Fruit basket - Gift Idea. Koszyk-ciasto Foremka 25X12 cm Składniki. 7białek 1 żółtko 1/2 szkl. cukru 1 laska wanilii 1 szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku
Kulinarny karnet ChristopheraWielkanoc, tym bardziej, że śniadanie Wielkanocne jest u mojej siostry, więc zabieram ze sobą część potraw przygotowanych z tej okazji. Polecam inne moje mini ciasta: Sernikowe tartaletki z malinami Mini serniczek z truskawkami i jagodami (light) Serniczki z jagodami w cieście francuskim Sernikowe tartaletki z żurawiną tartaletki z kremem kokosowym Kiedy Joanna wstawiła na FB-ku zdjęcie sernika o lekko
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępączki, ale czy zawsze musi być odpowiednia pora, a może warto spełniać zachcianki swoje i swoich bliskich bez odpowiedniej pory. Tak tez było tym razem, kupiłam pyszne truskawki i postanowiłam zamiast ciasta greckie pączki z musem truskawkowym. Nazywają się papanasi, są z sera i składają się z pączka z dziurką, śmietany i czapeczki. A jeśli dodamy do tego pyszny
Bernika - moj kulinarny pamietnikmusi być bazyliowy! Uwielbiam te pozornie naruszające zasady kulinarne rewolucje, przewrotności, eksperymenty, które z czasem stają się powszechnie panującą klasyką. Brownie z buraków czy cukinii, ciasto czekoladowe z bakłażanem (klik) , karmel z solą morską, truskawki z pieprzem...Chyba nikogo już dziś nie dziwią. Klasycznie uwielbiane przez większość. Kolejnym kandydatem jest biszkopt bazyliowy. Wszystko w nim jest cudowne. Począwszy od cukru(...)bazyliowego , jaki najpierw trzeba zrobić, po piękny seledynowy kolor i wyjątkowy, niezwykły smak. Jeśli dodacie bitą śmietanę i soczyste, słodkie truskawki (moje moczyły się wcześniej w syropie z dzikiego bzu), otrzymacie najpyszniejsze ciasto, nie tylko na niedzielę. Piszę to z pełną odpowiedzialnością, mając świadomość, że wcześniej w podobny sposób nie raz zachwycałam się bezami, brownie i wszystkim co kawowe
KUCHARNIAUwielbiam rabarbar, uwielbiam truskawki, zresztą chyba wszyscy lubią truskawki, z rabarbarem bywa różnie. Połączyłam owoc z warzywem i upiekłam tartę, taką rystykalną, która uda się każdemu. Przecież nie ma nic trudnego w tym aby rozwałkować ciasto na placek a potem nałożyć farsz i zawinąć brzegi.. No to jak zachęciłam do jej zrobienia? Wiejska tarta z owocami. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekonfitury; ok.40 dag truskawek 3-4 łyżki cukru 1 łyżka cukru żelującego olej do smażenia Przygotowanie; Wszystkie składniki ciasta dokładnie ze sobą wymieszać. Jeśli ciasto będzie za rzadkie, wtedy dosypujemy jeszcze odrobinę mąki. Truskawki obrac, umyć a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Wyłożyć na patelnie, wsypać cukier i smażyć około 15 minut, aż puszczą sok i lekko się rozpadną
Radość kipiąca uśmiechem.dosyć luzne, nie będzie zachowywało kształtu, ale tak powinno być :) ). Przygotujcie formę , wyłóżcie ją papierem do pieczenia. Ciasto "wlejcie" (tak, tak, będzie dosyć luźne) do formy, nakryjcie ściereczką i odstawcie do wyrośnięcia na jeszcze 1-1,5 godz. W czasie oczekiwania umyjcie truskawki. Przygotujcie kruszonkę (wszystkie składniki na kruszonkę połączcie, formując przy(...)okazji niewielkie "grudki"). Zróbcie masę serową: twaróg rozgniećcie widelcem zmieszajcie z żółtkiem, cukrem i ekstraktem z wanilii. Nagrzejcie piekarnik do 175 st bez termoobiegu. Na wyrośnięte ciasto nałóżcie w przypadkowych miejscach masę serową, truskawki i posypcie wszystko kruszonką. Pieczcie około 20-25 minut- do suchego patyczka
OliveandThymePyszne,rozplywajace sie w ustach,dziecinnie latwe do zrobienia ciasto z owocami lata.Wykorzystalam tumorele,truskawki i jagody.Genialne smakuje takze z wisniami.Przepis bardzo stary, wlasciwie jest ze mna od zawsze.Cierpliwie czekal w kolejce,az doczekal sie przeniesienia z sekretnego kajecika do mojej internetowej ksiazki kucharskiej.Skladniki nadaja sie na duza blache (43x30 cm).Zawsze sie udaje ,pod warunkiem ,ze nie przeladujecie ciasta(...)strukturze po prostu opadna na dno.Zachecam do wyprobowania,a nie zawiedzie Was na pewno.Skladniki na ciasto:4 jajkamaka-300 g ( 2 szklanki)cukier-230 g ( 1 szklanka)250 g masla2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia Na nalozenie: ulubione owoce,u mnie 10 moreli,12 truskawek,garstka borowki amerykanskiejWykonanie:Roztopic maslo w rondelku.Wystudzic.Jajka z cukrem ubic recznym mikserem na gesty
