murzynka z masłem orzechowym. Masło orzechowe doskonale zastępuje tradycyjne masło w wypiekach. Mogę je też jeść łyżeczką prosto ze słoika. W okresie letnim trwa nieustannie pieczenie ciast z letnimi, sezonowymi owocami: malinami, truskawkami, porzeczkami i jeżynami.. Jeżyny rosną na naszej działce, lubię je jeść prosto z krzaka, w cieście też są bardzo smaczne. Upiekłam pyszne, błyskawiczne ciasto z masłem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwykonaniu, na bazie twarożku i domowej frużeliny truskawkowej. Całość dobrze wytrzymuje temperaturę pokojową, jednak należy przechowywać deser w lodówce. Taki tort możecie przygotować na urodziny i zachwycić gości :) Ciasto: 50g gorzkiej czekolady bez cukru 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 30 g oleju kokosowego 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub innego słodzidła 2 duże łyżki kakao(...)połączenia składników. Na koniec wlać wodę i wymieszać łyżką. Piec w tortownicy 18-20 cm w 180°C przez 30-40 minut do suchego patyczka. Krem: 500 g truskawek (mogą być mrożone) 2 łyżki miodu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 500 g twarogu tłustego 5 łyżeczek żelatyny + woda do zalania Truskawki
Chocolate Muffin Blogproszku do pieczenia Wrzucamy wszystkie składniki do miski i zagniatamy szybko. Rozkładamy ciasto na blaszce do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i odstawiam ciasto na godzinę do lodówki, żeby się schłodziło. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni w opcji góra-dół. Pieczemy ciasto 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Dekoracja: 4 łyżki dżemu porzeczkowego bez pestek(...)śmietany 30% (słodkiej) 250 g serka mascarpone 1 śmietanfix 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka rumu 1 łyżka soku z cytryny owoce - borówki, maliny, truskawki, wiśnie listki mięty Wystudzone ciasto smarujemy dżemem. Do miski wlewamy śmietankę oraz dokładamy serek mascarpone. Miksujemy do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Dodajemy cukier puder, śmietanfix, rum, sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksujemy uważając
Emskie SmakiMuffinki czekoladowe powstały na bazie ciasta maślankowego/jogurtowego, które w naszym domu jest ciastem “dyżurnym”. Jest nadzwyczaj proste i szybkie i stanowi doskonałe rozwiązanie w przypadku niespodziewanych gości. Przepis na ciasto maślane/jogurtowe znajdziecie na blogu, a dzisiaj proponuję przepis na super łatwe, super szybkie i rewelacyjnie smaczne muffinki. Składniki na ok. 12 babeczek: 1 3/4 szklanki mąki(...)misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie. Czekoladę kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta, mieszamy. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy łyżkę ciasta. Dodajemy ulubione owoce (np. 3 wiśnie, 1 truskawkę, 1 śliwkę) i następnie kładziemy na to kolejną łyżkę ciasta. Muffinki pieczemy
Słodki sentymentJakiś czas temu zakupiłam mąkę ryżową i zastanawiałam, się do czego ją wykorzystać. W związku z sezonem na truskawki, nie mogło stać się inaczej jak po prostu upiec ciasto. Byłam ciekawa, co z tego wyjdzie, ale efekt okazał się warty pracy Zobaczcie co tego wyszło! Składniki: 300g mąki ryżowej 2 łyżki mąki mąki ziemniaczanej 2 Continue Reading
Głodni Wrażeń - fit przepisypył . Smakuje wyśmienicie, a dla mnie to kolejny sposób na przemycenie sobie żelatyny. Polecam, zwłaszcza teraz, gdy sezon na truskawki w pełni :) Zrobiłam je na mniejszej blasze, dopasowując składniki do wrażliwości swoich kubków smakowych i zdecydowanie zmniejszając kaloryczność tego ciasta. Zmieniłam też proporcje związane z galaretkami i żelatyną - jem ich tak dużo ostatnio, że ich możliwości żelujące i czas ścinania(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku Dodatki ok. 100 g małych biszkoptów gorzka czekolada Ciasto rozpocząć od przygotowania pianki i musu truskawkowego. 3 galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Dobrze wymieszać i odstawić do schłodzenia i lekkiego ścięcia. Truskawki rozdrobnić za pomocą blendera. Przelać je do garnka i mocno podgrzać, mieszając od czasu do czasu, by truskawki
