Topielec to bardzo smaczne i szybkie no i oczywiście proste do zrobienia ciasto drożdżowe. Do tego ciasta możecie użyć dowolne owoce. Ja dałam truskawki i borówki. A dlaczego nazywa się topielec ? A pewnie dlatego, że ciasto wkłada się do zimnej wody i czeka aż wypłynie. To znak, że jest gotowe do włożenia do blaszki. Zapraszam do zapoznania się z przepisem
Ewa w kuchnibardziej zwarte nadzienie, należałoby zwiększyć ilość dodanego do owoców proszku budyniowego. Tarta z musem truskawkowo-rabarbarowym Składniki: ciasto kruche 210g mąki pszennej 100g masła 70g cukru pudru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka ekstraktu z wanilii mus truskawkowo-rabarbarowy 300g truskawek 300g rabarbaru 60g domowego cukru z wanilią (lub zwykłego + ziarenka z 1 laski wanilii) 1 łyżka masła(...)nagrzanym do 180-190 stopni przez 20-25 minut, ostudzić (jeśli podczas pieczenia ciasto zacznie się wybrzuszać, należy na moment uchylić piekarnik i przekłuć ciasto w kilku miejscach widelcem lub wykałaczką) MUS TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY - truskawki umyć, pozbawić szypułek, rabarbar umyć, nie obierać ze skórki, chyba że jest uszkodzona - do rondelka przełożyć masło, miód i cukier, podgrzać do rozpuszczenia się składników
Smakołyki BerenikiTruskawkowe chmurka to bardzo smaczne ciasto zwane również zemstą teściowej które to przygotowuje się z wiśniami . W oryginale podobno wiśnie były nie z pestkami i właśnie od tego pochodzi nazwa zemsta 😁😉🍒 SKŁADNIKI Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki Szczypta soli Galaretka z wiśniami 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Bita śmietana 500 ml śmietany(...)Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Galaretka z truskawkami Galaretki rozpuszczamy 3,5 szklanki gorącej wody, gdy zacznie tężeć dodajemy do nich truskawki. Tężejące wylewamy
RAROSSAodrobinę czerwonego barwnika ciasto na roladę 3 jajka + żółtko z ciasta czerwonego 100g mąki 100g cukru masa budyniowa 200ml mleka 120g truskawek 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru(...)wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto delikatnie przełożyć na blachę ze wzorami. Piec 10min w 180C. Upieczone ciasto przełożyć na ściereczkę i zwinąć w rulon. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Pokroić w grube paski. Masa budyniowa: Truskawki zmiksować. Do garnka wlać 2/3 mleka i mus z truskawek. Dodać cukier i zagotować. W pozostałym mleku rozrobić budyń
Amatorka kuchennaczasu do czasu potrząsać. Gdy truskawki puszczą sok a cukier się rozpuści całość zalać przegotowaną wodą wymieszaną ze spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował. Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Nalewkę wlać do butelek i odstawić
KuchniaWeDwoje.plrozpuści całość zalać przegotowaną wodą wymieszaną ze spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował. Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Nalewkę wlać do butelek i odstawić na minimum 4 miesiące. Po czterech miesiącach można zlać ostrożnie nalewkę
KuchniaWeDwoje.plmurzynka z masłem orzechowym. Masło orzechowe doskonale zastępuje tradycyjne masło w wypiekach. Mogę je też jeść łyżeczką prosto ze słoika. W okresie letnim trwa nieustannie pieczenie ciast z letnimi, sezonowymi owocami: malinami, truskawkami, porzeczkami i jeżynami.. Jeżyny rosną na naszej działce, lubię je jeść prosto z krzaka, w cieście też są bardzo smaczne. Upiekłam pyszne, błyskawiczne ciasto z masłem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwykonaniu, na bazie twarożku i domowej frużeliny truskawkowej. Całość dobrze wytrzymuje temperaturę pokojową, jednak należy przechowywać deser w lodówce. Taki tort możecie przygotować na urodziny i zachwycić gości :) Ciasto: 50g gorzkiej czekolady bez cukru 1,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 30 g oleju kokosowego 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub innego słodzidła 2 duże łyżki kakao(...)połączenia składników. Na koniec wlać wodę i wymieszać łyżką. Piec w tortownicy 18-20 cm w 180°C przez 30-40 minut do suchego patyczka. Krem: 500 g truskawek (mogą być mrożone) 2 łyżki miodu 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody 500 g twarogu tłustego 5 łyżeczek żelatyny + woda do zalania Truskawki
