Dziś klasyka gatunku – spisze się nie tylko do popołudniowej kawy i herbaty, ale także od święta :) Krucha, delikatna, idealnie puszysta… powiecie, że to tylko
CiastkozercySkładniki : Ciasto kruche na spód : 2 szklanki mąki pszennej 18 dkg masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do
Przepisy i porady kulinarneTaki mały powrót do smaków z dzieciństwa. Mnie makaron z serem najbardziej kojarzy się z wyjazdami na kolonie. Zawsze się cieszyłam kiedy okazywało się, że na
kuchnia doskiZrobienie takich ciasteczek to wspaniały pomysł na spędzenie chwil z dziećmi. Lepienie ciastek i ich dekoracja może być kreatywną zabawą i jednocześnie czasem spędzonym na rozmowie. Wykorzystujmy takie "małe" preteksty do tego, aby odkrywać wspólne zainteresowania. Pamiętajcie, że bardzo fajnie jest tez je zjeść ;) Składniki (44 sztuki) : 250 g zimnego masła 300g mąki pszennej 65 g płatków owsianych pół(...)łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka esencji waniliowej 10g mąki z amarantusa 6 łyżek chłodnej wody 4 łyżki cukru (lub do smaku) suszona żurawina orzeszki ziemne Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz żurawiny i orzeszków) wsypujemy do miski i dokładnie wyrabiamy rękoma (Ciasto na początku może się wydawać dość sypkie). Z ciasta formujemy niewielkie kulki, które spłaszczamy i wykładamy
ChilliJemyMuszę nieskromnie przyznać, że wyszło mi dziś pyszne ciasto. Już chyba dawno w tak szybkim tempie nie znikało nic z blachy. Składniki: Ciasto: 215g mąki pszennej
W kuchni u MonikiSpirale to jedne z najbardziej lubianych, kruchych ciastek w mojej rodzinie ;). Pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Daję słowo... goście będą zachwyceni! Polecam :D Składniki: (na
Nastoletnie WypiekanieSemifreddo to włoski deser podawany na wpół rozmrożony jak głosi sama nazwa. We Włoszech bazę stanowią lody, zazwyczaj waniliowe lub śmietankowe. Często można spotkać je w towarzystwie owoców jagodowych, słodkich likierów czy też czekolady. Moja wersja to tak naprawdę mrożony serniczek, z cudowną masą z białej czekolady na chrupkim spodzie z herbatniczków. Całości dopełniają świeże borówki amerykańskie. Przygotowanie całego deseru(...)zajęło mi niecałe 30 minut :) Zapraszam :) Spód : 100 g herbatników maślanych 100 g herbatników w czekoladzie mlecznej 60 g miękkiego masła Ciasteczka umieszczamy w misie miksera i blendujemy do momentu, aż masa osiągnie konsystencję mokrego piasku. Dodajemy masło i ponownie miksujemy. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Boki wykładamy
Chocolate Muffin BlogProste muffinki z jagodami pojawiły się już kiedyś na ciastkożercach, można zobaczyć je tu . Dzisiejsze postanowiłam zrobić dodatkowo z kremem jagodowym i choć jak zwykle babeczki
CiastkozercyKilka miesięcy temu kupiłam foremkę na ciasteczka w kształcie gitary. Ponieważ mój mąż gra na gitarze a zbliżały się jego urodziny, postanowiłam wykonać odpowiednią liczbę gitar zamiast tortu. Ciasteczka są przepyszne. Ciasto zrobiłam według przepisu Nigelli Lawson - ale trochę inaczej. Nie w mikserze a na stolnicy. Zagniotłam jak kruche. Teraz zamiast cukru trzcinowego dodałabym trzcinowy cukier puder. Trochę "chrupie" podczas(...)gram twardego masła 100 gram mielonych migdałów 1 jajko 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka cukru olejek migdałowy - 1 łyżeczka cukier waniliowy Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, pokrojone w kosteczkę zimne masło. Całość pociekłam nożem. Potem dodałam jajko i olejek migdałowy. Zagniotłam. Nie wstawiłam do lodówki, choć
AZgotuj!takie, a nie inne zupełnie przypadkowo, a ich smak znienacka przywołał wiele, wiele wspomnień. Z późnego dzieciństwa, ogólniaka, pierwszych lat studiów. Pamiętacie draże? Takie miękkie cukierki - duże groszki, czekoladowe, waniliowe, pomarańczowe, czekoladowe... Pękające pod zębami z lekkim trzaskiem, wypełnione miękkim, słodkim nadzieniem? Choć generalnie zawsze stroniłam od słodyczy, to draże kupowałam sobie od czasu do czasu i jadłam... ze słonymi(...)orzechowe i pomarańczowe (niezwykle rzadkie!). I te muffinki właśnie bardzo podobnie smakują do tych ostatnich - kremowo-śmietankowy, wyraźnie pomarańczowy smak. Odrobina goryczki w sosie, ciasto o smaku ciasteczek maślanych z lekkim akcentem szlachetnego alkoholu; wierzcie mi lub nie, ale jeśli zrobicie, znajdziecie w muffinkowym raju! :) Są nieco bardziej pracochłonne niż standardowe muffiny, ale za to jak smakują...! Składniki
Kuchnia PrezydentowejWowowowo dziś szaleństwo i dodaję dwa przepisy na ten sam finalny produkt jakim są batoniki proteinowe bez pieczenia :) Mam nadzieję, że docenicie mój trud i przezwyciężenie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTaniutkie i szybkie w wykonaniu ciasto u mnie w wersji z jabłkami ale sprawdzi się także z innymi owocami np. truskawkami gdy mamy teraz na nie
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaspód z połowy porcji i był wystarczający (było już zbyt późno by piec specjalnie ciastka). Można oczywiście dać 250g. Piekłam w ciemnej formie o śr.26cm. Składniki spodu: - 250g ciasteczek digestive (dałam 125g ciastek bezglutenowych z karobem) - 80 g stopionego masła (dałam 40g) Ciastka rozdrobnić, dodać stopione masło, dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem(...)całym spodzie. Wstawić do lodówki. Masa serowa: - 1kg sera twarogowego (użyłam twaróg mielony Piątnicy) - 100g miękkiego masła - 5 dużych jajek - 1 szklanka ksylitolu (lub cukru) - 1 proszek budyniowy waniliowy (lub śmietankowy) - 16g ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukru waniliowego) - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego + dodatkowo polewa czekoladowa do polania schłodzonego ciasta W misie miksera utrzeć miękkie masło z ksylitolem (lub cukrem
Smaczne ZdroweBabeczki to idealny deser na różne okazje. Można nadziać dowolnym kremem i ozdobić wszelkimi dodatkami. Cieszą oko i smakują rewelacyjnie. Po upieczeniu spodów można przechowywać w
tojestpyszne.blogspot.com