wkładała, moje marzenia spełzły na niczym... Za to...Moja kulinarna pasja powróciła ze zdwojoną siłą. Mam już w kuchni chyba wszystkie możliwe do zrobienia przetwory, ciasta, ciasteczka, smoothies ...a nawet pomysł na moją jutrzejszą urodzinową wódkę ;P Kto by pomyślał, ile różnorakich przysmaków może człowiek wynaleźć na jedne, jedyne truskawki? I kiedy to zostało już powiedziane, porozmawiajmy o tym cieście(...)buzie. Uwielbiam je za, za...za wszystko! Za prostotę, za szybkość wykonania, za przystępne składniki...za nieziemski smak- lekko chrupiący na zewnątrz i rozpływający się w ustach środek. I czekoladę. Omm... i, oczywiście, a może i przede wszystkim, TRUSKAWKI! Może wydało Wam się dziwne to, co napisałam w pierwszej części posta. "..Kto wie, kiedy znów będę miała okazję
Gotowanie to kochanieJeszcze jest czas, zdążymy zrobić takie małe, smaczne ciasteczka :) Składniki: 180 gram zimnego masła 230 gram mąki pszennej 90 gram cukru pudru 1 płaska łyżka cynamonu szczypta soli 40 gram mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej Przygotowanie: Podane składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, musimy uzyskać gładką kulę (można tez posiekać nożem i krótko wyrobić do połączenia składników), pozostawić zawinięte w folię(...)chłodzie Po schłodzeniu rozwałkować na grubość 4 mm , podsypując mąką Wykrawać gwiazdki, piec w temp. 180 stopni C przez około 12-15 min Studzić na kratce, można ozdobić dekoracyjnie czekoladą lub lukrem :) Przepis podpatrzony gdzieś na blogach w sieci
Proste Potrawy[Głosów:2 Średnia:5/5] składniki na jeden biszkopt: (pieczemy dwa takie same) 50 g mąki krupczatki 70 g cukru 4 jajka (białka, oddzielone od
Domowy Smak JedzeniaLemoniada gasi pragnienie i orzeźwia, szczególnie w upalne dni. Jest wyjątkowo prosta do przygotowania i pyszna. Najsmaczniejsza będzie schłodzona i podana z kostkami lodu. Polecam Składniki
Oryginalny smakPyszne mini serniczki na zimno nadziewane musem z mango na spodzie z biszkoptów. Pięknie się prezentują na talerzu dzięki kolorowej lustrzanej polewie (niestety na zdjęciach wygląda
Oryginalny smakWarstwy tortu: Pierwszy blat biszkoptu. Pierwszy blat nasączamy sokiem z cytryny (cukier dodajemy według uznania). smarujemy od góry cienką warstwą kremu. Owocowe ciasteczko Kolejną warstwą jest Owocowe Ciasteczko , które kładziemy na pierwszy blat, cienko posmarowany kremem. Owocowe Ciasteczko stworzyłam specjalnie dla mojej siostrzenicy, która bardzo lubi ciasto na cakepops-y. To pomieszanie pasty owocowej i kruchego ciasta. Przepis znajdziesz klikając(...)Włóż tort do lodówki na min. 30 min. Jeśli dalej widzisz niedoskonałości na powierzchni swojego tortu, nanieś na nie niewielką ilość tynku. Ciepłą skrobką wyrównaj niedoskonałości. Drip z białej czekolady na bazie wody. Drip na bazie wody to bardzo fajny przepis, który dostałam od nauczycielki w szkole artystycznego zdobienia tortów. Jest prosty i bardzo wydajny. Wodę możemy śmiało zastąpić sokiem
