resztą takie gotowanie lubię najbardziej. Nawet jeśli przepis jest mojego autorstwa, nigdy nie gotuję z kartką w ręku. Wyjątek stanowią potrawy, przy których proporcje są naprawdę ważne. Np. piekąc ciasta czy ciasteczka nie sposób o nich zapomnieć, ale słodkości kocham tak bardzo, że jestem w stanie to przeboleć ;) Ale, ale, odeszłam od tematu. Co to ja chciałam(...)przecież można zużyć i wykorzystać do czegoś nowego. Wcale nie trzeba jeść kolejny raz tego samego. Wystarczy odrobina wyobraźni i szczypta kreatywności. Makaron w sosie beszamelowym z boczkiem i szpinakiem (dwie duże lub trzy mniejsze porcje) Należy naszykować: 200 g surowego, parzonego boczku ok. 150 g świeżego szpinaku (mnie został z lazanii) 1 szklankę tymiankowego beszamelu (z tego
Ratunku obiadKażdy z nas ma ulubiony przepis na pizzę. Ja dziś pokusiłam się o przygotowanie sosu do posmarowania pizzy. Nie z koncentratu, po prostu z pomidorów
IzaGotujesię nie zagotowała. Gdy składniki się połączą , zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę przesiewamy z sodą i solą. Dodajemy masę miodową i roztrzepane jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto, które jest dość rzadkie , ale takie ma być . Po odstaniu w lodówce ok. 24 godzin twardnieje i ładnie daję się rozwałkować i formować w różne wzorki. Pieczemy(...)temp. 180 C ( wyjmujemy z piekarnika , kiedy nabiorą złocisto brązowego koloru) Na koniec malujemy lukrem ( przepis na lukier klik). Możemy lukier zabarwić naturalnie (np. szafran- żółty, sok ze szpinaku zielony) Ja użyłam barwników spożywczych
Słodkości i nie tylkobyć pełnowartościowym i świetnym posiłkiem. W rozdziale znajdziemy rozwiązania jak zastąpić makaron i ryż warzywami. Spaghetti z cukinii czy ryż z kalafiora wyglądają świetnie. Zielone tacos z kiwi i szpinaku z sałatką kukurydziano - kokosową po wygląda obłędnie i tak zapewne smakuje. Na końcu książki znajdują się desery. Choć tak jak pisałem wcześniej za deser można również uznać wcześniejszy rozdział(...)śniadaniami. Desery przeważnie kojarzą nam się z czymś niezdrowym, z dużą ilością cukru, w tej książce tego nie ma. Znajdziemy przepisy na wegańskie, wegetariańskie i surowe słodkie potrawy i ciasta. Czekoladowe ciasto orzechowo - daktylowe, Kokosowe ciasto z brzoskwiniami, lody, sorbet i wegańskie brownie z nasionami chia :) To musi być pyszne :) Na początku każdego przepisu jest długi wstęp, wskazówki, opis
Parowar Facetadużo mówić, przeceniliśmy nasze możliwości w ilości jedzenia ;). Wszystko co dotąd jedliśmy bardzo mi smakowało, ale saszetki z nadzieniem z kurek i suszonych pomidorów okazały się hitem. Przepyszne ciasto, podobne do pasztecików i idealnie przyprawiony farsz. Do tego podano sos śmietanowy, który okazał się nadzwyczaj dobry, szczególnie dla mnie, osoby która za śmietaną nie przepada. Jeśli odwiedzicie restaurację Nowa Łódź(...)najbliższym czasie, koniecznie spróbujcie tego dania. Po tym daniu poprosiliśmy o jak najmniejsze, degustacyjne porcje, bo nasze żołądki już były zapełnione. Z dań mięsnych wybraliśmy roladę z indyka faszerowaną szpinakiem, pomidorkami podaną ze szparagami, panierowanym kalafiorem i sosem pomidorowo-beszamelowym. To danie też muszę powtórzyć, pyszne mięso, kalafior panierowany i sosy - wyjątkowo dobre. I na koniec desery: smażone lody waniliowe
Corner With Recipesktórych korzystaliśmy w trakcie warsztatów pochodziły z pobliskiego BioBazaru z Soho Factory. Jak mówi Cristina, jakość produktów jest najważniejsza ! Do ugotowania mieliśmy: świeży makaron jajeczny cannelloni z ricottą i szpinakiem tagliatelle z ragu, czyli mięsnym sosem tortellini z ziemniakami i boczkiem frappe, czyli włoskie faworki z czekoladowym sosem Farsz do cannelloni Ragu do tagliatelle Jak widać na zdjęciach(...)twórczo i i pysznie, ale także wesoło ! Cristina oprócz tego, że wspaniale gotuje, smakowicie opowiada o kuchni, to jeszcze nieźle też tańczy 😏. Oczywiście głównym bohaterem naszych warsztatów było ciasto. Jego przygotowanie jest banalnie proste, ale dobrze jest znać kilka podstawowych trików ! Cristina podzieliła się nimi z nami, jednym z nich jest na przykład niska temperatura otoczenia i zimny
Kulinarne przygody GatityZ ponad 90 komentarzy trudno było mi wyłonić 3 zwycięzców ale się udało. Powiem szczerze, że było więcej propozycji które brałam pod uwagę jednak nie spełniły
