ciasta z truskawkami - 9798 przepisów (strona:272/654)

Tartaletki z truskawkami 153

działki to swoje ..bez żadnej chemii itp.....no i niestety truskawki niby pięknie wyglądały..ale po powrocie do domu straciły już swoje "piękno"..i musiałam coś z nimi zrobić.. no i wybór padł na tartaletki z musem truskawkowym.Ciasto kruche może być białe..ale do ciasta kruchego dodałam kakao i kawę ...chociaż to nie jest konieczne ..Proste(...)łyżka kawy rozpuszczalnej ½ łyżeczki sody szczypta soli 18 dkg margaryny 3 łyżki zimnej wody Masa truskawkowa:  30 dkg truskawek  1/3 szkl. cukru  sok z 0,5 cytryny  2 łyżki żelatyny 300 ml śmietany 36% Zagnieść ciasto i schłodzić.[ ja najpierw wyłożyłam ciasto do tartaletek i wstawiłam je do lodówki]. Foremki do tartaletek wysmarować masłem, wyłożyć ciastem

Moje domowe kucharzenie
Chleb 88

Czas czytania: 2 min Chleb na zakwasie z dodatkiem białej mąki żytniej to jeden z moich ulubionych chlebów. Bardzo smaczny z wyraźnym zapachem, jakim charakteryzuje się

SprawdzonaKuchnia.pl
Placek malinowo migdałowy 177

Lato kusi nas owocami. Maliny, truskawki, jagody, porzeczki… i nie tylko, są jego bezsporną i chlubną wizytówką. Kto nie lubi domowych konfitur, deserów, lodów i ciast z owocami? Chyba jeszcze się taki nie urodził. Świeże, pachnące maliny zatopione w słodyczy ciasta z chrupiącymi migdałami, już czas na placek malinowo migdałowy.     Składniki: - 8 jaj- 3 szklanki mąki luksusowej

mojewypiekiinietylko
Truskawkowa bombka 211

pokrojonych truskawek 400 ml wody 1  galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru Metalowa miska Dekoracja: Bita śmietana Truskawki Świeża mięta Sposób przygotowania: Deser zaczynam od przygotowania galaretki truskawkowej: Pokrojone truskawki zalewam 400 ml wody gotuję kompot, dodaję łyżkę cukru, zestawiam z ognia, wsypuję galaretkę mieszam aż się rozpuści, odstawiam do wystudzenia. Metalową miskę wykładam w środku folią spożywczą, wylewam delikatnie(...)likierem,  ale tak żeby nie rozmokły, dodaję do masy, mieszam delikatnie łyżką, wykładam na galaretkę, wkładam na całą noc do lodówki. Następnego dnia ciasto wykładam na paterę, zdejmuję folię dekoruję bitą śmietaną, świeżymi truskawkami i miętą. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Gyoza – pierożki z nadzieniem wege 78

Czas czytania: 3 min Zapraszam na japońskie pierożki gyoza w wersji polskiej i to w wersji wegetariańskiej! Pierożki gyoza tak jak i nasze rodzime pierogi występują

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżowe racuchy z truskawkami 104

miski, dodać zaczyn drożdżowy, resztę cukru i rozgniecionego banana. Wymieszać, przykryć czystą (oczywiste szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę do wyrośnięcia, ciasto musi podwoić swoja objętość. Po wyrośnięciu dodać truskawki, wymieszać i smażyć racuchy na maśle kokosowym lub oleju rzepakowy nakładając masę łyżką, podawać z cukrem pudrem, można też polać syropem trzcinowym. Smacznego

greenscarf
Bajgle 77

Czas czytania: 3 min Bajgle, czyli bułki z dziurką, to moje ulubione pieczywo ulubione, ale niestety nie mam okazji jeść ich zbyt często. W lokalnych sklepach

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto jogurtowe ze śliwkami 2479

jesiennym nie może zabraknąć wypieków z dodatkiem śliwek. Ciasta ze śliwkami są pyszne, aromatyczne i wilgotne. Długo utrzymują świeżość ale też i szybko znikają. Z tym ciastem doskonale komponowało się wino o smaku truskawki Monte Santi. Składniki: 400 g mąki pszennej typ 500 4 jajka 180 ml jogurtu naturalnego 125 ml oleju  1 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego

Ala piecze i gotuje
Chleb orkiszowy 73

Czas czytania: 2 min Orkisz, to złoto wśród zbóż. Niestety, tę odmianę pszenicy uprawia się w niewielu gospodarstwach, stąd wysoka cena mąki orkiszowej. Warto, jednak wprowadzić

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb tostowy 63

Czas czytania: 2 min Dziś przepis na chleb tostowy w stylu angielskim, a pochodzi z książki Jeffrey’a Hamelman’a ” Chleb”. Jak

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb codzienny 74

Czas czytania: 3 min W moim menu znajdziecie sporo przepisów na szybkie pieczywo z różnego rodzaju mieszanek mąk i dodatków, ale ten chleb to numer jeden

SprawdzonaKuchnia.pl
Muffinki z truskawkami 134

Mam jeszcze spory zapas mrożonych owoców, szczególnie truskawek. Lada moment pojawią się już w moim ogródku świeże truskawki, dlatego sukcesywnie zaczęłam wykorzystywać te zamrożone. Tym razem

Z miłości do słodkości
TARTA Z MUSEM CZEKOLADOWYM, MASCARPONE I TRUSKAWKAMI 1047

mascarpone 100 g gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową (lub bez) krem 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30 % 3-4 łyżki cukru pudru truskawki świeża mięta A jak to zrobić: Przygotować ciasto. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło, jajko, cukier i śmietanę. Zagnieść, aż będzie gładkie. W razie potrzeby podsypywać mąką, aby nie kleiło się do rąk. Tak przygotowane(...)ciasto schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować. Zawinąć na wałek i przenieść na formę. Wyłożyć nim dno i boki formy, całość nakłuć widelcem. Piec około 25 minut (na złoty kolor) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Dodać do niej serek mascarpone

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania