ciasta - 4000 przepisów (strona:191/267)

"Kilka" słów o czereśni. 269

słoika! I to w jak największych ilościach gdyż z twardszych odmian czereśni możemy przygotowywać soki, kompoty, konfitury, dżemy, wino, nalewki a także likiery. Oczywiście świetnie sprawdzają się również w ciastach czy jako suszone owoce. Szczególnie, że przetworzone nadal zachowują swoje właściwości. Jednak jeżeli chcecie je zamrozić, usuńcie najpierw pestki. Z czereśni można również przygotować maseczki (przeciw sińcom pod oczami (ugotowane

Słodkie Przyjemności
Racuszki z jagodami 178

minut do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Moje wyszły dość kwaśne, więc jeśli ktoś nie lubi kwaśnych smaków radzę dodać 2-3 łyżki cukru do ciasta. Smacznego

Cynamonowe szczęście
,,Makaroniki'' z płatków owsianych bez pieczenia, mąki i cukru 200

zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut, płatki owsiane zmielić w młynku do kawy lub blenderze na mąkę, następnie zblendować daktyle i połączyć je z płatkami owsianymi, wyrabiając ciasto dodać oleju kokosowego i w razie potrzeby wody, uformować kulę i włożyć na chwilę do zamrażarki, po wyjęciu położyć ją na arkuszu papieru do pieczenia i przykryć drugim, rozwałkować dość

zdrowa vege kuchnia
O tym, dlaczego wakacje nie są najlepszą rzeczą, jaka mnie w tym roku spotkała. I muffinki z rabarbarem 169

dysponuję również intensywnie czerwonym karkiem, dekoltem i ramionami. Nogi, choć odsłonięte, nadal pozostają w kolorze idealnej bieli. Heh... Tymczasem okazuje się, że w folderze ze zdjęciami nie brakuje fotek ciast z rabarbarem. A podobno sezon ma się ku końcowi... Czym prędzej więc spieszę z podzieleniem się nimi, bo szkoda, żeby czekały do przyszłego roku.  Zacznę od przepisu na muffinki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki zawijane z truskawkami i rabarbarem 198

mleko. Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować, pociąć na prostokąty. Z jednej strony położyć pokrojony rabarbar i truskawki , posypać cukrem. Z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć.Ułożyć na blaszce [ ja zwinęłam je dodatkowo i włożyłam do foremek na mufinki, w środek włożyłam jeszcze kawałek truskawki] .Pozostawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym żółtkiem.Piec

Moje domowe kucharzenie
Ekstrakt miętowy 202

pełni. W poszukiwaniu tegorocznych inspiracji na jej wykorzystanie zawitałam do domowej cookierenki Agi , w której dzieli się sposobem na przygotowanie miętowego ekstraktu. Gotowy produkt można wykorzystać do deserów, ciast, kremów, lodów, drinków jak również do zabiegów kosmetycznych. Jego sklepowa cena nie należy do najniższych a domowe przygotowanie jest banalnie proste - a chyba najistotniejszym składnikiem jest czas;) Składniki: liście świeżej mięty

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Mistrz Wolowiny i Pomidorowa z bazyliowymi kluseczkami z kaszy manny czyli Zupowy Wtorek odc.66 154

mieszamy. Śmietanę łączymy z mąką i zaprawiamy nią zupę. Zagotowujemy.Doprawiamy solą i pieprzem. Masło ucieramy z jajkami, stopniowo dosypując kaszę i make zagniatamy ciasto. Łączymy je z posiekaną bazylią. Masę odstawiamy na 15 minut by kasza napęczniała. Zagotowujemy wodę, solimy. Łyżeczka nakładamy do niej kluski. Gotujemy je ok 4 minut. Odcedzamy. Zupę nalewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Batony kokosowo owsiane bez pieczenia mąki i cukru 150

czubate łyżki miodu ja użyłam spadziowego miody polskie - 3-4 czubate łyżki oleju kokosowego ja użyłam oleju zielony nurt do kupienia  tutaj Przygotowanie :  Wymieszać wszystkie składniki , jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodajcie więcej masła, miodu lub oleju by uzyskać pożądaną konsystencję, wyłożyć na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia ( można dodatkowo położyć na wierzch coś ciężkiego np. puszkę

zdrowa vege kuchnia
Kopytka z bobu w sosie mięsnym 252

pieprz, chili, zioła prowansalskie Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Gdy już ostygnie obrać z łupinek i dobrze zmielić lub ugnieść. Dodać mąkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Ugniatać ciasto tak długo by już nie kleiło się do rąk. Uformować wałeczki i wykroić kopytka. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. My tym razem podaliśmy kopytka z sosem mięsnym zabielanym śmietaną

MarciochaKucharzy
Tort czekoladowy z frużeliną truskawkową - Emmet z Lego Przygoda 168

łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Na koniec dodajemy kakao. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.  Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny

kulinarnyswiatdomi
Sernikotoffi z truskawkami 113

Trochę sernika plus trochę toffi tworzy pyszną kompozycję smaków a świeże truskawki dodają letniej świeżości. Dodatkowy plus to łatwość przygotowania tego ciasta i stosunkowo niskie ryzyko porażki

Milion Smaków
Muffinki kawowo jaśminowe 143

kopiate łyżeczki kawy naturalnej Krem: - 30g czekolady mlecznej - 70g czekolady deserowej - 50ml śmietanki 30% - 50g masła - 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Składniki na 10 muffinek. Najpierw bierzemy się za ciasto na babeczki. Zaczynamy od zaparzenia kawy naturalnej w ciut więcej niż połowie szklanki wody. Kiedy przestygnie wsypujemy do miski przesianą mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy

Kuchenne Wariacje
Koktajl truskawkowo-jagodowy 127

Latem grzechem byłoby nie wykorzystać takiej ilości różnorodnych owoców :) Nie tylko do ciast, ale także do koktajli, które mogą nam zastąpić śniadanie lub deser :) Składniki na 2 porcje : 200 g truskawek 100 g jagód 150 ml kefiru 2 łyżki cukru lub 1 łyżka miodu Wszystkie składniki ze sobą miksujemy, przelewamy do szklanek i dekorujemy listkami mięty :) Prawda, że banalnie proste

My simple kitchen
Ciasto jogurtowe 626

Przelać do formy (35/25), wyłożonej folią spożywczą. Wstawić do lodówki. Resztę owoców pokroić na małe kawałki.  Galaretkę wstawić do lodówki (niech zgęstnieje - ale nie na amen..) Na zgęstniałe ciasto wyłożyć pokrojone owoce, zalać galaretką i wstawić do lodówki na noc.... Smacznego

Gaździnka warzy
Gofry brokułowe 266

sól i pieprz do smaku ½ łyżeczki chili płatków Utrzyj brokuły na tarce o grubych oczkach. Podobnie postąp z mozzarella. Dodaj resztę składników, dopraw masę solą, pieprzem i chili. Rozprowadź ciasto w gofrownicy. Gofry powinny być grube. Przykrywając gofry pokrywką od gofrownicy nie dociskaj. Gofry i tak będą upieczone. Podaj gofry z dowolnym nadzieniem. Jak wspomniałam wyżej dzisiaj zajadałam się tuńczykiem

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania