się z Włoch i Francji. Już w XIII w wypiekano makaroniki, głównie w regionach gdzie uprawiano migdały. Wypiekało się je z mielonych migdałów z dodatkiem miodu i białek. Wspaniałe ciasteczka, szczerze polecam. Czy wymagają wprawy? Raczej cierpliwości są trochę chimeryczne, jak beza ale warto uzbroić się w cierpliwość, odszukać swój własny przepis i upiec. Przepisów jest bardzo dużo. Długo szukałam(...)mąki migdałowej 125 g drobnego cukru 125 g cukru pudru 90 g białek (3 -4 szt) barwniki: czerwony, niebieski, fioletowy, żółty, morela Krem 250 g mascarpone 50 g białej czekolady barwniki te same jak do ciastek Białka o temp pokojowej ubić na sztywno. Powoli dosypywać drobny cukier(na 3-4 razy) i dalej ubijać. Ubijamy, aż piana będzie sztywna
gotuj ze mnąNaleśniki banoffee to świetny pomysł zarówno na obiad dla fanów naleśników na słodko, jak i na deser. A nawet na leniwe, niedzielne śniadanie. Są bardzo sycące
Moja kraina smakówZ prawdziwą przyjemnością oglądałam przez ostatnie dwa tygodnie Wasze serniki! I za każdym razem, kiedy myślałam sobie, że lepiej to tego się już zrobić chyba nie
CiastkozercyCzas tak szybko pędzi, że nawet się nie obejrzycie a tu trzeba będzie przygotowywać potrawy na Wigilię i Boże NARODZENIE. Dlatego polecam mój kolejny zbiór świątecznych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsiebie, to kierowałam się dwoma wskazówkami: czekoladowo i słodko. W związku z tym, że smak tortu został mi narzucony, pokombinowałam jedynie z jego wykonaniem i dekoracją, do której użyłam ciasteczek Rido z Biedronki. Składniki: biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki(...)masy jajecznej. Ciasto wyłożyć do formy silikonowej i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka. Krem: opakowanie serka mascarpone 250g 2 tabliczki mlecznej czekolady 1 tabliczka gorzkiej czekolady 330 ml śmietany kremówki 1 opakowanie ciastek Rido z Biedronki w czekoladzie deserowej (350g) 1 łyżeczka żelatyny opcjonalnie słoiczek dżemu porzeczkowego/wiśniowego Poncz: pół szklanki ciepłej
Fabryka pomysłówskładniki na ciasto: 135 g mąki 220 g cukru 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy
Domowy Smak JedzeniaDo świątecznych wypieków warto dołączyć pyszne, kruche rogaliki z orzechów laskowych. Można kupić już mielone orzechy laskowy BackMit, dzięki czemu nie jest nam potrzebna maszynka. Robi
Ala piecze i gotujeTradycyjny piernik długodojrzewający na Boże Narodzenie – wymaga cierpliwości, ale naprawdę warto! Piernik bożonarodzeniowy zaczynamy przygotowywać już w połowie listopada, po czym zostawiamy go na 3
Bardzo Gruby SmokWyśmienita i bardzo aromatyczna czarna herbata z przyprawami korzennymi, idealna na zimowe wieczory. Przyjemnie rozgrzewa i wzmacnia organizm. Kompozycję przypraw można modyfikować, wedle upodobań. Polecam przy
Oryginalny smakPrawda jest taka, że u nas grzyby je się przede wszystkim w pierogach, kapuście, ewentualnie żurku, ale wiem, że w niektórych regionach Polski zupa grzybowa jest
Kuchnia w czekoladzieI znowu ciasto czekoladowe zwane murzynkiem z pięknie błyszcząca polewą wykonaną na bazie żelatyny. Murzynek jest szybciutki w wykonaniu no i oczywiście prostota jego wykonania zachęca
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakońcu nakładamy ganache na środek tortu i delikatnie rozprowadzamy. Wkładamy tort do lodówki, aby polewa zastygła. Dekorujemy tort wiśniami i posypujemy wierzch startą czekoladą. Uwagi: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, oprócz składników na krem. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450. Frużeliny wiśniowej lepiej nie rozprowadzać po całej powierzchni ciasta czekoladowego. Zostawcie(...)piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów, to zapraszam Cię
Słodki Pomysłgniazdach formy na mini-muffinki. Do połowy babeczek włożyć pół łyżeczki marmolady. Dobrze jest to zrobić za pomocą jednorazowego worka cukierniczego lub zwykłego woreczka z odciętym rogiem. Ciasteczka piec w 170 stopniach, grzałka góra-dół przez 10 minut. Pozostawić w foremce do przestygnięcia i wyłożyć delikatnie na kratkę. Foremki niczym nie trzeba smarować przed pieczeniem. Kwiatki same z niej wyskakują(...)woreczka cukierniczego, ale nie jest on niezbędny). W każdym umieścić kawałek truskawki i odstawić na 15 minut do lodówki, żeby masa stężała. Można posypać cukrem pudrem. Kruche kwiatki czekoladowe : Czekoladę, masło orzechowe i jogurt wymieszać mikserem. Krem przełożyć do jednorazowego woreczka cukierniczego (można użyć zwykłego worka, lub nałożyć krem łyżeczką), odciąć końcówkę i wypełnić 24 kwiatki z marmoladą na dnie
Trzeci talerzOstatnio, w jednym ze znanych dyskontów, kupiłam sobie cudowne, kolorowe puszki na ciasteczka. Mając na uwadze nową zasadę - zawsze mieć przy sobie coś słodkiego, ale własnej produkcji (wiedząc co dodaję do środka), postanowiłam, że upiekę trochę kruchych słodkości do herbaty. Będę całkowicie szczera, jak powiem Wam, że wyszły przepyszne!!! Do ciastek dodałam to co akurat miałam pod ręką, wyszły kruche(...)chętnych zapraszam do udziału!"Składniki :150 g miękkiej margarynyniepełna szklanka cukru4 łyżki cukru waniliowego2 jajka2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaogarść żurawiny50 g posiekanej na drobno czekolady mlecznej/gorzkiejgarść drobno poszatkowanych orzechów włoskich - około 40gSposób przygotowania:Piekarnik rozgrzać do 180`C.Masło utrzeć na gładką masę razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać jajka i dalej miksować
Słodkie Przyjemności