miodu 1 szklanka cukru 4 jajka 1 kostka margaryny łyżka smalcu 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao 4 paczki korzeni do piernika 1 opakowanie kardamonu Sposób wykonania: Mąkę przesiać do miski, sodę rozpuścić w mleku. Miód, cukier, margarynę rozpuścić w garnku, jak przestygnie dodać korzenie, cynamon, kakao, kardamon, na końcu dodać roztrzepane(...)jajka. Wymieszać mąkę z rozpuszczoną sodą i z połączoną resztą, wyrobić ciasto. Odstawić na trzy tygodnie w chłodne miejsce przykryte ściereczką. Ciasto rozwałkować na około 1/2 cm. Foremkami wykroić ciasteczka. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok 15 min. Dekorować wg uznania
Darcia w kuchniSkładniki: ( z tej ilości ciasta wyjdą conajmniej dwie choinki) Ciasto: 1/2 szklanki miodu, 10 łyżek miękkiego masła - 200g, 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 4 i
W kuchni u MonikiCzy mieliście kiedyś odciski od wałkowania? ;) wczoraj robiłam moją zdrową wersje pełnoziarnistych pierniczków, których wyszły mi 2 blaszki, a potem pomagałam mamie z jej już mniej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki: 3-4 dosyć duże marchewki 4 całe jajka 260 g mąki pszennej 170 g cukru ok. 150 g roztopionego masła (niegorące) 70 g drobno posiekanych
Gorący kąsekPyszne Niemieckie pierniczki o niepowtarzalnym smaku i aromacie świąt Składniki - 100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy - 100 g surowej masy marcepanowej - 100 g mielonych migdałów
W królestwie smaków Beatypudru 3 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao Wykonanie: Masło, cukier, miód i wodę umieszczamy w garnuszku z grubym dnem. Rozpuszczamy na małym ogniu i dodajemy przyprawę do piernika. Dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę przesianą z sodą. Dodajemy rozkłócone jajko i masę miodową. Mikserem wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy(...)minut, aby nabrało odpowiedniej konsystencji. Ciasto wykładamy na delikatnie omączony blat. Odkrawamy po kawałku i wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i przy pomocy foremki wykrawamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, uważając, aby się nie przypaliły. Gdy katarzynki wystygną, przygotowujemy polewę
Kulinarne przygody Gatityprezent. Składniki: 250 g mąki 150 g miodu 50 g cukru pudru 50 g masła 1 jajko 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej około 20 g przyprawy do piernika (opcjonalnie imbir pomieszany z cynamonem) 2-3 łyżeczki kakao Do dekoracji: czerwona masa cukrowa Przygotowanie: 1. Podgrzać masło razem z miodem, po ostudzeniu wymieszać z resztą składników. 2. Wałkować(...)Dekorować dopiero po ostudzeniu 4.Masę cukrową wałkować na grubość 1-2 mm, opruszając cukrem pudrem by masa nie przykleiła się do podłoża. Masę przykleić do ciasteczka za pomocą wody. Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
KreatywnePinyDelikatne, puszyste, lekko wilgotne – idealne ciasto dyniowe, w sam raz na jesienne popołudnia :) Do jego przygotowania potrzebne będzie proste puree z dyni czyli upieczona i
CiastkozercyPrzepyszne świąteczne babeczki o wspaniałym aromacie Którym nikt się nie oprze Składniki • 2 szklanki maki • 2 jajka • 125 g margaryny • 2/3 szklanki mleka • 3/4 szklanki cukru
W królestwie smaków BeatyWłaśnie jestem w piernikowym raju! ;D jak ja lubię ten zapach i smak! całe mieszkanie wypełnione jest zapachem cynamonu i goździków! ;) to mój prowiant na jutrzejszy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćILOŚĆ: dużo! Pierniczki korzenne 50 dag maki 15 dag margaryny 13 dag miodu 13 dag cukru 3 jajka 15 dag kakao pół łyżki przyprawy korzennej do piernika pół łyżki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia W garnuszki rozpuścić miód z margaryną. Do tej masy (już przestudzonej) dodać utarte jajka z cukrem. Dokładnie wymieszać. Dodać do miski pozostałe składniki i wyrobić(...)ciasto, które powstanie włożyć do lodówki (lub zamrażarki - 30 minut) na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć pokroić na 3 części i rozwałkować na ok. pół centymetra. Wykrawać ciasteczka. Piec ok. 15 minut w 175 st. Po upieczeniu ostudzić i ozdobić wg uznania
Gotuję TestujęMinęła już chwila odkąd wróciłam z Bożego Narodzenia w domu rodzinnym i znów dopada mnie tęsknota... W tym roku wyjątkowo od dłuższego czasu spotkaliśmy się w
Gotowanie to kochanieŚliwki suszone kojarzą mi się z świętami. Szczególnie polecam je po zbyt obfitych posiłkach, co najczęściej zdarza się w okresie świątecznym. By jakoś urozmaicić ich spożywanie
Ala piecze i gotujesmaku waniliowym 300ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki cynamonu Kilka pierniczków Pół małej szklanki ciepłej wody Wierzch: Pierniczek (opcjonalnie) Pomarańcza 2 galaretki pomarańczowe Ciasteczka wraz z masłem w temperaturze pokojowej umieszczamy w miseczce i blenderujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy w tortownicy, którą można uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia by później łatwiej było wyjąć(...)lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i chłodzimy. Mikserem ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz cynamon. Następnie ciągle mieszając mikserem dodajemy serek i krótko mieszamy. Pierniki kruszymy na drobno, dorzucamy do masy i mieszamy, tym razem łyżką. Wykładamy masę na spód. Na wierzchu układamy pierniki lub pomarańcze (można oczywiście użyć wyobraźni i poukładać cokolwiek co nam przyjdzie
Kolizje SmakówTo jeden z tych pomysłów, które przychodzą mi do głowy zupełnie nieplanowane i które smakują obłędnie ( a zresztą u mnie wszystko smakuje obłędnie, ot co! :D
Ostra na SłodkoTeraz się dopiero zaczną moje eksperymenty z fasolą w słodkich wypiekach, po tym jak zrobiłam czekoladowe muffinki jestem tak zachwycona rezultatem, że nie będę mogła się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMiodownik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) w zależności od regionu nosi równe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTo moja wałówka przygotowana na jutrzejszy dłuuuugi dzień na uczelni, to będzie wyzwanie, taka dawka zajęć! Składniki na 12 muffinek: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćlistonosze roznoszą te paczki krętymi drogami w różne strony świata. Czasami zazdroszczę, że to nie ja dostanę jedną z nich, bo choć znam przecież cudowny zapach i smak tych ciasteczek, mogę sobie tylko wyobrazić, jak wspaniały i pachnący jest moment otwarcia pudełka. Gdy część tej magii powraca i nie pozwala zapomnieć. I ja nie zapomniałam o przepisie na pierniczki spisanym(...)Wystarczyło ponownie sięgnąć po książkę, otworzyć i odkryć, że przepis na pierniczki czekał na mnie między 245 i 246 stroną. Kłopot w tym, że ja nie przepadam za piernikami. Uwielbiam ich zapach, wygląd, lukrowanie, ale nie lubię jeść. Tym lepiej - bo większość z nich ponownie ozdobi nasze choinki, stoły lub trafi do pudełek z prezentami dla przyjaciół
KUCHARNIA