wrzucamy cebule i smażymy, aż się zeszkli. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy czosnek, i pomidory. Dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, przez 20 minut . Nadzienie: Szpinak siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu razem z czosnkiem, aż większość wody wyparuje. Następnie wrzucamy całość do miski i czekamy, by ostygło. Dodajemy ser ricotta i dokładnie(...)polewamy całość reszta beszamelu i rozprowadzamy równomiernie. Posypujemy całość parmezanem. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut. Smacznego! * Najszybciej i najłatwiej nadziewać makaron, szprycą do ciasta z dużym otworem. Nakładanie łyżką lub palcami trwa wieki, szczególnie gdy nie mamy wprawy
Smakuj życie!łyżki mąki pszennej typ 500 1,5 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa oraz starty ser żółty lub mozarella do posypania Wymieszać dokładnie wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Z ciasta usmażyć naleśniki i odstawić. Przygotować farsz mięsno pomidorowy. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju. Następnie dodać mięso mielone, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Smażyć(...)rozpuści. Z podanych składników wyszło mi 9 naleśników, do torcika zużyłam 7. Aby zużyć wszystkie można dać troszkę więcej mięsa lub zbędne naleśniki zjeść. Polecam też: Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną
Monia miesza i gotujenatrium, calium, kobalt, selen, cadium, fosfor i germanium. German (posiada działanie antyrakowe). Są kompletnym źródłem białka. Czy wiecie, że w jagodach goji jest 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku? Posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcza? Zawierają więcej beta karotenu niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie? Zawierają 2 razy więcej antyoksydantów niż czarna jagoda? Po przetestowaniu(...)smażymy pod przykryciem na rozgrzanej teflonowej patelni (przed każdym plackiem lekko przecieramy ją ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek) istotne jest to żeby smażyć na małym ogniu, z jednej łyżki ciasta wychodzi jeden placek SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka i nie ma tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki. Wyrośnięte ciasto chlebowe krótko zagnieść. Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 30 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej. Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować(...)cukinią i porem Chleb ze świeżymi pomidorami i ziołami Pikantny chleb dyniowy Chleb pełnoziarnisty z serem feta Chleb dyniowy z mąką kukurydzianą Chleb nadziewany szpinakiem i serem feta Chleb ziołowy ze szczypiorkiem, czosnkiem i suszonymi pomidorami
Grunt to przepis!wiosna czas ruszyć z domu. Zdecydowałam się na wizytę w niedzielne popołudnie. Wyciągnęłam zatem mojego męża na spacer i darmowy obiad ;) Do wyboru mieliśmy rybę, bądź naleśniki ze szpinakiem, a do tego deser - tarta cytrynowa lub koktajl (wszystko bez dodatkowych opłat). Restauracja Staromiejska urządzona jest dość klasycznie, elegancko, ale prosto. Siadając do stolika wiedzieliśmy już, na co się zdecydujemy(...)Ryba nie wyróżniła się niczym szczególnym. Istotne było dla mnie to, że wszystko było ciepłe i naprawdę smaczne. Po obiedzie przyszedł czas na deser. Rafał wybrał kawałek kruchego ciasta - Tarta cytrynowa (7zł) Kruchy spód przełożony cytrynowym nadzieniem, a do tego lekka beza. Jakby tego było mało towarzyszył jej sos malinowy i kleks bitej śmietany. Kawałek odpowiednio duży, by zaspokoić swoją
