Składniki : • pełnoziarnista bagietka • oliwa z oliwek • oregano • truskawki • listki mięty • otarta skórka z cytryny • świeżo mielony pieprz, sól morska Przygotowanie : Bagietkę kroimy wzdłuż polewamy oliwą, oprószamy
KUCHNIA POLSKASkładniki : • 150 g świeżego szpinaku • 200 g truskawek • 100 g sera feta • 1 awokado • sok z cytryny • pieprz kolorowy • chili Dressing : • 4 łyżki oliwy • 1 łyżka
KUCHNIA POLSKACzas czytania: 3 min Pierogi z borówkami są bardzo podobne w smaku do pierogów z jagodami z niewielką tylko różnicą. Pierogi z borówkami są o wiele
SprawdzonaKuchnia.plczekałam na okres kiedy pojawią się pyszne sezonowe owoce i warzywa. Bezkresną miłością darzę oczywiście truskawki, które powoli pojawiają się w coraz większej ilości miejsc. Oprócz pysznych serników na zimno, bitej śmietany i świeżych kompotów bardzo lubię proste i niewymagające zbyt wiele wysiłku ciasta. Wy też takie lubicie? Składniki ( forma 24x 28 cm): 165 g cukru pudru 2 jajka
ChilliJemyCzas czytania: 2 min Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami Chleb jest pyszny, z wilgotnym miąższem z dodatkiem suszonych pomidorów i nasion słonecznika. Jest tak dobry
SprawdzonaKuchnia.pltruskawek 2 łyżki soku z cytryny 150 g śmietany kremówki 2 gałązki mięty 2 małe kosteczki gorzkiej czekolady (nie dałam) Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z pięcioma łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Nie przerywać ubijania i dodawać po jednym żółtku. Następnie przesiać na ubite jajka mąki i kakao. Delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze(...)czas mieszając. Powoli przelewać truskawki z żelatyną do ubijającej się śmietany. Wymieszać. Odstawić do lodówki do stężenia (ale nie całkowitego!). Biszkopt rozwinąć a na nim rozsmarować tężejący krem truskawkowy i posypać owocami pokrojonym w kostkę. Zwinąć roladę. Włożyć do lodówki na minimum 2 godziny, do całkowitego stężenia. Zmielić 2 łyżki cukru z listkami mięty. Oprószyć ciasto i posypać startą czekoladą
Sto kolorów kuchniWtedy wsypujemy mleko( aby nie podchodziła woda), ksylitol, skórkę i dodajemy po łyżce serka, nadal wolno miksując. 1/3 masy odkładamy do innego naczynia. A do reszty dodajemy truskawki i przestudzoną żelatynę, dokładnie mieszamy. Na środku miski ustawiamy szklankę (spodem na biszkoptach), w koło niej rozprowadzamy truskawkową piankę. Wyrównujemy i przykrywamy namoczonymi biszkoptami. Wstawiamy do lodówki(...)minut, aby lekko stężało. Czekoladę rozpuszczamy razem z gorącym mlekiem w kąpieli wodnej i dodajemy do pozostałej masy, delikatnie miksując. W tym przypadku czekolada zastąpi żelatynę. Wyjmujemy ciasto z lodówki, delikatnie wykręcamy szklankę, a otwór po niej napełniamy masą. Przykrywamy biszkoptem, nakrywamy szczelnie folią i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na całą noc. Składniki na polewę
Dieta moja pasjaCzas czytania: 2 min Miał to być chleb półrazowy, ale w wyniku mojej pomyłki, wyszedł pszenno-żytni. Ta pomyłka wyszła naprawdę bardzo smaczna. Chleb jest bardzo
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Barszcz czerwony wigilijny Zanim zabierzecie się za gotowanie barszczu czerwonego , sięgnijcie po przepis na kwas buraczany . Barszcz przygotowany na bazie domowego kwasu
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Pyszne kokosowe bułeczki z bardzo miękkim i puszystym środkiem o delikatnym kokosowym smaku. Tak przedstawiają się pyszne bułki kokosowe. Wyśmienite na śniadanie
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Przepis na chleb tradycyjny przypomina mi ten najprawdziwszy chleb wiejski. Taki, jaki piekła moja babcia w prawdziwym piecu chlebowym. Zapach pieczonego chleba
SprawdzonaKuchnia.pltrudno w środku zimy, ale w sklepie z pewnością znajdziecie mrożone. Użyłam jagód kaukaskich inaczej zwanych kamczackich, ale każde inne będą równie dobre. Oczywiście do placuszków można dodać maliny, truskawki, banany czy jabłka, z każdym dodatkiem smakują wspaniale. Do placuszków proponuję podać śmietanę, miód lub cukier puder, owoce takie jak jagody są dość kwaśne, więc odrobina słodyczy jest wskazana. Placuszki(...)dodać jogurt i cukier, ubić na puszystą masę, następnie dodać tłuszcz, mąkę, proszek, sól i sodę, całość wymieszać do połączenia się składników. Patelnię rozgrzać, nalać odrobinę tłuszczu, nakładać porcję ciasta ( około 1 łyżka ciasta na jeden placek ), smażyć placuszki przez chwilę, kiedy zaczną rosnąć, nałożyć na wierzch po łyżce jagód, delkiatnie je dociskając, placek przewrócić na drugą stronę, smażyć
SprawdzonaKuchnia.plogrodu. Czysta rozpusta, nawet nie wiecie jak tak banalne danie może szybko przywołać męża do domu i oderwać go od pracy. Jak szaleć to szaleć... Składniki : Na ciasto uniwersalne : 1 jajko (L) 375 ml źródlanej wody gazowanej 260 g mąki pszennej typ 500 lub 650 375 ml mleka 3,2% 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wbić jajko i wymieszać. Dodać szczyptę soli i cukier jeśli robimy słodkie ciasto. Dodajemy naprzemiennie mleko i wodę gazowaną do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Ma być lejące i gładkie. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. 2. Truskawki na sos umieścić na patelnie i zasypać cukrem. Gotować aż puszczą sok ok kilka minut. Delikatnie zgnieść miękkie owoce pozostawiając większe cząstki. Chyba
vaniliowoczekoladowaCzas czytania: 2 min Pieczywo z dodatkiem sera bardzo przypadło mi do gustu, piekłam już bułki i chleby z dodatkiem białych serów. Pieczywo takie zawsze jest
SprawdzonaKuchnia.pl