ciasteczka z czekolada - 6462 przepisów (strona:318/431)

Makaroniki 111

się z Włoch i Francji. Już w XIII w wypiekano makaroniki, głównie w regionach gdzie uprawiano migdały. Wypiekało się je z mielonych migdałów z dodatkiem miodu i białek. Wspaniałe ciasteczka, szczerze polecam. Czy wymagają wprawy? Raczej cierpliwości są trochę chimeryczne, jak beza ale warto uzbroić się w cierpliwość, odszukać swój własny przepis i upiec. Przepisów jest bardzo dużo. Długo szukałam(...)mąki migdałowej 125 g drobnego cukru 125 g cukru pudru 90 g białek (3 -4 szt) barwniki: czerwony, niebieski, fioletowy, żółty, morela Krem 250 g mascarpone 50 g białej czekolady barwniki te same jak do ciastek Białka o temp pokojowej ubić na sztywno. Powoli dosypywać drobny cukier(na 3-4 razy) i dalej ubijać. Ubijamy, aż piana będzie sztywna

gotuj ze mną
Naleśniki banoffee 114

Naleśniki banoffee to świetny pomysł zarówno na obiad dla fanów naleśników na słodko, jak i na deser. A nawet na leniwe, niedzielne śniadanie. Są bardzo sycące

Moja kraina smaków
Wyniki konkursu na sernik 136

Z prawdziwą przyjemnością oglądałam przez ostatnie dwa tygodnie Wasze serniki! I za każdym razem, kiedy myślałam sobie, że lepiej to tego się już zrobić chyba nie

Ciastkozercy
Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki 836

Czas tak szybko pędzi, że nawet się nie obejrzycie a tu trzeba będzie przygotowywać potrawy na Wigilię i Boże NARODZENIE. Dlatego polecam mój kolejny zbiór świątecznych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czekoladowy tort z ciasteczkami 133

siebie, to kierowałam się dwoma wskazówkami: czekoladowo i słodko. W związku z tym, że smak tortu został mi narzucony, pokombinowałam jedynie z jego wykonaniem i dekoracją, do której użyłam ciasteczek Rido z Biedronki. Składniki: biszkopt: 6 jajek   3/4 szklanki cukru   pół szklanki mąki pszennej   pół szklanki mąki ziemniaczanej   1 łyżeczka proszku do pieczenia   3 łyżki(...)masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy silikonowej i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Krem: opakowanie serka mascarpone 250g 2 tabliczki mlecznej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady 330 ml śmietany kremówki 1 opakowanie ciastek Rido z Biedronki w czekoladzie deserowej (350g) 1 łyżeczka żelatyny opcjonalnie słoiczek dżemu porzeczkowego/wiśniowego  Poncz: pół szklanki ciepłej

Fabryka pomysłów
ciasto dotyk anioła 26929

składniki na ciasto: 135 g mąki 220 g cukru 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy

Domowy Smak Jedzenia
Rogaliki z orzechów laskowych 198

Do świątecznych wypieków warto dołączyć pyszne, kruche rogaliki z orzechów laskowych. Można kupić już mielone orzechy laskowy BackMit, dzięki czemu nie jest nam potrzebna maszynka. Robi

Ala piecze i gotuje
Piernik bożonarodzeniowy 65

Tradycyjny piernik długodojrzewający na Boże Narodzenie – wymaga cierpliwości, ale naprawdę warto! Piernik bożonarodzeniowy zaczynamy przygotowywać już w połowie listopada, po czym zostawiamy go na 3

Bardzo Gruby Smok
Herbata korzenna 108

Wyśmienita i bardzo aromatyczna czarna herbata z przyprawami korzennymi, idealna na zimowe wieczory. Przyjemnie rozgrzewa i wzmacnia organizm. Kompozycję przypraw można modyfikować, wedle upodobań. Polecam przy

Oryginalny smak
Wigilijny krem z suszonych grzybów 175

Prawda jest taka, że u nas grzyby je się przede wszystkim w pierogach, kapuście, ewentualnie żurku, ale wiem, że w niektórych regionach Polski zupa grzybowa jest

Kuchnia w czekoladzie
Murzynek z budyniem czekoladowym 373

I znowu ciasto czekoladowe zwane murzynkiem z pięknie błyszcząca polewą wykonaną na bazie żelatyny. Murzynek jest szybciutki w wykonaniu no i oczywiście prostota jego wykonania zachęca

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tort Czarny Las 341

końcu nakładamy ganache na środek tortu i delikatnie rozprowadzamy. Wkładamy tort do lodówki, aby polewa zastygła. Dekorujemy tort wiśniami i posypujemy wierzch startą czekoladą.   Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na krem. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450. Frużeliny wiśniowej lepiej nie rozprowadzać po całej powierzchni ciasta czekoladowego. Zostawcie(...)piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów, to zapraszam Cię

Słodki Pomysł
Kruche kwiatki waniliowe jogurtowe i czekoladowe 221

gniazdach formy na mini-muffinki. Do połowy babeczek włożyć pół łyżeczki marmolady. Dobrze jest to zrobić za pomocą jednorazowego worka cukierniczego lub zwykłego woreczka z odciętym rogiem. Ciasteczka piec w 170 stopniach, grzałka góra-dół przez 10 minut. Pozostawić w foremce do przestygnięcia i wyłożyć delikatnie na kratkę. Foremki niczym nie trzeba smarować przed pieczeniem. Kwiatki same z niej wyskakują(...)woreczka cukierniczego, ale nie jest on niezbędny). W każdym umieścić kawałek truskawki i odstawić na 15 minut do lodówki, żeby masa stężała. Można posypać cukrem pudrem. Kruche kwiatki czekoladowe : Czekoladę, masło orzechowe i jogurt wymieszać mikserem. Krem przełożyć do jednorazowego woreczka cukierniczego (można użyć zwykłego worka, lub nałożyć krem łyżeczką), odciąć końcówkę i wypełnić 24 kwiatki z marmoladą na dnie

Trzeci talerz
Ciasteczka czekoladowo-orzechowe 109

Ostatnio, w jednym ze znanych dyskontów, kupiłam sobie cudowne, kolorowe puszki na ciasteczka. Mając na uwadze nową zasadę - zawsze mieć przy sobie coś słodkiego, ale własnej produkcji (wiedząc co dodaję do środka), postanowiłam, że upiekę trochę kruchych słodkości do herbaty. Będę całkowicie szczera, jak powiem Wam, że wyszły przepyszne!!! Do ciastek dodałam to co akurat miałam pod ręką, wyszły kruche(...)chętnych zapraszam do udziału!"Składniki :150 g miękkiej margarynyniepełna szklanka cukru4 łyżki cukru waniliowego2 jajka2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaogarść żurawiny50 g posiekanej na drobno czekolady mlecznej/gorzkiejgarść drobno poszatkowanych orzechów włoskich - około 40gSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do 180`C.Masło utrzeć na gładką masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka i dalej  miksować

Słodkie Przyjemności