widzieli z jakim zaangażowaniem to robiła... I oczywiście tradycyjnie podjadała ciasto na surowo! Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 2/3 kostki masła 25 dkg miodu 2 łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić z miodem i przyprawą korzenną i odstawić do wystygnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Następnie powoli(...)wystudzeniu dekorujemy według własnej inwencji - lukrem, czekoladą, posypkami. Ja wybrałam tradycyjną dekorację lukrową, ale Karolinie najbardziej podobało się dekorowanie pisakami spożywczymi, kupionymi niedawno w osiedlowym sklepiku. Uwaga! Ciasteczka po upieczeniu są dość twarde, chrupiące. Można je "zmiękczyć" wkładając na kilka dni do słoja z jabłkiem. Jabłko odda im swoją wilgoć
Kulinarne InspiracjePrzepis na pierniczki mam od 3 lat i co roku robię z niego świąteczne ciasteczka :) Wypróbowałam już wiele przepisów i wydaje mi się, że ten jest
charlotte gotujeŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami… To już ostatni dzwonek by upiec pierniczki. Pyszne i pachnące, które będą dekorowały Świąteczny stół. Po upieczeniu są
Oryginalny smakDomowy marcepan (słodka masa migdałowa) bije na głowę smakiem (i przede wszystkim jakością) ten, który możemy kupić w sklepie. Bez sztucznych dodatków i wypełniaczy smakuje znacznie
Poezja smakuJeśli planujecie podjadać te pierniczki w święta, to dobrze Wam radzę zróbcie je tydzień wcześniej, są pyszne i idealnie pasuje do nich kwaskowaty lukier, ale potrzebują
Apetyczna babeczkaDla kogo: dla lubiących wycinać pierniczki - wyjdzie ok. 100 sztuk dla szukających przepisu na pierniczki, które można długo przechowywać dla miłośników pierniczków Składniki: 550g mąki pszennej
Mania WypiekaniaO tym, że pozostałości niezjedzonego ciasta można wykorzystać w taki sposób dowiedziałam się niedawno :) bajaderki - to tak naprawdę taki kulinarny "recykling" :) Do przygotowania tych bajaderek użyłam
Kolorowy Przepisownikjeszcze jednego. Dobrze, że wyszedł ich, duży pojemniczek. Składniki: Na karmel: 20 g cukru 125 ml wody Ciasto: 1 i 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki miodu łyżeczka przyprawy do piernika kg mąki pszennej łyżka sody 2 jajka 50 g masła Dodatkowo: marmolada Wykonanie: Karmel: Cukier zrumienić na patelni i dolać wodę, zagotować. Ciasto: Do większego garnka wsypać cukier, zalać gorącym(...)Ciasto porcjami rozwałkowywać na stolnicy i wycinać serduszka. Na jedno serduszku nakładać odrobinę marmoladki i zalepiać drugim serduszkiem. Włożyć na natłuszczoną blachę. Piekarnik nastawić na 180 stopni, nasze ciasteczka piec 15- 20 minut. Przechowywać w zamkniętych pojemnikach. Wtedy nie twardnieją. Smacznego
Moje pyszne gotowanieJak w większości polskich domów i u nas nadszedł czas na przedświąteczne "pierniczenie" ;). O tych babeczkach powiem tylko tyle, że są obłędnie pyszne i długo
Nie tylko w kuchniDla kogo: dla tych, którym zwykłe pierniczki się znudziły dla chcących zrobić oryginalne ozdoby choinkowe dla pierniczkowych maniaków Składniki na ciasto (jak w Pierniczkach I ): 550g
Mania WypiekaniaZmobilizowałam się za to i z okazji nadchodzących świąt poczyniłam ciasteczka, które nawet udało mi się uwiecznić na zdjęciach. Może dlatego, że to ciasteczka, które upiekłam dla naszych przyjaciół. Ciasteczka owsiane z nutą cytryny składniki: 1 jajko 150 g mąki owsianej 150 g mąki pszennej typ 500 2 łyżki miodu rzepakowego 140 g masła starta skórka z 1 cytryny(...)minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto. Odrywamy po kawałku i na blacie oprószonym mąką wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy ciastka za pomocą foremek do pierników. Ciastka pieczemy w temperaturze 180°C przez 8-10 minut (trzeba sprawdzać jak zaczną się rumienić) Po ostygnięciu ozdabiamy lukrem, który robimy ubijając białko z cukrem pudrem. Cukier puder dodajemy stopniowo do uzyskania
Przysmaki KarolkiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najsmaczniejsze pierniczki! Pachnące korzennymi przyprawami i skórką otartą z pomarańczy. Ciasto na pierniczki przygotowujemy minimum 2-3 tygodnie przed
Marta GotujeKtóż z Nas nie lubi nadziewanych pierniczków tzw alpejskich? Jedne z lepszych jakie jadłam to właśnie te prezentowane przeze mnie.Są puszyste,mięciutkie..a oblane
Niespełnione zdolności kulinarneDziś przepis na bardzo miękkie pierniczki, nadające się zarówno do przechowywania, jak i do bezpośredniego spożycia zaraz po upieczeniu. Najfajniejsze w nich jest to że można
Kuchenne aromatyTakie pierniczki w kształcie witraży są świetną dekoracją świąteczną no i oczywiście są pyszne i aromatyczne. Możemy je również zawiesić na choince ale wtedy trzeba zrobić
Ala piecze i gotuje