Ciasto drożdżowe to coś, do czego przez wiele lat nie zabierałam się nawet. Wydawało się trudne, skomplikowane, a ci, którzy umieli je upiec wydawali mi się czarodziejami z wiedzą tajemną. Teraz śmieję się z tego, bo tak naprawdę to jedna z prostszych rzeczy w kuchni. Wystarczy tylko przestrzegać kilku zasad, a bardzo szybko okaże się, że ciasto drożdżowe piecze się(...)szybko i bezproblemowo. Poniższe wskazówki wynikają z mojego doświadczenia i rad zebranych od kilku mądrych osób. Nie trzeba być piekarzem, aby piec wspaniałe ciasta, chleby czy bułki. Drożdże Najlepsze są świeże (w sensie kupowanych w kostkach), a nie suszone, w torebeczkach. O świeżości w sensie nieprzeterminowania nie muszę chyba wspominać. Świeże drożdże łatwiej i szybciej wyrastają, ale trzeba przed
Codzienna kuchnia niecodziennajest podstawa wielu tarta, ciasteczek, serników czy babeczek. Aby uzyskać perfekcyjne ciasto kruche należy stosować się do kilku zasad, dzięki którym osiągniemy pożądany efekt. Co mam na myśli mówiąc "perfekcyjne"? A to, że po upieczeniu powinno być kruchutkie i delikatne, a podczas wyrabiania nie powinno się kruszyć, wręcz odwrotnie- powinno być bardzo plastyczne. Gdy już opanujemy podstawowe przepisy(...)ciasto, można wzbogacić je dodatkowymi składnikami, takimi jak, np. śmietana, która spowoduje, że otrzymamy już ciasto półkruche. Postaram się w tym poradniku opisać role poszczególnych składników oraz podzielić się swoimi radami. Klasyczne proporcja kruchego ciasta to 3:2:1, czyli przykładowo na 300 g mąki przypada 200 g masła oraz 100 g cukru. Te proporcje dotyczą słodkich wypieków, ponieważ
Nastoletnie WypiekanieDojście do momentu, kiedy mogę stwierdzić nieskromnie, że moje ciasto na tartę jest idealne, dużo mnie kosztowało prób i błędów. PRÓBY I BŁĘDYDla oszczędności czasu i wkładu pracy, zaczynałam od "sklepowego" ciasta francuskiego. Ale nie bardzo było mi ono "w smak". Uginało się pod ciężarem bogatej w składniki tarty, miękło przy pieczeniu i generalnie dawało wrażenie glamzgowatości od spodu, jednocześnie(...)wypiekając się na wiór po bokach. Zdecydowanie to nie to!Następnie przerzuciłam się na również "sklepowe" ciasto kruche. Tu już było lepiej. Trzymało ono kształt, było konkretnym składnikiem posiłku i smakowało całościowo o niebo lepiej niż francuskie. Lepiej, ale nadal nie rewelacyjnie. Dochodziły tu względy kosztowe. W przypływie "chcicy" na tartę potrafiłam ją piec kilka razy w tygodniu i zakup
Grunt to przepis!Pierogi to nasza największa miłość! Z każdym farszem smakują rewelacyjnie ale... nie w każdym wykonaniu! Mamy nasze osobiste preferencje, jeśli chodzi o temat pierogowy! Po pierwsze ciasto - musi być delikatne, cieniutkie jak pergamin, rozpływające się w ustach. Po drugie farsz - niezależnie od tego, czy jest to jego tradycyjna odmiana, czy chodzi o wersję mięsną, szpinakową, kapuścianą, grzybową itd - musi być(...)fałszywej skromności) nie udało nam się odnaleźć takich, które choć w małym stopniu dorównają naszym pierogom, ale nie poddajemy się i szukamy! Jakie są więc nasze PIEROGI RUSKIE? - Ciasto tak cieniutkie, że przez jego powłoki przebija się farsz. Nadzienie: bardzo dużo sera, jeszcze więcej cebuli i ogromne ilości pieprzu ziołowego! REWELACJA! :) - jeśli je spróbujecie, to przyznacie nam rację
Wypisz Wymalujznamy człowieka, któremu nie "leci ślinka" na myśl o idealnym cieście pokrytym ulubionymi dodatkami. Pizza robi furorę, ale nie oszukujmy się - w wielu restauracjach (że już o tych sklepowych, podgrzewanych pizzach nie wspomnimy) ten ciepły placuszek nie może leżeć koło dobrze zrobionej pizzy domowej! I tu, teraz bezglutenowcy niepotrzebnie rozkładają ręce! :) Mamy przepis na idealną, przepyszną pizzę domową zarówno(...)zwykłym jak i na bezglutenowym cieście! Kawałek trzymany w ręce nie opada, trzyma się tak jak ten Magdy Gessler, ale za długo zachwycać się tym widokiem nie można, gdyż ma on tendencję do szybkiego znikania.Jako, że 2 z 3 facetów w domu może jeść "normalnie" to z podanych Wam składników robimy zawsze dwie, bardzo bogate w farsz blachy - jedną
