ciasteczka pierniki - 782 przepisów (strona:34/53)

Ciasto dyniowe 332

Delikatne, puszyste, lekko wilgotne – idealne ciasto dyniowe, w sam raz na jesienne popołudnia :) Do jego przygotowania potrzebne będzie proste puree z dyni czyli upieczona i

Ciastkozercy
Babeczki piernikowe z marcepanem i bakaliami mikołaje 201

Przepyszne świąteczne babeczki o wspaniałym aromacie Którym nikt się nie oprze Składniki • 2 szklanki maki • 2 jajka • 125 g margaryny • 2/3 szklanki mleka • 3/4 szklanki cukru

W królestwie smaków Beaty
Piernik otrębowy 116

Właśnie jestem w piernikowym raju! ;D jak ja lubię ten zapach i smak! całe mieszkanie wypełnione jest zapachem cynamonu i goździków! ;) to mój prowiant na jutrzejszy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pierniczki korzenne 169

ILOŚĆ: dużo! Pierniczki korzenne 50 dag maki 15 dag margaryny 13 dag miodu 13 dag cukru 3 jajka 15 dag kakao pół łyżki przyprawy korzennej do piernika pół łyżki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia W garnuszki rozpuścić miód z margaryną. Do tej masy (już przestudzonej) dodać utarte jajka z cukrem. Dokładnie wymieszać. Dodać do miski pozostałe składniki i wyrobić(...)ciasto, które powstanie włożyć do lodówki (lub zamrażarki - 30 minut) na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć pokroić na 3 części i rozwałkować na ok. pół centymetra. Wykrawać ciasteczka. Piec ok. 15 minut w 175 st. Po upieczeniu ostudzić i ozdobić wg uznania

Gotuję Testuję
Wspomnienia zapachu Świąt...i piernik "Najlepszyjakijadłam!" 235

Minęła już chwila odkąd wróciłam z Bożego Narodzenia w domu rodzinnym i znów dopada mnie tęsknota... W tym roku wyjątkowo od dłuższego czasu spotkaliśmy się w

Gotowanie to kochanie
Kuleczki śliwkowe bez pieczenia 394

Śliwki suszone kojarzą mi się z świętami. Szczególnie polecam je po zbyt obfitych posiłkach, co najczęściej zdarza się w okresie świątecznym. By jakoś urozmaicić ich spożywanie

Ala piecze i gotuje
Cynamonowo-piernikowy sernik na zimno 169

smaku waniliowym 300ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki cynamonu Kilka pierniczków Pół małej szklanki ciepłej wody Wierzch: Pierniczek (opcjonalnie) Pomarańcza 2 galaretki pomarańczowe Ciasteczka wraz z masłem w temperaturze pokojowej umieszczamy w miseczce i blenderujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy w tortownicy, którą można uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia by później łatwiej było wyjąć(...)lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i chłodzimy. Mikserem ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz cynamon. Następnie ciągle mieszając mikserem dodajemy serek i krótko mieszamy. Pierniki kruszymy na drobno, dorzucamy do masy i mieszamy, tym razem łyżką. Wykładamy masę na spód. Na wierzchu układamy pierniki lub pomarańcze (można oczywiście użyć wyobraźni i poukładać cokolwiek co nam przyjdzie

Kolizje Smaków
ROLADA CIASTECZKOWA Z KREMEM KOKOSOWYM – BEZ PIECZENIA 393

To jeden z tych pomysłów, które przychodzą mi do głowy zupełnie nieplanowane i które smakują obłędnie ( a zresztą u mnie wszystko smakuje obłędnie, ot co! :D

Ostra na Słodko
Muffinki cynamonowe z fasoli 180

Teraz się dopiero zaczną moje eksperymenty z fasolą w słodkich wypiekach, po tym jak zrobiłam czekoladowe muffinki jestem tak zachwycona rezultatem, że nie będę mogła się

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Miodownik 411

Miodownik to ciasto, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) w zależności od regionu nosi równe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Muffinki owsiane z jabłkami 133

To moja wałówka przygotowana na jutrzejszy dłuuuugi dzień na uczelni, to będzie wyzwanie, taka dawka zajęć! Składniki na 12 muffinek: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
O magii, piernikach i odwróconej filiżance. I kto dostał nagrody! 184

listonosze roznoszą te paczki krętymi drogami w różne strony świata. Czasami zazdroszczę, że to nie ja dostanę jedną z nich, bo choć znam przecież cudowny zapach i smak tych ciasteczek, mogę sobie tylko wyobrazić, jak wspaniały i pachnący jest moment otwarcia pudełka. Gdy część tej magii powraca i nie pozwala zapomnieć. I ja nie zapomniałam o przepisie na pierniczki spisanym(...)Wystarczyło ponownie sięgnąć po książkę, otworzyć i odkryć, że przepis na pierniczki czekał na mnie między 245 i 246 stroną.  Kłopot w tym, że ja nie przepadam za piernikami. Uwielbiam ich zapach, wygląd, lukrowanie, ale nie lubię jeść. Tym lepiej - bo większość z nich ponownie ozdobi nasze choinki, stoły lub trafi do pudełek z prezentami dla przyjaciół

KUCHARNIA
Mleczno - waniliowe żelki na Halloween 149

Taka mała rzecz, przy minimalnym nakładzie pracy, a cieszy- szczególnie dzieci :) Żelki na bazie skondensowanego mleka z dodatkiem cukru waniliowego, wycięte w zabawne duszki, żeby wbić

Kraina Miodem Płynąca
Świąteczne pierniczki 156

pszennej 1    łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli  1 jajko Przygotowanie: Rozgrzewamy miód w rondelku na małym ogniu, dodajemy do niego masło, cukier, kakao, przyprawę do piernika, cynamon oraz  goździki. Gotujemy do momentu, gdy wszystkie składniki się rozpuszczą i odstawiamy do wystygnięcia.  (Gdy masa będzie zimna- wyciągamy i wyrzucamy goździki) Mąkę przesiewamy z solą(...)jest za bardzo lepkie , należy dosypać mąki. Dobrze zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i odkładamy na godzinkę w chłodne miejsce. Gotowe ciasto rozwałkowujemy  na ok. 5 milimetrów, wykrawamy ciasteczka i układamy na blaszce pokrytej wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach ok. 7 minut

The Sweet Damsel
Pierniczki choinkowe 229

masła100 g miodu150 g cukru450 g mąki pszennej1 jajko1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczeniaprzyprawa do piernika - całe opakowanieWykonanie:Miód, cukier i masło rozpuszczamy w garnku.Dodajemy przyprawę do piernika - zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.Pozostawiamy do ostygnięcia.Na tym etapie trzeba uważać, żeby cukier się nie skrystalizował. Polecam użyć "dobrego" cukru kryształu.Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy kakao - mieszamy(...)zimną masę miodową - zagniatamy ciasto.Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin.Zimne ciasto wałkujemy na grubość 5mm, wycinamy dowolne kształty.Piec w temperaturze 190 stopni C, przez około 15 minut.Upieczone ciasteczka dekorujemy, tak jak nam fantazja podpowiada :)Ja dekorowałam produktami firmy r. Oetker.Użyłam lukier w tubce, domowy lukier do lukrowania ciast i ciasteczek, kolorowe pisaki oraz wszelkie posypki, jakie tylko

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania