pierników więc te ciasteczka doskonale nam je zastępują. Gotowe ciasteczka można dowolnie udekorować - posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową i posypać mielonymi migdałami czy wiórkami kokosowymi lub udekorować pisakami cukrowymi. Zamiast migdałów możemy dodać orzechy lub też słonecznik. składniki: 150 g margaryny 340 g mąki pszennej 110 g czekolady gorzkiej 2 jajka 2 żółtka 120 g tartych migdałów Back(...)rozpuszczoną czekoladę z margaryną. Do masy dodać mąkę wymieszaną z migdałami i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie włożyć je na ok 1 godzinkę do lodówki, nieco stężeje jednak lepkie będzie. Z ciasta formować kulki o średnicy 2 cm i lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem.Piec ok 12 minut na 175 C aż ciasteczka będą sztywne
Monia miesza i gotujezewnętrzne boki tortownicy. Na dno formy wysypać ciasteczka, na to nałożyć masę serową. Piec około 50-60 minut w temperaturze 160ºC. Zostawić w wyłączonym piekarniku do momentu całkowitego wystudzenia, dzięki temu sernik się nie zapadnie. Jeśli w trakcie pieczenia wierzch zbyt się zarumienił, można przykryć go folią aluminiową i piec dalej. Czekoladę na polewę topimy razem z masłem w kąpieli
KUCHARNIAudało - no i jest! Sernik prosto z marsa Od razu zapowiem, że bałam się, że sernik będzie za słodki dlatego też aby przełamać słodycz sera i marsów dodałam gorzkiej czekolady zamiast mlecznej i do spodu ciasteczkowego dodałam wafla ryżowego który był delikatnie słony - jak dla mnie był to doskonały wybór. Dodałam jeszcze 100 ml baileys'a - nie mogłam się powstrzymać(...)stężenie Składniki 250 g ciasteczek typu petitki - dodatkowo dałam 1 pokruszony wafel ryżowy co było genialnym pomysłem 150 g rozpuszczonego masła 2 łyżki brązowego cukru (u mnie zwykły cukier) 20 g masła, dodatkowo 300 ml śmietany kremówki połowa mlecznej czekolady, posiekanej - u mnie gorzka 3 łyżeczki żelatyny (dałam o jedną więcej) 60 ml wody (gorącej, do rozpuszczenia żelatyny
sierotka maRysia w kuchnidokładniej mówiąc sernik pomarańczowy z czekoladą i mlekiem skondensowanym. Doskonale kremowy, delikatny, po prostu świetny. Składniki na spód ciasta: 25-30 sztuk herbatników 2 łyżki kakao 150 g masła Masło rozpuszczam, dodaję zblendowane ciasteczka i kakao i mieszam. Masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wykładam masę do tortownicy o średnicy 22 cm, ugniatam i tworzę rant około(...)piekę w 150 stopniach przez 75 minut. Następnie wyłączam piekarnik i zostawiam sernik jeszcze na 15 minut. Gotowy sernik zostawiam do całkowitego wystygnięcia. Na koniec przygotowuję polewę z czekolady. Składniki: 100 ml śmietanki 30% 100 g ulubionej czekolady 1 łyżka miodu Śmietankę doprowadzam do wrzenia, ściągam z ognia, wkruszam czekoladę i dodaję miód. Odstawiam na chwilę, a następnie mieszam
Słodki sentymentzmienia faktu, że radość z jedzenia jest tym lepsza, że mamy świadomość, że ciasteczka są bez żadnych konserwantów i bez spulchniaczy, od czego potem wątroba boli :) Składniki: 3 szkl. błyskawicznych płatków owsianych 1 i 1/2 szkl. mąki szklanka posiekanych orzechów włoskich 100 g gorzkiej czekolady 2 czubate łyżki masła 1/2 szkl. oleju 1 i 1/2 szkl. cukru 2 jajka
