sprawnie i bezproblemowo, a do przygotowania tych ciasteczek możesz zaprosić swoje dziecko Kwiatki ładnie się prezentują, są smaczne, a do ich zrobienia możemy wykorzystać wszystkie owoce o średnicy ok. 1 cm. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (tym razem idziemy na łatwiznę, bo ma być szybko i sprawnie ) 125 g borówek 15 kostek czekolady Ciasto francuskie musi być lekko chłodne. Szklanką
Słodki sentymentsprawnie i bezproblemowo, a do przygotowania tych ciasteczek możesz zaprosić swoje dziecko Kwiatki ładnie się prezentują, są smaczne, a do ich zrobienia możemy wykorzystać wszystkie owoce o średnicy ok. 1 cm. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (tym razem idziemy na łatwiznę, bo ma być szybko i sprawnie ) 125 g borówek 15 kostek czekolady Ciasto francuskie musi być lekko chłodne. Szklanką
Słodki sentymentCiasto czekoladowe z dodatkiem czerwonego wina, na nim pianka z czarnych winogron bezpestkowych i pianka z bitej śmietany. Wierzch udekorowałam polewą czekoladową i winogronami. Całość smakuje
Oryginalny smakDzisiaj ciasto dla miłośników kawy. Intensywnie czekoladowe z delikatnym i puszystym musem kawowym. Kawa i czekolada to niezawodne i obłędnie pyszne połączenie, które musi dobrze smakować
Oryginalny smakHej! Teraz chciałbym pokazać Wam jak się robi czekoladowe ciasteczko lawa. Ciastko jest niezwykle efektowne i pyszne. Można je podać jako deser. Na pewno zrobicie niezłe
Tylko pyszniePuszyste i wilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami. Można również użyć malin lub innych ulubionych owoców. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie popołudniowej kawki, herbaty lub na specjalne
Oryginalny smakHej! Wczoraj robiłam babeczki. Chętnie sięgam do tego przepisu, bo wiem, że ciasteczko szybko zniknie. A najbardziej cieszy mnie, gdy zostanie ostatnia porcja i mogę już
Tylko pysznieW niedzielne popołudnie upiekłam z dzieciakami proste i szybkie babeczki z nutką wanilii i czekoladą. Użyłam sylikonowej formy z kształtkami zwierzaków, ale równie dobrze można użyć
Kuchnia domowa AniPyszne, obłędnie wilgotne ciasto czekoladowo-kawowe z cukinii przełożone kremem kawowym na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone. W smaku przypomina murzynek z kawową nutą. Choć
Oryginalny smakMazurek czekoladowo marcepanowy to jeden z moich ulubionych mazurków. Kruche ciasto z dodatkiem marcepanu i rozpływająca się w ustach czekolada z odrobiną likieru amaretto… Pycha
Oryginalny smakBrownie to klasyczne amerykańskie ciasto. Bardzo proste do przygotowania i co najważniejsze zawsze wychodzi Jest idealne dla miłośników czekolady, którzy lubią ciężkie, gliniaste i mocno czekoladowe
Oryginalny smakPyszne łatwe do zrobienia pierniczki nadzieniem z czarnej porzeczki oblane ciemną czekoladą i obsypane kokosem lub orzechami Składniki ciasto •350 g mąki • 1 jajko
W królestwie smaków BeatyAle tych ideałów się na moim blogu narobiło... na początku były te z czekoladą, migdałami i cukinią (mniammmm) a teraz czekoladowe z wiśniami - w sumie o
sierotka maRysia w kuchniDzieci uwielbiają Nutellę:) Dlatego aby umilić im czas Świąt przygotowuję takie ciasteczka- babeczki nadziewane kremem czekoladowym. Oczywiście, aby była większa frajda dzieci same je dekorują:) Babeczki
Z miłości do słodkościMuffinki lubi chyba każdy. Ja lubię bez kremu, ale ze zdecydowanym smakiem czekolady bądź wanilii. Tym razem dodałam rozpuszczalnej kawy Jacobs Crema Gold i powiem Wam
Magiczne Życie Martyzataczają koła w mojej głowie, nucąc zabawne mruczanki i przywołując obrazy różnych smakołyków. Tiramisu, Rafaello, ciasteczka, placek drożdżowy, słodkie bułeczki...Sernik. Padło na sernik. Duszki nie dawały za wygraną. Podsuwają mi kolejne propozycje, obrazki, smaki... Zdecydowały, że będzie sernik. Przepadłam z kretesem. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. (autorski;) 1/2 kostki masła 250g cukru aromat waniliowy 5 jajek sok z 1 cytryny