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: muffiny 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka pół szklanki oleju roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli 12 truskawek kruszonka 3/4 szklanki mąki 1/3 kostki masła 5 łyżek cukru 2 łyżki cynamonu Wykonanie: Składniki na kruszonkę zagnieść tak aby wszystkie składniki się połączyły ze sobą i wstawić do lodówki. Składniki na muffiny(...)jednej wlać składniki mokre, do drugiej składniki sypkie. Zawartość obu misek dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu składniki mokre wlać do składników sypkich i dokładnie wszystko razem wymieszać. Ciasto przelać do papilotek i wciskać po truskawce lub do formy na muffiny. Na końcu wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać nią ciasto. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jest to ilość
PychotkaaaSkładniki: cukier 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, kakao 4 łyżki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka truskawki 50 dag, mąka ziemniaczana 2 łyżki margaryna 20 dag, kakao 6 łyżek, czekolada gorzka kulki 100 gram, mleko 150 gram, cukier puder 4 łyżki wiórki kokosowe - ile potrzeba Do pojemnika(...)mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i mikserem utrzeć na gładką masę z 3 minuty na najwyższych obrotach na dość gęste ciasto. Forma 24x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i łyżką wyrównać wierzch. Umyte truskawki (mrożone prawie odmrożone) maczać w mące ziemniaczanej i układać gęsto na wierzchu ciasta. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół
W Mojej Kuchni Lubięrazie, przy akompaniamencie”patriotycznych piosenek” zerwałam jakieś 5 kg agrestu, który przez kolejne 3 godziny czyściłam. Zrobiłam z niego dżem oraz swoje prawdopodobnie najlepsze jak dotąd kruche ciasto, poświęciłam się do tego stopnia, że nawet je rozwałkowałam, a przy okazji pokażę Wam jak sobie z tym poradzić. Składniki na standardowej wielkości blachę” 350 g mąki w sumie(...)formie stałej) 50 g cukru szczypta soli około 1 kg owoców z czego ja miałam 300 g truskawek i 700 g agrestu 100 g cukru łyżeczka cynamonu 2 -3 łyżki mąki migdałowej lub mielonych płatków owsianych Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieść na blacie, na którym możesz siekać, bo przez około 10 minut, przynajmniej mi tyle to zajmuej musisz
greenscarfpłaska proszku do pieczenia 1 jajko 150g masła lub smalcu 3-4 łyżki kwaśnej śmietany w razie potrzeby 1 słoiczek kwaśnego dżemu np śliwkowego owoce sezonowe np truskawki, wiśnie Jak zrobić kruche ciasto z owocami: Na stolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, robimy wgłębienie i dodajemy jajko, ekstrakt waniliowy oraz masło pokrojone w kostkę. Zaczynamy od przesiekania
Dorota Smakujespożywczą i włożyć do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Spód kruchego ciasta ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i zostawić do ostudzenia. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180 ° C. Nadzienie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i przekroić na pół. Maślankę wlać do miseczki, dodać proszek budyniowy(...)ziemniaczaną, cukier puder i dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą piankę. Delikatnie połączyć ubite białka z masą budyniową. Na koniec dodać truskawki, wymieszać i przelać równomiernie na podpieczony kruchy spód. Pozostałe ciasto kruche zetrzeć na tarce o grubych oczkach i włożyć ciasto do piekarnika. Piec około 45 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni. Ciasto studzić w temperaturze
