recenzję znajdziecie tu —>KLIK). Tam na kruche tartaletki, u mnie wersja w dużym rozmiarze, z małymi zmianami :) ciasto: 300 g mąki 50 g cukru pudru 200 g zimnego masła łyżka wody nadzienie: 4 łodygi rabarbaru 0/5 szklanki truskawek łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru demerara beza: 2 białka 2 łyżki cukru Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy. Siekamy(...)kawałki. Mieszamy z cukrem i sokiem z cytryny i pozostawiamy na 20 minut. Schłodzonym ciastem wykładamy natłuszczoną formę na tartę(kawałek ciasta zostawiamy na kruszonkę). Rabarbar odsączamy i podsmażamy chwilę z truskawkami. Białka ubijamy z cukrem na sztywną […] Artykuł Krucha tarta z rabarbarem truskawkami i bezą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogformy wielkością przypominające słoiczki w których będziemy podawać deser. Lepiej żeby foremki było trochę większe, bo zawsze można lekko poprzycinać ciasto. Wypełniamy 12 foremek ciastem i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180’C. Truskawki kroimy na małe kawałki, odkładamy na bok 2-3 łyżki pokrojonych truskawek (przydadzą się do dekoracji), a resztę miksujemy (blendujemy) z mascarpone i śmietaną(...)kroimy w małą kostkę. Upieczone i wystudzone ciastka przekrawamy na pół. Dolną połówkę układamy na spodzie słoiczka, kładziemy warstwę kiwi i przykrywamy drugą połówką ciasta. Na górę nakładamy krem truskawkowy i dekorujemy kawałkami truskawek. Dobrze jest trochę schłodzić deser przed podaniem, wtedy krem truskawkowy zesztywnieje. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.plszklanki mąki tortowej- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 margaryna- 5 jajek- 1 szklanka cukru- 1 kg truskawek- 1 opakowanie galaretki truskawkowejPrzygotowanie:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę, żółtka oraz 1/2 szklanki cukru i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy(...)części, 1/3 ciasta chowamy do zamrażarki a pozostałe na 30 minut do lodówki. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostały cukier. Blachę wylepiamy ciastem a na nim układamy umyte i oprószone mąką truskawki, następnie posypujemy je galaretką i wykładamy przygotowaną pianę z białek. Na wierzch bezy ścieramy zamrożoną część ciasta. Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę
Zainspirowana w kuchniMiałam przyjemność jeść pierwsze w tym roku truskawki. Z części owoców upiekłam proste ucierane ciasto. Zniknęło momentalnie... Składniki: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki waniliowego 2 duże łyżeczki proszku 5 jajek 250 g kwaśnej śmietany 150 ml oleju 1/2 kg małych truskawek Wszystkie składniki wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem. Truskawki umyć, osuszyć, oderwać szypułki. Śmietanę
Czerwień i błękitSezon truskwkowy w pełni, warto wykorzystać je do upieczenia maleńkich, uroczych słodkości. Proponuję pyszne, mięciutkie waniliowe babeczki z zatopioną truskawką w środku. Bardzo proste do przygotowania, na bazie puszystego ciasta ucieranego. Nie jest to tradycyjne ciasto muffinkowe- wymieszać mokre i suche składniki, potrzeba kilku minut, by utrzeć masło z cukrem. Świetne na letnią porę, do zabrania na wycieczkę(...)bardzo dokładnie dodawać porcjami odważone i wymieszane razem suche składniki na zmianę z mlekiem dołki w blaszce wyłożyć papierowymi foremkami na muffinki, następnie napełnić je ciastem. W środek każdej muffinki wcisnąć po 1 odszypułkowanej truskawce. piec w 200`C 20 mniut podawać posypane