ciasta ze szpinakiem - 2000 przepisów (strona:98/134)

Coca (hiszpańska pizza) z tapenadą, anchois, rukolą i pieczoną papryką 157

się od niej w wielu aspektach. Ciasto chlebowe jest grubsze i bardziej pulchne (jak w focacci), formuje się je na kształt wydłużonego owalu i jada na zimno. Jeżeli chodzi o dodatki, to dozwolone jest praktycznie wszystko... oprócz uwielbianego na pizzy sera! Coca z karmelizowaną cebulą, papryką i hiszpańską kiełbasą butifarra, z oliwkową tapenadą, szpinakiem i anchois, z pieczarkami, z bakłażanem(...)mnie focacci, które nie zawsze wychodziły jak trzeba. Coca z tapenadą, anchois, rukolą i pieczoną papryką na 4-12 porcji (w zależności od apetytu) czas przygotowania: 15 min. zagniatanie ciasta, 1-2 godz. wyrastanie, 30 min. pieczenie i szykowanie dodatków Składniki: 7 g suszonych drożdży szczypta cukru 2 łyżki letniej wody 500 g mąki typ. 650 1 łyżeczka soli

Chilli Czosnek i Oliwa
Naleśniki 100% z białej gryki + warzywny farsz 168

szklanki). Ciasto powinno mieć konsystencję tradycyjnego ciasta naleśnikowego tj. gęstej śmietany. Odstawić na przynajmniej 15 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Ja smażyłam na małej patelni, toteż z tych proporcji wyszło mi ok. 8 mniejszych naleśników. na warzywny farsz: 100 g mrożonego szpinaku kilka większych pieczarek 1/2 papryki  1/2 cebuli 1/2 szklanki passaty pomidorowej

Kuchnia Ellie
smoothie szpinakowe z imbirem 167

składniki: 40 g świeżych, młodych liści szpinaku 2 duże kiwi 2 cm imbiru 1 łyżeczka miodu 70 g kostek lodu 120 g wody wykonanie: Szpinak płuczemy

Domowy Smak Jedzenia
Wiosenne wrapy (wersja light) 154

łyżeczki masła Dodatki: liście ulubionych rodzajów sałat liście szpinaku cebula papryka groszek pomidor ogórek seler naciowy brzoskwinia szynka szwardzwaldzka Sos:  Można użyć dowolnego sosu, który lubimy. Najlepiej pasują takie sosy jak czosnkowy, koperkowy czy tzatziki.  Przepis na sosy znajdziesz tutaj! Wszystkie składniki wrapów mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na trochę (około 20 minut) by „odpoczęło”. Warzywa

Kolizje Smaków
65. A harcerz taki gapa,że aż..: czyli pierogi żytnie z farszem na bazie pokrzywy! 192

Też tak macie? Duży przypływ energii, dobry nastrój i chęć do działania? Jeśli tak to mamy równie podobnie. Dzisiaj znajdziecie u nas propozycję na obiad, szczególnie dla fanów delikatnego ciasta pierogowego jak  i pierogów w rzeczy samej. Tym razem pierogi napełniłyśmy farszem na bazie pokrzyw. Inspiracja narodziła się podczas lektury nowego wydania "Filiżanki smaków" i artykułu o mniej znanych(...)przygoda zaczęła się od tego, iż tata przywiózł mi calusieńki worek liści pokrzyw i postanowiłam ją wypróbować na pierogach.. Sporządzając do nich farsz spodziewałam się czegoś w rodzaju szpinaku bądź lebiodki (komosy białej, której smak poznałam równie niedawno), ale okazał się on zupełnie inny, delikatniejszy i bez ciężkiego posmaku.. Pokrzywę połączyłam z czosnkiem, kozim serem sałatkowym, twarogiem

Symfonia Smaków
Koktajl szpinakowy z ananasem i kiwi 200

W Nowym Roku zaserwuję Wam trochę zdrowia, postaram się wrzucać więcej wartościowych przepisów. Nie tylko na przekąski ale i na obiad. Będziemy lepiej jeść

Niezły Młynek
Tagliatelle szpinakowe z kurczakiem i prażonymi migdałami w kremowym sosie 215