Passions hobbies lifelubię najbardziej, bez użycia wagi, czyli "na szklankę i na oko" :) Ciasto: 1 szklanka maślanki (lub 1 mały jogurt naturalny i ok. 3-4 łyżki mleka) 2 jajka ¾ szklanki cukru ½ szklanki oleju 2 ½ szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia ew. ekstrakt z wanilii truskawki (po 1 większej lub 2 mniejsze na jedną babeczkę) lub inne owoce(...)ekstrakt waniliowy. Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy energicznie drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Ciastem napełniamy papilotki umieszczone w formie na muffinki, do każdej wkładamy po jednej lub po dwie truskawki. Posypujemy kruszonką i poeczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem, ok. 25 minut. Kruszonka: ½ szklanki mąki
bistro mamadługa i zimna, a kończy również w deszczu i chłodzie. Znikające truskawki ze straganów to najbardziej widomy znak dojrzałości lata, które z fazy owoców miękkich wchodzi w etap twardych owoców: jabłek, gruszek, brzoskwiń i moreli. Zanim jednak truskawki przeminął, kupujcie i jedzcie, próbujcie przepisy na dania z truskawek, bo mają one mnóstwo dobroczynnych właściwości: są korzystne dla serca, obniżają ciśnienie(...)chłodnik z truskawek gotowy. Zobacz przepis Sałatka z truskawkami, kurczakiem i serem Sałatka z kurczakiem i truskawkami oraz pomidorami i serem – owocowo-warzywne danie, które ma w sobie wszystkie zapachy i smaki wczesnego lata. Lekka a zarazem treściwa, delikatna, ale z charakterem. Zobacz przepis Wytrawne quiche z truskawkami Tajemniczym składnikiem quiche z truskawkami jest wódka dodana do ciasta, która nadaje
Niedzielny kucharzsobie wszystkie zapachy i smaki wczesnego lata. Lekka a zarazem treściwa, delikatna, ale z charakterem. Zobacz przepis Wytrawne quiche z truskawkami Tajemniczym składnikiem quiche z truskawkami jest wódka dodana do ciasta, która nadaje mu kruchości i chrupkości. Zobacz przepis Super prosta tarta truskawkowa z patelni Tarta z patelni to wyjątkowo prosty przepis na pyszne, szybkie śniadanie z sezonowymi owocami albo
Niedzielny kucharzlasek wanilii, lub 2 opakowania cukru waniliowego lub łyżeczka aromatu + truskawki 300-500 g Przygotowanie biszkoptu: Do mleka dodaj ocet i ostaw na 15 minut. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej dwa razy. Do mąki dodaj cukier oraz mleko z octem. Wymieszaj dokładnie mikserem. Jeżeli chcesz mieć ciasto dwukolorowe to w tym momencie podziel ciasto ma pół(...)każdy osobno, lub 2 dwóch częściach, potem po upieczeniu przeciąć na pół. Ciasto piecz w temp. 170-180 C, około 30 minut. Przygotowanie kremu: Namocz orzechy przez 30 minut w gorącej wodzie. Ugotuj ryż na mleku z dodatkiem namoczonych orzechów, cukru i wanilii. Całość zblenduj. Składanie: Biszkopt+ truskawki krem + biszkopt Krem na górę i dookoła. Obkleić całość pokruszonymi skrawkami biszkoptu
greenscarflasek wanilii, lub 2 opakowania cukru waniliowego lub łyżeczka aromatu + truskawki 300-500 g Przygotowanie biszkoptu: Do mleka dodaj ocet i ostaw na 15 minut. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą przesiej dwa razy. Do mąki dodaj cukier oraz mleko z octem. Wymieszaj dokładnie mikserem. Jeżeli chcesz mieć ciasto dwukolorowe to w tym momencie podziel ciasto ma pół(...)każdy osobno, lub 2 dwóch częściach, potem po upieczeniu przeciąć na pół. Ciasto piecz w temp. 170-180 C, około 30 minut. Przygotowanie kremu: Namocz orzechy przez 30 minut w gorącej wodzie. Ugotuj ryż na mleku z dodatkiem namoczonych orzechów, cukru i wanilii. Całość zblenduj. Składanie: Biszkopt+ truskawki krem + biszkopt Krem na górę i dookoła. Obkleić całość pokruszonymi skrawkami biszkoptu
greenscarf