cukrem/ksylitolem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wyobrażam sobie sezonu truskawkowego bez pierogów ! Składniki ciasto (ok. 100 małych pierogów) 650 g mąki typ 500 70 g masła 400 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta soli Składniki pozostałe: 500 g truskawek 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier puder jogurt grecki listki mięty Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej(...)przykryć ścierką i odstawić na ok. 20 minut. W międzyczasie pokroić truskawki tak aby łatwo się nimi faszerowało (w zależności od wielkości truskawki i przewidywanej wielkości pieroga). Dodać do nich mąkę ziemniaczaną. Jogurt wymieszać z cukrem pudrem. Ciasto podzielić na ok. 5 części- rozwałkować, podsypywać mąką aby się nie przykleiło. Wykrawać krążki małą szklanką. Nadziewać kawałkami truskawek. Gotować we wrzącej
Tradycyjna KuchniaWitajcie! Po polskich truskawkach przyszedł czas na coś z rabarbarem w roli głównej. Kompot z rabarbaru, ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką.. To chyba moje dwie ulubione rabarbarowe pozycje. Jednak nie powielając schematów postanowiłam sporządzić coś innego. Z racji, że kocham serniki, których na blogu jest całkiem sporo(w tym sporo wspaniałych propozycji Oli) to i tym razem
Symfonia Smakówpostanowiłam wypróbować. I tym razem się nie zawiodłam. Ciastka są doskonałe. Wszystkie składniki doskonale ze sobą współgrają, począwszy od chrupiącego spodu z ciasteczek, poprzez wilgotne jogurtowe ciasto i śmietanową masę z dodatkiem truskawek, aż do czekoladowo-jogurtowej polewy. Całość dopełnia efektowna dekoracja Jeśli idzie o sam przepis to dokonałam w nim pewnych zmian. Dotyczyły one głównie proporcji składników. W oryginale(...)przepis był na blachę o wym. 30x40cm, ja użyłam 20x30cm. Zmniejszyłam więc o połowę ilość składników w obu ciastach. W pozostałych warstwach dokonałam tylko drobnej korekty, dzięki czemu wyszły nieco wyższe. Dodatkowo, żeby zachować świeży wygląd truskawek posmarowałam je rozpuszczoną w soku cytrynowym żelatyną". Czytaj więcej
Wiem co jemBłyskawiczne ciasto z sezonowymi owocami, szybkie, puszyste i bardzo smaczne. Wykonanie ciasta polega na wymieszaniu wszystkich składników w misce i wyłożeniu na wierzch owoców, można także użyć mrożonych. Ten przepis znany jest pod nazwą ciasta jogurtowego lub kubeczkowego i króluje w internecie już od wielu lat jako jedno z najprostszych ciast. Kiedyś robiłam z tego przepisu muffinki z jabłkami(...)100g) 1 kubeczek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 małe jajka pół kubeczka oleju 1 i 1/2 kubeczka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 30 dag owoców np. truskawki i rabarbar * Na większe blaszki użyj podwojonej ilości składników. * Kubeczek po jogurcie naturalnym umyj i osusz – będzie potrzebny do odmierzania pozostałych składników. Przygotowanie: Owoce umyj i podziel na mniejsze
Słodki Blogjeszcze trwa, choć powoli ma się ku końcowi. Ku mojej rozpaczy niestety… Jeśli chodzi o mnie, to jestem od truskawek szalenie uzależniona i potrafię zjeść całą miskę w mgnieniu oka. Jeśli lubicie słodkie bułeczki i drożdżówki z truskawkami, których również jest wysyp w cukierniach, to musicie koniecznie spróbować takich domowych mini chałek. Są bezbłędne! Będą idealne na słodką przekąskę(...)wyrosło. Po tym czasie ciasto odpowietrzamy, krótko wyrabiamy dłońmi i dzielimy na 4 równe części. Każdą z części lekko rozpłaszczamy i kroimy na 4 pasy, które następnie jeszcze rolujemy w dłoniach (jak ciasto na kopytka). Końce czterech pasków zlepiamy mocno i zaplatamy w chałkę*. Tak postępujemy z każdą częścią ciasta. W zagłębienia w chałce wciskamy truskawki (jeśli są duże
