śmietany 18% 100-150 ml jogurtu gęstego 6-10 łyżek cukru pudru do smaku Dekoracja: szczypta cynamonu na każdą porcję świeże listki mięty, do każdej porcji świeże truskawki około 40 sztuk Uwaga: ziemniaki należy przepuścić przez praskę/maszynę do mięsa, jesli nie posiadacie tych urządzeń kuchennych nic nie stoi na przeszkodzie by sobie poradzić w inny sposób(...)około 3-4 porcje 5. Uformować walec i kroić plasterki jak na kopytka 6. Rozpłaczczyć kopytko na placuszek 7. Na środek placuszka kłaść truskawkę 8. Zawijać i zakleić placuszek jak do sklejania pieroga, jeśli ciasto jest lepkie, opruszyć dłonie mąką i podsypać placuszek mąką 9. Uformować w dłoniach z pierożka kuleczkę 10. Wrzucać na wrzącą, gotująca się wodę. Do dody
KreatywnePinyNaleśniki które robiłam pierwszy raz i zakochałam się w nich. Delikatne, biszkoptowe z kokosową śmietanką i truskawkami rozpływają się w ustach. Są inne od tradycyjnych naleśników bo bardzo puszyste. ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1/3 szklanki wody gazowanej 2 łyżki oleju 2 jajka sól masło klarowane nadzienie: 1 puszka mleczka kokosowego 30 dkg truskawek 2 łyżki(...)naleśnikowego. Ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę ze solą i wygarniam na miseczkę. W tej samej misce ubijam mikserem żółtka, mąkę, mleczko, wodę, olej, na koniec dodaję pianę z białek i mieszam już delikatnie łyżką albo mikserem na niskich obrotach dosłownie chwile. Naleśniki smażę na maśle klarowanym. Śmietankę kokosową ubijam mikserem i wstawiam do lodówki żeby stężała. Truskawki obieram
wesoła kuchniaCiasto na naleśniki: 115 g mąki pszennej np. tortowej, 2 duże jajka, 300 ml mleka, 2 łyżki cukru, szczypta soli, 30 g roztopionego masła. Nadzienie serowe: 250 g sera mielonego z wiaderka, 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku, 4 łyżki cukru pudru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 1 jajko, 4 łyżki dżemu truskawkowego. Dodatkowo: 2 łyżki masła, 50 g płatków migdałów(...)pory nie miałam pojęcia, że dodanie proszku budyniowego do masy serowej, tak bardzo zmieni ją na lepsze :) Zapiekane naleśniki z serem i truskawkami, to doskonały pomysł na weekendowy obiad. Przygotować ciasto na naleśniki. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, mleko, cukier, sól oraz roztopione masło. Zmiksować na jednolite ciasto, przykryć i odstawić na około 30 minut. Przed smażeniem ponownie
Świat Domowej KuchniSernik z truskawkami, czy może być bardziej idealne połączenie? Lepiej już być nie może. Truskawki pod postacią musu nie obrażą się jeśli użyjecie tych mrożonych, to nie ma większego znaczenia, a smak.. oj warto powracać do letnich, czerwonych wspomnień okraszonych malutkimi zielonymi piegami :))) Ciasto dodatkowo posmarowałam konfiturą truskawkową od MarokoSklep , dzięki czemu mój sernik jest podwójnie truskawkowy! Szczerze(...)cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli MUS TRUSKAWKOWY: 200 g truskawek, mogą być mrożone 4 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy
MamaOskarkaTego mi było trzeba! Puszyste ciasto, pulchne, z borówkami i pachnącą masłem domową kruszonką, na jogurcie naturalnym. Ciasto cudo! Pasują tu także inne owoce, szczególnie w sezonie truskawki, jagody, czereśnie, agrest jak i te całosezonowe jak jabłka, wtedy do kruszonki można dodać szczyptę cynamonu. Polecam także inne ciasta jogurtowe: Ciasto jogurtowe z bakaliami Ciasto jogurtowe z rodzynkami Jogurtowe ciasto
