Witajcie, początek tygodnia to dobry moment, żeby zrobić coś słodkiego!:) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka Jeżyki - bez białego cukru, bez jajek i laktozy. Są bardzo najeżone bakaliami i trudno się od nich oderwać:) Musicie ich koniecznie spróbować;) Mogą być świetną przekąska na deser jak i drugie śniadanie:) Nie podaję wartości kalorycznych ponieważ będzie się ona różniła(...)płynnego słodzidła - 70 g mleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - 1-2 łyżki masła orzechowego - dowolne bakalie: rodzynki, żurawina, migdały, orzeszki nerkowca, wiórki kokosowe Polewa - 100 g gorzkiej czekolady (bez cukru) - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę. Wlewamy mleko oraz słodzidło. Całość dokładnie mieszamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto - ja wałkowałam przez papier do pieczenia ponieważ
Health-Fit-LifeWitajcie, początek tygodnia to dobry moment, żeby zrobić coś słodkiego!:) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka Jeżyki - bez białego cukru, bez jajek i laktozy. Są bardzo najeżone bakaliami i trudno się od nich oderwać:) Musicie ich koniecznie spróbować;) Mogą być świetną przekąska na deser jak i drugie śniadanie:) Nie podaję wartości kalorycznych ponieważ będzie się ona różniła(...)płynnego słodzidła - 70 g mleka roślinnego lub zwykłego Nadzienie - 1-2 łyżki masła orzechowego - dowolne bakalie: rodzynki, żurawina, migdały, orzeszki nerkowca, wiórki kokosowe Polewa - 100 g gorzkiej czekolady (bez cukru) - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie Do miski wsypujemy mąkę. Wlewamy mleko oraz słodzidło. Całość dokładnie mieszamy. Następnie rozwałkowujemy ciasto - ja wałkowałam przez papier do pieczenia ponieważ
Health-Fit-LifeMoja radość trwałą jednak krótko, ponieważ donaty z tejże maszynki zupełnie mi nie smakowały. Przepisy, które wypróbowałam miały w swoim składzie więcej lub mniej cukru, i ciasteczka przypalały się z wierzchu a w środku pozostawały niedopieczone, po wystygnięciu robiły niejadalne. I tak to obraziłam się na maszynkę, zapominając o niej na długie miesiące(...)Otóż środek mięciutki i puszysty niczym biszkopt, a skórka złocista i chrupiąca. Upieczone donaty koniecznie musimy czymś osłodzić, najprościej posypać cukrem pudrem i podać z dżemem, konfiturą, serkiem, rozpuszczoną czekoladą, syropem klonowym, ogranicza was tylko wyobraźnia. Do przygotowania około 35 donatów potrzebujemy: 2 jajka 1 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki oliwy 1 1/3 szklanki mleka 1 łyżeczka
Jadło i czytadłocukru pudru + mocna herbata z cytryną 800 g malin 1 słoik konfitury malinowej pokruszone ciastka z czekoladą Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić ją w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodawać po 1 łyżce mascarpone (w temperaturze pokojowej), za każdym razem dokładnie mieszając. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać cukier puder. Ubitą kremówkę partiami dodawać do masy czekoladowej(...)Przykryć drugim blatem, ułożyć kolejną warstwę malin, polać konfiturą malinową i rozsmarować kolejną część kremu. Położyć ostatni krążek, pozostałym musem posmarować boki i wierzch tortu. Boki tortu obłożyć pokruszonymi ciasteczkami, wierzch udekorować malinami. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego
Domowa cukiernia EwySernik gotowany to chyba najprostszy z serników. Zawsze się udaje. Sernik bez pieczenia, więc nie opada. Sernik na zimno, dobrze się kroi i przechowuje. Jeśli
Kuchnia z widokiem na ogródPrzepyszne, domowe zdrowe batony bez dodatku białego cukru. Fit batony z płatków owsianych, masła orzechowego, daktyli, żurawiny i orzechów z mlekiem kokosowym, słodzone odrobiną syropu klonowego
Moja DelicjaDomowy czekoladowo jagodowy serniczek z glazurą jagodową. Sernik jest pyszny, rozpływa się w ustach. Nie za słodki bo taki moja rodzina lubi. spód: 160 g ciastek
wesoła kuchniaJeżeli nie macie czasu czy chęci na smażenie tradycyjnych pączków, a chcecie odgonić pecha i zapewnić sobie szczęście przez cały rok (hihiii, ach te zabobony!), to