Sajkofanka smakupierniki muszą być cieniutkie, aby zachować odpowiednią chrupkość). Następnie wykrawamy kształty foremką lub, jak w przypadku Claptrapa, obcinamy kształt nożem wzdłuż kartonowego wzoru (na zdjęciu). Pozostałości ciasta zdejmujemy, a pierniki zostawiamy tak jak są na papierze do pieczenia, gdyż próba przenoszenia pewnie skończyłaby się ich zdeformowaniem, a nawet rozerwaniem. Papier z piernikami ostrożnie przenosimy na blachę do pieczenia. 4. PIECZENIE(...)mają lekko obskrobaną farbę). Później należy podzielić lukier na 3,4 porcje i każdą z nich zabarwić barwnikami spożywczymi lub domowymi (żółty – kurkuma, czerwony – koncentrat z buraka, awokado/wywar ze szpinaku – zielony), a następnie malować wystudzone pierniki szprycą oraz wykałaczką (w kolejności kontury, wypełnienie, detale). My połączyliśmy te dwie techniki i tło zrobiliśmy domowym lukrem z kurkumą, rozprowadzjąc go łyżeczką
Nerds Kitchensobotnie wczesne popołudnie było pełno, warto jest wcześniej zrobić rezerwację. W menu znajdziemy różnego rodzaju pierożki na parze: indyk i zioła himalajskie jarmuż i tempeh szpinak i ser dynia i orzechy krewetka i pędy bambusa wołowina i szalotka kaczka i pomarańcza wieprzowina i grzyby shitake łosoś i suszone pomidory owoce morza i kawior Bardzo fajnym pomysłem jest(...)fajny zestaw dla dwóch osób na lekki lunch. Pierożki jak zwykle pięknie i kolorowo podane oraz smaczne. Jedyny minus, to to, że te krewetkowe rozpadały się. Ciasto było bardzo cienkie i pierożki sklejały się. Przy próbie ich rozłączenia cały farsz wypadał... Ale wrócimy tu jeszcze, żeby spróbować innych pierożków ! Pełną parą od nowa ul. Nowowiejska
Kulinarne przygody GatityWyjazdy wakacyjne często niestety kończą się dodatkowymi kilogramami, gratisową oponką na brzuchu lub pojawieniem się znienawidzonych boczków... Jak szybko pozbyć się dodatkowych kilogramów nabytych
IzaGotujeświątecznych, może znajdziecie coś dla siebie! :) Klikając w opis albo samo zdjęcie zostaniecie przeniesieni na stronę przepisu :) Obiad 1. Rolada schabowa z cukinią 2. Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką 3. Pierś z kurczaka nadziewana mascarpone 4. Kurczak cytrusowo-rozmarynowy 5. Pierś z kurczaka po hawajsku 6. Pierś z kurczaka w pestkach dyni 7. Roladki z kurczaka(...)Oczy carycy 13. Najprostszy piernik 14. Bajaderki 15. Muffiny Leśny Mech 16. Muffinki Reniferki 17. Puszyste pierniczki 18. Muffiny kokosowo-karmelowe 19. Muffiny kajmakowe 20. Piernikowe choineczki 21. Ciasto Czarna Owca 22. Sernik obłędnie kokosowy 23. Szarlotka królewska 24. Seromakowiec 25. Ciasto Prince Polo 26. Aniołek 27. Sernik na zimno w szklance 28. Makowy ślimaczek 29. Deser Kubuś 30. Piernik
Czerwona PorzeczkaDieta oczyszczająca , oprócz oczywistej korzyści jaką jest oczyszczenie naszego organizmu z toksyn i poprawę jego funkcjonowania , posiada skutki uboczne do których zaliczamy: -
IzaGotujemieszamy z ciepłą wodą (nie powinna przekraczać 50 st. C). Dodajemy obie mąki, sól i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Z podrośniętego ciasta urywamy kawałki (w sumie powinno wyjść ok. 6 pit) i formujemy kulki wielkości małej bułeczki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Każdą kulkę rozwałkowujemy na dość cienki(...)pół godziny. Smażymy na złoty kolor. Pity nacinamy z jednej strony, w środku smarujemy dipem, nakładamy kurczaka i ulubione dodatki ( u mnie to co miałam, czyli szpinak, papryka, ogórek i ciecierzyca
