Muffinki Reniferki 232nich jest przednia, a efekt wywołuje uśmiech od ucha do ucha ;)Mimo, że święta już za nami, chciałam się z Wami podzielić tym pozytywnym widokiem :)) Z tej porcji ciasta wychodzi około 12 babeczek :)Składniki:Muffiny:200 g mąkiszklanka cukru pudru1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sodyjajko125 ml maślanki naturalnej125g masła175ml coca-coli2 łyżki kakao Dodatkowo:czekolada biała lub karmelowa
Czerwona Porzeczka
Przystawki na Sylwestra 532MUCHOMORKI Z POMIDORÓW GNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO
W kuchennym oknie Ewy
Herbaty ze sklepu Richmont - testujemy i smakujemy :-) 217Idealna, rozgrzewająca herbata na zimowe wieczory.3. Herbata Mexican Dream - "efektowna kompozycja owoców, hibiskusa, płatków dzikiej róży i korzennych przypraw"Spróbowałam ją w jeden z przedświątecznych wieczorów. Choinka, zapach pieczonego ciasta. I brakujący element, czyli niepowtarzalny zapach herbaty - owoców zmieszanych z korzennymi przyprawami, który dopełnił całości klimatu. :-) Zazwyczaj herbaty o korzennych aromatach, które próbowałam były mdłe. Ta wręcz przeciwnie - owocowa kompozycja
Szefowa kuchni
Moqueca de peixe com camarao czyli jak rozładować stres przy meczu Brazylia – Chille? 196Proporcje? Mniej więcej na szklankę sosu 2 łyżki stołowe farinhii. Mieszamy, mieszamy, i gotujemy aż do momentu gdy to „purre” zacznie się nam odklejać od garnka, przybierze taką konsystencję ciasta z olejem lekko wypływających po bokach a w ustach już nie będziemy czuć smarku ziarenek. Gotowe przekładamy z garnka do miseczki.przelewamy sos z woka i studzimydosypujemy farinhę/garigotujemy
Smaki Brazylii
Cocada czyli kokosowy przysmak 276przywierała do garnka i nabrała gęstości. Ważne jest mieszanie żeby nie przegapić momentu gdy zacznie się przypalać. Gdy już gotowe, przekładamy cocada do blaszki lub formy na ciasto. Wygodnie jest wcześniej wyłożyć ją papierem pergaminowym co zapobiegnie przywieraniu później naszego deseru do podłoża czy ścianek. Odkładamy do lodówki na godzinę aby się oziębiło i nabrało twardości. Można też
Smaki Brazylii
Cocada z ananasem 209jest mokra dodajmy troszkę więcej cukru lub wiórek. Po ugotowaniu wystawmy na chwilę za okno/ na balkon do przestudzenia. Gotowe przekładamy do blaszki lub formy na ciasto (po ostudzeniu pokroimy w małe kawałki). My tym razem dla odmiany postanowiliśmy zrobić kuleczki które obtoczyliśmy w wiórkach kokosowych a następnie ułożyliśmy w małych foremeczek na muffinki
Smaki Brazylii
Racuszki ryżowo jabłkowe 224opcjonalnie, ale polecam) W misce łączymy składniki: mleko kokosowe, jogurt, ziarna wanilii, cukier z wanilią, żółtka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę – ponownie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 20 minut. Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki i cienkie plasterki. Dodajemy do masy, mieszamy, aby jabłka nie ściemniały. Ubijamy na sztywno pianę z białek i szczypty
mojewypiekiinietylko
Smocze carpaccio 221jest niebywały postanowiłam trochę go przybliżyć. Owoc ten nadaje się na sałatki, do deserów, lodów… Nie ulega wątpliwości, że jego wygląd aż się prosi do użycia, jako dekoracji ciast, napojów, deserów… i nie tylko. Gdy spróbujecie, na pewno wymyślicie dla niego jeszcze wiele innych zastosowań. Moją propozycją jest Smocze carpaccio. Składniki: - 1 smoczy owoc- ½ cytryny
mojewypiekiinietylko
Szaszłyki drobiowe z ananasem 276Wszechobecny ananas króluje w mojej kuchni pod różnymi postaciami. W ciastach, deserach, napojach, daniach mięsnych… i nie tylko. Świeży ananas wprowadza do potraw całe bogactwo smaków, zapachów i wydobywa z nich nowe aromaty, np. w szaszłykach drobiowych z ananasem. Składniki: - 2 duże piersi drobioweSkładniki marynaty:- 3 łyżki oleju sezamowego- 3 łyżki sosu sojowego- 2 łyżki marynaty teryiaki
mojewypiekiinietylko
Banany w migdałowym krokancie 191wiedzą – krokant jest to rodzaj posypki cukierniczej. Ma postać drobnych, chrupiących kawałków migdałów lub orzechów w cukrowej glazurze, które otrzymuje się w procesie łagodnego prażenia. Wykorzystywana do dekoracji ciast, tortów, lodów i deserów. Składniki na 6 porcji: - 2 banany- ok. 200ml śmietanki kremówki- 1 łyżeczka cukru pudru- 1 łyżka mleka w proszku- 50 g gorzkiej czekolady- krokant migdałowy
mojewypiekiinietylko
Naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym 254pomysłów na naleśniki”. Ale tym razem, inspiracją była dla mnie Domowa Cukiernia Ewy. U mnie – naleśniki biszkoptowe z musem jabłkowym, a przepis dopasowałam własnych potrzeb. Składniki na ciasto: - 375g mąki tortowej- 5 dużych jaj- 5 łyżek drobnego cukru- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego- 1,5 szklanki mleka- 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej- szczypta soli- olej kokosowy
mojewypiekiinietylko
Pieczone kasztany 186spleśnieją. Upieczone są miękkie, mają słodki, lekko orzechowy smak. Można je zjeść same, z miodem, syropem klonowym, albo oprószone… solą – do wyboru. Nadają się zarówno do potraw słodkich (torty, ciasta), jak i wytrawnych (zupy, purée, różne farsze). Świetnie komponują się z wanilią, czekoladą, grzybami, dynią i cieciorką. Spróbować na pewno warto. Nie pozostaje nic innego, jak życzyć Wam… smacznego
mojewypiekiinietylko
ZDROWY BATONIK ŚWIĄTECZNY - (Bakaliowiec, keks, blok bakaliowy bez mąki, mleka, masła) 230Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki. Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak." (Opis: KLIK)Uwielbiamy tą niesamowitą, bezglutenową, zdrową, aromatyczną mieszankę. Jest idealnie wyważona i łatwo z niej wyczarować cuda, które zachwycą nawet wybredne podniebienia. Ba, nawet
Wypisz Wymaluj
Piernikowe gryczano-owsiane biscotti z melasą p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 190proszek do pieczenia, cukier, przyprawę, cynamon, orzechy i suszone owoce wymieszać w jednej misce. Krok 2 Melasę dodać do lnu i wszystko wlać do suchych składników. Całość zagnieść, jeśli ciasto jest zbyt suche można dolać trochę wody. Uformować dwa wałki, które wstawić do zamrażarki na kilka minut. Następnie wyjąc je i pociąć w plastry, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem
CoolinarniePL
Przepisy na Sylwestra 413muszelce5. Sałatka makaronowa z tuńczykiem6. Sałatka z surimi i selerem naciowymPRZYSTAWKI:1. Faszerowana bagietka2. Roladki pomidorowe3. Rollsy z ziołowym serkiem4. Roladki z tortilli5. Sakiewki ze szpinakiem6. Parówki w cieście francuskimŻyczę Wam udanej zabawy sylwestrowej
Czerwona Porzeczka