SmartBake.plCannoli włoskie, sycylijskie ciasteczka, rurki nadziewane kremem z sera ricotta. Oryginalnie do przygotowania ciasta na cannoli używa się smalcu, niektórzy zamiast smalcu dodają do ciasta masło. Ciasto : 30 g miękkiego smalcu, 1 żółtko, 50 g cukru pudru, 60 ml marsali, 1 łyżka ekstraktu wanilii, 1 łyżeczka kakao, 1/2 łyżeczki do kawy cynamonu, 3 g soli, 250 gram mąki(...)krem : 750 g sera ricotta, 210 g cukru pudru, 1 łyżka ekstraktu wanilii, skórka otarta z 1 cytryny, 1-1,5 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej , 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady, szczypta soli, 2 garście posiekanych orzechów pistacjowych, cukier puder do posypania rurek, 3/4 kg smalcu, 2 łyżki rumu, metalowe rurki do smażenia cannoli. Krem : krem przygotować kilka godzin przed przyrządzeniem
królestwo garówWafle z kremem czekoladowym to jeden z tych przepisów, które większość z nas pamięta z dzieciństwa. W ogóle wafle przełożone różnym nadzieniem to przysmak wielu z
RelaxtimeRogaliki krucho-drożdżowe Proste i pyszne rogaliki, które wprost rozpływają się w ustach. Robi się je bardzo szybko, wystarczy zagnieść ciasto, nadziać dżemem, zawinąć i upiec
Blog z ApetytemZa oknem zrobiło się całkiem zimowo. Temperatura spadła, pada śnieg. Na szczęście zima ma też swoje plusy np. można sobie poprawić humor czekoladowym deserem
Moja kraina smakówMaślane rogaliki z budyniem i truskawkami Puszyste, niezwykle delikatne i przepyszne rogale drożdżowe nadziane śmietankowo-czekoladowym budyniem i truskawkami. Palce lizać! Składniki: 25g świeżych
Blog z Apetytemsmak. Polecam oczywiście najlepsze są z dużą dawką alkoholu..... Nie napiszę dokładnych proporcji tylko podpowiem co dodać żeby wyszły pyszne. SKŁADNIKI : ciasto, kawałki herbatników, wafelki, dowolne ciastka kawałki czekolady kakao orzechy, rodzynki lub inne bakalie cukier puder lub miód dżem, powidło wódka, rum lub inny alkohol mleko lub śmietana wiórki kokosowe lub pokruszone herbatniki do obtaczania WYKONANIE : Ciasta kruszymy(...)grudki zgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Masę próbujemy i doprawiamy do smaku alkoholem czy miodem wg uznania. Formujemy nieduże kuleczki i obtaczamy w kokosie, w kakao lub pogniecionych herbatnikach. Ciasteczka chowamy do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego
Pani na deserCIASTECZKA – SERDUSZKA SĄ NIESAMOWICIE AROMATYCZNE SKŁADNIKI 120 g cukru 3 jaja sok i skórka z 1 dużej cytryny 200 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 130 g jogurtu 100 ml oleju daktyle Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier, ubijamy do białości, wyłączamy mikser i dajemy: skórkę, sok z cytryny, jogurt. Włączyć mikser na najniższych obrotach i miksować(...)dodając mąkę z proszkiem i olej. Ciasto wlać do foremek włożyć po dwie daktyle i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st, pieczemy ok 40 min.Ja polałam rozpuszczoną czekoladą i ubrałam wiórkami, skórką pomarańczową kandyzowaną i pistacjami
harrisacienko wałkujemy na grubości ok.3 mm podsypując troszkę mąki. Kroimy ciasto nożem lub radełkiem na paski o szerokości naszej foremki. Na jednym pasku lekko odbijamy foremkę. W środek każdego ciasteczka nałożyć troszkę dżemu, położyć drugi pasek ciasta, lekko docisnąć ciasto pomiędzy dżemem i foremką wycinać pierniczki.(musimy uważać, aby nie przeciąć foremką, gdyż powidła śliwkowe podczas pieczenia wypłynie(...)delikatne zaraz po upieczeniu. Od razu nadają się do jedzenia. Z przepisu wychodzi około 60 sztuk. Można je przechowywać w hermetycznym pudełku lub w puszce. Pierniczki można oblać czekoladą lub lukrem
Ciastka - domowe słodkości