cukru3 łyżki suszonej żurawiny2 żółtka1 łyżeczka cukru waniliowegoszczypta soliPRZYGOTOWANIE:Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy miękkie masło. Zasypujemy cukrem i wbijamy żółtka. Dodajemy cukier waniliowy, sól i żurawinę. Dłonią zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na ok. 40 min.Schłodzone ciasto podsypujemy odrobiną mąki i formujemy na walec.Walec z ciasta kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. i układamy
kulinarnyJafolię spożywczą i wstaw na około 2 godziny do lodówki. W tym czasie smaki składników się przemieszają, a sama masa stwardnieje i łatwiej będzie później z nią pracować (ciasto pod wpływem temperatury otoczenia staje się mniej zwarte i przykleja się do wałka). Jeśli nie chcesz czekać aż 2 godzin, wstaw masę do zamrażarnika.Nastaw piekarnik na temperaturę(...)czasie wyjmij masę z lodówki, odetnij kawałek, a resztę schowaj z powrotem. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm (lub ciut więcej), następnie wykrawaj szklanką, albo jakąś okragłą lub owalną foremką, nieduże ciasteczka. Średnica szklanki powinna mieć około 3 cm, nie więcej. Wykrojone ciasteczka od razu przekładaj na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami pozostaw około 1,5 cm wolnego
Grahamka, weka i kajzerkakokardki posypane cukrem pudrem. Sa pracochłonne, ale warto poświęcić trochę czasu, a później jeść, jeść, jeść...Składniki:4 żółtkapół szklanki gęstej śmietany1 łyżka spirytusu lub octumąki tyle, ile "zabierze ciasto" (ok. 40 dag)szczypta solicukier puder do posypaniatłuszcz do smażeniaZ żółtek, śmietamy, spirytusu lub octu, mąki, soli zagniatamy ciasto. Kolejno małe porcje ciasta wałkujemy bardzo cieniutko i specjalnym nożykiem kroimy
Salonik smakówPijak zwany również cycki murzynki – pamiętam to ciasto jeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy to moja mama pomagała w przygotowaniach do sylwestra, który miał być w okolicznym domu kultury.Pomagałam razem z nią … oblizując miskę po brzegi.Delikatny makowy biszkopt pokryty budyniowo-maślanym kremem śmietankowym oraz biszkoptami namoczonymi w alkoholu.Wszystko to oblane pyszną mleczną czekoladą i obsypane dużą ilością prażonego(...)mleka zagotowujemy, wlewamy rozrobioną masę z mąką i żółtkami.Zagotowujemy razem ( ciągle mieszając ).Miękkie masło ucieramy z cukrem.Cały czas miksując miksując dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Na cieście kokosowym rozsmarowujemy masę budyniową.Układamy nasączone w alkoholu biszkopty, polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy podprażonymi wiórkami.Smacznego
Ostra na Słodkoodlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (…) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz (…). Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jako(...)proszkiem. Do masy dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny, sól i dalej ubijając robotem na najniższych obrotach, dodawać partiami mąkę. Wlać ostudzone masło, delikatnie wymieszać łyżką. Miskę z ciastem przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Foremki posmarować roztopionym masłem i oprószyć dokładnie mąką krupczatką (nadmiar usunąć). Ciasto przełożyć do woreczka na mrożonki, wyciąć otwór i nakładać porcje do foremek
mojewypiekiinietylkoproszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej. Połączyć wszystkie składniki na wolnych obrotach robota, dodając 1 łyżkę rumu, esencję waniliową i skórkę pomarańczową. Roztopić masło i gorące wlać do ciasta. Delikatnie połączyć, na najniższych obrotach robota lub – mieszając łyżką. Dużą formę babkową z kominkiem wysmarować dokładnie masłem i posypać wiórkami kokosowymi. Wlać ciasto do 3/4 wysokości formy. Wstawić
mojewypiekiinietylkosię roztopić). Następnie wbiłam 1 całe jajko oraz żółtko i dokładnie wymieszałam. Do mąki wlałam ciepłe mleko z jogurtem, masłem i jajkami oraz wyrośnięty rozczyn. Dodałam sól i wyrobiłam ciasto. Wyrabiałam ręcznie, nie dłużej, jak 10 minut. Ciasto przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto kilka razy zagniotłam i formowałam bułki
mojewypiekiinietylkoUmyte śliwki przepołowiłam, usunęłam pestki. Każdą połówkę zanurzałam w mieszance cukru z cynamonem. Do zmielonych ziemniaków dodałam przesiane mąki, łyżeczkę soli, żółtka i masło. Połączyłam wszystkie składniki i zagniotłam ciasto. Zrobiłam wałek, pokroiłam na porcje. Rozpłaszczałam ciasto na dłoni, kładłam całą śliwkę (mogą być połówki), otulałam ją ciastem i formowałam okrągłe knedle. Kładłam na wrzącą wodę i gotowałam