Analiza Smakupudrem , a że lubię szybkie i łatwe ciacha, postanowiłam go wypróbować i nie żałuję, zagości na stałe u nas. Będę kombinować z owocami…Polecam go Wam :) Jest to łatwe ciasto z owocami, robi się szybciutko, jeszcze szybciej zjada, Zbyś kroił jeszcze gorące! Pachnie obłędnie. Nie można się mu oprzeć. 4 jajka (L) ¾ szklanki cukru 2 łyżki cukru z wanilią(...)partiami, raz mąkę, raz płyn, na przemiennie, cały czas miksując. Kruszonka : Masło rozcieram palcami z mąką i cukrami. Gęste ciasto wykładam do blaszki (35 x 24), wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układam , odszypułkowane truskawki. Wysypuję na nie równomiernie kruszonkę. Piekę w 185 st C 50 -55 minut. Po upieczeniu zostawiam ciasto na chwilę
Takie tam pichceniewykonania tego szybkiego i łatwego ciasta nadadzą się każde owoce: borówki, maliny, truskawki, agrest, porzeczki, jabłka pokrojone w kostkę itd. Sukcesem udanego ciasta ucieranego jest taka sama temperatura pokojowa wszystkich składników. Ciasto jest miękkie, lekko wilgotne i naprawdę nie może się nie udać Składniki na formę 20×25 cm/tortownicę 26 cm – ciasto nie będzie bardzo wysokie
greenscarfmąki tortowej2 jajka1 szklanka mleka1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej2 łyżki cukru½ paczki cukru waniliowegoSzczypta soli2 łyżki kakaoNadzienie.20 dag twarogu4 łyżki jogurtu naturalnego1 cukier waniliowyPolewa.50 dag truskawek 3 łyżki cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanejWykonanie.Składniki ciasta naleśnikowego, bez kakao, zmiksować. Podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao i wlać 1-2 łyżki wody, dobrze wymieszać. Odstawić na 30 minut.Twarożek(...)wody i podgrzewać do zagotowania.Patelnię lekko przepędzlować olejem, wlać chochelkę ciasta białego, rozprowadzić na połowie patelni, a na drugiej połowie rozlać ciasto kakaowe. Smażyć z obu stron. Każdy naleśnik posmarować twarożkiem i zwinąć. Podawać z truskawkami
Kulinarny karnet Christopherasłodkiego 250 ml mleka kwaśnego 60 ml oleju 1 łyżka dżemu 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe 400 g owoców: porzeczki czerwone, czarne, truskawki, czereśnie, jagody 700 ml gorącej wody wykonanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. W innym naczyniu miksujemy jajko z cukrem. Wlewamy olej, kwaśne mleko, przestudzone(...)czekoladowe oraz dżem i miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do tortownicy (ok. 23 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy przez ok. 35 – 40 min. w 160 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu Odstawiamy
Domowy Smak JedzeniaWłoska tarta na kruchym cieście, z pysznym kremem pasticcera i mnóstwem owoców, to klasyk który gości u nas nie tylko w lecie. Swoim kolorem i aromatem przyciąga wielu amatorów. Do tej tarty użyłam krem budyniowy (crema pasticcera) na bazie żółtek*, mleka, mąki i cukru, oraz sezonowe owoce: ostatnie już truskawki(u mnie kaszubskie), aromatyczne nektarynki i kiwi. Owoce potraktowałam(...)wstawiamy do nagrzanego do 190 °C piekarnika i pieczemy 15 minut. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Składniki na krem budyniowy: 2 żółtka 1 jajko 125 g cukru65 g mąki pszennej 1/2 l mleka skórka z cytryny bio, lub parę kropli olejku cytrynowego 3 łyżki soku z cytryny Dekoracja: truskawki kaszubaskie, nektarynki, kiwi Krem: W mało przypalającym się garnku podgrzewamy bardzo
Mia Cucina Sofieta