baaardzo mięciutkie ciasto drożdżowe :) W przygotowaniu jest dosyć proste, nawet nie musimy brudzić rąk ;) Zapraszam do pieczenia! Składniki na 1 keksówkę: 25 g świeżych drożdży + 1 łyżka brązowego cukru 1 jajko 1 żółtko 1/3 szklanki cukru brązowego szczypta soli 50 g masła 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki mleka 250 g mąki pszennej 200 g truskawek, pokrojonych w ćwiartki(...)Mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. 2. Keksówkę smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ponownie mieszamy drewnianą łyżką i równomiernie przekładamy do keksówki. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. 3. Do ciasta wciskamy kawałki owoców i ostatni raz przykrywamy i odstawiamy
My Culinary ArtTradycyjny biszkopt przełożony bitą śmietaną z czekoladą i truskawkami to pomysł na smaczną i prostą do zrobienia słodycz. Artykuł Ciasto śmietankowo – czekoladowe z owocami pochodzi z serwisu Pieprzyć z Fantazją
Pieprzyć z FantazjąCałość mieszamy nadal łopatką. Formę silikonową okrągła 24-26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy masę biszkoptową do foremki , rozprowadzamy równomiernie po całości. Truskawki opłukujemy, obieramy z "supełków" i kroimy w plasterki.Kładziemy na ciasto i lekko dociskamy. Pieczemy 35 minut w 170 stopniach
Różowa kuchniapuder, proszek do pieczenia - mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy twarożek homogenizowany z mlekiem, jajkiem i olejem. Do suchych składników przelewamy mokre i mieszamy. Powstałym ciastem uzupełniamy papiloty na muffiny. Na wierzch układamy truskawki i kolorowe perełki. Muffiny pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach, po czym posypujemy kruszonką i dopiekamy około 10-15 minut. Podajemy dekorując cukrem pudrem. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimiałam ochotę na coś słodkiego i tak powstało to ciasto. Taki prosty tort, gdzie ozdabianie nie jest warunkiem koniecznym. biszkopt: 6 jajek 0,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru masa śmietanowa : 400 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa truskawkowa : 300 g truskawek 1 łyżeczka żelatyny
Polska ZupaJedno z takich prostych, ekspresowych ciast jogurtowych jest już na blogu, ale z dodatkiem truskawek ( TUTAJ MACIE LINK , zobaczcie koniecznie, bo jest naprawdę świetne!). Tym razem troszkę zmodyfikowałam przepis oraz dodałam do niego brzoskwiń z puszki... 🍑 Wyszło równie pyszne... 👌 Ciasto jest tanie, zrobione z łatwo dostępnych składników, nie potrzebujecie do niego używać miksera, wystarczy, że wymieszacie
Słodko-Słony Świat Ilonyburaczkami. Wszystkie te ciasta są pyszne i ciężko zdecydować, które najlepsze. Ciasto z buraczkami jest mocno czekoladowe, wilgotne, aromatyczne i długo zachowuje świeżość. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino o smaku truskawki Monte Santi. Składniki: Składniki suche: 1 szkl mąki orkiszowej jasnej typ 650 3/4 szkl mąki pszennej typ 500 50 g ciemnego kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej czekoladowej(...)drobnych oczkach lub zmiksować blenderem ugotowane buraczki. Dodać resztę mokrych składników i energicznie wymieszać do połączenia się składników. Do mokrych składników wsypać suche składniki i wymieszać na jednolite ciasto. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i wylać ciasto do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia o średnicy max 25 centymetrów. Włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni. Piec
Ala piecze i gotujebabeczki, które robiłam w Sylwestra. Karnawał w pełni, a takie małe słodkości idealnie pasuja na karnawałowe przyjęcia z przyjaciólmi. To zresztą moje ulubione połączenie...truskawki, maliny, śmietana i czekolada, tworzą kompletna całość, Składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyzeczki czekolady w proszku(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 laski wanili Składniki na wypełnienie babeczek: 300 g śmietany kremówki 2 łyzki cukru pudru truskawki, mrożone maliny, listki mięty i gwiazdki z lukru do dekoracji cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Do garnka wlać mleko, podgrzać i dodać masło oraz ziarenka z połowy laski wanilii, dokładnie wymieszać i odstwić. Jajka ubić z cukrem