Dziś odrobina rozpusty. Coś dla miłośników makaronów w kremowym sosie. Włoskie tagliatelle z kurczakiem i prażonymi migdałami to proste i szybkie w wykonaniu danie. Możecie

kulinarnyJa
Domowy hamburger 129

łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka przyprawy do wołowiny sól, pieprz 1 jajko olej do smażenia pozostałe 2 pomidory 2 ogórki korniszony 1 ogórek zielony mały 1 cebula czerwona szpinak baby sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu sól, pieprz 2 ząbki czosnku 8 plastrów sera żółtego Do miski przekładam drożdże dodaję dwie łyżki mąki, cukier, mleka tyle żeby zaczyn(...)miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam na 30 minut, aż zaczyn będzie pracował, przykrywam ściereczką. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, resztę mleka, jajko i wyrabiam mikserem ciasto. Na końcu dodaję masło roztopione zimne i dalej wyrabiam. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na półtorej godziny aż podwoi swoją objętość. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, zagniatam, formuję wałek

wesoła kuchnia
Tarta pomidorowa z klopsikami 184

możemy robić na słono. Bardzo popularne są te ze szpinakiem, boczkiem, grzybami. Tarty są niezwykle praktyczne, gdyż można je serwować jako danie główne, przystawkę bądź przekąskę. Można je jeść i na ciepło i na zimno. Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na pyszną tartę z klopsikami. Przepis zarówno na ciasto jak i na klopskimi znajdziecie poniżej. Tarta ta jest

mecooks
Rolada szpinakowa z warzywami 283

miski). Białka ubić na sztywną pianę i połączyć ze szpinakiem. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć masę szpinakową. Rozsmarować na całej powierzchni, tworząc prostokąt. Piec 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na kilka minut do ostygnięcia. Przewrócić ostrożnie papier na blacie i powoli oderwać papier od ciasta. Ponownie przełożyć ciasto na drugą stronę, tak aby nierówna

W garach u Gosi
Zielone pancakes ze świeżym szpinakiem 121

pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli Pokrojony szpinak, jajko, maślankę i olej przekładamy do blendera i rozdrabniamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy sól, cukier i masę szpinakową. Całość mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Patelnię smarujemy pędzelkiem z olejem. Wykładamy około 1,5 łyżki ciasta na placek. Smażymy do lekkiego zbrązowienia

Ewusiowe Smaki
Domowa pizza 87

formujemy ciasto, aby uzyskać jeden duży placek :) Ciasto przekładamy do formy, smarujemy sosem pomidorowym, układamy dodatki. Pieczemy w temp. 200 stopni 5-8 minut. Tak przygotowaną pizze polewam oliwą, M jest tradycjonalistą i preferuje ketchup :)   Dodatki do pizzy  Moja połowa starty na grubych oczkach żółty ser zielone oliwki szpinak  suszone pomidory  Połowa M na bogato

Kukuleczki
Pierogi ze szpinakiem i bryndzą 165

rądla i podduszam na maśle z przeciśniętym czosnkiem. Podduszony szpinak studzę a następnie siekam i przekładam do miski. Dodaję bryndzę i tym razem ze względu na ostry smak bryndzy biały ser. Mieszam na jednolitą masę dosmaczam solą i pieprzem i wkładam do lodówki.W casicie kiedy masa się chłodzi przygotowuję ciasto pierogowe.Na stolnice wysypuje mąkę, dodaję żółtko i   ciepłą

Magiczna kuchnia Darii
Szpinakowe kopytka z serem i pomidorkami koktajlowymi 264

pomidorków koktajlowych sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić posiekaną w kostkę cebulę, a po chwili bardzo drobno posiekany czosnek. Zarumienić. Wszystkie składniki (oprócz 1 łyżki masła) połączyć z sobą w dużej misce i wyrabiać ręką. Ciasto w konsystencji może być lekko klejące. Na posypanym mąką blacie

cooklife
Krokiety pieczarkowo - warzywne 136

Ciasto na naleśniki2 jajka1 szk wody gazowanej3 szk mleka1 łyżeczka soli2 szczypty cukru3 szk mąki pszennej typ 45050 ml oleju1 łyżeczka kurkumyFarsz400 g pieczarek1 cebula1/2 cukinii2

Ewa w kuchni

Proponowane wyszukiwania