Chocolate Muffin Blogproszku do pieczenia Wrzucamy wszystkie składniki do miski i zagniatamy szybko. Rozkładamy ciasto na blaszce do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i odstawiam ciasto na godzinę do lodówki, żeby się schłodziło. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni w opcji góra-dół. Pieczemy ciasto 20-25 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Dekoracja: 4 łyżki dżemu porzeczkowego bez pestek(...)śmietany 30% (słodkiej) 250 g serka mascarpone 1 śmietanfix 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka rumu 1 łyżka soku z cytryny owoce - borówki, maliny, truskawki, wiśnie listki mięty Wystudzone ciasto smarujemy dżemem. Do miski wlewamy śmietankę oraz dokładamy serek mascarpone. Miksujemy do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Dodajemy cukier puder, śmietanfix, rum, sok z cytryny i jeszcze chwilkę miksujemy uważając
Emskie SmakiMuffinki czekoladowe powstały na bazie ciasta maślankowego/jogurtowego, które w naszym domu jest ciastem “dyżurnym”. Jest nadzwyczaj proste i szybkie i stanowi doskonałe rozwiązanie w przypadku niespodziewanych gości. Przepis na ciasto maślane/jogurtowe znajdziecie na blogu, a dzisiaj proponuję przepis na super łatwe, super szybkie i rewelacyjnie smaczne muffinki. Składniki na ok. 12 babeczek: 1 3/4 szklanki mąki(...)misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie. Czekoladę kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta, mieszamy. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i w każdej umieszczamy łyżkę ciasta. Dodajemy ulubione owoce (np. 3 wiśnie, 1 truskawkę, 1 śliwkę) i następnie kładziemy na to kolejną łyżkę ciasta. Muffinki pieczemy
Słodki sentymentJakiś czas temu zakupiłam mąkę ryżową i zastanawiałam, się do czego ją wykorzystać. W związku z sezonem na truskawki, nie mogło stać się inaczej jak po prostu upiec ciasto. Byłam ciekawa, co z tego wyjdzie, ale efekt okazał się warty pracy Zobaczcie co tego wyszło! Składniki: 300g mąki ryżowej 2 łyżki mąki mąki ziemniaczanej 2 Continue Reading
Głodni Wrażeń - fit przepisypył . Smakuje wyśmienicie, a dla mnie to kolejny sposób na przemycenie sobie żelatyny. Polecam, zwłaszcza teraz, gdy sezon na truskawki w pełni :) Zrobiłam je na mniejszej blasze, dopasowując składniki do wrażliwości swoich kubków smakowych i zdecydowanie zmniejszając kaloryczność tego ciasta. Zmieniłam też proporcje związane z galaretkami i żelatyną - jem ich tak dużo ostatnio, że ich możliwości żelujące i czas ścinania(...)łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku Dodatki ok. 100 g małych biszkoptów gorzka czekolada Ciasto rozpocząć od przygotowania pianki i musu truskawkowego. 3 galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Dobrze wymieszać i odstawić do schłodzenia i lekkiego ścięcia. Truskawki rozdrobnić za pomocą blendera. Przelać je do garnka i mocno podgrzać, mieszając od czasu do czasu, by truskawki
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: muffiny 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 szklanka mleka pół szklanki oleju roślinnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia duża szczypta soli 12 truskawek kruszonka 3/4 szklanki mąki 1/3 kostki masła 5 łyżek cukru 2 łyżki cynamonu Wykonanie: Składniki na kruszonkę zagnieść tak aby wszystkie składniki się połączyły ze sobą i wstawić do lodówki. Składniki na muffiny(...)jednej wlać składniki mokre, do drugiej składniki sypkie. Zawartość obu misek dokładnie wymieszać. Po wymieszaniu składniki mokre wlać do składników sypkich i dokładnie wszystko razem wymieszać. Ciasto przelać do papilotek i wciskać po truskawce lub do formy na muffiny. Na końcu wyjąć kruszonkę z lodówki i posypać nią ciasto. Piec ok 20 minut w temperaturze 180 stopni. Jest to ilość
PychotkaaaSkładniki: cukier 3/4 szklanki, jajka 3 sztuki "L", olej rzepakowy 1/2 szklanki, kakao 4 łyżki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka truskawki 50 dag, mąka ziemniaczana 2 łyżki margaryna 20 dag, kakao 6 łyżek, czekolada gorzka kulki 100 gram, mleko 150 gram, cukier puder 4 łyżki wiórki kokosowe - ile potrzeba Do pojemnika(...)mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i mikserem utrzeć na gładką masę z 3 minuty na najwyższych obrotach na dość gęste ciasto. Forma 24x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy i łyżką wyrównać wierzch. Umyte truskawki (mrożone prawie odmrożone) maczać w mące ziemniaczanej i układać gęsto na wierzchu ciasta. Piekarnik nagrzany na 190C, grzanie góra/dół
W Mojej Kuchni Lubię