Blueberry Corner by "jagodzianka" Ten przepis dostałam jakieś 15 lat temu od sąsiadki. To ona nazwała je „ciastem angielskim” (z Anglią ma tyle wspólnego … Przeczytaj cały artykuł Post Ciasto angielskie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerroztopionego masła ulubione przyprawy (ja użyłam czarnego sezamu, pieprzu, soli, ziół prowansalskich, ostrej papryki, czosnku) Przygotowanie: Mąkę przesiałam do miski, dodałam olej, wodę, sól i wyrobiłam dokładnie na jednolite ciasto. Ciasto zostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny, aby odpoczęło. Ciasto wyłożyłam na blat obsypany mąką i rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm. Krakersy wycinałam foremką
Kulinarny Pamiętnikprzyszła kolej na dorzucenie ich także do pierogów. Podam Wam przepis na małą ilość nadzienia z kilograma (4 sztuki u mnie) jabłek tak żeby zużyć je na bieżąco. Do ciasta użyłam przepisu z wpisu szybkie ciasto na pierogi . Jako że zmieniłam i zmieniam w dalszym ciągu szatę bloga (jak pewnie zauważyliście) oraz dorzuciłam reklamy (mam nadzieje(...)Uczta lodu i ognia z okazji premiery nowego sezonu "Gry o tron" na który czekam z niecierpliwością i oczywiście przepisy :). Ok dość trucia przechodzę do tematu: Składniki: ciasto na pierogi 1 kg jabłek cukier (2 łyżki) łyżeczka cukru waniliowego cynamon ewentualnie kwasek cytrynowy dla kolorku Wykonanie: Jabłka myjemy i obieramy usuwając gniazda nasienne. Jeśli mamy większa ilość
Lubczyk i Wanilianatłuszczenia patelni. Jajka roztrzepać z cukrem, wlać mleko i wsypać mąkę i sól. Dokładnie zmiksować lub roztrzepać trzepaczką. Masło stopić i przestudzić lekko, żeby nie było gorące. Wlać do ciasta, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Patelnie rozgrzać do mocno, natłuścić ją lekko olejem. Najlepiej używać do tego celu silikonowego pędzelka. Na gorąca(...)patelnię wlewać niewielką ilość ciasta i smażyć naleśniki z obu stron na lekko złoty kolor. Jeszcze ciepłe naleśniki polewać syropem klonowym. Waniliowy budyń z ryżem: pół litra mleka , 3 łyżki cukru waniliowego >klik< , 1 czubata łyżeczka mąki pszennej , 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej , 4-5 łyżek ugotowanego na sypko ryżu . 2/3 mleka wraz z cukrem zagotować w garnku
Codzienna kuchnia niecodziennasię z naszym pomysłem na placek brokułowy. Mamy nadzieję, że posmakuje Wam kiedy wypróbujecie ten przepis w swoich domach. Brokułowy placek z masą serowo - jajeczną (4 osoby) Składniki ciasto : 1/2 szklanki mąki pszennej 10 dkg masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Z podanych składników zagniatamy ciasto i wykładamy nim blaszkę. Odstawiamy i bierzemy się za resztę składników. Składniki farsz(...)Jajka wbijamy do miski i dodajemy do nich jogurt, przyprawy i dobrze ze sobą mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec do jajek wsypujemy żółty ser. Teraz najważniejsze ! Na ciasto wykładamy różyczki brokuła, który wcześniej blanszowaliśmy w lekko osolonym wrzątku ok. 5 min. Brokuły zalewamy masą jajeczną i posypujemy tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 C i pieczemy
vegetaniełyżki mąki wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 15min. Do dużej miski wsypujemy mąkę i dodajemy zaczyn, resztę wody, sól i oliwę (olej). Zagniatać około 15 min. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić tym razem na około godzinkę. Kiełbasę i pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę w piórka. Paprykę w paski a pomidorki przekroić na pół. Przecier pomidorowy wymieszać(...)bazylią. Można zrobić dwie mniejsze pizze albo jedną dużą. Ja zrobiłam jedną dużą a więc ciasto rozwałkowałam tak aby zmieściło się na blasze od piekarnika. Ciasto polałam sosem pomidorowym, którym pokryłam całą pizze (omijają brzegi). Na to ułożyłam kiełbasę, cebulę, pieczarki, paprykę i pomidorki. Pizze piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200C przez około 15 min. Pod koniec pieczenia pizze
Amatorka kuchennacukru oraz 1 łyżeczką mąki, a nstępnie wrzucamy opakowanie suszonych drożdży. Składniki mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól oraz dolewamy wodę z drożdżami. Ciasto wyrabiamy mikserem przez ok 5 minut. Miskę przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na min 6 godzin (np. na noc). Po tym czasie np. na drugi dzień rano, wyciągamy wyrosniete(...)ciasto z lodówki. Ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy wałek i przekładamy go do formy. Ponownie wstawiamy do lodówki na godzinę. Chleb wyjmujemy z lodówki i wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy chleb w temperaturze 220 st.C przez ok godzinę. Studzimy na kratce