Zasmakuj Kuchnigalaretki owocowe (malinowa, truskawkowa) Na spód mamy kilka możliwości: - ciasto kruche - mus truskawkowy - herbatniki skruszone z masłem Wybór należy do ciebie, ja upiekłam ciasto kruche. Herbatniki połóż na dnie blaszki. Do garnka wsypałam truskawki i podgrzałam, kiedy puściły sok, zmieliłam na mus i dodałam rozpuszczoną galaretkę (w 1/3 szklanki wody), po przestudzeniu wylej na herbatniki lub na dno blaszki. Wstaw
Kurnikowobrzmi „Lodowiec”, mnie się jego smak bardziej kojarzy z ciasteczkami Delicje, które zresztą bardzo lubiłam, póki nie zaczęłam czytać składu produktów spożywczych. Ja do ciasta dodałam mrożone maliny, ale mogą to być inne owoce: truskawki, wiśnie, porzeczki czy brzoskwinie. Kolory galaretek też możecie dać inne, jakie wam odpowiadają. [embed]https://youtu.be/JIxG2rvE_5g[/embed] Składniki na ciasto Lodowiec bez pieczenia (tortownica
e-PrzepisyKulinarneCiepłe dni i pachnące słońcem truskawki z grządki to idealną porą na zrobienie tiramisu, komu by się chciało teraz odpalać piekarnik? lepiej zrobić
Wanilia i KardamonWłaśnie trwa sezon na truskawki, jeszcze nie musicie się spieszyć bo ich ceny będą jeszcze spadały. Nie znaczy to jednak, że już teraz mamy ich nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!boki, nakłuć ciasto widelcem, piec w temp. 180 *C do zarumienienia Ciasto wystudzić, wylać ubitą śmietanę, ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Do dekoracji ciasta użyłam: 2 galaretki śmietanę kremówkę ok. 300 ml owoce; truskawki i borówki Przygotowanie: Śmietanę ubijać, wlewać do niej strużką wystudzoną, tężejącą galaretkę( rozpuszczoną w szklance wrzącej wody) Wyłożyć na ciasto, ułożyć owoce i polać drugą
Proste PotrawyKwiatami zrobionymi z owoców możemy ozdabiać desery, torty czy też ciasta. Wyglądają dekoracyjnie i oryginalnie. W ten sposób ułożymy róże nie tylko z kiwi i truskawek. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarneczerwiec to urodzaj truskawek, z których możemy wyczarować cuda. Kiedy przychodzą cieplejsze dni oprócz pysznych ciast i deserów mamy również ochotę na truskawkowe orzeźwienie zimnego koktajlu. Połączmy więc pyszne słodkie truskawki z odrobina bazylii i uzyskamy ciekawy intensywny smak. Spróbujcie :) Składniki: szklanka truskawek 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (schłodzony w lodówce) 2-3 listki bazylii łyżeczka soku z limonki Przygotowanie
ChilliJemyTruskawki królują w naszych przepisach. Sezon trwa i należy je wykorzystać maksymalnie. Ciasta, musy, konfitury, dżemy, desery itp. U mnie na blogu przepis na zupę owocową z truskawkami. Doskonała na ciepło i zimno. Podana z makaronem na pewno zaspokoi nasze apetyty. SKŁADNIKI: 1 kg. truskawek 2 litry wody 1 galaretka truskawkowa 1 kisiel truskawkowy makaron ( u mnie pełnoziarnisty świderki
W kuchennym oknie EwyDzisiaj proponuję pyszne ciasto - truskawkową fantazję. Delikatny biszkopt przełożony jeszcze delikatniejszą masą waniliową z odrobiną karmelu i oczywiście truskawkami w galaretce. Biszkopt: 1,5 szkl. mąki 1,5 szkl. cukru 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju Białka oddzielamy od żółtek.Ubijamy pianę z białek, dodajemy roztrzepane żółtka, a na końcu wymieszaną mąkę z cukrem(...)pomarańczową rozpuszczamy w pół szklanki wody. Do ubitej śmietany ze śmietan-fixem dodajemy przestudzoną galaretkę. Masę tę wykładamy na biszkopt. Na niej układamy truskawki i zalewamy galaretką truskawkową (2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody). Ciasto wstawiamy do lodówki. Smacznego
Salonik smakówMazurków ciąg dalszy.. nie, nie bójcie się to drugi i ostatni w tym roku. Zapraszam na wiosenny mazurek, bo skoro w sprzedaży pojawiły się już
Bernika - moj kulinarny pamietnik