Różne smaki w kuchniOdgrażałam się zupełnie nieletnim przepisem jeszcze w poniedziałek. I faktycznie - plany miałam ambitne, wręcz jesienne. Z dużą ilością czekolady. Ciężkie. Rozgrzewające. Jednak C. zepsuł je w jednej chwili, pojawiając się w domu z koszyczkiem pachnących, czerwoniutkich truskawek. Część oczywiście została pochłonięta bez niczego, ale ponieważ sezon truskawkowy powoli się kończy stwierdziłam, że grzechem byłoby nie przygotować czegoś pysznego z nimi(...)sklepu, pozmieniałam więc troszkę. Zamiast truskawkowej galaretki użyłam soku jabłkowego zgalaretkowanego za pomocą żelatyny. Nie miałam też tak dużej foremki jak proponowano w przepisie, wyszło mi więc więcej mniejszych ciasteczek. O tyle mniejszych, że nijak nie mogłam na nich zmieścić całej truskawki. Nie miałam też w domu twarożku, ubiłam więc po prostu kremówkę z cukrem waniliowym, i jest to naprawdę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąką dodaję do gotującego się mleka z masłem intensywnie mieszając, żeby nie powstały grudki. Ugotowany budyń wylewam na ciasteczka. Porzeczkę myję i wykładam na gorący jeszcze budyń. Płatki migdałów prażę na suchej patelni i posypuję nimi deser. Dodatkowo możecie rozpuścić ulubioną czekoladę i polać nią cały deser. Deser budyniowy z porzeczką nakłada się najlepiej wielką łyżką Smacznego Artykuł Deser budyniowy
Słodki sentymentproszkiem do pieczenia i sodą, szczyptą soli oraz aromatem. Całość ubijamy do połączenia się składników. Następnie dosypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy całość łyżką (ciasto jest bardzo gęste). Dłońmi nabieramy kawałek ciasta wielkości orzecha włoskiego lub trochę więcej jeśli chcemy uzyskać większe ciasteczka. Każde ciastko lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Walijskie Pichcenieozdobić, ale mi już wystarczyła ta ilość cukru co jest w przepisie. Składniki na około 30 ciasteczek 1 bardzo mała dynia, albo pół większej jajko 50g brązowego cukru 100g białego cukru cynamon 190g mąki 110g masła pół tabliczki gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia Na początek trzeba przygotować dynie. Przekroić ją na ćwiartki, następnie wydrążyć pestki
Delusional Trinezimowe wieczory, kiedy za oknem zimno, najlepsze hiszpańskie churros. Churros to pyszne ciasteczka z ciasta parzonego, chrupkie na wierzchu, a w środku mięciutkie. Najsmaczniejsze są ciepłe i posypane cukrem pudrem, ale również smakują z gorącą czekoladą. Składniki: 250 ml wody 3 jajka 2 łyżki cukru 30 g masła szczypta soli cukier puder do posypania olej do smażenia Wodę gotujemy
Pyszności Słodkościwięc teraz nadszedł czas na ich publikacje. Postanowiłam w te święta zaszaleć i upiec chleb, sernik, ciasto shrek, ciasteczka musli i oczywiście pyszne bounty bobki! czy o czymś nie zapomniałam... chyba nie. Udoskonaliłam przepis na bounty - stanowczo lepsza niż zwykła roztopiona czekolada jest polewa czekoladowa do ciast. Cenowo wychodzi tak samo a wynik jest o wiele lepszy! Wygodniej też się
sierotka maRysia w kuchniCiasteczka owsiane uwielbiam. To kolejna ich odmiana, tym razem z dodatkiem prażonych i siekanych orzechów włoskich. Kruche i chrupiące, doskonale smakują oblane mleczną czekoladą. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyzwykłych biszkopcików 1/3 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady 1 łyżka masła 2 łyżki mleka lub śmietany Czekoladę, masło i mleko roztopić w kąpieli wodnej. Banana pokroić na talarki, które nałożyć na każdy biszkopt i polać masą czekoladową. Gotowe. Inspiracją ciasteczek był przepis zamieszczony na halffourcook.blox.pl
Jadło i czytadłowszystkich smakoszy marcepanu,to pewne i nie wymaga pieczenia.Dlatego idealna również dla tych,którzy nie przepadają za pieczeniem ciasteczek,a myślą by w okresie Adwentu zadośćuczynić starym zwyczajom i przygotować na ten czas coś słodkiego. Zapraszam na marcepanowe kulki oblane białą czekoladą,a w środku każdej kulki czeka mała niespodzianka w postaci laskowego orzeszka.Użyłam gotowego marcepanu z Lubeki (miasto
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!