ciasta - 4000 przepisów (strona:208/267)

Pieczone kasztany 121

spleśnieją. Upieczone są miękkie, mają słodki, lekko orzechowy smak. Można je zjeść same, z miodem, syropem klonowym, albo oprószone… solą – do wyboru. Nadają się zarówno do potraw słodkich (torty, ciasta), jak i wytrawnych (zupy, purée, różne farsze). Świetnie komponują się z wanilią, czekoladą, grzybami, dynią i cieciorką. Spróbować na pewno warto. Nie pozostaje nic innego, jak życzyć Wam… smacznego

mojewypiekiinietylko
ZDROWY BATONIK ŚWIĄTECZNY - (Bakaliowiec, keks, blok bakaliowy bez mąki, mleka, masła) 185

Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki. Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak." (Opis: KLIK)Uwielbiamy tą niesamowitą, bezglutenową, zdrową, aromatyczną mieszankę. Jest idealnie wyważona i łatwo z niej wyczarować cuda, które zachwycą nawet wybredne podniebienia. Ba, nawet

Wypisz Wymaluj
Piernikowe gryczano-owsiane biscotti z melasą p. Angeliki oraz Moniki – danie konkursowe 145

proszek do pieczenia, cukier, przyprawę, cynamon, orzechy i suszone owoce wymieszać w jednej misce. Krok 2 Melasę dodać do lnu i wszystko wlać do suchych składników. Całość zagnieść, jeśli ciasto jest zbyt suche można dolać trochę wody. Uformować dwa wałki, które wstawić do zamrażarki na kilka minut. Następnie wyjąc je i pociąć w plastry, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem

CoolinarniePL
Przepisy na Sylwestra 348

muszelce5. Sałatka makaronowa z tuńczykiem6. Sałatka z surimi i selerem naciowymPRZYSTAWKI:1. Faszerowana bagietka2. Roladki pomidorowe3. Rollsy z ziołowym serkiem4. Roladki z tortilli5. Sakiewki ze szpinakiem6. Parówki w cieście francuskimŻyczę Wam udanej zabawy sylwestrowej

Czerwona Porzeczka
Trufle Czekoladowe 115

orzeszkach laskowych i mielonych migdałach…Proste, szybkie a jakie pyszne. Bardzo polecam. My z pewnością powtórzymy na Sylwestra,tym razem z dodatkiem odrobiny alkoholu Składniki:250 g ciemnego ciasta biszkoptowego 150 ml jogurtu greckiego 50 g masła orzechowego z orzeszkami 50 g nutelli 80 g wiśni ze słoiczka 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki masła 1 łyżeczka

Made By Mom And Son
Sernik kokosowy z czekoladowym spodem i michałkowo-śliwkową polewą 212

zastygnięcia. Minimum ok. 2-3 godzin. Mój stał całą noc.Smacznego :DUwagi:*Można dodać więcej cukru do masy serowej bo nie wyszła za słodka Mi pasowała, nie lubię słodkich ciast, ale jak ktoś woli słodsze to śmiało, może dać całą szklankę.*Sernik najlepiej smakował po 2-3 dniach, był najpyszniejszy.*Michałki można zamienić innymi czekoladowymi cukierkami, np. Bajecznymi, Pierotami

Moje pyszne gotowanie
'INDIOS-BANANOS' - KREMOWY CHLEBEK ZE SŁOIKA 149

macie ochotę na coś słodkiego, czy może bardziej coś wytrawnego za Wami chodzi. Macie więc, dwa w jednym.Chlebek wyszedł magiczny! Te smaki, zdecydowanie określić można bajkowymi! Delikatne, kremowe, wilgotne ciasto, które pokroić możemy na maleńkie kanapeczki rozpływa się w ustach i uwalnia po kolei nowe smaki. Zdecydowanie indyjski chlebek dodaje pozwala rozkoszować się melodią smakowych doznań. Kolejne nuty tworzą utwór

