składniki* 1 kg mąki pszennej* 3 jajka* 50 dag miodu prawdziwego * 8 dag smalcu* 15 dag margaryny* 2 łyżki kakao* 4 łyżki cukru* 3 łyżeczki
Mix smakuLamingtony to jedne z moich ukochanych ciasteczek, to nic prostszego, jak kostka ciasta, zanurzona w czekoladowej polewie i obtoczona w wiórkach kokosowych.Ponieważ święta nadchodzą wielkimi krokami i wszędzie królują Bożonarodzeniowe wypieki, postanowiłam także podzielić się z Wami moją inspiracją.Zachęcona konkursem organizowanym przez producenta margaryny Palma wpadłam na pomysł wykonania pierniczków zainspirowanych właśnie Lamingtonami.Ciasteczka są szybkie w wykonaniu, mięciutkie(...)temperaturze pokojowej, cukier, miód oraz ekstrakt z wanilii ucieramy na jasną masę, następnie wbijamy po kolei jajka, cały czas miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą do piernika. Do masy stopniowo dodajemy mleko oraz mąkę, miksujemy do momentu uzyskania gładkiego ciasta.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto przekładamy do blaszki (około 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Mania Gotowaniaciasteczka wymagają kilku dni leżakowania, bo choć po wyrobieniu są twarde, to po kilku dniach zrobią się miękkie i pyszne! Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 2 i 1/2 łyżki miodu 1 jajko 5 dag margaryny 1 łyżeczka sody 2 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatałowej 3 łyżeczki przyprawy do pierników
Apetyczna babeczkaciasteczka firma produkuje również papierowe serwetki, sztywne złote krążki, papierowe tacki oraz sztywne złote podkłady. Kolejnymi produktami są papierowe formy do pieczenia. PapilArt oferuje różnorodność kształtów (kwadratowe, prostokątne, okrągłe) i rozmiarów. Formy te znakomicie nadają się do wypieku i same w sobie są dekoracją ciasta, jego opakowaniem. Służą m.in. do wypieków: keksów, panettone, tart, ciast typu pie, babek, pierników, chleba
Słodkie okruszkiciasteczka firma produkuje również papierowe serwetki, sztywne złote krążki, papierowe tacki oraz sztywne złote podkłady. Kolejnymi produktami są papierowe formy do pieczenia. PapilArt oferuje różnorodność kształtów (kwadratowe, prostokątne, okrągłe) i rozmiarów. Formy te znakomicie nadają się do wypieku i same w sobie są dekoracją ciasta, jego opakowaniem. Służą m.in. do wypieków: keksów, panettone, tart, ciast typu pie, babek, pierników, chleba
Słodkie okruszkiciasteczek. Niemniej jednak, dziś przyszedł odpowiedni dzień na mikrofalową słodycz w wydaniu zimowym. Smak przyprawy piernikowej i cynamonu automatycznie wprawił mnie w nastrój świąteczny. Banan, mąka kokosowa i wiórki nadały naturalnej słodyczy, a jogurt lekką konsystencję. Przepis obowiązkowy do powtórzenia! PRZEPIS: banan 4 łyżki mąki kokosowej 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 białka jajka łyżeczka cynamonu łyżeczka przyprawy do pierników wiórki
healthy dreamsBardzo aromatyczny syrop który ma wiele zastosowań Można dodać do kawy,deserów i lodów. Oraz do lukru lub polewy na świąteczne pierniczki Składniki • 300
W królestwie smaków BeatyLebkuchen - tradycyjne niemieckie pierniczki...Miękkie i rozpływające się w ustach.Pokryte warstwą słodkiego lukru.Idealne dla zapominalskich - nie wymagają długiego leżakowania.Pyszne!Składniki:250 g mąki pszennej;85
Gospodyni Miejskamiodu 1 szklanka cukru 4 jajka 1 kostka margaryny łyżka smalcu 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao 4 paczki korzeni do piernika 1 opakowanie kardamonu Sposób wykonania: Mąkę przesiać do miski, sodę rozpuścić w mleku. Miód, cukier, margarynę rozpuścić w garnku, jak przestygnie dodać korzenie, cynamon, kakao, kardamon, na końcu dodać roztrzepane(...)jajka. Wymieszać mąkę z rozpuszczoną sodą i z połączoną resztą, wyrobić ciasto. Odstawić na trzy tygodnie w chłodne miejsce przykryte ściereczką. Ciasto rozwałkować na około 1/2 cm. Foremkami wykroić ciasteczka. Piec w temperaturze 170 stopni przez ok 15 min. Dekorować wg uznania
Darcia w kuchniSkładniki: ( z tej ilości ciasta wyjdą conajmniej dwie choinki) Ciasto: 1/2 szklanki miodu, 10 łyżek miękkiego masła - 200g, 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 4 i
W kuchni u MonikiCzy mieliście kiedyś odciski od wałkowania? ;) wczoraj robiłam moją zdrową wersje pełnoziarnistych pierniczków, których wyszły mi 2 blaszki, a potem pomagałam mamie z jej już mniej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki: 3-4 dosyć duże marchewki 4 całe jajka 260 g mąki pszennej 170 g cukru ok. 150 g roztopionego masła (niegorące) 70 g drobno posiekanych
Gorący kąsekPyszne Niemieckie pierniczki o niepowtarzalnym smaku i aromacie świąt Składniki - 100 g skórki kandyzowanej z pomarańczy - 100 g surowej masy marcepanowej - 100 g mielonych migdałów
W królestwie smaków Beatypudru 3 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao Wykonanie: Masło, cukier, miód i wodę umieszczamy w garnuszku z grubym dnem. Rozpuszczamy na małym ogniu i dodajemy przyprawę do piernika. Dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę przesianą z sodą. Dodajemy rozkłócone jajko i masę miodową. Mikserem wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy(...)minut, aby nabrało odpowiedniej konsystencji. Ciasto wykładamy na delikatnie omączony blat. Odkrawamy po kawałku i wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i przy pomocy foremki wykrawamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, uważając, aby się nie przypaliły. Gdy katarzynki wystygną, przygotowujemy polewę
Kulinarne przygody Gatityprezent. Składniki: 250 g mąki 150 g miodu 50 g cukru pudru 50 g masła 1 jajko 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej około 20 g przyprawy do piernika (opcjonalnie imbir pomieszany z cynamonem) 2-3 łyżeczki kakao Do dekoracji: czerwona masa cukrowa Przygotowanie: 1. Podgrzać masło razem z miodem, po ostudzeniu wymieszać z resztą składników. 2. Wałkować(...)Dekorować dopiero po ostudzeniu 4.Masę cukrową wałkować na grubość 1-2 mm, opruszając cukrem pudrem by masa nie przykleiła się do podłoża. Masę przykleić do ciasteczka za pomocą wody. Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
KreatywnePiny