Kraina Miodem PłynącaSzybki torcik na zimno, dolna warstwa ma zwartą konsystencje górna jest delikatna co daje idealne połączenie. Przepis znalazłam w gazecie gdy córeczka robiła porządki w
Kulinarne życieTo najlepsze ciastka owsiane domowe jakie jadłam do kawy. Do ciastek można dodawać przeróżne dodatki, to na co mamy ochotę i to co lubimy. Składniki: 150
Smaczne Potrawybeziki są tego świetnym potwierdzeniem. To cieszący oko mini deser, na który chyba każdy się skusi A dodatkowo świetna opcja na wykorzystanie białek, które zostają nam chociażby z czekoladowych ciasteczek . Składniki: 3 białka 6-8 łyżek cukru 6 czubatych łyżek mielonych orzechów 6 czubatych łyżek kokosa Dowolne barwniki spożywcze Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier(...)koloru, który chcemy uzyskać). Beziki wykładam łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 130 stopni. Suszę 40 – 45 minut. Beziki można dodatkowo przyozdobić czekoladą lub skleić nutellą. Smacznego Artykuł Kolorowe beziki pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentbeziki są tego świetnym potwierdzeniem. To cieszący oko mini deser, na który chyba każdy się skusi A dodatkowo świetna opcja na wykorzystanie białek, które zostają nam chociażby z czekoladowych ciasteczek . Składniki: 3 białka 6-8 łyżek cukru 6 czubatych łyżek mielonych orzechów 6 czubatych łyżek kokosa Dowolne barwniki spożywcze Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier(...)koloru, który chcemy uzyskać). Beziki wykładam łyżeczką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 130 stopni. Suszę 40 – 45 minut. Beziki można dodatkowo przyozdobić czekoladą lub skleić nutellą. Smacznego Artykuł Kolorowe beziki pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentmusiało to być coś czekoladowego i szybkiego w wykonaniu. Szybko sprawdziłam stan lodówki i kuchennych szafek. Miałam niewykorzystaną pulpę kokosową, której nie zawahałam się nie wykorzystać. Skoro chęć na czekoladę, to w składnikach musiał znaleźć się karob. Posłodzić ciacho postanowiłam bananem, dla lepszej konsystencji dodałam mąkę amarantusową, a dla wzbogacenia smaku - wanilię. I tak oto stworzyłam pyszne, zdrowe mini brownies(...)łyżeczki wanilii w proszku. Polewa z TEGO przepisu. Wiorki kokosowe do ozdoby. Wykonanie: Banana dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Wykładamy w kształt ciasteczek grubości 1-2 cm na blaszkę do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 185 stopni. Po delikatnym wystudzeniu polewamy masą karobową i ozdabiamy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiunasączenia ciasta (opcjonalnie) Przygotowanie: Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Pozostawić do ostygnięcia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodać przestudzoną czekoladę i krótko zmiksować. Dla ciemniejszego kolorku można dodać 1-2 łyżeczki naturalnego kakao. Masa truskawkowa: Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Truskawki umieścić w blenderze, lub malakserze(...)pominęłam). Na ciastka nałożyć trochę masy czekoladowej, a na nią masę truskawkową i znów posypać ciastem lub Oreo. Powtarzać czynność do zapełnienia słoiczków, kończąc na warstwie z ciasteczkami. Deserki można udekorować świeżą miętą. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Inspiracja/ źródło: klik
Nastoletnie Wypiekaniemuszą leżakować , dlatego możecie je przygotować nawet w dzień przed wigilią i przez całe święta cieszyć się ich smakiem. Można je też upiec wcześniej, razem z innymi ciasteczkami czy piernikami, bo przechowywane w szczelnym pojemniku lub puszce, dodatkowo skruszeją. Pierniczki z poniższego przepisu nie są zrobione z typowego ciasta drożdżowego, jest to raczej ciasto jak na klasyczne pierniczki z sodą(...)najmniej 0,5cm grubości. Pierniczki podczas pieczenia mocno rosną, więc nie warto do ich wykrojenia używać foremek ze szczegółami. Po ostygnięciu pierniki można od razu polukrować lub oblać czekoladą albo pozostawić bez niczego, bo takie też są pyszne :) Z poniższego przepisu przygotujecie około 32 sztuk sporej wielkości grubych pierniczków. Pierniczki drożdżowe Składniki: CIASTO 2 i 1/4 szklanki (360g) mąki pszennej
Smakołyki Bereniki