Wypisz WymalujCiasto drożdżowe z truskawkami to klasyka wypieków. Ostatnio uświadomiłam sobie, że na moim blogu brakuje przepisu na zwykłe ciasto drożdżowe z kruszonką, więc przy okazji sezonu truskawkowego proponuję Wam klasyczną drożdżówkę, którą można przygotować z różnymi owocami, a także z samą kruszonką. Ciasto jest puszyste i delikatne, ładnie wyrasta, a w połączeniu z maślaną kruszonką i kwaskowatymi truskawkami tworzy idealną(...)całość. Najlepiej smakuje tuż po ostygnięciu, podawane z filiżanką porannej lub popołudniowej herbaty lub kawy.Swoją drożdżówkę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Ciasto drożdżowe z truskawkamiSkładniki:ciasto 250g mąki pszennej + 1 łyżeczka do rozczynu25g drożdży3 łyżki cukru0,5 szklanki mleka1 żółtkoszczypta soli2 łyżki stopionego masła150-200g truskawekkruszonka80g mąki pszennej40g masła40g cukru pudru Wykonanie:- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- mleko
Smakołyki BerenikiBardzo proste w przygotowaniu ciasto, które może również uchodzić za torcik, jeśli upieczemy je w tortownicy. ciasto czekoladowe przygotowuje się podobnie jak ciasto na muffiny, to znaczy bardzo szybko i bez użycia miksera, pięknie wyrasta i nie sprawia naprawdę żadnych problemów (a i w kuchni również za dużo nie nabrudzimy ;)). krem, którym przełożyłam to ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa, jeśli(...)dobrze pamiętam to właśnie kremem z mleka zsiadłego moja mama przekładała ciasto tureckie (swoją drogą też bardzo smaczne ciasto). Krem ten, smakowo, stanowi połączenie kremu maślanego, z tym na bazie bitej śmietany. ciasto jest wilgotne, mocno kakaowe i świetnie współgra z kremem. Warto wypróbować i samemu się przekonać! :) Ciasto czekoladowe przełożone kremem z mleka zsiadłego PRZEPIS{tortownica: średnica
coolinarnastrefa.blogspot.comCiasto drożdżowe z jagodami i kruszonką...Puszyste ciasto drożdżowe.Soczyste jagody prosto z lasu.Chrupiąca kruszonka na wierzchu.Nic dodać, nic ująć.Pychota!Składniki:Ciasto:30 g świeżych drożdży;3 szklanki mąki krupczatki;1 szklanka ciepłego mleka (u mnie 0,5%);1/2 szklanki białego cukru;2 jaja;1/2 kostki margaryny;1/2 łyżeczki soli;1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego.Kruszonka:1/2 szklanki mąki(...)szklanki margaryny;1/4 szklanki białego cukru.Dodatkowo:1 jajo do posmarowania ciasta;250 g świeżych lub mrożonych jagód;Margaryna i bułka tarta do wysmarowania blachy.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie miska od robota kuchennego) wkruszyć drożdże, zalać je szklanką ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i 5 - 6 łyżek mąki. Wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję kwaśnej, gęstej śmietany. Pozostawić do wyrośnięcia
Gospodyni MiejskaDzisiaj poniżej przedstawiam Wam propozycje ciast, które możemy zrobić na Święta, taka ściągawka, żeby nie szukać po blogu, wszystko w jednym poście :-). Miłego dnia :-) 1. Makowiec z lekką budyniową pianką 2. Puszysty jabłecznik z nutą cytryny 3. Murzynek z kremem śmietankowo - cytrynowym 4. Ciasto łaciate 5. Ciasto Świętego Jakuba 6. Ciasto pianka cytrynowa(...)Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 8. Kremówka 9. Ciasto 4 w 1 10. Ciasto Doroty 2 11. Leśny mech 12. Ciasto afrykańczyk 13. Chałwowiec z brzoskwiniami 14. Słonecznikowiec 15. Ciasto Prince Polo 16. Ciasto z wafelkami 17. Ciasto Cytrynek 18. Zemsta teściowej 20. Ciasto krówka 21. Ciasto Kubanka 22. Ciasto Rafaello
kruche babeczkiCiasto z sercem wywoła uśmiech na twarzy każdej osoby, dla której je przygotujemy. Jeśli podarujemy je w całości, wprowadzimy element pozytywnego zaskoczenia, gdy po ukrojeniu, w środku ukaże się czerwone serduszko. Przygotowanie tego wypieku nie jest trudne - to klasyczna babka ucierana, należy je jednak podzielić na dwa etapy, tj. upieczenie ciasta kolorowego i wycięcie z niego serduszek oraz przyrządzenie ciasta(...)umieścić dowolny kształt, dopasowując go do wybranej okazji - choinkę czy gwiazdkę na Boże Narodzenie, zajączka lub kurczaka na Wielkanoc, czy misia na dzień dziecka. Ponieważ zbliżają się walentynki, moje ciasto skrywa w środku czerwone serca. Do przygotowania ciasta potrzebne nam są podstawowe składniki na ciasto ucierane, barwnik spożywczy oraz foremka w kształcie serduszka. Swoją babkę upiekłam w malutkiej keksówce
