Pogoda za oknem nas nie rozpieszcza, dobrze się zatem porozpieszczać samemu, tak "od środka". A czy jest coś lepszego do rozpieszczania niż delikatny mus
Moja kraina smakówNikt jej się nie oprze. Słodka, kusząca, delikatna rozpływa się w ustach. Dla miłośników bezy i nie tylko. Moja rodzina zajadała się do ostatniego okruszka. Osobiście
wesoła kuchniaCiasto łaciate z jabłkami to smaczne, bardzo szybkie do przygotowania ciasto, świetnie też wygląda. Wzorek w kształcie łat dodaje mu uroku. Moje siostrzenice na jego widok
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJADALNĄ ZIEMIĘ: - 100 g masła - 25 g kakao - 100 g cukru pudru - 50 g czekolady - 2 jajka - 80 g mąki pszennej tortowej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ucieraj z cukrem pudrem aż mocno zbieleją i podwoją swoją objętość, dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Dalej ucieraj. Dodaj mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość wymieszaj(...)resztę jadalnej ziemi. Deser schłodź w lodówce i gotowe! Wypróbuj również przepis na: 1. Chlebek bananowy z migdałami i cynamonem. 2. Tort czekoladowy z orzechami w karmelu 3. Migdałowe ciasteczka 4. Tarta malinowa z kokosem 5. Najlepszą domową chałkę drożdżową z kruszonką
SMYKWKUCHNIlawendę liczyłam, że użyję jej do kilku wypieków. Zaopatrzyłam również swoją spiżarnię w domowej roboty syrop i ekstrakt lawendowy. I właśnie aromatycznego ekstraktu użyłam do "uperfumowania" moich ryżowych, bezglutenowych ciasteczek. Kruchutkie, bez dodatku białego cukru, z minimalną ilością tłuszczu. Pyszne! Składniki: 200g mąki ryżowej 4 żółtka 2 łyżki ksylitolu (lub miodu, syropu z agawy) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)leciutko spłaszczać i układać ma blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170'C około 15 minut, do lekkiego zezłocenia. Wystudzić na kratce. Gotowe można posypać cukrem pudrem, polać czekoladą, polewą, kajmakiem
Cakes By Kejtciepło, gdy za oknem 35 stopni C. Kawa mrożona sprawdza się świetnie jako deser. Smakuje wybornie, wygląda też niczego sobie. Zaserwujcie ją gościom zamiast gorącej kawy podanej w towarzystwie ciasteczka. Dziś podam Wam przepis KROK PO KROKU . Mam nadzieję, że z tą instrukcją przygotowanie kawy mrożonej, nie będzie już dla nikogo problemem. Składniki ( na szklankę pojemności 300 ml ): 2 łyżeczki(...)większe, 5-6 małych ). Na kostki lodu wyłożyć 2 gałki/łyżki ulubionych lodów. Klasycznie do kawy dodaje się lody waniliowe lub śmietankowe, ale połączenie śmietanki/wanilii z toffi czy czekoladą też sprawdza się doskonale. Na sam koniec wlać zimne mleko. W szklance umieścić słomkę, delikatnie wymieszać. Poniżej instrukcja KROK PO KROKU , jak przygotować mrożoną kawę. I ... GOTOWE ! Smacznego
kolorowotorcikowopszennej (ok. 2 szklanki) 125g miękkiego masła 100g brązowego cukru (pół szklanki) 50g białego cukru 1 jajko rozmiar "L" lub 2 jajka "S" 125g gorzkich groszków czekoladowych (lub gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałeczki) 50g posiekanych orzechów pekan 50g kolorowych cukierków czekoladowych typu M&M's pół łyżeczki ekstraktu waniliowego płaska łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Wykonanie: Do miski(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut. Blaszka - tortownica o średnicy 30cm, może być okrągła blaszka do wypieki pizzy Przepis pochodzi z książki: "Ciasteczka - 60 sprawdzonych przepisów na każdą okazję
Mania Wypiekaniadomowych – wystarczy zmielić płatki owsiane (naturalne, całe, nie błyskawiczne) np. w mocnym blenderze, w trybie smoothie lub w młynku do kawy. Dodaje się ją do ciasta przeznaczonego na pieczywo, ciasteczek, muffinek, do mokrych ciast jak brownies, gofrów i ciast kruchych. Wprost stworzona na kruszonkę. Mąka gryczana – powstaje ze zmielonych ziaren gryki. Charakterystyczny, brudno-szary kolor. Bardzo charakterystyczny smak(...)lekkostrawna. Nada się zarówno do zagęszczania zup, sosów (również słodkich) jak i dodatek do wypieku chleba czy naleśników (nie więcej niż 10%). Idealna do ciast kruchych. Pasuje do wanilii, czekolady ale też do czerwonego mięsa i grzybów. Podczas pieczenia i podgrzewania zmienia kolor na ciemniejszy. Mąka kokosowa – powstaje z wysuszonego i odtłuszczonego miąższu orzecha kokosowego. Słodka, kokosowa w smaku
