Millefeuille to deser składajacy się z upieczonego ciasta francuskiego, znaczy „tysiąc płatków” w oryginale przekładamy kremem waniliowym, ja zrobiłam swoją wersję i przełożyłam go kremem czekoladowym
Wanilia i KardamonKruche, serowe ciastka w kształcie pieroga z czekoladą można dość długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Miękkie a zarazem kruche można nadziewać dowolnie, u mnie są z czekoladą, jednak doskonale będą też smakowały z powidłami, marmoladą czy innym nadzieniem. Spróbujcie koniecznie :) Do przygotowania serowych pierożków wykorzystałam twarożek sernikowo- kanapkowy "Mój ulubiony" od Wieluń . Składniki: * 3 szklanki(...)mąką na grubość około 3 mm. Szklanką wykrawać koła, na każde ułożyć odrobinę nadzienia. Kołka składać na pół i skleić (postępować tak samo jak z klejeniem pierogów). Gotowe ciasteczka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 15 minut (aż pierożki się zarumienią). Wystudzone można posypać cukrem pudrem
Zrób to smaczniesamo kruche jak zaraz po upieczeniu. Proste do wykonania. W kilka chwil, bez użycia miksera otrzymamy małe pyszności. Przepis możemy dowolnie wzbogacić np. o posiekaną białą czekoladę (tak zrobię następnym razem) czy np. o suszoną żurawinę. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 300 ml jogurtu (ja miałam grecki(...)kawałku ciasta i formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Ukłądamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczamy dłonią. Ja dla dekoracji posypałam moje ciasteczka płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut
Walijskie Pichceniemąki masło i mąka do wysmarowania i posypania foremek lody waniliowe wiśnie w syropie Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Czt ery foremki wysmarowujemy masłem i opr ó szamy mąką. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej . J a j ka wbijamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy trze paczką na jednolitą masę- nie ubijamy. Dodajemy(...)Jeś li masz silikonowe lub aluminiowe foremki cz as pi ecze n ia pozostaje bez zmian , natomiast przy ceramicznych foremkach będzie wynosił 10 minut. Jeś li wolis z możesz ciasteczko podać w foremce, a lody i owoce wyłożyć na talerzyk obok
KuchcikoweLoveKokos to mój ulubiony smak. A ciasta, czy desery z jego udziałem to jedne z moich ulubionych. Przyznam się bez bicia, że ciasto to efekt uboczny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięEfektowne, kruche ciasteczka w postaci kwiatków. Kształty wymuszone foremkami, które miałam pod ręką. W oryginalnym przepisie ze starego zeszytu miały być róże wycinane foremką o czterech płatkach. Ponieważ takiej nie posiadam z konieczności użyłam gwiazdki, śnieżynki i szklanki. 60 dag mąki 20 dag cukru pudru 20 dag margaryny 4 żółtka 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)foremką ciastka. Połowę upiec na złoty kolor, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, drugą połowę piec w małych foremkach na babeczki. Gdy ciastka wystygną łączyć parami używając powidła lub czekolady. Na każdym można zrobić "oczko". Obsypać cukrem pudrem
Praktyczna plPyszne delikatne ciasto biszkoptowe , połączone z śmietankową warstwą i zielonym budyniem ugotowanym na soku. Zielone galaretki i masa nadają ciastu fajny wiosenny wygląd . Ciasto na pewno
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaFrancuskie makaroniki. Podobno najcięższe ciastka do wykonania. Więc obstawiam, że jestem na tyle genialna i pierwsze w życiu makaroniki wyszły mi wręcz idealne.
Malinowe PocałunkiPiernik czekoladowy z orzechami szybki i miękki piernik na miodzie. Piernik czekoladowy z orzechami, moja największa piernikowa miłość. Prosty do przygotowania niczym konstrukcja młotka pojawia się
Cztery FajeryTo najlepszy przepis na sernik jaki do tej pory przetestowałam. Jest naprawdę łatwy i szybki (zrobienie masy serowej zajmuje jakieś 10 min!), ale najważniejsze jest to
Słodki Blogktórych nie czujemy się zbyt dobrze. A ból odbiera nam radość nawet z jedzenia. Gdy "stajemy już na nogach" nie możemy od razu sięgnąć po ukochane przysmaki. Pieczone ciasta, ciasteczka,... - niestety nie są w zasięgu naszej ręki. Dlatego, aby ukoić nasze kubki smakowe, musimy pokusić się na coś innego. Tak też było i u mnie. I stąd pomysł na prezentowany(...)sito) 12 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 1 średni banan opcjonalnie czekoladowe serduszko lub starta czekolada Przygotowanie: Mleko, śmietankę i cukier gotuje w garnku z grubym dnem. Dodajemy 12 łyżek kaszy manny ciągle mieszając. Gdy masa zaczyna gęstnieć dodajemy sok malinowy. Mieszamy jeszcze chwilę. Przekładamy
Słodkie okruszkiPączki pieczone, które chciałam Wam dzisiaj pokazać, to alternatywa dla tych, smażonych na głębokim oleju. Do ich przygotowania wykorzystałam foremkę i piekłam je w piekarniku. Dzięki
CiastkozercyCzekoladowe ciasto z cukinii W smaku przypomina brownie, jest wilgotne i mocno czekoladowe. Cukinia nie jest wcale wyczuwalna, aż trudno zgadnąć, że jest w środku. Łatwe
Blog z Apetytemskładniki: 225 g mąki 100 g miodu 90 g cukru 75 g margaryny 125 ml śmietany, zwykłej 2 jajka, żółtka oddzielone od białek 1/2 łyżeczki kakao
Domowy Smak Jedzenia(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na muffiny: 120 g mąki orkiszowej 120 g cukru pudru 70 g wiórków kokosowych 150 g masła, miękkiego 3 jajka 2 łyżeczki
Domowy Smak Jedzenia