Czas świąteczny lubię z wielu powodów, a jednym z nich jest pieczenie pierniczków i ciasteczek. Co roku staram się urozmaicać przepisy i w tym roku wybór
Kulinarne przygody GatityJeżeli, tak jak ja, zaczynacie myśleć o upieczeniu pierników na parę dni przed świętami, to mam dla Was naprawdę genialny przepis. Ciastka nie zrobią się
Przepisy AleksandryZakalec? Ciasto nie wyrosło? Było zbyt słodkie/za mało słodkie? Nie posmakowało domownikom, a sam nie dasz rady zjeść całej blachy? A może zostały Ci resztki ciast ze świąt czy jakieś imprezy i nie chcesz ich zmarnować? ZRÓB BAJADERKI! Nie znoszę marnowania jedzenia. Te bajaderki powstały z muffinek, które...wyrosły trochę za bardzo. W efekcie wyglądały nieatrakcyjnie. Robiłam(...)pomysł, niż domniemane muffiny - bajaderki są mniejsze = wygodniej się je, poza tym wychodzi ich o wiele więcej :) Z każdej sytuacji jest wyjście! :)) BAJADERKI źródło przepisu: Moje Wypieki // ponad 50 ciasteczek ~900g dowolnego ciasta, mogą być to pomieszane różne rodzaje ciast, ważne, żeby były bez kremu/galaretki/świeżych owoców , mogą być za to z bakaliami ~1/2 szklanki mleka ~1/2 szklanki cukru
chili & sugarwarsztaty" zdobienia pierników. Ciasteczka renifery przygotowałam z myślą o przedszkolakach, na słodki poczęstunek dla małych aktorów po Jasełkach. Pomysł na minimalistyczną, a jakże uroczą dekorację zaczerpnięty z Pinterestu. Ciasteczkowe renifery mogą być propozycją na jadalny świąteczny prezent, a amatorów znajdą nie tylko wśród najmłodszych. Czas już myśleć o świętowaniu, zatem wesołych i smakowitych Świąt Kochani! Składniki(...)ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy około 30 minut w lodówce. Po schłodzeniu, odrywamy kawałki ciasta, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 3 mm. Wykrawamy okrągłe ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu dekorujemy
Smakowity Blog KulinarnyUwielbiam desery. Ich wykonanie nie jest zbyt trudne, a używając odrobiny wyobraźni przy ich tworzeniu możemy zadziwić rodzinę i znajomych. Dziś zapraszam Was na pucharkowy deser
Słodkie okruszkiDzisiaj zapraszam Was do wspólnego pieczenia pierniczków, to chyba już ostatni dzień na ich wykonanie. Ja pierniczki piekę w kilku turach, tuż przed świętami piekę głównie takie bardzo zdobne, aby potem móc je zawiesić na choince. W tym roku foremki z łosiem wiodą prym! ;-) Zachęcam! Składniki: -700 g mąki - 100 g cukru brązowego - 250 g miodu - 250 g margaryny(...)wystudzeniu lukrujemy. JAK ZROBIĆ LUKIER: - 1 białko - 200 g cukru pudru bardzo dobrze zmielonego - 2 krople aromatu cytrynowego W miseczce za pomocą trzepaczki utrzyj lukier na białą masę, polewaj ciasteczka
SMYKWKUCHNIDelikatny mus z wędzonego na gorąco łososia z bitą śmietaną i sosem z rukoli. Smaczna przystawka na eleganckie przyjęcie, imprezę lub Święta.Składniki (na
Oryginalny smakświęto (i mam nadzieję, że tak właśnie się czują ;)) Niedawno na blogu Marysi Banach pojawił się wpis związany z akcją #kuchniazpazurem . Na swoim blogu autorka opublikowała kilka niezwykle uroczych przepisów z tej serii :) A z racji tego, że jestem kociarą, chciałabym dorzucić też coś od siebie i wspomóc akcję również w kulinarny sposób, powstał właśnie ten przepis na ciasteczka. Zachęcam
FitKotWszystkich i wszędzie zaczyna ogarniać świąteczna gorączka, nie wiem jak w Polsce ale tutaj mamy już pełen asortyment rzeczy niezbędnych lub zbędnych na święta:) Jednym z takich niezbędnych rzeczy świątecznych jest kakemann czyli norweski tradycyjny świąteczny ciasteczkoludzik:) Kakemanna można dostać w każdy praktycznie sklepie spożywczym w różnych kształtach. Najczęściej taki gotowy ciastoludek nadaje się(...)Gotowe formujemy w kule i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na grubość 3-5 mm i wycinamy z niego odpowiednią foremką ciasteczka (jeśli nie macie foremek ludzików możecie użyć jakichkolwiek) Układamy je na blaszce i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Gotowe ludziki można ozdobić rozpuszczonym w wodzie barwnikiem spożywczym
ciastkarnia na kruchym spodziepieczenia i idealnie się kroi 15. Mazurek orzechowy z pieczonym koglem – hit zeszłorocznych świąt wielkanocnych, czyli przepis na kruche, bezowe bezglutenowe ciasto 16. Mazurek z chałwą, orzechami i czekoladą – trzy smaki w jednym cieście 17. Mazurek z masą krówkową – nadziany rozpuszczonymi krówkami 18. Kruche ciasteczka – w kształcie baranka, króliczka 19. Czekoladowe jajka – nadziane twarogiem i musem brzoskwiniowym
Ugotowaćkobietki! Wszystkiego najlepszego w dniu naszego Święta :) Przepis wymyślony pod wpływem chwili, natchniona dopiero co zakupionymi migdałami stworzyłam POTWORA...Ciasteczkowego Potwora :) Ciasto nie zawiera mąki dlatego nie rośnie wysokie. Jest mocno czekoladowe, słodkie i urocze dzięki dekoracji. Ciasteczka "sklepowe" można pominąć lub dodać swoje ulubione np. owsiane. Cieszmy się naszym dniem przy kawałku pysznego ciasta. (Lekko
CzarnawisienkaOszukane rogale marcińskie Tradycyjne rogale marcińskie są przygotowywane w Poznaniu i niektórych częściach Wielkopolski z okazji Dnia Świętego Marcina – 11 listopada. Wykonane są z ciasta
Blog z Apetytemświętuję Halloween (w przeciwieństwie do małych dzieci, które to mało przerażającym tonem straszyły u nas jakieś 2 godziny temu, wymuszając paczkę cukierków :D), ale uznaję to święto za doskonałą okazję do poruszenia wyobraźni i wymyślenia kolejnego przepisu. Pierwotnie te kotki miały wyglądać trochę inaczej, ale przypomniałam sobie o upolowanych kiedyś foremkach, które to nawet nie miały jeszcze swojej premiery(...)byłby jedynym powodem czarnego umaszczenia tych kotków Ale udało się i koteły w liczbie 56 polecają się na Halloween i nie tylko A u was, cukierek albo psikus? Ciasteczka czarne kotki z karobem (pełnoziarniste, bez cukru) 56 ciasteczek 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżki karobu 2 żółtka 60 g schłodzonego masła klarowanego 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
FitkotMagiczny czas! Uwielbiam te małe, piękne momenty, które możemy celebrować w niejeden zimowy dzień, oczekując na Święta Bożego Narodzenia. Nie wiem, jak Wy, ale
SMYKWKUCHNI