delikatne, rozpływające się w ustach proste ciasto do kawy. Lepiej od razu zrobić dużą blachę! Smak zapamiętacie na długo. Składniki 6 świeżych jaj 6 łyżek wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej półtora kg jabłek 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki pomarańczowej bądź cytrynowej 600 g śmietany 36% + fix do śmietany(...)opakowania 1 budyń waniliowy+mleko do przygotowania budyniu (zalecenia na opakowaniu) dowolne ciasteczka owsiane np. Polewa czekoladowa gorzka-można kupić gotową lub zrobić samemu tarte orzechy włoskie Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę i miksując dodawaj po łyżce wody, a następnie po kolei po jednym żółtku, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia. Upiec biszkopt z 180 stopniach/45
Z Kuchni Do Kuchnisłodycz ciasteczek, ale też wygląda wręcz bajecznie.Jeśli macie trochę czasu i cierpliwości - spróbujcie. To wcale nie jest takie trudne, na jakie wygląda.Makaroniki z jeżynowym curdemSkładniki:(na 25 złożonych makaroników)140 g białek175 g mielonych migdałów175 g cukru pudru65 ml wody175 g cukrufioletowy barwnik spożywczydodatkowo:350 g jeżynowego curduMigdały z cukrem pudrem zmielić w młynku do kawy, a następnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesprawdził się również poza lodówką. Służy do przechowywania ciasteczek piaskowych, które w normalnych warunkach wilgotnieja i nie mają już piaskowej struktury. Po włożeniu ich do pojemnika próżniowego DAFI, ciasteczka są kruchutkie po tygodniu nawet ! Co należy wiedzieć o pojemnikach próżniowych DAFI ? INFORMACJE PODSTAWOWE: Działanie pojemników próżniowych: wydłużanie świeżości, naturalnego smaku i aromatu produktów spożywczych ochrona przed wilgocią i niekorzystnym(...)rzeczy wartościowych (biżuteria, taśmy, klisze) zapobieganie roznoszeniu się zapachów w lodówce Przeznaczenie pojemników próżniowych: utrzymywanie chrupkości i smaku pieczywa oraz ciastek utrzymywanie świeżości warzyw i owoców zachowywanie aromatu kawy i herbaty marynowanie mięs i ryb wydłużanie przydatności mleka i koktajli zapobieganie zsychaniu się makaronu i pierogów przechowywanie półproduktów i niespożytych dań gotowych przechowywanie produktów sypkich oraz pokarmów dla dzieci
Z Kuchni Do Kuchniskładniki: 330 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g cukru 65 g masła 15 g smalcu 80 ml gęstej śmietany 130 g miodu 10 g przyprawy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 500 g mąki pszennej; 200 g białego cukru; 1/3 szklanki zimnej wody; 100 g miodu; 1 jajo; 50 g miękkiego masła; 1 łyżeczka sody
Gospodyni MiejskaTarta limonkowa to doskonały deser dla osób, które nie lubią bardzo słodkich kremów. Jest delikatnie kwaskowa (ale nie kwaśna) ze słodką nutą czekolady i orzeźwiającą skórką
Poezja smakuSezon jabłkowy trwa u mnie na całego, kuję żelazo póki gorące i przygotowuję kolejne smaczne potrawy z dodatkiem jabłek. Ostatnio pokazałam prosty przepis na Jabłka w
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFajnie wyglądające, a zarazem całkiem smaczne kruche ciasteczka. Niby nie wyróżniające się specjalnie smakiem, a jednak błyskawicznie znikają ze stołu. Przepis znaleziony tutaj . Składniki na jasne ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli Składniki na ciemne ciasto: 200 g mąki 100 g zimnego masła(...)cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 10 g kakao 2 łyżeczki kawy Inki 30 ml likieru kawowego 1 łyżeczka cukru wanilinowego szczypta soli Jasne ciasto - masło ucieramy z jajkami, dodajemy mąkę, sól, cukier i cukier wanilinowy, zagniatamy ciasto. Owijamy w folię i odkładamy na godzinę do lodówki. Podobnie postępujemy z ciemnym masłem, dodając jeszcze kakao, likier kawowy i Inkę
Słodka Kraina Wypiekówstole musiał być sernik z brzoskwiniami, szarlotka, torcik makaronikowy. Jedynym odstępstwem od reguły pachnącym korzennymi przyprawami było Niebo w Gębie. W tym roku postanowiłyśmy nadrobić stracony czas. Ciasta, ciasteczka o korzennym aromacie wyskakują z naszego piekarnika. Nadszedł też czas na piernik i małe, rozkoszne pierniczki, ale gotowa przyprawa jakoś do nas nie przemawiała i... tak właśnie powstała ona - idealna, domowa(...)gwiazdka spora,- Pieprz kolorowy, 1/4-1/5 łyżeczki,- Korzeń Lukrecji, 2 łyżeczki,- Gałka Muszkatołowa, 2 łyżeczki, - Imbir, 2 łyżeczki,- Kolendra, łyżka,- Skórka z cytryny,- Gorąca Czekolada "Nastrojowy wieczór", 3 łyżki,- Kawa marcepanowa, 2 łyżki,- Cykoria, 2 łyżki, Wykonanie: Wszystko mielimy, parzymy cytrynę i ścieramy skórkę. Mieszamy. Gotowe! :))))Taka mieszanka może czkać na mocne wejście przez pół roku. Pachnie niesamowicie, smak
