odstawiamy do wystudzenia. Ponieważ moja tortownica
mojewypiekiinietylkoPasta z ciecierzycy i awokado Nagotowałem ciecierzycy na ciastka z ciecierzycy to teraz coś z pozostałej musiałem wykombinować. Nie miałem ochoty na hummus, a na szafce kątem oka spoglądało na mnie awokado… I nagle wpadłem na pomysł połączenia tych dwóch wspaniałości i dopieszczenia ich musztardą, którą również darzę wielkim uczuciem. To połączenie delikatnej ciecierzycy i kremowego awokado
Blendmanmleko. Dodaj płynne składniki do suchych i mieszaj, aż się dokładnie połączą. Przełóż płatki na tackę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm lub do foremek na ciastka "brownie" (wyłożonej papierem pergaminowym) i ugniataj do dokładnego rozprowadzenia masy. Ostrym nożem wytnij batoniki, zanim włożysz formę do piekarnika. Pomoże to rozdzielić je po upieczeniu. (Ja zazwyczaj wycinam
Menu Zdrowiabiałek do wykonania bezików na wierzchu. Resztę pozostawiłam bez zmian. Sernik jest przepyszny, delikatny, niezbyt słodki i wilgotny. Po prostu rozpływa się w ustach. Składniki na spód: 170 g ciastek Petit Beurre 85 g rozpuszczonego masła Masa sernikowa: 500 g twarogu na sernik 2 jajka 5 łyżek cukru pudru 50 ml śmietanki 30% Warstwa truskawkowa: 150 g truskawek
Świat CiastaTruskawki znajdziecie w większości moich tortów, oprócz tego, że świetnie się prezentują, są po prostu pyszne :) ale przeglądając dotychczasowe torty zdałam sobie sprawę, że jeszcze nigdy
Ciastkozercyskładniki na biszkopt: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 90 g cukru 3 jajka wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 480 g mąki 500 ml kwaśnego mleka (kefiru naturalnego) 125 ml oleju 200-220 g cukru 2 łyżki powidła lub dowolnego dżemu 2 łyżki kakao
Domowy Smak Jedzeniapołapią się co jedzą;) Do tego pyszne truskawki przykryte galaretką. Jestem pewna, że w kolejnych latach w sezonie truskawkowym, torcik ten będzie punktem obowiązkowym owocowych wypieków. Polecam. 200 g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive 100 g masła, roztopionego 600 ml mleka 8 łyżek kaszy manny 1 szkl. cukru pudru 200 g masła 1 jajko 200 g truskawek 100 g borówek amerykańskich(...)galaretki truskawkowej Ciasteczka kruszymy na pył. Wsypujemy do miski i zalewamy roztopionym i lekko przestudzonym masłem. Mieszamy dokładnie, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku, po czym wykładamy masą dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (forma 24cm). Odkładamy do lodówki na pół godziny. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl. gorącej wody. Odkładamy do stężenia. Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy
Smaki Na TalerzuProsty koktajl mleczny z mango i kiwi, posłodzony syropem klonowym. Zdrowy, smaczny i treściwy Składniki: 1 małe mango (dojrzałe) 5 kiwi (dojrzałe) 3/4 szklanki mleka 2
Oryginalny smakpuszek, dlatego najlepiej połaczyć je z lekkimi, jagodowymi owocami, z truskawką duet wprost wymarzony. Spód zrobiłam samodzielnie, a tekstura i smak bardzo przypomina ciasteczka digestive. Oczywiście możesz użyć gotowych ciastek, wtedy ciasto przygotujesz migiem, ale muszisz liczyć się z tym, że przyswoisz sporo tłuszczy trans. Przepis stary jak świat nieco zmodyfikowany znajdzie na powrót wielu wielbicieli. Składniki na spód
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Potrzebowałam prostego przepisu. Moją inspiracją był przepis na ciasteczka z książki "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy" Jana Czernikowskiego. Ja trochę pozmieniałam składniki. Ciasta wychodzi dużo, więc niestety potrzebujemy na wykonanie i pieczenie przynajmniej 1h, ale warto ! :) Uwaga ! Z blachy ściągamy je jeszcze miękkie, twardnieją jak wyciągniemy je z pieca. Niestety mam jedno zdjęcie i to jest jeszcze
Justa próbuje gotować