Dziś propozycja dla wielbicieli serników. Sernik który nie ma sera tylko śmietanę. Jest delikatny, bardzo długo zachowuje świeżość i każdemu zasmakuje. Składniki na ciasto: - 6 żółtek
Kulinarne życieJak wiecie serniki bardzo lubię...To jedno z moich ulubionych ciast. Wszak za każdym razem mogą smakować inaczej. Dorwałam koszyczek truskawek i postanowiłam, że wykorzystam je
Z Majeczką w kuchniWitajcie :) Moje dzieci bardzo lubią faworki i oponki dlatego często je piekę :) Są proste w wykonaniu, nie potrzeba do nich dużo składników, szybko się je
Sama słodycz i szczypta chiliw sam raz na Ostatki tradycyjne ptysie, które nigdy się nie znudzą SKŁADNIKI Ciasto parzone: 1 1/5 szkl. mąki, 1 szkl. wody, 125 g margaryny, 4
słodki bratekBardzo lubię różnego rodzaju babki, ta jest trzy smakowa. Gdy go zobaczyłam ją na tym blogu pierwszy raz, wiedziałam że muszę wypróbować, i było warto
Kulinarne życieKonfitury żurawinowej użyłam między innymi jako nadzienia do rogalików z orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam również puree z dyni piżmowej. Są bardzo, bardzo smaczne.... Ciasto: 500
Czerwień i błękitDziś dla odmiany coś słodkiego :) Pyszna szarlotka z przepisu mojej mamy i przez nią upieczona, świeżutka, pachnąca Polecam :) Składniki Ciasto - 25 dkg. miękkiego masła roslinnego - 1
Kuchnia z widokiem na ogródKremowe różyczki to dekoracja z cyklu tych, które lubię najbardziej: jej wykonanie trwa dosłownie kilka sekund i wygląda super :) Do tego przepisu zdecydowałam się na kruche
CiastkozercyPyszny,delikatny biszkopt, przepyszny gotowany ser...Niebo w gębie ! Składniki: biszkopt: 9 jajek 2 szkl mąki 2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2
Z Majeczką w kuchniPrzepis na ciasto kruche jest takie samo jak na tartę. Średnio powinno wyjść 15 - 20 babeczek, oczywiście zależy to od wielkości foremek i grubości ciasta na
IMPRESJA SMAKUPrzepis na to ciasto dostałam od mamy i na dobre już zagościł w naszej rodzinie. Ciasto znika w mgnieniu oka:-) Składniki biszkopt: 5 jaj 3/4 szkl
IMPRESJA SMAKUOto prosty i szybki sposób na szybkie pączki. W sumie nie wyglądają jak te prawdziwe pączki, są znacznie mniejsze, ale smakują równie pysznie :) Przepis znaleziony w
Kuchnia domowa AniNie wiem jak Wy ale ja lubię eksperymentować z kaszą manną i nie chodzi tu tylko o wymyślanie kolacji :) Słodkości z kaszy są pyszne. Zapraszam! Składniki
Z Majeczką w kuchniBardzo szybkie do przygotowania ciasto dla wszystkich łasuchów i wielbicieli truskawek Z truskawkami... z pianką...mniam... Składniki: 1/2 kg truskawek 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru
Z Majeczką w kuchniJagody i Nutella to jedna z najsmaczniejszych ciastkowych kombinacji jaką mogę sobie wyobrazić. Czekoladowe babeczki można w prawdzie piec z kostką czekolady w środku, ale to
CiastkozercyZamiast tradycyjnego sernika tym razem postanowiłam zrobić jego małe przekąskowe wersje o smaku bananowym :) Składniki: na spód - 1 opakowanie herbatników (200 g) - 100 g masła masa
Zainspirowana w kuchnipyszny deser z cytrynowym mascarpone i lodami . Całość oblałam czekoladowym sosem, a dla przełamania smaku deser podałam ze słonawą kruszoną z krakersów od Cukry Nyskie. Moje dzieci uwielbiają te ciasteczka od tak. Chwila i cała paczuszka znika w ich buziach Ja również często zajadam się nimi solo lub dodaję do najróżniejszych deserów. Polecam! A wracając do deseru… warto uprzyjemnić(...)niebo na talerzu Spróbujcie. Składniki: 125 mascarpone 1/2 większej cytryny 1 łyżka cukru pudru (u mnie trzcinowy) kilka małych solonych krakersów – u mnie od Cukry Nyskie gałka lodów waniliowych sos czekoladowy Przygotowanie: Do miski przekładamy schłodzony ser mascarpone, dodajemy świeżo wyciśnięty sok z 1/2 cytryny i łyżkę cukru pudru, miksujemy. Próbujemy smak (nie może być on mdły, ma być
Słodkie okruszkipasuje ale raczej niewiele, jajek jak była mniejsza dawałam mniej. I na pewno nie ma w nich żadnych polepszaczy, a to ważne przy maluszkach i mimo tego ciasteczka są bardzo puszyste i pyszne. Biszkopty polecam dla dzieci, które mają już za sobą swoje pierwsze urodziny, a to ze względu na większą ilość jaj i cukru, ponieważ ja robiłam(...)mojej małej niuni ale i o nastolatku, który też wciąga je taśmowo. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej pół szklanki drobnego cukru do wypieków 3 jaja pół łyżeczki pasty waniliowej Wykonanie: Jajka ubić w całości. Dodawać stopniowo cukier i wanilię nadal dokładnie ubijając. Dodać i delikatnie wmieszać szpatułką wcześniej przesianą mąkę. Formować łyżką małe placuszki na blaszce wyłożonej papierem
Pysznie & Pięknietaki sposób smakują najlepiej) – wówczas od razu nie posypuj wierzchu okruchami, zrób to dopiero przed podaniem. Do tego przepisu wykorzystałam ekologiczne crunchy z owocami leśnymi, ale nadadzą się także pełnoziarniste ciasteczka owsiane (zwracaj uwagę na skład) czy domowa granola (np. z tego przepisu ). Jeżeli nie masz pod ręką świeżych truskawek, śmiało sięgaj po te mrożone. Wiem, że nazwa przepisu brzmi(...)mrożonych owoców, ale cóż zrobić – jak mus, to mus. Składniki: 250 g truskawek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka syropu klonowego 150g crunchy/pełnoziarnistych owsianych ciasteczek/granoli 200 ml waniliowego jogurtu sojowego Truskawki opłucz, obierz z szypułek i wrzuć do blendera. Dodaj też sok z cytryny oraz syrop klonowy, po czym zmiksuj całość na gładki mus. Na dno kieliszka
Roślinna - blog wegańskiczekolady 50 g masła 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii cukier puder do obtaczania ciasteczek CZAS PRZYGOTOWANIA: 260 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej (metalową miskę z czekoladą i masłem umieszczamy na garnku(...)ognia i zostawiamy do ostygnięcia. 2. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę na wysokich obrotach. Zmniejszamy obroty do średnich, dodajemy cukier, żółtka, ekstrakt waniliowy i rozpuszczoną czekoladę łyżka po łyżce. 3. Mąkę łączymy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Obroty w mikserze zmniejszamy do małych i stopniowo dodajemy mąkę. Miksujemy do całkowitego
My Culinary Art