Wypisz WymalujBoterkoek to cudownie maślane ciasto rodem z Holandii, które podaje się do kawy lub herbaty. Piecze się je w niskiej formie, takiej jak do tarty, aby posiadało delikatnie zarumieniony wierzch. Jest ono banalnie proste i niezwykle pyszne. Już podczas przygotowywania kusi swoim maślanym aromatem! Prawdziwe masło to jego główny składnik, więc nie warto używać różnego typu miksów, czy margaryny(...)Boterkoek wprost rozpływa się w ustach, jest kruche na zewnątrz i lekko miękkie w środku. Mi odrobinę przypomina przepyszne ciasteczka. Podobno najlepiej smakuje po dwóch dniach, ale tego nie sprawdziłam, pomimo, że ciasto piekłam już ponad pięć razy - za każdym znikało ekspresowo. Chciałam przygotować oryginalną wersję, ale natykając się na wiele przepisów, nie znalazłam dwóch jednakowych receptur, więc
Di gotujeZrobiłam zakupy w sklepie www.frisco.pl Głównie orzechy, migdały i kandyzowane owoce. To wygodna forma zakupów :) Oferta sklepu jest bardzo szeroka. Nie trzeba wychodzić z
Proste Potrawypyszn e rogalik i wiedeński e . Zamierzam upiec je na Boże Narodzenie więc już dziś przygotowałam domową masę marcepanową , która jest jednym z e składników tych znakomitych ciasteczek. składniki: 1 1/2 szklanki migdałów 1 1/2 szklanki cukru pudru szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 1 białko wykonanie: Migdały sparzyłam wrzątkiem, poczekałam, aż woda ostygnie, odlałam wodę(...)ściereczce, żeby trochę obeschły (oczywiście do przygotowania masy marcepanowej można wykorzystać migdały już obrane, ja kupiłam ze skórką, bo są tańsze). Obrane migdały zmieliłam partiami w młynku do kawy, wymieszałam z cukrem pudrem i pozostałymi składnikami. Całość wyrobiłam na gładką masę i schłodziłam w lodówce. Mam nadzieję, że zdążę wykorzystać ją do rogalików, bo jest tak pyszna, że wyjadamy
babka w formiedziewczyn ze Smakowych kombinacji. Dziękuję ślicznie i, chociaż długo zwlekałam z odpowiedzią na pytania, to już to nadrabiam :) Jeśli chcecie się czegoś o mnie dowiedzieć, to zapraszam...1. Kawa czy herbata?Herbatka. Najlepiej owocowa lub zielona i niezbyt mocna.2. Gotowanie czy pieczenie?Lubię jedno i drugie. Kiedyś odpowiedziałabym, że pieczenie, ale teraz obie te czynności dają mi dużo satysfakcji.3(...)Słooodkie :) Patrz powyżej ;)4.Owoc czy warzywo?Na co dzień warzywo, ale owoce też uwielbiam.5. Czy pracujesz/uczysz się w kierunku kuchni?Nie, ale nigdy nie mów nigdy ;)6. Ciasta czy ciasteczka?Ciasta... i ciasteczka :) Jestem łasuchem!7. Ile czasu poświęcasz na bloga?Różnie, ale zazwyczaj tylko kilka godzin tygodniowo (napisanie jednego posta to 1 do 1,5 godz.) i chociaż często
Ratunku obiadmąki? Tego jeszcze nie miałam, było tyle co kot napłakał, akurat do posypania stolnicy ! Chciałam upiec jakieś ciasto bo zadzwonili znajomi, że jadą do mnie na kawę, a kawa bez czegoś słodkiego jest nie do pomyślenia. Była więc chwilowa panika, ale zaraz sobie przypomniałam, że przecież otrzymałam paczuszkę od Delecty z nowościami: gotowymi mieszankami na tarty na 1001 sposobów(...)oraz orzechy ziemne i żurawinę. Nie wygadałam się przed gośćmi, że tartaletki były przygotowane z gotowej mieszanki, a oni się nie poznali i bardzo chwalili ich smak i kruchość ciasteczek. Więc wszyscy byli zadowoleni. Na przyszłość będę wiedziała co trzeba mieć w szafce kuchennej na czarną godzinę. Bo wierzcie mi nawet „gotowcem” z torebki można zabłysnąć przed gośćmi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż od dłuższego czasu mogliście z niego korzystać. Przepis cieszył się ogromnym powodzeniem! Dziękuję za wszystkie zdjęcia ze wspólnego pierniczenia w tym roku! Pierniczki to jedne z moich ulubionych ciasteczek, te robione w grudniu są bardzo aromatyczne, kruche, z dużą ilością lukru królewskiego. Pierniczki z tego przepisu nadają się od razu do konsumpcji. spokojnie można je przechowywać do 3 tygodni(...)lukrem, będą też piękną ozdobą choinki, czy też stołu świątecznego. Mogą byś smacznym i uroczym prezentem od serca dla bliskich nam osób. Pierniczki to też idealny dodatek do kawy w grudniowe przedpołudnie! Zapraszam! PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM: - 550 g mąki + mąka do podypywania - 300 g miodu płynnego - 100 g cukru (może być brązowy) - 120 g margaryny lub masła
SMYKWKUCHNIDzisiaj deser dla zabieganych lub dla tych, którzy lubią proste rozwiązania. Z bananem, pokruszonymi herbatnikami, kremem z serka mascarpone i kajmaku. Przygotowanie go nie zajmuje dużo
Oryginalny smakAch te bezy !... pyszne i chrupiące. Przedstawiam Wam je dziś w trzech smakach. Kokosowym Kawowym Waniliowym Zapraszam również do zrobienia TORTU BEZOWEGO Z KREMEM KAWOWYM I
potrawyregionalneKasza bardzo nietypowy dodatek do ciast, jednak sprawdza się bardzo dodrze w połączeniu z wanilią żółtkami oraz mlekiem tworzy specyficzny krem ; na wierzchu przypieczony i
Gorący kąsek