nadaje mu ciężkości i aromatu. Spróbujecie raz, a już nigdy nie wrócicie do tych robionych tylko na pszennej mące. Obie mąki przesiewamy z sodą, gorzkim kakao i przyprawą do piernika. Ja najbardziej lubię tą z Dr.Oetker’a (w swoim składzie ma ziele angielskie, goździki, kminek, kolendrę, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, majeranek, paprykę, gorczycę i liść laurowy – ja dodaję jeszcze czarny(...)dłoniach i wałkujemy na bardzo lekko podsypanej mąką stolnicy (na stolnicy silikonowej nie trzeba tego ciasta podsypywać wcale – doskonale współpracuje) na grubość ok. 3-4 mm. Wycinamy foremkami ciasteczka – jeśli robicie je z przeznaczeniem ‘dekoracja na choinkę’, pamiętajcie też o zrobieniu dziurki na sznurek lub wstążkę. Mnie najwygodniej robić to słomkami do napojów – dziurki zostają odpowiednio duże. Pamiętajcie, że pierniczki
Karo in the KitchenMoże to kogoś zdziwić, ale pierwszy raz w życiu piekłam pierniczki. Po prostu nie było u mnie tradycji pierniczkowej w moim rodzinnym domu, zawsze królowały
Gotowanie...to proste !też szczególne. Krótko po upieczeniu twardnieją i są baaardzo twarde, potrzebują ok. miesiąca, a nawet półtora. aby za naszą cierpliwość odpłacić naprawdę cudownym smakiem. Najczęściej staram się przygotować ciasteczka zaraz po 1 listopada, są gotowe, idealne na Wigilię, kilka dni wcześniej tylko je lukrujemy i zdobimy, teraz nie jestem pewna, czy nie będą bardziej na Nowy Rok. Ich dojrzewanie(...)maki 350 g miodu 150 g cukru pudru 30 g migdałów 50 g skórki pomarańczowej smażonej/kandyzowanej 5 g sody oczyszczonej 20 g przyprawy do piernika trochę mleka do posmarowania ciastek przed pieczeniem Jeżeli dysponujemy miodem w stałej postaci, trzeba go rozpuścić na bardzo delikatnym ogniu. Kiedy jest lejący, łączymy go z mąką i mieszamy aż się
I tu będę miała takie tedobro, a nie wytwory typu cukier farbowany karmelem. Podam wam ilość składników na średni słoiczek. Może dużo, ale wierzcie mi, jak ją zrobicie, to będziecie przemycać ją wszędzie – do pierników, dyni, jabłeczników, musów, będziecie wąchać ją dla samej przyjemności. Ja mam młynek do przypraw i moździerz, ale nie martwcie się – sam moździerz wystarczy, a ten możecie kupić w internecie(...)prażenia przypraw i prażę absolutnie każdą przyprawę, dobrze im to robi. Zapytacie, do czego użyć domowej przyprawy korzennej? Jesień sprzyja jabłkom, śliwkom, dyniom, gruszkom, herbacie z miodem i cytryną, ciasteczkom korzennym, deserom rozgrzewającym. Szczypta takiej przyprawy dodana do gulaszu wynosi go na inny poziom. Dodanie odrobiny do zupy pomidorowej robi ze zwykłej pomidorówki wielkie łoł. Próbujcie, mieszajcie, szukajcie złotej proporcji
ladykitcheninnego. Ciasteczko można.Pach. Pach. Pach. Jak to klasyk mawiał.W limitowanej wersji. Październikowej. Dyniowej. Piernikowej. Mocno czekoladowej. Bo mi się akurat kakao skończyło. Ale dzięki temu chyba lepsze jest. Było. Bo już zjedzone. Kubek do dna wylizany. Strrrasznie szybko. Strrrasznie dobre. 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki mleka (lub łyżka
bastalenaWitam Kochani, mam nadzieję, że prezenty trafione i że Mikołaj się postarał :-) Dziś przychodzę do Was z pomysłem na bardzo piękną ozdobę z pierniczków jak
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupysznych piernikowych ciasteczek, nie tylko na święta. Rozgrzeją w mroźne dni, poprawią nastrój i z pewnością będą smakowały i dzieciom i dorosłym :) Składniki - ilość na około 25-30 ciastek 400 g mąki pszennej 70 g miękkiego masła 1/3 szklanki miodu 3/4 szklanki brązowego cukru 1 jajko 3-4 łyżki stołowe mleka 1 czubata łyżka przyprawy do piernika lub przyprawy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSkładniki: Ciasto: 1/2 szklanki miodu, 10 łyżek miękkiego masła - kostka 200g 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 4 i 1/2 szklanki mąki (tortowej) 2 łyżeczki sody
W kuchni u Monikidekorowania ciasteczek,babeczek,muffinek itp.Sprawdził się też przy wykonywaniu ażurowych naleśniczków. Pisak dzięki temu,że ma zatyczkę jest dość szczelny,gdy zastygł mi lukier,wsadziłam o do gorącej wody i mogłam bawić się dalej. DecoPen to świetne urządzenie, z kórym poradziłą sobie nawet moja 4 letnia córka.Jeśli w tym roku planujecie dekorowanie świątecznych pierników na pewno przyda się