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Masz ogromną chęć na ciasto, banalnie proste, wilgotne, z owocami... Przepisów na takie ciasta jest wiele, ale co czyni to ciasto niezwykle wyjątkowym- brak jajek w składnikach! Pomimo tego, ciasto wychodzi puszyste, równocześnie wilgotne, no, a przy okazji jest to zawsze genialna alternatywa dla osób nietolerujących jaj! P.S i nie bójcie się dodatku octu, smak i zapach całkowicie odparuje podczas(...)dodać cukier i szczyptę soli. Wymieszać. Wlać olej, wymieszać tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ułożyć truskawki, duże przekroić na pół i ułożyć na cieście. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika zaraz po upieczeniu, a z formy dopiero po wystudzeniu. Smacznego! * składniki zmodyfikowałam pod siebie- wykorzystałam ocet
Kraina Miodem PłynącaPodczas wczorajszych generalnych porządków odkryłam w szafce foremki do pieczenia rurek. Pomyślałam zatem, że przygotuję je z kremem sezonowym na bazie sera i truskawek. Wyszło pysznie i chrupiąco. Składniki (na 30 małych rurek : Ciasto 500 g mąki orkiszowej typ 630 + mąka do posypania blatu 200 g zimnego masła szczypta soli 2 łyżeczki cukru z wanilią 270 g gęstej śmietany(...)łyżki wody Krem 300 g sera trzykrotnie zmielonego 250 g truskawek łyżeczka agaru 6 łyżek miodu cukier puder Składniki na ciasto wyrobić na gładką masę. Włożyć do torebki foliowej i odstawić na przynajmniej godzinę do lodówki. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na blacie podsypanym mąką na prostokąt o szerokości ok. 30 cm. Ciasto pokroić na paski
Weekendy w domu i ogrodzienowością - wyszło wyśmienicie:)Składniki:CIASTO25 dkg mąki14 dkg masła5 dkg cukru1 jajkoszczypta soliKREM:2 puszki mleka kokosowego2 łyżki cukru 1 listek agar-agarTruskawki wg. uznania:)Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto dokładnie takie jak na tartaletki (klik).Mocno schłodzone puszki mleka kokosowego (zazwyczaj robię z własnego mleka kokosowego, ale tym razem brakło czasy :( ), delikatnie otwieramy i ściągamy gęstą część zawartości puszki(...)czasie uzyskuje konsystencję zbliżona do normalnej bitej śmietany. Dodaje agar i jeszcze przez chwilkę miksuję. Powstałą masę nakładam na podpieczony spód tarty i równomiernie rozprowadzam. Następnie układam truskawki i wstawiam do lodówki
Magiczna kuchnia Dariioraz przesianą mąkę. Dokładnie zmiksować na małych obrotach. 4. Ciasto przelać do wyścielonej papierem do pieczenia kwadratowej formy (lub tortownicy), rozłożyć przygotowane truskawki. (Ważne jest, aby truskawki ułożyć przekrojoną stroną do góry) 5. Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika do "suchego patyczka". 6. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Przed podaniem można posypać ciasto cukrem pudrem
A Ty Smakuj Mnietraci na swojej wspaniałości, ważne tylko by trzymać je np. pod ściereczką, czy folią. Można piec jako ciasto (ja upiekłam w mniejszych jednorazowych foremkach, by dać dziecku do szkoły), lub typowo jako drożdżówki jogurtowe z pysznym serem, a dodatek owoców np. jagód, truskawek to już kwestia indywidualna. Dodajemy to, co mamy pod ręką. Drożdżówka jogurtowa z serem, jagodami(...)mielony) 1 jajo łyżka skórki z otartej z pomarańczy 3 łyżki cukru Biały ser miksujemy z jajkiem, skórką pomarańczową i cukrem na gładką masę. Owoce myjemy. Truskawki kroimy na połówki. Układamy na ciasto najpierw owoce, następnie przykrywamy warstwą sera. Kruszonka: 100 g masła 100 g mąki pszennej 100 g cukru Zagniatamy i posypujemy ciasto na wierzchu. Drożdżówkę wstawiamy
Poezja Smaków - blog kulinarnyTarta z ciasta francuskiego z budyniem i owocami to bardzo proste rozwiązanie jeżeli mamy ochotę na coś słodkiego. Deser który przygotujemy bez większego nakładu pracy w kilka chwil. Arkusz ciasta francuskiego 1budyń waniliowy z cukrem 500ml mleka 1łyżeczka mąki pszennej Truskawki i borówki około 500 gramów Dno i brzegi foremki do tarty wyłożyć ciastem francuskim, nakłuć po całej powierzchni widelcem(...)piekarnika nagrzanego 200 stopni i pieczemy aż będzie przyrumieniona około 30 minut ( na złoty kolor) Wystudzić. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki. W międzyczasie ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu(do mieszanki budyniowej dodajemy jedną łyżeczkę mąki pszennej) lekko przestudzony wyłożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć owoce. Przed podaniem schłodzić w lodówce . Smacznego
Andzia Pichci