Niezły Młynekefekt bardziej estetyczny, choć to oczywiście kwestia gustu. CIECIERZYCA Ciecierzyca w sosie kurkumowym z ryżem ; blog: rabarbarowo Pasztet: cieciorka z warzywami ; blog: Pij soki wyciskane Cieciorka w ricotcie ze szpinakiem i wędzonym łososiem ; blog: Gawron w rosole Pieczone faszerowane bataty z pomidorami i cieciorką ; blog: Two Broke Sisters Gulasz wołowy z grzybami, ciecierzycą i suszonymi śliwkami ; blog: Czerwień i błękit(...)groszkiem ; blog: Czerwień i błękit Sałatka pieczarkowa z jajkiem, ogórkiem i zielonym groszkiem ; blog: Di gotuje Verriny z pastą groszkowo-serową z awokado i kukurydzą ; blog: teczasmakow FASOLA Bezglutenowe ciasto z fasoli i bananów ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Surówka z mango i fasoli mung ; blog: Weekendy w domu i ogrodzie Ryż z czarną fasolą ; blog: Weekendy w domu
Weekendy w domu i ogrodzieokoło 30 szt. Placki: 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 500 ml maślanki 2 jajka 3 łyżki oleju 2 garście posiekanego młodego szpinaku 2 garście rukoli ½ pęczka szczypiorku 1 łyżka natki pietruszki Sos: 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki koperku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki szczypiorku sól Placki: Mąkę z proszkiem(...)misce. Dodać maślankę, jajka i olej. Wymieszać wszystko rózgą (trzepaczką), wsypać zieleninę i ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, łyżką kłaść placki (na jeden placek – jedna łyżka ciasta) i smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone placki wykładać na ręcznik papierowy aby się pozbyć nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem ziołowym. Sos: Zieleninę posiekać drobno. Połączyć z jogurtem i posolić
Posadzone i zjedzonesmaku i można z nim wiele ciekawych potraw zrobić. Ser ten jest bardzo popularny i powszechnie wykorzystywany do przyrządzania potraw z curry; doskonale smakuje jako przekąska zawinięty w ciasto i usmażony na głębokim oleju. Ze względu na wysoką zawartość białka, ser ten jest dość powszechnie wykorzystywany jako substytut mięsa w tradycyjnej indyjskiej kuchni wegetariańskiej. Szczególnie często używany jest w potrawach(...)wyrobu słodyczy i dodawany do wielu indyjskich potraw mięsnych i warzywnych, może być opiekany na grillu i smażony. Paneer jest zwykle podawany pokrojony w kostkę i smażony ze szpinakiem i wieloma innymi składnikami, takimi jak czosnek i cebula czy świeży imbir. Nasza propozycja na dzisiaj to klasyczne warzywne curry z paneer. Na pewno pojawi się częściej w naszych przepisach
vegetanieDziś trochę historii o pochodzeniu słowa lasagne. Jest kilka teorii skąd pochodzi to słowo. Jak wiele włoskich kulturalnych i intelektualnych osiągnięć może pochodzić ze starożytnej Grecji
wegetalerzezimnego masła, 1 płaska łyżeczka suchych drożdży, 4-6 łyżek gęstej śmietany, sól, Szpinak umyć, osuszyć. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać posiekany czosnek oraz szpinak. Dusić mieszając około 2 minut. Doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową oraz posiekaną ostrą papryczką. Mąkę, masło, żółtka, sól, drożdże i połowę śmietany włożyć do malaksera i zmiksować. Wyłożyć na blat, szybko(...)potrzeby dodać resztę śmietany. Rozwałkować na grubość około 0,3 - 0,5 mm, wykładać nim wysmarowane masłem foremki (ja użyłam foremki do mini tart 4 sztuki) tak, aby trochę ciasta wystawało poza brzegi. Wypełnić farszem i przykryć krążkiem ciasta (trochę większym od średnicy foremki), zlepiając dokładnie oba kawałki ciasta.Odciąć nadmiar ciasta. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym białkiem. Wstawić do piekarnika
królestwo garówwieku, który robi obecnie dietetyczną furorę. Dlaczego? Wszystko za sprawą dużej ilości dobrze przyswajalnego białka oraz żelaza, którego znajdziemy w nim 5 razy więcej niż w słynącym z tego szpinaku! Poza tym zboże to obfituje w wapń, cynk, potas i magnez. Działa przeciwmiażdżycowo, wzmacnia kości, pamięć i układ nerwowy. Dzięki dużej ilości błonnika korzystnie wpływa na procesy trawienia i oczyszcza(...)nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom szkodliwego cholesterolu. Stanowi dobry zamiennik kasz, ale popularny jest również w postaci ekspandowanych ziaren, czyli- wyjaśniając najkrócej- zdrowszej wersji popcornu, której możemy używać do ciast i deserów. Warto również rzec kilka słów na temat czekolady. Oczywiście nie jest to jakaś cudownie mleczna bomba kaloryczna, ale prawdziwie gorzkie cudo o 90% zawartości kakao. Świetnie zdaję sobie
peanutbuttermonster