Jesienne ciasto w kolorach jesieni. Delikatne, kuszące na jednym kawałku nie poprzestaniecie. Do galaretki dyniowej dodałam sok z pomarańczy dzięki temu zyskała na smaku. 'Przepis
wesoła kuchniaskładniki: ok. 54 szt. krakersów (ilość zależy od ich wielkości) 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej (płaska) 1 łyżka mąki pszennej (płaska
Domowy Smak JedzeniaŚwiąteczne pralinki zajączki Do zrobienia pralinek z ciasta możecie wykorzystać skrawki biszkoptu, ciasto na babkę lub babeczki. Ja zrobiłam swoje z kilku prostych waniliowych babeczek . W
CiastkozercyCiastka imitujące grzyby piekę od co najmniej kilkunastu lat i zawsze wywołują konsternację, bo wyglądają jak prawdziwe podgrzybki. Szczególnie, jeśli ułoży się je w
To co kochamskładniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
Domowy Smak JedzeniaRobiłam to ciasto już z wiśniami , nadeszła pora na wypróbowanie innych owoców, tym razem trafiło na brzoskwinie z puszki. Ciasto jest troszkę delikatniejsze w
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaskładniki na ciasto czekoladowe : 50 g czekolady gorzkiej 140 g cukru 150 g maki 20 g kakao 1 jajko 1/2 szkl mleka 1/4 szkl oleju 1/2
Domowy Smak Jedzeniapozytywnie i wychodzą z tego nawet ciekawe rzeczy. Uwielbiam serniki te pieczone jak i te na zimno więc trochę u mnie ich znajdziecie. Poprzednim eksperymentem był sernik z ciasteczkami oreo teraz upiekłam ze snikersami i masą kajmakową. Mnie,mojej rodzince i gościom smakował,a piekłam go na moje urodziny więc myślę,że Wam też się spodoba(...)spód tortownicy dokładnie ugniatając łyżką. Żółtka utrzeć z cukrem,stopniowo dodawać twaróg i na końcu śmietanę. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę,delikatnie wymieszać z proszkiem budyniowym i połączyć z masą serową. 1/3 masy odłożyć i wymieszać z kajmakiem,pozostałą masę wymieszać z pokrojonymi snikersami. Połowę masy ze snikersami wylać na ciasteczkowy spód,na to wylać masę
Kolorowa kuchnia Elkiamerykańskiego red velvet, nowojorskiego sernika, ormiańskiego miodownika, meksykańskiego tres leches, włoskiego amalfi , jak i również austriackiego strucla z wiśniami . Ceny są zachęcająco przystępne :- od 1 PLN za całkiem duże ciasteczko, przez 5 PLN za bajaderkę, czy 8 PLN za strudel, albo 12 PLN za okazałą bezę z mascarpone. Torty oraz serniki również w atrakcyjnych cenach i serwowane w solidnych porcjach(...)filiżanką tak pełną aromatu i smaku , że dodatki okazały się niepotrzebne. Serio, bardzo dobra kawa! Profiteroles - czyli po polskiemu po prostu ptysie :) Zwykle nadziane są bitą śmietaną lub kremem budyniowym. W tym przypadku jednak króluje delikatne mascarpone . Ciasto ptysiowe okazało się przyjemnie miękkie , o ciekawej fakturze za sprawą kruszonki - zwracam zwykle na nie baczną uwagę, bo przy typowych ptysiach
Grunt to przepis!Od dawna miałam ochotę na to ciasto. Dziś nareszcie udało mi się za nie zabrać. Przygotowując je opierałam się na blogu domowe-wypieki . Jako
W kuchni u MonikiKarpatka to ciasto, które od dzieciństwa bardzo lubię. Jednak bałam się je samej zrobić, gdyż byłam prawie pewna, że mi nie wyjdzie. A jednak udało się
W kuchni u MonikiNajlepsze ciasto na drożdżówki jakie robiłam. Bardzo delikatne i mięciusieńkie. Przepis pochodzi z bloga Niebo na talerzu , jednego z moich ulubionych:)
Maślane ciasteczkoOstatnio bardzo często duża popularnością cieszą się u nas wszelkie ciasteczka;) Dziś trochę nietypowa i bardzo efektowna wersja ciastek w kształcie jajek. Nietypowe, ale bardzo smaczne:) Ślicznie będą wyglądały na wielkanocnym stole! Ciasto: 300 g mąki pszennej, 100 g cukru, 150g białego półtłustego sera, jajko, 5 łyżek mleka, 2 łyżeczki proszku(...)cukru (40g), 60g cukru, 6 połówek brzoskwiń z puszki. W 50 ml mleka rozrobić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobiony proszek budyniowy i, stale mieszając, gotować, aż zgęstnieje. Gorący wlać we wgłębienia ciastek. Na wierzchu ułożyć po połówce odsączonej brzoskwini. Piec około 20-25 minut w temp. 200st
Z miłości do słodkościskładniki na ciast: 300 g mąki 220 g cukru 250 g margaryny lub masła w temperaturze pokojowej 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżki mleka
Domowy Smak JedzeniaMarzyłam, żeby zrobić tort z szachownicą od kiedy tylko go zobaczyłam. Miałam jednak pewne opory, bo po pierwsze, torty nie są moją mocną stroną (robię je
Ciastkozercy