Wypisz Wymaluj
papierówki z węgierką na zimę nie tylko do ciasta... 166

zakręcić i postawić na zakrętkach na 15 minut, potem je postawić normalnie i wystudzone schować w ciemne miejsce taką marmoladę lubimy do grzanek, tostów, sucharków, do naleśników i do ciast przekładania...............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA

W Mojej Kuchni Lubię
Boże Narodzenie 136

Pierożki z migdałami i batatamiZupa rybnaZupa czosnkowaGreckie ciasto orzechoweTorcik marchewkowyGalette des RoisSoczewica na Nowy RokKalafiorowe gratinCynamonowe palmierWaniliowe sableMigdałowe polvoronesHiszpańskie tradycjePanforte, piernik ze SienyWłoskie tradycjeLasagne bożonarodzeniowa

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysły na imprezę i przyjęcie 185

fasolkiPlacki z cukinii i fetyCoca, pizza z HiszpaniiTarta ze szpinakiem i jajkiemChleb andaluzyjskiPity z rybą po marokańskuGrzanki śródziemnomorskieMini kanapeczki z halloumiDip z buraka z za'ataremEmpanadas z tuńczykiemCygara z ciasta filoDip z pieczonych pomidorówKeftedakiaTortilla z piekarnikaPity z halloumiTurecka pasta z bakłażanaGallette z pomidorami i pestoRoladki z papryki i serka koziego

Chilli Czosnek i Oliwa
Czekoladowe Precle czyli Niedzielne Śniadanie odc.16 126

wodą, a z racji krążącej nad nami przez noc i cały ranek burzy nic z tego nie wyszło to, i tak je zjedliśmy ze smakiem, z kubkiem kakao. Zagniatałam ciasto późnym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdzówki z czekoladą i cynamonem czyli Niedzielne Śniadanie odc.19 131

mogłam się im oprzeć! Gdy tylko je zobaczyłam u Lo wiedziałam, że je upiekę! Córci wczoraj obiecałam więc dzisiaj raniutko nim pojechaliśmy do kina szybko zagniotłam ciasto, uformowałam bułki i włożyłam do pieca. Jeszcze cieple przełożyłam do pudełka na "przed seansem". Dzieciaki je pożarły tuz po zakupieniu biletów i z pełnym brzuchem Córcia poszła na film a ja z najedzonym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kokosowe racuszki drożdżowe z Gruszką 155

roku odkrywam na nowo gruszki. Kiedyś pochłaniałam je namiętnie, szczególnie te twarde i chrupiące, dzisiaj piekę gruszkowe ciasta, smażę racuchy z tymi słodkimi a w planach mam jeszcze waniliową marmoladę z dojrzałych i soczystych owoców.Dzisiaj w ramach ciepłych drugich śniadań czy tez wczesnych lekkich obiadów dla Córci usmażyłam racuszki. Pulchne, mało smakujące drożdżami bo długo

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tiramisu czyli poWeekendowe Łakocie odc.24 213

Lubicie desery? my rzadko je jadamy. Słodkości to u nas głównie ciasta i ciasteczka. ALE dla Rafaello i Tiramisu robimy wyjątek :) w ten weekend przyszła pora na kawową rozkosz dla podniebienia.Tiramisu3 żółtka100 g cukru300 g mascarpone50 ml likieru kawowegoszklanka mocnej kawy250 g biszkoptów typu języczkikakao do posypaniaŻółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek i likier

Dzieje kuchennej Wiewióry
Orkiszowy Chleb z Żeliwnego Garnka i Migdałowe Mleko 132

Chleb może wyrastać w garnku wyłożonym papierem i pieczemy go w nagrzewającym się piekarniku lub też wyrośnięty chleb przerzucamy do bardzo rozgrzanego garnka, wówczas istotne jest jak mocno umączymy ciasto by nie przywarło

Dzieje kuchennej Wiewióry