dobrane są do sezonu. Nie mamy żadnych wstępów, opowieści. Od razu przenosimy się do przepisów. Przeglądając zdjęcia mamy ochotę zjeść je wszystkie. Wiosna obfituje w ciasta radosne, lekkie, W lecie kuchnia pachnie truskawkami, malinami ,poziomkami aż w końcu jagodami. Jesienią nadal korzystamy z letnich owoców ale wprowadzamy już jabłka i dynię oraz śliwki. Zimą natomiast spiżarnie pełne
Radość kipiąca uśmiechem.olej do smażenia Wykonanie: Do miski wlać śmietanę i mleko. Dodać cukier,jajka,przesianą mąkę,sodę ,proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać widelcem lub zmiksować. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ciasta. Na patelni rozgrzać olej i nakładać małą chochelką placki. Smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Podawać ciepłe. placki śmietankowe z truskawkami
O kuchni z uczuciemsię udały. A wiem jak to jest mieć zły dzień i robić coś w kuchni, bo to nawet ciasto na naleśniki nie współpracuje z nami. Jako fanka wszelkich odmian serników, przygotowałam swój pierwszy, nie z torebki, sernik na zimno z truskawkami. Przepis na niego zapożyczyłam od Kwestii Smaku . Jest nieskomplikowany, pyszny i bardzo truskawkowy, bez galaretki na wierzchu
pink envelopeposypanej mąką lub bułką tartą blachy.Tutaj ciasto rozłożyłam do trzech średniej wielkości foremek ceramicznych (porcja ciasta wystarcza na dużą blachę w standardowych wymiarach)Na ciasto wykładamy owoce – w tym przypadku jagody i truskawki (użyłam mrożonych z tegorocznego sezonu).Pieczemy w temp. 180 st. C ok. 45-60 min (do tzw. „suchego patyczka”).Filed under: Ciasta
kuchcikowniaUwielbiam domowe lody! Niestety są one często pełne kryształków, dlatego wymagają użycia specjalnej maszyny do lodów lub kilkukrotnego mieszania co godzinę w trakcie mrożenia. Jednak istnieją
Poezja smakucukru lub cukru pudru 125 g brązowego cukru 4 duże jajka, rozbełtane rózgą 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 115 g mąki pszennej szczypta soli morskiej szklanka pokrojonych w plasterki truskawek 200 g posiekanej mlecznej czekolady Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść masłem i wyłóż papierem do pieczenia formę o wymiarach 30 x 23 cm. Umieść gorzką(...)ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż masę do przygotowanej formy i wyrównaj tak by ciasto miało jednolitą grubość. Włóż do piekarnika i piecz przez 35-40 minut, obracając formę w połowie pieczenia. Gdy brownie porządnie przestygnie, ułóż na wierzchu pokrojone truskawki. W międzyczasie rozpuść mleczną czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (patrz pkt. 2) i polej nią truskawki
karmelowyCzas czytania: 3 min Ravioli ze szpinakiem i grzybami Choć tytuł mógłby wskazywać na to, że dzisiejsze ravioli będą ze szpinakiem wymieszanym z grzybami to, są
SprawdzonaKuchnia.plWiększości z nas gofry kojarzą się z latem. W każdym zakątku kraju znajdziemy wakacyjne budki z goframi. To jedno z najczęściej kupowanych dań deserowych na wakacjach
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Francuskie mięciutkie i bardzo puszyste bułeczki. Bułeczki są fantastyczne na śniadanie i podwieczorek są tak dobre, że nie da się poprzestać na
SprawdzonaKuchnia.plWiosenna Pavlowa, w nowej odsłonie. Zawsze przygotowywałam ją z dwóch blatów bezowych, tak się u nas przyjęło i było dobrze. Ostatnio zauroczyła mnie gdzieś
Smaczne Zdrowezagotować 10 minut, bo niekiedy w przetworach z truskawkami pojawia się pleśń. Syrop jest bardzo gęsty i aromatyczny. Możemy z niego zrobić kompot, użyć do ciasta , do deserów, lodów, do ryżu ze śmietaną i truskawkami, itp. Polecam ! Smacznego
Pysznosci Babci BasiKiedyś przygotowałam taką karpatkę z truskawkami. Była rewelacyjna. Chciałam sprawdzić jak smakuje z innymi owocami. I nie pomyliłam się, jest również pyszna! Ciasto parzone: 250 ml wody 150 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 6 jajek Szczypta proszku do pieczenia Krem: 750 ml mleka 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej
VioletoweKucharzeniepieczenia. Do podania: - syrop klonowy (10ml), - truskawki (45g). Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zblendować. Smażyć na patelni bez tłuszczu (ja daję około 2 łyżki ciasta na 1 placuszka). Podawać z syropem klonowym i truskawkami. Makra: Kcal: 363 Białko: 43g Węgle: 29g Tłuszcz
Zgrabne Gotowaniezakalca jeśli zastosujemy jeden z dwóch sposobów tutaj przedstawionych. Pierwszym sposobem , aby sok z owoców nie dostał się do ciasta jest posmarowanie całej powierzchni ciasta na które będziemy wykładać owoce ( np. jabłka, wiśnie, truskawki ) ubitym białkiem z jajka kurzego i posypanie cienką warstwą mąki pszennej. Drugi sposób jest taki, aby ciasto na którym będziemy układać owoce posypać cienką warstwą kaszy
Przepisy i porady kulinarneCzas czytania: 3 min Po ostatniej wizycie w szwedzkim sklepie z wyposażeniem wnętrz wróciłam do domu z suchą mieszanką chlebową. Mieszanka na chleb sprzedawana jest w
SprawdzonaKuchnia.pl