Gosia gotujeśrednicy 28cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno i boki wykładamy ciastem. Następnie wylewamy masę serową. Uderzamy tortownicą o stół aby nie było bąbelków powietrza. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny w 170C. Jednak należy kontrolować czas pieczenia. Kiedy sernik ostygnie przygotowujemy mus truskawkowy. Przygotowanie musu; Truskawki przebieramy, myjemy. Jeśli są mrożone najpierw je rozmrażamy. Następnie blendujemy(...)wierzch ciasta. Równomiernie rozprowadzamy. Jeśli trochę rozleje nam się poza brzegi, nic się nie dzieje. Zmieni się w galaretkę więc ciasto nie rozmięknie. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Dekorujemy truskawkami, podajemy. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.soboty spędziliśmy w kuchni, przygotowując wszystko na niedzielę. Poza tym ostatnie ogarnięcie mieszkania, nakrycie do stołu i Harry Potter na lepszy sen. Wczoraj wstaliśmy o dziewiątej. Ja udekorowałam ciasto, C. wstawił mięso do piekarnika, i wyruszyliśmy do Legolandu. Zaczęło się niezbyt szczęśliwie - C. wrzucił kurtkę do auta (ciepło jest przecież), a kiedy poprosiłam go o kluczyki, bo zapomniałam biletu(...)Wyłożyć resztę masy, przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć resztą ponczu. Odstawić do lodówki, żeby masa się ścięła.Ubić kremówkę z cukrem pudrem.Ostrożnie zdjąć z ciasta obręcz, posmarować kremówką boki i wierzch tortu. Udekorować truskawkami, plastrami pomarańczy i listkami mięty.Do czasu podania przechowywać w lodówce.Smacznego!A teraz mam zakaz pieczenia, dopóki wszystkiego nie zjemy - ogólnie porcje przygotowaliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrzesprawdzonego przepisu na gofry. Dziś w wersji z truskawkami. Bo nie wiem jak Wy, ale ja po prostu kocham gofry z truskawkami <3 Dla mnie, to połączenie idealne. Dlatego, gdy dziś dostałam od znajomej (po promocyjnej cenie) całą kobiałkę polskich truskawek, to… gofry musiały być! A jak gofry i truskawki, to i miód. Dobrego miodu nie może zabraknąć(...)najpierw przygotować jednego gofra, by sprawdzić jak długo ciasto musi być w gofrownicy. Kiedyś miałam słabszą gofrownicę i czas był o wiele dłuższy (mimo zielonego światełka na urządzeniu, zawsze każdą partię piekłam chwilę dłużej, by uzyskać chrupiące gofry). Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie cześć polana rozpuszczonym miodem i truskawkami (nie udało się pokazać na zdjęciach – znikały
Słodkie okruszkityle kosztują u mnie na targu), jeszcze na głowę nie upadłam. I mimo, że uwielbiam truskawki to poczekam na te od mamy, albo na przyzwoitsze ceny :) a dziś zaproszę Was na puszyste drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką. Co tu dużo pisać - po prostu pyszna klasyka :) Przepis podpatrzony u Żona na niby. Ciasto: ok 3 szklanek mąki pszennej 2 jaja
Cynamonowe szczęściekasza jaglana/ryż 60g MASA SEROWA: - 2 kostki tofu naturalnego (360g) - sok z 2 cytryn - słodzik: stewia, miód 1 łyżeczka - olejek waniliowy - truskawki 200g (lub inne owoce leśne) - 15g żelatyny - woda do żelatyny WYKONANIE: CIASTO: 1) Zalej daktyle wrzącą wodą i odstaw na kilkanaście minut 2) Gdy daktyle zmiękną dodaj do nich olej i zmiksuj/''rozwal'' widelcem. 3) Połącz(...)masę z preparowaną kaszą jaglaną 4) Na blachę wyłożoną folią do pieczenia połóż ciasto, przyduś i włóż do lodówki. MASA SEROWA: 1) Sok z cytryny i pokrojone tofu wrzuć do blendera. Blenduj tak długo aż konsystencja będzie aksamitna. Dodaj słodzik oraz truskawki i znowu blenduj. Spróbuj masy. Dosłodź w razie potrzeby. 2) Żelatynę wsyp do kubka. Zalej zimą wodą
fitolarun.blogspot.comwanilii 3 g żelatyny w płatkach 270 g zimnej śmietanki 36% + świeże truskawki Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem pudrem, a następnie z żółtkami. Herbatę mielimy i oczyszczamy z małych gałązek. Przesiewamy ją z mąką i solą do miski. Dodajemy wcześniej utarte składniki i krótko wyrabiamy ciasto. Przekładamy do woreczka i wkładamy na noc do zamrażarki. Żelatynę namaczamy w wodzie(...)obręczy/formy na tartę. Pozostawiamy na ok. 30 minut, aby odpoczęło. Pieczemy ok. 10-15 minut w 180 ° C. Studzimy. Na cieście rozsmarowujemy schłodzony krem. Na wierzchu układamy umyte i pokrojone truskawki. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego
DominikaDolcipieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do form do tarty i pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 200 stopni ok. 10-12 minut. Teraz robimy krem. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i dodajemy mascarpone. Gotowy krem przekładamy na wystudzone tarty i ozdabiamy krojonymi truskawkami. Smacznego
Kuchenne Wariacje