Smakołyki BerenikiCiasto o nazwie Styropian zna zapewne każdy, swoją nazwę zawdzięcza podobieństwu do styropianu budowlanego, który ma podobną porowatą powierzchnię i jest równie śnieżnobiały. Ten kto wymyślił nazwę, miał dużą wyobraźnię, ludzie to mają skojarzenia Ostatnio pokazywałam mój przepis na czekoladowy styropian przygotowany na jogurcie greckim, który smakuje jak czekoladowy sernik z posmakiem kokosów. Dzisiaj pokażę Wam jak przygotowuję klasyczny styropian(...)śmietanie. Jakiś czas temu styropian był prawie na wszystkich blogach, piekli go wszyscy. Ja go piekłam, ale przepisu na blogu nie było, teraz to nadrabiam, gdyż to ciasto jest warte pokazania, mimo, że teraz większość osób piecze jagodzianki. Oryginalny styropian smakuje prawie jak sernik z delikatnym posmakiem kokosów, jest jednak lżejszy i mniej kaloryczny od tradycyjnego sernika. To taki oszukany
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKlasyczne, angielskie ciasto Battenberg kusiło nas już od dawana. Zachwycało swoją biało-różową szachownicą oraz śliczną otuliną z marcepanu. Długo nie mogłyśmy się do niego zabrać i dopiero niedawno nabyta gazeta zainspirowała nas do jego zrobienia. Okazało się, że wcale nie jest takie trudne w wykonaniu, a jego wygląd rekompensuje poświęcony czas. Smak jest również niczego sobie, choć z góry(...)uprzedzamy, że jest to ciężkie ciasto (przez marcepan) więc wystarczy jeden kawałek by zaspokoić słodyczowy apetyt :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia i czas na stygnięcia ciasta Ilość porcji: ok.8 Składniki: Na biszkopty: 175g miękkiego masła 175g cukru trzcinowego 140g mąki pszennej 50g migdałów w proszku 3 jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Kolizje SmakówNigdy tego nie ukrywałam: jestem wielbicielką drożdżowych ciast. Uwielbiam je pod każda postacią, z kruszona, bez, w formie bułeczek, z owocami... Ale od kiedy upiekłam to odrywane ciasto, zdecydowanie plasuje się ona na pierwszym miejscu. Jest doskonałe. Słodkie, puszyste, z aromatem cynamonu i korzennych przypraw... A dopełnieniem jest polewa z kwaskowatymi smakami cytrusów: limonki, cytryny i pomarańczy(...)Mówię Wam, niebo w gębie !Odrywane drożdżowe ciasto z cytrusową nutkąProporcje na formę o wymiarach 30 x 12 cmCzas przygotowania: 3 godzinySkładnikiCiasto:400 g mąki pszennej 55040 g świeżych drożdży1/2 łyżeczki soli75 g cukru135 ml letniego mleka 1 łyżka domowej esencji waniliowej50 g roztopionego masła2 jajkaNadzienie:170 g brązowego cukru60 roztopionego masła2 łyżeczki cynamonu1/2
Kulinarne przygody Gatitysprawdzi się w taką pogodę. Po ostatnich kuchennych eksperymentach z botwinką i szczawiem zostało mi w lodówce trochę zielonych liści do wykorzystania. Postanowiłam przerobić je na sławne greckie "zielone ciasto" pites (z ang. green pie), o którym myślałam od czasu mojego majowego posta o horcie (dzikiej zieleninie). Upiekłam więc hortopitę, czyli taką jakby tartę z ciasta filo z nadzieniem(...)zieleniny (może być np. szpinak, u mnie botwinka wespół ze szczawiem), ziół i fety. Ciasto jest bardzo lekkie i można je jeść na zimno- czyli na upał jak znalazł:) Kilka słów o pites, "zielonych ciastach" Zielone ciasta "pites" to ważny element greckiej tradycji kulinarnej. Szczególnie chętnie je się je na Krecie. Zazwyczaj do ich przygotowania wykorzystuje się rosnącą powszechnie
Chilli Czosnek i Oliwawysokie, cylindryczne ciasto, podaje się pokrojone w wąskie plastry ze słodkim likierem, herbatą, kremem zabaglione lub kremem z serka mascarpone. To tradycyjny włoski deser jedzony w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Piekarze i cukiernicy szykują prawdziwe włoskie Panettone na młodym ‘słodkim zakwasie’, ja nie miałam aż tyle czasu to raz, a dwa – w kamienicy jest już zbyt zimno(...)przypomina naszego polskiego keksu pełnego bakalii czy baby wielkanocnej – Panettone jest bardzo miękka i bardzo puszysta. Powolny i podwójny proces wyrastania, taki jak przy wyrobie chleba, określony sposób szykowania ciasta i dobór składników sprawiają, że ciasto wytwarza silne wiązania glutenowe a te decydują o jego lekkości i pulchności. Smak? Mój mężczyzna po pierwszym kawałku zażądał drugiego, mówiąc „yum! drożdżówka
Karo in the Kitchen