mogłam się im oprzeć! Gdy tylko je zobaczyłam u Lo wiedziałam, że je upiekę! Córci wczoraj obiecałam więc dzisiaj raniutko nim pojechaliśmy do kina szybko zagniotłam ciasto, uformowałam bułki i włożyłam do pieca. Jeszcze cieple przełożyłam do pudełka na "przed seansem". Dzieciaki je pożarły tuz po zakupieniu biletów i z pełnym brzuchem Córcia poszła na film a ja z najedzonym
Dzieje kuchennej Wiewióryroku odkrywam na nowo gruszki. Kiedyś pochłaniałam je namiętnie, szczególnie te twarde i chrupiące, dzisiaj piekę gruszkowe ciasta, smażę racuchy z tymi słodkimi a w planach mam jeszcze waniliową marmoladę z dojrzałych i soczystych owoców.Dzisiaj w ramach ciepłych drugich śniadań czy tez wczesnych lekkich obiadów dla Córci usmażyłam racuszki. Pulchne, mało smakujące drożdżami bo długo
Dzieje kuchennej WiewióryLubicie desery? my rzadko je jadamy. Słodkości to u nas głównie ciasta i ciasteczka. ALE dla Rafaello i Tiramisu robimy wyjątek :) w ten weekend przyszła pora na kawową rozkosz dla podniebienia.Tiramisu3 żółtka100 g cukru300 g mascarpone50 ml likieru kawowegoszklanka mocnej kawy250 g biszkoptów typu języczkikakao do posypaniaŻółtka ucieramy z cukrem, dodajemy serek i likier
Dzieje kuchennej WiewióryChleb może wyrastać w garnku wyłożonym papierem i pieczemy go w nagrzewającym się piekarniku lub też wyrośnięty chleb przerzucamy do bardzo rozgrzanego garnka, wówczas istotne jest jak mocno umączymy ciasto by nie przywarło
Dzieje kuchennej Wiewiórykolorowych, ciast wybornych, rodzinnej atmosfery i słoneczka za oknem życzę Wam wszystkim, moi drodzy czytacze i zaglądacze, w tym wspaniałym wiosennym czasie ja, Wiewióra
Dzieje kuchennej WiewióryChatę. Z początku pogoda nie dopisywała ale dzisiaj od rana mamy słońce wspaniale grzejące, wieje lekki wiaterek i jest wspaniale. Dzieciaki pomagają w koszeniu i grabieniu trawy, w pieczeniu ciasta, bo nie ma jak nazbierać w lesie jagód, wyjąć prodiż i upiec drożdżówkę z jagodami!!! Popołudniami
Dzieje kuchennej Wiewiórysezonie jabłkowym co weekend piekę szarlotkę. Jedną i tą sama od lat. Taką jak mama Małżonowi robiła i robi zresztą nadal. Spytacie ile można jeść jedno i to samo ciasto? ja nie wiem bo mi przejadła się już dawno temu ale Małżon w uwielbieniu trwa a ja piekę i piekę... Piekę również
Dzieje kuchennej WiewióryJednogłośnie w rankingu przepisów, które chcielibyście zobaczyć w Dziejach wygrał dyniowy sernik. Tak więc zapraszam na to piękne i pyszne ciasto, którego połowa jeszcze czeka na półce u mnie w lodówce.Przepis już dawno temu pojawił się na blogu ChilliBite. Nie jestem miłośniczką serników ale nie mogłam oprzeć się kolorowi i zapowiadanej delikatności. Od razu urzekł mnie zapach i smak
Dzieje kuchennej WiewióryPyszności to niebywałe! Na kanapkę, jako polewa do ciasta czy nalesników, ale i do wyjadnia łyżeczką. Powstały dzięki dwóm czynnikom. Pierwszy to zalegająca w lodówce resztka śmietany kremówki, a druga to książka jaką sobie kupiłam tydzień temu. Jest nią "Moja mała francuska kuchnia" Rachel Khoo. Czekałam i czekałam, potem trochę odstraszała cena, a później była promocja w EMPIKu
Dzieje kuchennej Wiewiórynaprawdę to cudowna przekąska lub po prostu danie recyklingowe. Jeśli macie trochę ugotowanych ziemniaków z obiadu, marchewkę z rosołu, oprócz tego z pieczenia ciasta zostały Wam białka, to możecie śmiało brać się za te krokiety. Ich smak można wzbogacić pokrojoną szynką, kawałkami pieczonej ryby (bo przecież wczoraj nie zjedliście całej...) i tak kombinujecie, kombinujecie a na talerzu
Dzieje kuchennej Wiewióryżono ma kiedy będą kolejne??";))))Składniki;1 kg mąki,1/2 kg tłuszczu,szklanka mleka,szklanka cukru,10 dkg drożdży,2 żółtka,2 całe jajka,Wykonanie;Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki w folii na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy około 20 minut / na złoty kolor/. Nasze rożki mają nadzienie z róży domowej roboty
Anioły w kuchniPierniczek wyszedł cudowny, a powidła dla mnie są najlepszym połączeniem z ciastem piernikowym. Mięciutki i orzechowy idealny na świąteczny stół do herbatki lub kawy po wigilijnej kolacji i uciechy z prezentów.Składniki: (temperatura pokojowa)1 i 3/4 szklanki mąki tortowej1/2 szklanki cukru2/3 szklanki młynnego miodu1/2 kostki margaryny3 jajka3 łyżki śmietany 18%1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika1/2
Moje pyszne gotowanietaką maksymalną temperaturę ;p), blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kuleczki (mnie poniosła czasem fantazja ;p) i pieczemy przez ok. 12-14 minut w temp. 200'C. Gdyby ciasto się kleiło, warto posypać sobie dłonie mąką. Gdy pięknie wyrośnięte pierniki wyrosną i będą gotowe, studzimy je, a następnie dekorujemy (czekoladą lub lukrem lub czym Wam podpowie wyobraźnia).Naprawdę dziękuję
Kitchens Alphabetcytryny5 dag migdałów5 łyżek cukru gruby kryształ3 łyżki cukru brązowego1 białkoWykonanie.Mąkę przesiać i posiekać z tłuszczem. Dodać cukier z proszkiem, jajo, żółtko, śmietanę, skórkę z cytryny i zagnieść.Ciasto wałkować cienko i wykrawać kółka. Posmarować białkiem. Połowę posypać kryształem, a drugą płatkami migdałów i cukrem brązowym. Piec na złoty kolor w temp.190 stop. 6-7 minut
Kulinarny karnet Christopherasprzedawcy SKWORCUWykonanie;Miód, masło, cukier w rondelku rozpuszczamy na małym ogniu.Dodajemy przyprawę do piernika i studzimy. Do zimnej masy dodajemy jajko i miksujemy.Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Formujemy dowolne kształty. Piekarnik nagrzewamy do 180-200 C. pieczemy około 10 minut
Anioły w kuchni