Karo in the KitchenW tym tygodniu spotkała mnie bardzo miła niespodzianka. Jakie było moje zaskoczenie kiedy przeczytałam maila ,że zostałam wybrana do projektu Belriso a tym samym będę mogła
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaMakaroniki. Makaroniki na Walentynki . Makaroniki w kształcie serca. Makaroniki to pochodzące z Włoch słodkie ciasteczka przyrządzone z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Mają cienką, chrupiącą skorupkę i delikatny środek. Makaroniki to bezowe ciasteczka migdałowe przełożone delikatnym kremem. Jeżeli lubicie jeść makaroniki to ten przepis jest idealny dla Was. Przeważnie makaroniki są okrągłe, ale dzisiaj pokaże je w trochę(...)wody czerwony barwnik w żelu lub w paście (Płynne barwniki mogą rozrzedzić masę) Składniki na krem: 100 ml śmietanki kremówki 100 g białej czekolady 100 g miękkiego masła Przygotowanie makaroników w kształcie serca: Drukujemy sobie szablon z dużą ilością jednakowych serduszek, w odstępach o średnicy 3,5cm ok. które następnie obrysowujemy ołówkiem na papierze do pieczenia. Migdały bez skórki mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięNa początek przygotowań wielkanocnych mam dla Was coś super! Czekoladowy mazurek na kruchym spodzie wypełniony delikatnym kremowym nadzieniem ze szczyptą chili. Cukiernicze eksperymenty zdecydowanie w tym
CiastkozercyMillefeuille to deser składajacy się z upieczonego ciasta francuskiego, znaczy „tysiąc płatków” w oryginale przekładamy kremem waniliowym, ja zrobiłam swoją wersję i przełożyłam go kremem czekoladowym
Wanilia i KardamonKruche, serowe ciastka w kształcie pieroga z czekoladą można dość długo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Miękkie a zarazem kruche można nadziewać dowolnie, u mnie są z czekoladą, jednak doskonale będą też smakowały z powidłami, marmoladą czy innym nadzieniem. Spróbujcie koniecznie :) Do przygotowania serowych pierożków wykorzystałam twarożek sernikowo- kanapkowy "Mój ulubiony" od Wieluń . Składniki: * 3 szklanki(...)mąką na grubość około 3 mm. Szklanką wykrawać koła, na każde ułożyć odrobinę nadzienia. Kołka składać na pół i skleić (postępować tak samo jak z klejeniem pierogów). Gotowe ciasteczka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 15 minut (aż pierożki się zarumienią). Wystudzone można posypać cukrem pudrem
Zrób to smaczniesamo kruche jak zaraz po upieczeniu. Proste do wykonania. W kilka chwil, bez użycia miksera otrzymamy małe pyszności. Przepis możemy dowolnie wzbogacić np. o posiekaną białą czekoladę (tak zrobię następnym razem) czy np. o suszoną żurawinę. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 300 ml jogurtu (ja miałam grecki(...)kawałku ciasta i formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Ukłądamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczamy dłonią. Ja dla dekoracji posypałam moje ciasteczka płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut
Walijskie Pichceniemąki masło i mąka do wysmarowania i posypania foremek lody waniliowe wiśnie w syropie Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Czt ery foremki wysmarowujemy masłem i opr ó szamy mąką. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej . J a j ka wbijamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy trze paczką na jednolitą masę- nie ubijamy. Dodajemy(...)Jeś li masz silikonowe lub aluminiowe foremki cz as pi ecze n ia pozostaje bez zmian , natomiast przy ceramicznych foremkach będzie wynosił 10 minut. Jeś li wolis z możesz ciasteczko podać w foremce, a lody i owoce wyłożyć na talerzyk obok
KuchcikoweLove