W kuchni Karmel-itkiśmietan-fix 2 łyżeczki cukru pudru przesianego przez sitko 20-30 g gorzkiej czekolady (lub mlecznej – wedle uznania) wcześniej schłodzonej i startej na tarce – do posypania wierzchu ciasta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Banoffee Pie – Banoffi – ciasto bez pieczenia – Wykonanie: Ciasteczka pokruszyć za pomocą tłuczka lub w blenderze (do konsystencji mokrego piasku), połączyć z miękkim masłem(...)ubijać do czasu aż śmietana będzie odpowiednio sztywna (nie dłużej, by jej nie ‘przebić’ i by nie powstało masło). Wyłożyć śmietanę na wierzch ciasta, posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić ciasto do lodówki i chłodzić przez ok. 4-5 godzin, a najlepiej przez całą noc. Po tym czasie można ciasto kroić na kawałki. Smacznego! The post Banoffee
Kulinarne Przebojepiekarnika układam 12 ciasteczek (kulek). Składniki: 150 g maki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 85 g płatków owsianych (nie błyskawicznych) 125 g masła 75 g ciemnego cukru trzcinowego 100 g cukru (białego) 1 jajko 1 łyżeczka esencji waniliowej 85 g żurawiny 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich 150 g białej czekolady (posiekana(...)pieczenia, sól i płatki owsiane. Połączyć obie masy. Dodać czekoladę, żurawinę, orzechy i wymieszać łyżką. Ciasto włożyć do lodówki na 30 min. Łyżeczką uformować kulki i ułożyć je na papierze do pieczenia. Włożyć ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 C na 10 - 13 min. Piec aż będą lekko złociste. Wyjąć ciasteczka na kratkę do pieczenia i poczekać aż wystygną wtedy
IMPRESJA SMAKUPozostałam ich fanką do dnia dzisiejszego i od jakiegoś czasu wykonuję je na święta samodzielnie. Ciasteczek tych się nie piecze. Do ich wypełnienia możemy wykorzystać różne rodzaje nadzienia. Ja zwykle wybieram to orzechowe, ale równie dobrze sprawdzi się choćby nutella czy roztopiona czekolada. Wg mnie są uniwersalne i lubiane chyba przez wszystkich. Jedyny warunek ich wykonania to trzeba się zaopatrzyć(...)pomocą trzonka drewnianej łyżki lub palcem robimy w środku ciastka wgłębienie. Następnie delikatnie wyjmujemy ciasto z foremki i odkładamy, lub jeśli mamy foremkę otwieraną, możemy wówczas od razu nafaszerować ciasteczko. Nadzienie I: 50 g masła 60 g cukru pudru 1 żółtko Wszystkie składniki ucieramy ze sobą. Nadzienie II: mielone orzechy (mniej więcej 3/4 szklanki) garść rodzynek (najlepiej drobnych) Advocat Orzechy
Smaki Na Talerzujest wilgotna i zarazem delikatna. Ponadto udoskonaliłam go białą czekoladą oraz żurawiną dla przełamania smaków. Na wierzchu zrobiłam esy-floresy z musu z malin, co nadało ciastu ciekawy smak i sprawiło, że nie trzeba go ozdabiać;) Jednak dla jeszcze lepszego efektu polałam ciasto odrobiną Adwokatu... Inspiracja Spód: 170g ciasteczek typu digestive, 4-5 łyżek masła. Ciastka(...)delikatnie docisnąć. Schłodzić. Masa serowa: 500g białego sera, 500g serka mascarpone, 4 jajka, żółtko, szklanka cukru, budyń waniliowy, 1/2 szklanki suszonej żurawiny, 100g białej czekolady, 4 łyżki śmietanki 30%, 50g malin, kilka łyżek likieru jajecznego. Biały ser zmielić, dodać serek mascarpone, jajka oraz żółtko, zmiksować. Następnie dodać cukier, sproszkowany budyń oraz
