śmietany 30% 200 g białej czekolady 100 g cukru 2 jajka 500 g mielonego twarogu 1 torebka budyniu waniliowego 12 papilotek ze sztywnego papieru Przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło. Ciasteczka owsiane kruszymy w malakserze lub wkładamy je do foliowej torebki i wałkujemy. Okruszki mieszamy z masłem. Do każdej papilotki wkładamy łyżkę okruszków i dociskamy do dna. Chłodzimy w lodówce(...)się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg i wsypujemy proszek budyniowy. Wlewamy śmietanę z czekoladą i starannie mieszamy. Do przygotowanych papilotek nakładamy porcję ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Zostawiamy przez 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie
Smakowity Blog Kulinarnymiksujemy miękkie masło i dodajemy po trochu zimnego budyniu. Na koniec dodajemy ananas pokrojony w drobne kosteczki (około 5x5 mm) i mieszamy łyżką z resztą masy. Biszkopt przekładamy masą budyniową, na którą kładziemy warstwę kokosową (by łatwiej nam się kroiło ciasto, przed położeniem na wierzch, warstwę kokosową lekko nacinamy ostrym nożem). Czekoladę łamiemy na drobniejsze kawałki i zagotowujemy razem(...)łyżki wody i jeszcze raz zagotować. Na górze ciasta robimy niteczki z polewy czekoladowej i ciasto odstawiamy w zimne miejsce, by wystygło. Ps. Z pozostałych żółtek możesz upiec Ciasteczka komercyjne . Tercet egzotyczny bierze udział w następujących akcjach
Smakowy RajW większości cukierniach można kupić takie rurki. Ja widząc je w oknie wystawowym nie mogłam przejść obojętnie i zawsze kupowałam. Ale kupiłam sobie foremki do pieczenia
Ala piecze i gotujeWitajcie. Przygotowałam dziś pączki i oponki drożdżowe na jogurcie. Mięciutkie jak puszek, naprawdę ciężko się im oprzeć. Miały być same oponki, ale jednak przygotowałam jeszcze pączki
Kuchnia domowa AniPomysł na ciasto w słoiku spodobał mi się od kiedy tylko zobaczyłam takie zdjęcia. Wydaje się być genialny w swojej prostocie – każdy z gości może
CiastkozercyMotylki z czekolady to dekoracja, którą wykonacie dosłownie w kilka chwil, a efekt wygląda jak gdybyście spędzili nad nimi całe popołudnie. Czekoladowe ażurki można kupić w
Ciastkozercyśmietanki 30% * czekolada mleczna albo deserowa do dekoracji * masa kajmakowa o smaku waniliowym Ciasteczka owsiane rozdrobiłam za pomocą blendera. 1/3 kostki masła rozpuściłam i wymieszałam z rozkruszonymi ciasteczkami. Wyłożyłam do blachy wyłożonej wcześniej pergaminem do pieczenia i piekłam 20 minut w 180 stopniach. Odlałam sok z brzoskwiń i nastawiłam na gotowanie. W 3/4 szklanki wody roztrzepałam żółtka, 2 budynie(...)grudki w budyniu. Odstawiłam do ostygnięcia. Masło rozwierciłam i dodawałam małymi porcjami budyń. Kiedy masa była już gotowa wyłożyłam ją na wcześniej upieczony i wystudzony spód ciasteczkowy. Na masę budyniową wyłożyłam herbatniki kakaowe a na nie masę waniliową. Na masę waniliową wyłożyłam herbatniki jasne a na nie dżem porzeczkowy. Na dżem zaś wyłożyłam herbatniki ciemne. Ubiłam śmietankę
Pieprzyć z Fantazjąidealnie ciągnące w środku. Teraz, po czasie, przypomniałam sobie o dawnym ulubionym przepisie i postanowiłam odtworzyć go w bardziej dietetycznej wersji. Białkowe, bezcukrowe i niemalże beztłuszczowe beziki, a właściwie ciasteczka z przepyszną, czekoladowo-kawową polewą okazały się być ciekawą alternatywą dla mojego dawnego smakołyku. No okej, bądźmy szczerzy - prawdziwe bezy to to nie są, nie będę Was czarować i oszukiwać(...)chcą w pewien sposób ograniczać słodkości. Możecie je oczywiście podać z innymi ulubionymi dodatkami. :) Skadniki: 2 białka z jajek klasy M 2 łyżki odżywki białkowej waniliowej 1 łyżeczka proszku budyniowego waniliowego szczypta soli Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę przy pomocy miksera. Po ubiciu odkładamy mikser, a do piany wsypujemy stopniowo odżywkę
Kuchnia EllieSkładniki na 14 sztuk: gotowe ciasto francuskie 275g 1/2 torebki budyniu waniliowego z cukrem 4/5 szklanki mleka 40 ml likieru migdałowego mała puszka moreli w syropie
Świat Ciastatutaj z moimi małymi modyfikacjami, m.in.zwiększyłam zdecydowanie czas pieczenia, no i użyłam domowych ciastek, piekłam je specjalnie do tych serniczków. Polecam bardzo gorąco ;-) Wersja I: - 150g ciasteczek np.oreo, u mnie kilka domowych ciastek czekoladowe co-nieco - 500g twarogu sernikowego - 250g mascarpone - 2/3 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 budyń w proszku, bez cukru(...)Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, na spód każdej wyłożyć rozkruszone kawałki ciastek. W misie miksera umieścić twaróg sernikowy, mascarpone, ksylitol (lub cukier), ksylitol z wanilią, mąkę ziemniaczaną lub proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko i wymieszać do połączenia składników. Gotową masę wykładać do przygotowanej wcześniej formy do muffinek, wyłożonej papilotkami, z ciastkami, do wysokości papilotek Wstawić do piekarnika
Smaczne ZdroweNie lada gratka dla dzieci i dorosłych, bo któż nie lubi sięgnąć po rumianą rurkę z kremem!. Krem przygotowałam z duża ilością naturalnej wanilii od
Apetyczna babeczkaJakiś czas temu upiekłam pyszne ciasto z malinami z bloga Pani Doroty . Dziś nareszcie zebrałam się by pokazać mój efekt. Ciasto jest naprawdę pyszne, polecam
W kuchni u Monikiopakowanie) 180-200g ciasteczek Digestive w czekoladzie 2 łyżki masła kakao Na górę tabliczka gorzkiej czekolady opakowanie śmietanki 18% 100 g masła pół koszyczka malin Pokruszone ciasteczka, masło i odrobinę kakao wrzucamy do miksera i mielimy na okruszki - tutaj kakao dodajemy na oko i w zależności od upodobań. Ja wolę bardziej intensywny aromat, więc dałam 4 spore(...)Teraz element strategiczny i budzący najwięcej możliwości zrujnowania porządku w kuchni, co ja oczywiście zrobiłam :D Należy zmiksować składniki sernikowe: twaróg, jajka, Nutella, cukier i proszek budyniowy powinny stworzyć gładką, jednolitą masę. Wylewamy na dobrze ugnieciony spód i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut (czas orientacyjny, polecam sprawdzanie patyczkiem - przestajemy piec w momencie, gdy patyczek
sama złodyczCiasto, które nie może się nie udać. Jeżeli jesteś osobą, która boi się pieczenia i robienia mas do tortów, które trzeba łączyć poprzez miksowanie lub po
W kuchni u MonikiMałe jest piękne. Wyznaję tę zasadę także przy ciastach, chyba dlatego tak bardzo lubię babeczki - są nieduże i urocze, każdy może dostać swoją, bez krojenia i
Ciastkozercy