Uwielbiam domowe lody! Niestety są one często pełne kryształków, dlatego wymagają użycia specjalnej maszyny do lodów lub kilkukrotnego mieszania co godzinę w trakcie mrożenia. Jednak istnieją
Poezja smakuDziś na deser mocno czekoladowe ciasto, idealne dla małych i dużych łasuchów. Kiedy piekłam to ciasto, to w całym domu pachniało czekoladą. Jest pyszne i dosłownie
kuchnia doski(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g mąki razowej 10 g cukru białego 35 g cukru brązowego 1 łyżka miodu 1
Domowy Smak Jedzeniamasy zmiksowanej z kaszy i serka. Krucha drożdżówka Jeśli zamiast masła do ciasta drożdżowego dodamy mascarpone to ciasto mniej wyrośnie, ale będzie bardziej chrupiące. W ten sposób można zrobić ciasteczka drożdżowe, np. z twarożkiem cytrynowym. Na 16 roladek potrzebujemy: Ciasto: 345 g mąki 3 łyżki erytrolu lub innego słodziwa, ale nie dodajemy ksylitolu, bo ciasto nie wyrośnie! 7 g drożdży(...)mascarpone* 1 jajko Nadzienie: 150 g erytrolu lub innego słodziwa, ale j/w skórka otarta z 1-2 cytryn lub 1 pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kropla olejku waniliowego 50 g mascarpone 100 g chudego twarogu Składniki ciasta dokładnie ze sobą łączymy, wygniatamy ciasto przez ok. 5 minut i zostawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Składniki nadzienia miksujemy
KucharzycaCiastka, ciasteczka...mogę je jeść o każdej porze. Od kilku miesięcy unikam glutenu (nie jestem całkiem bezglutenowa ale staram się unikać) a te nie różnią się smakiem w niczym od normalnych ciastek. Przepis jest szybki i warto zrobić większą porcję, którą można zamrozić na wszelki wypadek. Składniki na 18 sporych ciastek: 1/2 szklanki (110 g) niesolonego masła w temp(...)pokojowej 3/4 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu) 1 duże jajko 1 czubata szklanka mąki bezglutenowej z dodatkiem proszku do pieczenia 75 g czekolady deserowej w kawałkach 75 g czekolady mlecznej w kawałkach Piekarnik rozgrzewamy do 175 C z termoobiegiem. Miksujemy masło z cukrem na gładką masę. Dodajemy wanilię i jajko i ponownie miksujemy. Następnie powoli dodajemy
Smaki Przyprawy i KoloryObłędnie pyszne,szybkie,kruche rogaliki orzechowe.Proponuję zrobić od razu z podwójnej porcji bo znikają w ekspresowym tempie. Składniki: 30 dag mąki pszennej 20
Niespełnione zdolności kulinarneU nas próby przedświąteczne pełną parą :) Taki mięciutki, pachnący cytrusami kołacz będzie pięknie prezentował się na stole wielkanocnym. Składniki: 500 g mąki, 200 – 250 ml lekko
Nie tylko w kuchniŚliwki! Mmmmm..... Kto lubi? W cieście smakują fantastycznie! Dziś na kruchym spodzie. Składniki na ciasto; 4 szkl. mąki pszennej 5 żółtek 1 margaryna 1,5 łyżeczki
Radość kipiąca uśmiechem.Fale Dunaju są ciastem bardzo znanym i lubianym. Składniki: Ciasto: 3 jajka, 150g cukru, 150ml mleka, 150g masła, 2 szklanki mąki tortowej - 325g, 3 łyżeczki
W kuchni u MonikiBiskwity- czyli okrągłe, biszkoptowe omleciki. Ja podałam je z kremem mascarpone oraz świeżymi jagodami. Nie potrzeba wiele do szczęścia... ;) Polecam! Składniki: (na 6 sztuk) Biskwity
Nastoletnie WypiekanieMoi synowie uwielbiaja takie babeczki na jeden kęs :) Jutro Dzień Dziecka, proponuje upiec je swoim maluchom, naprawdę pyszne i bardzo aromatyczne. Cytryna pachnie w całym domu
Z Majeczką w kuchniWalentynkowe Red Velvet Red Velvet to jedno z najbardziej rozpoznawalnych amerykańskich ciast. Masa świetnie nadaje się do wykonania efektownego tortu lub babeczek. Charakterystyczny czerwony kolor
Ciastkozercyłyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 80 ml oleju, łyżeczka octu winnego jasnego, szklanka wody, Nadzienie; 200 g twarogu / u nas z wiaderka/, 250 g cukru, żółtko, trochę cukru waniliowego, Po produkty zapraszamy do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Na początek zajmiemy się nadzieniem. Ser ucieramy z żółtkiem i 50 g cukru. Dodajemy wanilię. Teraz ciasto. Łączymy suche składniki(...)suchych;) Szybko ucieramy. Napełniamy muffinki 2/3 wysokości. Na wierzch każdej kładziemy łyżeczkę nadzienia serowego.Pieczemy około 25-30 minut w 175 stopniach. źródło; dodatek Twój Styl - Ciasta i ciasteczka