Dzieje kuchennej Wiewiórysię ochoty na nic, nawet na picie. A pić trzeba, na siłę trzeba. Teraz czujemy się lepiej, brak nam energii, ale ona przyjdzie z czasem. Zjadłam wspaniały kawałek ciasta z serkiem mascarpone i wypiłam porządną filiżankę herbaty Classic Dzika Róża od BIFIX Dzika róża to niezwykle bogate źródło witaminy C. Jej owoce zawierają dziesięciokrotnie więcej tej witaminy niż czarna porzeczka(...)leczenie w przypadku obniżonej odporności organizmu, w osłabieniu mechanizmów obronnych czy infekcjach. Dodatek kwiatu hibiskusa nadaje herbatce przyjemny kwaskowaty smak i piękny czerwony kolor. W połączeniu z tego typu ciastem...niebo w gębie! Przepis na to wspaniałe ciasto, też będzie , tylko się pozbieram do końca. Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczki cukru, 1 łyżeczkę mąki i ciepłe mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15min. Do zaczynu dodajemy mąkę, szczyptę soli, resztę cukru, jajko i roztopione masło. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Jeśli będzie bardzo się kleiło mimo długiego wyrabiania można dosypać odrobinę mąki, ale to ciasto jest lekko klejące (ale wałkuje się idealnie). Przykrywamy ściereczką i dostawiamy(...)około 1 godziny. W między czasie możemy cukier połączyć z cynamonem. Po około godzinie nasze ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki prostokąt. Smarujemy cały roztopionym masłem i posypujemy cukrem z cynamonem. Zwijamy w rulonik i kroimy paski na około 4-5cm szerokości. Układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20min 200C
Amatorka kuchennaupieczony i przestudzony cienki biszkopt. Na biszkopty wylewamy tężejącą masę serową , układamy połówki świeżych tryskawek, odstawiamy, aby masa serowa całkiem zastygła. Na zastygnięty ser wylewamy tężejącą galaretką truskawkową. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce. Po zastygnięciu galaretki kroimy ciasto na nieduże trójkąciki. Podajemy na małych talerzykach. Ciasto smakuje wyśmienicie ! Polecam ! :-) Zamiast truskawek możemy oczywiście dać inne owoce np. maliny, brzoskwinie
Przepisy i porady kulinarnePołączenie smaku pizzy i gyrosa. Z ogórkiem konserwowym, kukurydzą i czerwoną cebulą. Pizza jest bardzo aromatyczna dzięki dodatkowi przyprawy do gyrosa. Przepis na ciasto i sos: http://www.bullio.pl/?p=459 Dodatki (na jedną średniej wielkości pizzę; podany wcześniej przepis na pizzę i sos wystarcza na dwie pizze): pół kuli mozzarelli 150 g żółtego sera (np. edamskiego) 1/4 szklanki kukurydzy konserwowej(...)mały ogórek konserwowy 1/3 główki czerwonej cebuli 1 pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 150 g) 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżka oliwy Ciasto i sos przygotować z wcześniej podanego przepisu. Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na drobne kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Mięso przełożyć na rozgrzany tłuszcz i posypać przyprawą do gyrosa. Wymieszać szpatułką żeby dokładnie obtoczyć kurczaka
Bulliosmażenia Sposób przygotowania: Dynię obrać ze skóry i usunąć z niej pestki. Miąższ zetrzeć na grubych oczkach. Jaja utrzeć z cukrem, dodać śmietanę i porcjami dodawać mąkę. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Startą dynię wymieszać z ciastem i doprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli mają być w wersji pikantnej). Na rozgrzany na patelni olej łyżką wykładać porcje(...)ciasta. Z obu stron smażyć na średnim ogniu na złoty kolor
W SMAKłyżki kakao Wykonanie: jajka ubić z cukrem na gęsty kogel-mogel zmiejszyć obroty miksera i dosypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewać olej oraz wodę mineralną ciasto podzielić na 2 równe części.Pierwszą wymieszać z 3 łyżkami mąki,drugą część z 3 łyżkami kakao do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej grysikiem wylewać ciasto naprzemiennie łyżkę białego(...)łyżkę ciemnego ciasta itd.,aż do wyczerpania składników piec w 180`C 60 minut wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem (u mnie zmielony ksylitol) ŻYCZĘ SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pudliszki - 10 dag szynki wieprzowej; - sól, pieprz, oregano, bazylia; Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże i 1/4 łyżeczki soli, wymieszać. Dodać olej oraz wodę, wyrobić gładkie elastyczne ciasto i odstawić je na 30 min w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na dwie części, uformować serduszka , ułożyć na blasze, odstawić na 15 min. W tym czasie pokroić w drobną(...)kostkę szynkę, przyprawić solą i pieprzem i zrumienić na oleju. Gdy ciasto wyrośnie posmarować każdą pizzę pomidorami lekko podsmażonymi, posypać przyprawami, ułożyć kawałki mięsa i posypać startym żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 minut. Smacznego:) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plpełna łyżeczka suszonych drożdży Wykonanie: Wszystkie składniki sypkie wsypać do dużej miski, wlać wodę i zamieszać kilka razy – tak aby składniki się połączyły i utworzyły w miarę jednolite ciasto (powinno wystarczyć kilka energicznych ruchów). Ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny by podwoiło objętość. Po tym czasie ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwą
dom-agi.pl