mojewypiekiinietylkoŚwiatowy Dzień Pieczenia, to święto miłośników pieczenia ciast na całym świecie. Po raz kolejny zostałam zaproszona do udziału w wydarzeniu. Tym razem jest to właśnie Światowy Dzień Pieczenia. Wspólnie z grupą zaprzyjaźnionych blogerek i blogerów piekliśmy Babeczki Red Velvet. Składniki: - 2 i ½ szklanki mąki tortowej- 170g miękkiego masła- niecałe 1 i ½ szklanki drobnego cukru- 3 jajka- 230g jogurtu naturalnego(...)czerwony barwnik. Zmniejszamy obroty robota i dodajemy naprzemiennie mąkę i jogurt (zaczynamy od mąki i kończymy na mące). Do miseczki wsypujemy sodę i wlewamy ocet – mieszamy i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy chwilę na wolnych obrotach, do połączenia składników. Ciasto wlewamy do ¾ wysokości foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki
mojewypiekiinietylkojest tak delikatny, że nie wymaga mielenia), dodajemy żółtka, cukier z wanilią, ½ łyżeczki soli. Łączymy składniki. Dodajemy przesianą mąkę oraz ubite na sztywno (ze szczyptą soli) białka. Delikatnie zarabiamy ciasto. Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy ciasto. Formujemy wałek. Mąki podsypujemy tylko tyle, aby ciasto za bardzo się nie lepiło do rąk. Jeżeli dodamy za dużo leniwe wyjdą twarde i gumowate. Wałek
mojewypiekiinietylkodawna nosiłam się z zamiarem upieczenia chlebków naan. Przepis jest bardzo prosty, aczkolwiek na gotowe chlebki trzeba trochę, no może trochę dłużej, poczekać (sam czas oczekiwania na ciasto - 2 godziny). Przepisów w internecie jest co niemiara, jednak najbardziej mnie zaintrygował przepis Bluee z bloga Gotuj z Bluee Raven. Dlatego moje chlebki upiekłam z jej przepisu i nazwałam – Chlebki naan(...)przesianej mąki dodajemy sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną – mieszamy. Wbijamy jajka, wlewamy 300ml maślanki, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, 2 łyżki masła oraz czosnek. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dodać maślanki. U mnie na 600g mąki wystarczyło 300ml maślanki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na 2 godziny. Następnie ciasto dzielimy na 8 części i każdą
mojewypiekiinietylkoszklanki mąki tortowej- 3/4 szklanki mleka- 3/4 szklanki gazowanej wody mineralnej- 3 jajka,- płaska łyżeczka soli- ok. 1/2 szklanki oleju rzepakowego Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Ciasto najlepiej przygotować w pojemniku, którym będziemy je wlewać do foremek (używam dzbanka - plastikowej miarki). Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. W mące zrobić dołek i wlać mleko. Ubić jajka (wszystko robimy popularną(...)żyrafą”), ubijając dolać wodę. Wlać płynne składniki do mąki i ponownie ubijać „żyrafą” do chwili, aż składniki się połączą w gładką masę i na powierzchni ukażą się pęcherzyki. Ciasto przykryć i odstawić na 1 godzinę (nie wstawiamy do lodówki). Po godzinie szykujemy foremki. Nagrzewamy piekarnik do 205°C. Do każdej foremki wlewamy ok łyżki oleju. Wstawiamy foremki do nagrzanego piekarnika
mojewypiekiinietylkoDużym niedopatrzeniem było nieumieszczenie na blogu osobnego wpisu o biszkopcie. Jest on podstawą bardzo wielu ciast, a i przepisów na niego jest bardzo wiele. Najprawdopodobniej na tym jednym, u mnie, też się nie skończy. Jest to, tzw. pewniak. Nigdy mi się nie zdarzyło, aby nie wyszedł. Proporcje, które podaję poniżej są na tortownicę o średnicy 26cm. Przepis dostałam lata temu(...)ubitej piany i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, olej i ekstrakt waniliowy. Delikatnie łączymy składniki i przekładamy do tortownicy, której spód wykładamy papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię ciasta. Jeżeli smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką, pamiętajmy, że boki tortownicy zostawiamy czyste. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 40 minut. Po przestygnięciu i wyjęciu z formy, biszkopt
mojewypiekiinietylkododajemy cukier, jajka i olej. Wszystko razem mieszamy w misce i dodajemy mąkę. Wszystko razem wyrabiamy ręcznie lub w robocie kuchennym. Gotowe odkładamy do wyrośnięcia. Po 2 godzinach wykładamy ciasto na stolnicę, rozwałkowujemy, smarujemy masą i zwijamy. Powstałą roladę przekrawamy wzdłuż. Przeplatamy w warkocz powstałe kawałki i gotową chałkę przekładamy. Ciasto pieczemy 40 minut 180 stopniach
ciastkarnia na kruchym spodzieCiasto naleśnikowe:750 ml mleka3 jajka300 g mąki pszennejolej do smażeniaNadzienie:80 dag ziemniaków35 dag sera białego2 szt. cebulisólpieprzKiedy nie mamy ochoty na pierogi, albo najzwyczajniej w świece nie mamy ochoty na ich robienie - zachęcam do poszukania alternatywy. Zdecydowanie polecam formę krokietów. Dzisiaj przedstawię przepis na krokiety z nadzieniem, takim samym jak w ruskich puerogach. Po odsmażeniu ich na maśle(...)dodaniu odrobiny cebulki, smakują naprawdę wyśmienicie.Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło mi 13 szt. naleśników.Teraz należy przygotować farsz. Ziemniaki obrać
Świat Domowej Kuchni