Aksamitny, kremowy sernik od którego się nie oderwiecie. Z dużą ilością wiśni, frużeliną którą dodałam do środka. Sernik jest tak dobry dzięki serowi z mascarpone President
wesoła kuchniaDo cakepops miałam już kilka podejść, część z nich mogliście zobaczyć na blogu. I choć dobrze się bawiłam przy ich przygotowaniu, w smaku były ok, to
CiastkozercyKulinarne prezenty na święta 2017 to druga edycja zapoczątkowanej w ubiegłym roku akcji, której celem jest wspólne szukanie inspiracji na gwiazdkowe upominki. Do Świąt już coraz
Cztery FajeryDzień dobry... Wczoraj był dzień pełen wrażeń, brałam udział w konkursie kulinarnym na żywo "Pestka ze smakiem" i udało się przejść do półfinału, który odbędzie się
TrufelkowoHerbata Matcha dodana do wypieków nadaje im nie tylko wspaniały kolor, ale również cudowny smak i aromat. Do celów kulinarnych w zupełności wystarczy Matcha taka w
Kuchcik gotujeKto lubi pączki ręka do góry! A kto UWIELBIA pulchne amerykańskie donuty, zamoczone w cukrowej polewie, udekorowane, jakby od niechcenia, ale tak idealnie, kolorową
Gotowanie to kochanieLubicie te wafelki? My tak, często kupowałam je moim synom do szkoły jako słodka przekąska w ciągu dnia. Kupowałam....Teraz już tego nie czynię, bo robię
Z Majeczką w kuchniskładniki na spód sernika: 100 g herbatników kakaowych 40 g masła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy by pomocy np. blendera, dodajemy do nich masło i mieszamy
Domowy Smak Jedzeniażeby skorzystać z MPK trzeba będzie zażywać środki uspokajające. Podobno nic tak nie koi stresów jak coś słodkiego. U mnie ze słodkim różnie. Raz mam dzikie ślinienie na widok czekolady a raz dostaje drgawek na samą myśl o niej. Miłość z kategorii trudnych. Żeby wypośrodkować uczucia powstały ciastka. Bardziej słone niż słodkie. Cudownie kruche. Pachnące wanilią, sezam, chałwą i migdałami(...)bardzo nie napowietrzyć. Dodajemy tahini, mahlep lub migdały i śmietankę. Łączymy. Do powstałej masy dosypujemy mąkę, ma być jej tyle, żeby uformować w miarę zwartą kulę. To są kruche ciasteczka więc będzie się lekko kruszyć i pękać. Jednak jeśli bardzo nam się kruszy można dodać więcej tahini lub śmietanki i zagniatać do momentu uzyskania takiej konsystencji, z której można uformować
ladykitchenCzekoladowe babeczki z dyni Mocno czekoladowe i wilgotne babeczki, które w smaku i wyglądzie przypominają popularne ciasto brownie. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Dynia jest
Blog z ApetytemPiernikowy torcik świąteczny Pyszny, aromatyczny i przepięknie pachnący torcik Bożonarodzeniowy. Słodka masa grysikowa rewelacyjnie komponuje się z ciastem piernikowym oraz kwaskowatym dżemem tworząc smaczną kompozycję świąteczną
Blog z ApetytemTrufle to jedne z moich ulubionych „małych słodkości”. Poza pysznym smakiem decydującym czynnikiem jest tutaj szybkość wykonania. Wystarczy składniki połączyć, wykulać i już. Żadnego
Smaki Na TalerzuPrzepyszna tarta o aromacie piernika o wspaniałym nie typowym musie z dyni Sprawi że zimowe popołudnia nie będą smutne Składniki Ciasto • 1,5 szkl
W królestwie smaków BeatyCiasto z kaszą manną i truskawkami to kolejny smak lata. Delikatnie czekoladowa masa z kaszy manny plus galaretka z owocami to połączenie, które sprawdza się zawsze
Poezja smakuUbóstwiam długie weekendy, wszelkiego rodzaju weekendy! ! ! :D W końcu można nadrobić zaległości w tym na co normalnie nie mamy czasu. Zawsze staram się, zrealizować jak najwięcej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćciasteczka to wynik mojej ochoty na coś słodkiego. Miało być w miarę zdrowo, ale nie chciałam robić kolejny raz ciastek owsianych. Fakt, uwielbiamy je, ale można czasem wymodzić coś nowego, a równie smacznego. Stąd pomysł na mąkę pełnoziarnistą i brak dodatku cukru. Mi brak cukru zupełnie nie przeszkadza, bo rekompensują go dodane daktyle i żurawina oraz pozostałe nasionka. Jeśli jednak(...)wprost rozpływają się w ustach. Można bez cukru? Można! A ciastka wychodzą naprawdę pyszne i chrupiące, ale jeśli potrzebujecie jeszcze namiastki słodyczy, możecie dodać posiekaną drobno dobrej jakości czekoladę. W przepisie liczą się proporcje, jednak jeśli czegoś nie macie, to nie panikujcie. Dążcie po prostu do odpowiedniej konsystencji ciasta. Nie macie orzechów włoskich? Nic strasznego, dodajcie więcej innych bakalii
Mieszam w Garnkumamy takiej formy, to większe też możemy zrobić, ale sądzę, że nie będą już tak urocze. To teraz nastawiamy piekarnik na 170-180 stopni, góra-dół i wkładamy wykrojone ciasteczka do formy cupcake's wciskając je paluchem, by faktycznie przypominały kwiat. Pieczemy ok 15 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Składniki na masę: serek mascarpone mały kremówka 30-36% 500ml(...)łychą. Gdy się ładnie wszystko połączy i w smaku będzie nam odpowiadać, to wstawiamy do lodówki na ok 20-30 min, co pozwoli wiórkom zmięknąć. Dodatkowo potrzeba nam będzie czekolada do zdobienia lub polewa, którą zwieńczymy nasze kwieciste dzieło. Co teraz? Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy środki naszych ciastek. Następnie polewamy czekoladą/polewą i obsypujemy
Karczma Honorietty