Anioły w kuchniwszyscy zgodnie stwierdzili, że jest (a właściwie była) pyszna. Nieskromnie dodam, że ja też tak twierdzę ;) Przepis pochodzi z wyszperanej w domowej biblioteczce książki "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilony Dąbrowy i Kingi Osmyckiej. Książka wydana została w 1988 roku i bardzo się staram, żeby nie pogubić kartek ;) Do oryginalnego przepisu wprowadziłam drobne modyfikacje. Babkę można polać polewą(...)Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - niepełna szklanka mąki ziemniaczanej - 200 g margaryny - niepełna szklanka cukru - 4 jajka - 3/4 szklanki mleka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka cukru waniliowego (lub łyżeczka wanilinowego) - 1 łyżka kakao - margaryna i bułka tarta (do wysmarowania i wysypania formy) Przygotowanie: 1. Margarynę ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem
Kraina Tysiąca SmakówKolejne przepyszne, chyba jeszcze lepsze od poprzednich , bardzo zdrowe ciasteczka, z pełnoziarnistej mąki. Tym razem użyłam mąki żytniej i orkiszowej, dodałam pestki dyni i ziarna słonecznika oraz posłodziłam ksylitolem. Tradycyjnie są również bez laktozy - używam masła z ukwaszonej śmietany (ale zawierają białko mleka). Samo zdrowie w każdym chrupiącym kęsie, a chrupią meeega. Polecam wszystkim bardzo zdrową i smaczną słodycz. Idealne(...)cukru trzcinowego) - 8 kopiastych łyżek pestek dyni - 8 kopiastych łyżek ziaren słonecznika - 2 jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy W misie miksera umieścić mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wsypać ksylitol i ksylitol z dodatkiem wanilii. Przy użyciu haka wymieszać składniki. Następnie dodać
Smaczne ZdroweIdealne do porannej niedzielnej kawki ! ;) Przepis jest od mojej babci, która piekła te ciastka kiedyś w kaflowym piecyku. Muszę powiedzieć że ich smak jest całkowicie inny
charlotte gotujeprzekładamy do miseczki. Do miseczki wkładamy serek, wsypujemy cukier puder oraz ekstrakt z wanilii (możecie też użyć cukru pudru i odrobiny cukru wanilinowego lub lepiej - domowej roboty cukru waniliowego), całość dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie wyjmujemy na blat i kroimy na ok. 12 równych części. W TYM filmiku możecie sprawdzić jak w różnorodny sposób kroić i składać ciasto francuskie. Ja zdecydowałam(...)równie dobrze możecie zawinąć tylko każdy z boków ciasta do środka i lekko przycisnąć je widelcem, a na środek wyłożyć ok. łyżeczkę serka i położyć 1-2 owoce. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie: Temperatura - 180ºC Czas - ok. 15-20 minut Ciasteczka są pyszne, słodkie i mega owocowe, bo truskawki puszczają sok i lekko zabarwiają serek
Cooking MonsterKrem maślany – jak już wspomniałam – nadaje się idealnie do dekoracji tortów, muffinek, przekładania ciasteczek a także jako gładki podkład pod lukier plastyczny. Prosty przepis a jak wiele zastosowań! Dla wszystkich, którzy lubią słodkości Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić(...)przepis. Składniki: 1 kostka miękkiego masła 2 kopiate szklanki cukru pudru 2 łyżki wody szczypta soli ewentualnie: łyżeczka olejku śmietankowego, lub waniliowego Przygotowanie: Cukier puder przesiewamy przez sitko. Miksujemy z miękkim masłem i resztą składników, aż do uzyskania kremowej „białej” masy. Może to trochę potrwać, ale jak nie utrzemy dobrze kremu, to będzie nadal smakował jak masło. Krem
Za drzwiami kuchniświęta to bakalie, jak bakalie to keks. W tym okresie często mamy nadmiar białek z pieczenia ciasteczek lub pierniczków. Ja proponuję Wam wykorzystać białka do upieczenia tego pysznego keksu. Jest lekki, delikatny, lekko wilgotny. I gwarantuję, że szybko zniknie. Drugą propozycja na wykorzystanie białek to obłędne Kokosanki klik. Składniki: 150 ml białek szczypta soli 1,5 szkl mąki pszennej(...)Młyn Kopytowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 szkl cukru 0,5 szkl oleju 0,5 szkl mleka 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 łyżki mieszanki Mix keksowy Helio 200 g bakali(rodzynki, żurawina, migdały krojone, orzechy włoskie, morele) 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Bakalie pokroić, dodać mix keksowy i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Białka z szczyptą soli ubijać mikserem
Ala piecze i gotuje