Wielki apetytekstrakt waniliowy do czasu, aż uzyskamy puszystą masę. 2. Następnie do masy dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. 3. Do ciasta dodajemy przesiane mąki, sól, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz startą skórkę z pomarańczy. Przez chwilę miksujemy wszystkie składniki na małych obrotach, a następnie wyrabiamy już ciasto ręcznie, do połączenia wszystkich składników. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, rozsypuje się(...)odrobinę którejś z mąk. 4. Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze porcje. Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy z każdej porcji ciasta placki o grubości około ½ cm, z których wykrawamy foremkami ciasteczka. 5. Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez około 8 minut. Czas wypiekania podaję orientacyjnie. Warto zaglądać
W kuchni Katiekształtów :) Ciasteczka są bardzo popularne jako prezent dla gości w Wielkiej Brytanii. Podczas ich przygotowywania dom wypełnia cudowny zapach skórki pomarańczowej oraz aromat przyprawy korzennej. Są kruche, pachnące i nieziemsko pyszne :) Sprawcie rodzinie małą przyjemność w te Święta :) Składniki : 112,5 g masła 60 g cukru pudru 1 żółtko 190 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (korzennej
Chocolate Muffin BlogPozycja obowiązkowa na święta!Zamiast typowego sernika lub piernika, nowoczesne i zdrowe rozwiązanie.Składniki:200 g kaszy jaglanej 0,5 l mleka roślinnego100 g margaryny PALMA firmy Bielmar1/2 puszki mleka kokosowego1 szkl. skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej1/3 szkl. stewii w proszku + 2 łyżki cukru brązowego lub 1/2 szkl. brązowego cukru + 2 łyżki cukru brązowego2 łyżki kakao naturalnego2(...)Pierniczki kruszymy i łączymy z resztą margaryny, jogurtem i 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej. Ostygniętą masę blenderujemy z cukrem, resztą mąki i przyprawami. Mieszamy z kakaem oraz orzechami. Ciasteczka wykładamy na formę. Pieczemy ok. 15 minut. Po upływie czasu przelewamy masę jaglaną i pieczemy ok. 45 minut. Ciasto należy porządnie wystudzić i podawać polane lub posypane czekoladą, wysmarowane masłem
Czarnawisienkajednej misce mieszamy mąkę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia. Połowę mieszaniny przekładamy do drugiego naczynia. Do jednego dodajemy cynamon, do drugiego kakao i przyprawę do piernika, mieszamy, ale nie ze sobą. Siemię lniane zalewamy wodą i wstawiamy na ogień. Zdejmujemy je z niego moment przed wrzeniem i odstawiamy na bok, aby wystygło. Przecedzamy lub w inny, dowolny sposób(...)rozwałkowania. Po wyrobieniu dwóch kul ciasta możemy wstawić je na ok. 15-30 minut do lodówki, nie jest to jednak konieczne. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy w nim foremkami ciasteczka. Pieczemy je w temperaturze 150 stopni do czasu, kiedy nie staną się rumiane. Trzeba zaglądać często do piekarnika ;) Smacznego. Życzcie sobie na Nowy Rok wszystkiego tego, czego
Weganizm infantylnyUwielbiam piernikowe klimaty ;) sezon śliwkowy trwa, więc nie pozostało mi nic innego jak stworzyć ciacho piernikowe ze śliwkami, do tego odchudzone i zdrowe ;) Składniki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPyszne, zdrowe i idealne na śniadanie lub do kawy. Składnikina 10 ciastek : 2 małe jabłka lub 1 duże 1 łyżka siemienia lnianego 20 g otrąb żytnich
Czarnawisienkaskładniki* 1 kg mąki pszennej* 3 jajka* 50 dag miodu prawdziwego * 8 dag smalcu* 15 dag margaryny* 2 łyżki kakao* 4 łyżki cukru* 3 łyżeczki
Mix smakuLamingtony to jedne z moich ukochanych ciasteczek, to nic prostszego, jak kostka ciasta, zanurzona w czekoladowej polewie i obtoczona w wiórkach kokosowych.Ponieważ święta nadchodzą wielkimi krokami i wszędzie królują Bożonarodzeniowe wypieki, postanowiłam także podzielić się z Wami moją inspiracją.Zachęcona konkursem organizowanym przez producenta margaryny Palma wpadłam na pomysł wykonania pierniczków zainspirowanych właśnie Lamingtonami.Ciasteczka są szybkie w wykonaniu, mięciutkie(...)temperaturze pokojowej, cukier, miód oraz ekstrakt z wanilii ucieramy na jasną masę, następnie wbijamy po kolei jajka, cały czas miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Do masy stopniowo dodajemy mleko oraz mąkę, miksujemy do momentu uzyskania gładkiego ciasta.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do blaszki (około 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Mania Gotowaniaciasteczka wymagają kilku dni leżakowania, bo choć po wyrobieniu są twarde, to po kilku dniach zrobią się miękkie i pyszne! Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 2 i 1/2 łyżki miodu 1 jajko 5 dag margaryny 1 łyżeczka sody 2 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatałowej 3 łyżeczki przyprawy do pierników
Apetyczna babeczka