Jak dobrze wiecie od jakiegoś czasu współpracuję z marką Schär , – producentem żywności bezglutenowej. Produkty tej marki to nie tylko znane i bardzo lubiane mieszanki mąk
Ostra na SłodkoFale Dunaju są ciastem bardzo znanym i lubianym. Składniki: Ciasto: 3 jajka, 150g cukru, 150ml mleka, 150g masła, 2 szklanki mąki tortowej - 325g, 3 łyżeczki
W kuchni u MonikiMazurek z owocami Mazurki mogą się od siebie bardzo różnić. U mnie w domu była zawsze jedna zasada - każdy robi taki, jaki smakuje mu najbardziej i
CiastkozercyBabeczkowy bukiet na Dzień Kobiet Po raz pierwszy od kilku dni za oknem pojawiło się słońce. Korzystając z wiosennego nastroju i dobrego światła do zdjęć postanowiłam
CiastkozercyZaletą tej dekoracji jest fakt, że do jej wykonania nie potrzeba żadnych specjalnych foremek czy wykrawaczek (poza tym sówki są absolutnie urocze). Z masy cukrowej musimy
CiastkozercySą małe, ale jakże pyszne :) Mini eklerki z kremem, zapraszam na te małe co nieco :) Składniki na około 15 eklerków Ciasto: 1 szkl wody (200 ml
Gotowanie...to proste !Tort... Na moje 29 urodziny zrobiłam tort dla osób, które kochają gdy desery są bardzo słodkie. Składniki: biszkopt upieczony według przepisu kliknij tu , bezy upieczone
W kuchni u MonikiCzekoladowe babeczki z wiśniami Odkąd w pobliżu pojawił się nowy sklep z owocami i warzywami (z mnóstwem skrzynek poustawianych na widoku) pomysły na nowe babeczki przychodzą
Ciastkozercysoli można połączyć z dowolnymi owcami i 1-2 łyżkami mascarpone i jogurtem uzyskując w ten sposób krem o zależnej od nas konsystencji – może to być zwarta masa budyniowa, krem lub polewa, np. do ciasta lub lodów. Najlepiej wybierać owoce miękkie, bez skórki, np. truskawki, maliny lub banany. Pomarańcze też się sprawdzą, ale trzeba je wtedy dość dokładnie obrać(...)masy zmiksowanej z kaszy i serka. Krucha drożdżówka Jeśli zamiast masła do ciasta drożdżowego dodamy mascarpone to ciasto mniej wyrośnie, ale będzie bardziej chrupiące. W ten sposób można zrobić ciasteczka drożdżowe, np. z twarożkiem cytrynowym. Na 16 roladek potrzebujemy: Ciasto: 345 g mąki 3 łyżki erytrolu lub innego słodziwa, ale nie dodajemy ksylitolu, bo ciasto nie wyrośnie! 7 g drożdży
KucharzycaBajki o Minionkach to jedne z najlepszych animowanych produkcji, które widziałam w ostatnim czasie, uwielbiam bajki, na które można pójść do kina z dzieckiem i nie
CiastkozercyBabeczki egzotyczne świetnie sprawdzą się o tej porze roku - wszystkie składniki, z cytrusami na czele, bez problemu znajdziecie na półkach sklepowych. Lekko wilgotne i puszyste
CiastkozercyKolorowe, wodzi na pokuszenie oko i podniebienie... Bardzo owocowe i orzeźwiające- idealne na lato. Owocowe Trio to połączenie smaku prażonego jabłka z wiśnią( masa różowa), pysznego
Domowe ciastaCoś przyjemnego dla oka, a jeszcze bardziej przyjemnego dla podniebienia ;)Korzystając z dobrodziejstwa krzaczków borówki amerykańskiej rosnącej w ogródku- powstały takie oto tarletki ;)Tarletki z borówkami
Lawendowe Niebociasto: 100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków) 200g masła (zimnego), pokrojonego na kawałki 370g mąki pszennej jajko szczypta soli łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego Składniki na masę budyniową: 500 ml mleka budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru żółtko 125 g miękkiego masła Składniki na rabarbar: 400 g rabarbaru 150 g cukru(...)pergaminu lub folii (by nie kleiło się do wałka) na grubość ok 0,5cm i wykleić blaszkę do tarty. Ja zrobiłam jeszcze małe dekoracyjny brzeg wycinając kwiatuszki formą do ciasteczek. Piec ok. 12-15 minut w temp. 180 stopni. Wykonanie ciasta - tradycyjne: Wszystkie składniki wrzucić do miski i ugniatać ręcznie, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite (można pomóc sobie
Mania Wypiekaniaśmietany 30% 200 g białej czekolady 100 g cukru 2 jajka 500 g mielonego twarogu 1 torebka budyniu waniliowego 12 papilotek ze sztywnego papieru Przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło. Ciasteczka owsiane kruszymy w malakserze lub wkładamy je do foliowej torebki i wałkujemy. Okruszki mieszamy z masłem. Do każdej papilotki wkładamy łyżkę okruszków i dociskamy do dna. Chłodzimy w lodówce(...)się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg i wsypujemy proszek budyniowy. Wlewamy śmietanę z czekoladą i starannie mieszamy. Do przygotowanych papilotek nakładamy porcję ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Zostawiamy przez 15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie
Smakowity Blog Kulinarnymiksujemy miękkie masło i dodajemy po trochu zimnego budyniu. Na koniec dodajemy ananas pokrojony w drobne kosteczki (około 5x5 mm) i mieszamy łyżką z resztą masy. Biszkopt przekładamy masą budyniową, na którą kładziemy warstwę kokosową (by łatwiej nam się kroiło ciasto, przed położeniem na wierzch, warstwę kokosową lekko nacinamy ostrym nożem). Czekoladę łamiemy na drobniejsze kawałki i zagotowujemy razem(...)łyżki wody i jeszcze raz zagotować. Na górze ciasta robimy niteczki z polewy czekoladowej i ciasto odstawiamy w zimne miejsce, by wystygło. Ps. Z pozostałych żółtek możesz upiec Ciasteczka komercyjne . Tercet egzotyczny bierze udział w następujących akcjach
Smakowy Raj