bistro mamajuż na blogu wielokrotnie. Nie jestem słodyczową terrorystką ale staram się ograniczać zawartość cukru w diecie Emilki. Słodyczy ze sklepu prawie w ogóle jej nie kupuję, ale często piekę ciasta czy robię inne domowe smakołyki i zawsze staram się, żeby było w nich dużo zdrowych składników i zamienniki cukru. O swoim podejściu do słodyczy mówię też wyraźnie innym członkom rodziny(...)Łatwiej powiedzieć to wcześniej niż potem odebrać torbę ze słodyczami dziecku. O tym i o wielu innych „cukrowych”aspektach jest akcja Całkiem niesłodki prezent , którą zainicjowała Zuza z bloga Szpinak robi bleee i do której przyłączyło się bardzo zacne grono blogerek. Ja bardzo serdecznie zachęcam Was do zapoznania się z akcją, TU znajdziecie podsumowanie 2 pierwszych tygodni i linki
Cooking for Emilytortellini przyszedł czas na kolejny, domowy a prawdziwie włoski makaron. Wybrałam pappardelle, ponieważ spodobały mi się niezmiernie pappardelle Anny Marii. Moje pappardelle na niedźwiedzi czosnek (i najprawdopodobniej szpinak) jeszcze będą musiały poczekać, a tymczasem wystąpią wraz z suszonymi pomidorami, domowej roboty. Muszę przyznać, że występ ogromnie udany, makaron jest lekki, świeży, bardzo pomidorowy i taki naturalny w smaku(...)kroimy w dużą kostkę. Jeśli nie da się ściągnąć, kroimy pomidory w małą kostkę. 2. Do przesianej mąki dodajemy jajka, posiekane pomidory, oliwę, sól i zagniatamy twarde, ale jednolite ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody, ale niewiele i najlepiej po łyżce, ponieważ ciasto powinno być mocno zwarte. Wyrabiamy jeszcze chwilę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki
Kuchnia Prezydentowejjest wbrew pozorom prosty, a nawet zdrowy. Najbardziej popularne kolory makaronów, które możemy znaleźć w naszych sklepach to: zielony - uzyskujemy go, dodając barwnik na bazie pietruszki, bazylii lub szpinaku (bez problemu w sezonie znajdziemy świeże przyprawy). czarny - to efekt działania atramentu z kałamarnicy (kałamarnica wypuszcza płyn gdy się boi, w Polsce jest niedostępny) czerwony jest efektem barwników z papryki(...)Mąkę wysypujemy na stolnicę, formujemy kopiec z dołkiem w środku. Wbijamy do niego rozbełtane jaja atrament kałamarnicy i widelcem, mieszamy mąkę z jajkami. Gdy już wszystko wymieszane, zaczynamy wyrabiać ciasto ręcznie. Jeżeli ciasto klei nam się podczas wyrabiania do stolnicy, to podsypujemy lekko mąką. Na samym początku wyrabiania, ciasto będzie twarde ,ale podczas dłuższego wyrabiania ciasto zrobi się sprężyste
w mojej kuchnizachęciła mnie mocno strona Filozofia smaku ze swoją akcją "Make Bento Not War", gdzie znaleźć można mnóstwo pomysłów i inspiracji. To jak? Zaczynamy! :) Przepis na kuleczki ryżowe ze szpinakiem gości już od jakiegoś czasu na moim blogu. Robiłam z połowy porcji, a i tak wyszło ich całkiem sporo! :) W silikonowej kokilce na muffinki- domowy ketchup. Obok roladki z grillowanej(...)Tortilla kukurydziana (przepis z www.codogara.pl ): 150g mąki kukurydzianej 150g mąki pszennej 120ml wody łyżeczka soli 3 łyżki oliwy Mąki mieszamy razem, dodajemy oliwę, wodę i sól. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy cienkie placki i smażymy na mocno rozgrzanej patelni, bez tłuszczu z obu stron. Po zdjęciu z patelni
Czerwona Porzeczka