Czas czytania: 2 min Delikatne bułeczki, które świetne smakują z dżemem, miodem, twarogiem lub żółtym serem, ale dodatki wybierzcie już sami. Przepis jest dziecinnie łatwy, a
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Babka kokosowa, którą dziś proponuję, jest jedną z lepszych, jakie jadłam, wilgotna i bardzo, bardzo kokosowa. Polana pyszną polewą z białej czekolady
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Nie przesadzę, kiedy powiem, że jest to najmniej wymagający przepis na chleb i to z minimalnej ilości składników, dziś upieczemy chleb z
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 4 min Każde święta mają swoje wyjątkowe ciasta i tak Boże Narodzenie ma na przykład, pierniki i makowce , tłusty czwartek pączki i faworki , a
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Ślimaczki cynamonowe z migdałami Drożdżowe ślimaczki cynamonowe z migdałami, marcepanem i suszoną żurawiną. Jeśli nie macie czasu albo boicie się podjąć wypieku
SprawdzonaKuchnia.plpodchodziłam do tego przepisu, byłam pewna, że ciasto nie wyrośnie, że będzie jeden wielki zakalec. Ale musiałam spróbować i miło się rozczarowałam. Ciasto bardzo dobrze się mieszało widelcem, składniki się ładnie połączyły, a po upieczeniu okazało się, że pięknie wyrosło. Takie cuda. To już moje drugie ciasto tego typu, pierwsze zrobiłam z truskawkami i jagodą kamczacką. Ale jak wspominałam(...)mnie czarne maliny i kilka czerwonych ) - papier do pieczenia Wykonanie Do miski wbiłam najpierw jajka, rozbełtałam je widelcem, następnie dodałam kolejno resztę składników. Całość dokładnie wymieszałam widelcem, aż ciasto się ładnie połączyło i zaczęło odchodzić od brzegów miski. Ciasto przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na górę ułożyłam maliny i posypałam roztartą palcami kruszonką. Kruszonka: Mąkę pomieszałam
Kuchnia z widokiem na ogródkwaśny i cierpki w smaku), połączenie z truskawką będzie ciekawym rozwiązaniem. A zresztą, co lepiej smakuje niż drożdżóweczka z owocami do porannej kawy czy herbaty? Można też zabrać z domu kawałek i zjeść w pracy. Albo spakować do koleżanki lub na weekendowy piknik z przyjaciółmi. To same zalety ciasta drożdżowego, a wad właściwie nie widzę - ciasto(...)się je bardzo krótko. Owoców nie trzeba specjalnie przygotowywać. Dodatkowo, z relatywnie małej ilości mąki, wychodzi duża blacha ciasta. Same plusy. :) Polecam zatem ten przepis. :) Składniki (na prostokątną blachę o wymiarach 35x25 cm): 1/2 kilograma rabarbaru 1/2 kilograma truskawek 1/2 kilograma mąki pszennej, tortowej 30 gramów świeżych drożdży 80 gramów cukru plus dwie łyżki stołowe 150 ml mleka
Garniec MagalieCzas czytania: 3 min Lubicie kruche rogaliki ze słodkim nadzieniem? Pewnie tak, przecież każdy je lubi! Kruche rogaliki często przygotowywane są z typowego kruchego ciasta. Oczywiście
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Tort marcepanowy jest fantastyczny i myślę, że wszystkim amatorom marcepanu będzie bardzo smakował. Biszkopt jest odrobinę inny niż przy klasycznych tortach, ten
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Tarta bezglutenowa z kremem, niepozorna, ale smak ciasta jest naprawdę wspaniały i wyjątkowy! Ciasto kojarzy mi się troszkę z wielkanocnymi mazurkami. Tarta
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Najtrudniejszą sprawą było nadanie temu smakołykowi jakiejś krótkiej i trafnej nazwy 😉 Serniczek migdałowy to chyba dobry strzał, choć nie jest to klasyczny
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Sezon szparagowy trwa krótko i z tego powodu warto sięgnąć po nie już dziś i przygotować coś pysznego! Szparagi w cieście to
SprawdzonaKuchnia.pldodawać żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta na bardzo wolnych obrotach miksera.Formę o wymiarach 30 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut. Odstawić do ostygnięcia.Przygotować poncz do zwilżenia biszkoptów. W kubku lub szklance zaparzyć mocną herbatę, posłodzić. Odstawić do wystygnięcia.Margarynę na masę(...)resztę rozłożyć równo na blacie biszkoptowym (fot.4). Przykryć drugim blatem, skropić resztą herbacianego naparu i posmarować cieniutko odłożoną masą. Galaretkę przygotować wg przepisu. Resztę truskawek pokroić w krążki. Ułożyć je równomiernie na cieście - a gdy nasza galaretka lekko się zetnie, wylać ją na ciasto. Chłodzić w lodówce minimum 4 godziny
Świat Ciastaowocami. W tym wypadku z czereśniami. Niby zwykłe ciasto "babkowe", jednak dodatek mleka w proszku sprawia, że nie jest w smaku banalne. W oryginalnym przepisie ( klik ) ciasto zawierało czekoladę i było z truskawkami ale czereśnie równie dobrze tutaj pasują. Polecam na lipcowy podwieczorek :) Składniki na dużą keksówkę: 150 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy(...)jednym jajku. Gdy masa maślana dobrze połączy się z jajkami, dodawać na przemian mleko z jogurtem oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszać. Czereśnie oprószyć mąką i dodać je do ciasta. Wymieszać za pomocą łopatki. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut (aż do suchego patyczka). Wystudzić. Przed podaniem
My simple kitchenMini serniczki z kremem truskawkowym posmakują wielbicielom małych wypieków, a także mniejszym lub większym maniakom truskawek i serników. Serniczki przyrządza się w łatwy sposób, choć jest to proces kilkuetapowy: przygotowanie i schłodzenie ciasta kruchego, skomponowanie masy serowej, a także stworzenie tzw. wisienki na torcie, którą w tym przypadku jest krem truskawkowy. Po tych czynnościach czeka nas 3-etapowe pieczenie(...)formy z babeczkami- serniczki przechowywać w lodówce, można podawać z dodatkiem pozostałego kremu z truskawek Mini serniczki można upiec z kremem o innym smaku, zwłaszcza w sezonie letnim do jego przygotowania można wykorzystać inne owoce. Smak serniczków opiera się na mocno kakaowym spodzie z ciasta, klasycznej sernikowej masie twarogowej (można do niej dodać jakiś aromat, żeby smak był intensywniejszy) oraz
Smakołyki Bereniki