Z miłości do słodkościpierników więc te ciasteczka doskonale nam je zastępują. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować - posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową i posypać mielonymi migdałami czy wiórkami kokosowymi lub udekorować pisakami cukrowymi. Zamiast migdałów możemy dodać orzechy lub też słonecznik. składniki: 150 g margaryny 340 g mąki pszennej 110 g czekolady gorzkiej 2 jajka 2 żółtka 120 g tartych migdałów Back(...)rozpuszczoną czekoladę z margaryną. Do masy dodać mąkę wymieszaną z migdałami i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie włożyć je na ok 1 godzinkę do lodówki, nieco stężeje jednak lepkie będzie. Z ciasta formować kulki o średnicy 2 cm i lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem.Piec ok 12 minut na 175 C aż ciasteczka będą sztywne
Monia miesza i gotujezewnętrzne boki tortownicy. Na dno formy wysypać ciasteczka, na to nałożyć masę serową. Piec około 50-60 minut w temperaturze 160ºC. Zostawić w wyłączonym piekarniku do momentu całkowitego wystudzenia, dzięki temu sernik się nie zapadnie. Jeśli w trakcie pieczenia wierzch zbyt się zarumienił, można przykryć go folią aluminiową i piec dalej. Czekoladę na polewę topimy razem z masłem w kąpieli
KUCHARNIAudało - no i jest! Sernik prosto z marsa Od razu zapowiem, że bałam się, że sernik będzie za słodki dlatego też aby przełamać słodycz sera i marsów dodałam gorzkiej czekolady zamiast mlecznej i do spodu ciasteczkowego dodałam wafla ryżowego który był delikatnie słony - jak dla mnie był to doskonały wybór. Dodałam jeszcze 100 ml baileys'a - nie mogłam się powstrzymać(...)stężenie Składniki 250 g ciasteczek typu petitki - dodatkowo dałam 1 pokruszony wafel ryżowy co było genialnym pomysłem 150 g rozpuszczonego masła 2 łyżki brązowego cukru (u mnie zwykły cukier) 20 g masła, dodatkowo 300 ml śmietany kremówki połowa mlecznej czekolady, posiekanej - u mnie gorzka 3 łyżeczki żelatyny (dałam o jedną więcej) 60 ml wody (gorącej, do rozpuszczenia żelatyny
sierotka maRysia w kuchnidokładniej mówiąc sernik pomarańczowy z czekoladą i mlekiem skondensowanym. Doskonale kremowy, delikatny, po prostu świetny. Składniki na spód ciasta: 25-30 sztuk herbatników 2 łyżki kakao 150 g masła Masło rozpuszczam, dodaję zblendowane ciasteczka i kakao i mieszam. Masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wykładam masę do tortownicy o średnicy 22 cm, ugniatam i tworzę rant około(...)piekę w 150 stopniach przez 75 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam sernik jeszcze na 15 minut. Gotowy sernik zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Na koniec przygotowuję polewę z czekolady. Składniki: 100 ml śmietanki 30% 100 g ulubionej czekolady 1 łyżka miodu Śmietankę doprowadzam do wrzenia, ściągam z ognia, wkruszam czekoladę i dodaję miód. Odstawiam na chwilę, a następnie mieszam
Słodki sentymentzmienia faktu, że radość z jedzenia jest tym lepsza, że mamy świadomość, że ciasteczka są bez żadnych konserwantów i bez spulchniaczy, od czego potem wątroba boli :) Składniki: 3 szkl. błyskawicznych płatków owsianych 1 i 1/2 szkl. mąki szklanka posiekanych orzechów włoskich 100 g gorzkiej czekolady 2 czubate łyżki masła 1/2 szkl. oleju 1 i 1/2 szkl. cukru 2 jajka
Różne smaki w kuchniOdgrażałam się zupełnie nieletnim przepisem jeszcze w poniedziałek. I faktycznie - plany miałam ambitne, wręcz jesienne. Z dużą ilością czekolady. Ciężkie. Rozgrzewające. Jednak C. zepsuł je w jednej chwili, pojawiając się w domu z koszyczkiem pachnących, czerwoniutkich truskawek. Część oczywiście została pochłonięta bez niczego, ale ponieważ sezon truskawkowy powoli się kończy stwierdziłam, że grzechem byłoby nie przygotować czegoś pysznego z nimi(...)sklepu, pozmieniałam więc troszkę. Zamiast truskawkowej galaretki użyłam soku jabłkowego zgalaretkowanego za pomocą żelatyny. Nie miałam też tak dużej foremki jak proponowano w przepisie, wyszło mi więc więcej mniejszych ciasteczek. O tyle mniejszych, że nijak nie mogłam na nich zmieścić całej truskawki. Nie miałam też w domu twarożku, ubiłam więc po prostu kremówkę z cukrem waniliowym, i jest to naprawdę
Pożeraczka, czyli raz adobrze