płaskie łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli kilka truskawek pokrojonych w plasterki cukier puder do posypania olej do smażenia Wykonanie: Do miski wrzucamy jajka, cukier, jogurt i olej, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie miksujemy, aż do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy patelnię z odrobina oleju, nakładamy po łyżce ciasta. Musimy(...)pamiętać, że placuszki nam urosną w trakcie smażenia. Nakładamy więc ciasto w odpowiednich odstępach, żeby placki się nie stykały ze sobą. Gdy urosną układamy na nich plasterki truskawek wpychając lekko owoce w ciasto. Przekładamy je potem na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę, aż się przyrumienią. Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem
Kulinarne przygody GatityPuszyste i niesamowicie smaczne ciasto z chrupiącą kruszonką ! Doskonałe do popołudniowej herbaty czy kawy SKŁADNIKI: 350 g mąki (najlepiej typ 450/500) 1 szklanka maślanki 3 jajka 1/2 szkl. oleju 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 450-500 g truskawek Kruszonka: 80 g masła 100 g mąki 100 g cukru SPOSÓB WYKONANIA: 1. Przygotowujemy(...)przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy partiami do masy cały czas miksując. 4. Ciasto przelewamy na blaszkę natłuszczoną i wyłożoną papierem. 5. Na wierzchu układamy kawałki truskawek. 6. Całość posypujemy kruszonką 7. Ciasto pieczemy
Marcepanowa kuchniazawierają sporo cukru. Spód ciasta to gotowe gofry - pomysł podsunęła mi moja mama, natomiast na samym wierzchu znajduje się mus truskawkowy przygotowany ze zblendowanych świeżych truskawek z dodatkiem sypkiej galaretki truskawkowej. Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu i składa się z niewielu składników - jedynie: serki homogenizowane, galaretki, truskawki oraz gofry. Do tego jest to deser bez pieczenia, podawany
Kuchnia MagdaLenydrożdże suche 1 opakowanie, sól - szczypta, skórka z cytryny 1 łyżka, truskawki 1/2 kg, kruszonka - ile potrzeba do misy robota wsypać mąkę, roztrzepane widelcem jajka, stopione letnie masło, letnie mleko, cukier, sól, skórkę z cytryny, suche drożdże i hakiem wszystko wyrabiać z 10 minut ciasto zostawić w misie przykryte do wyrośnięcia(...)godzinę ciasto wyrośnięte ponownie hakiem wyrobić ale tylko chwilę ok. pół minuty 22 cm dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia i po równo dodać ciasta do każdej keksówki powciskać umyte, osuszone truskawki KRUSZONKA: 10 dag masła, 10 dag mąki krupczatki, 10 dag cukru wyrobić na dość sypką kruszonkę i posypać nią ciasta ciasto piec w 200C około 40 minut - ciasto
W Mojej Kuchni Lubięplacuszkach. Postanowiłam wykorzystać patent, żeby nie musieć odmierzać składników. Koniec końców, musiałam dodać odrobinę więcej mąki, ale to chyba też kwesta przyzwyczajenia co do gęstości ciasta. Placuszki pyszne. Idealne na śniadanie, szczególnie z rozmrożonymi truskawkami. Składniki: 1 jajko 1 szklanka mąki ( u mnie orkiszowa jasna – dodałam ze 2 łyżki więcej) 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju(...)polania: Zamrożone, rozgniecione truskawki Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak, aby powstało dość gęste ciasto. Rozgrzać patelnię beztłuszczową. Smażyć partiami z dwóch stron, na złoty kolor. Truskawki rozmrozić i delikatnie podgrzać. Placuszki polać powstałym sosem truskawkowym, który można ewentualnie odrobinę dosłodzić domowym cukrem waniliowym
Sto kolorów kuchnitwarogu śmietankowego MU! 2 jaja 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego 100 ml mleka 2 garści lifolizowanych truskawek krem serowy: 250 g twarogu śmietankowego MU! 250 ml śmietanki 36% MU! 1/2 szklanki cukru pudru Ciasto z białą czekoladą i kremem serowym - przygotowanie: Na początku przygotowujemy ciasto. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, solą i białą czekoladą. Następnie studzimy(...)się składników. Następnie całość podgrzewamy, często mieszając, do momentu aż całość zacznie lekko bulgotać. Na koniec dodajemy budyń rozprowadzony w mleku oraz truskawki i ponownie zagotowujemy, cały czas mieszając. Gorącą masę wlewamy na blat ciasta umieszczonego w zamkniętej tortownicy i przykrywamy drugim blatem. Całość należy bardzo dobrze schłodzić, najlepiej przez całą noc. Ostatnim etapem jest przygotowanie kremu serowo - śmietankowego
MamaOskarkaKakaowy biszkopt, masa truskawkowa, truskawki i galaretka także truskawkowa :) Bardzo truskawkowe ciasto :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 200 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania
Na Ciasteczkowych PapierachDziś u mnie propozycja na szybkie i bardzo łatwe ciasto z malinami. W oryginale z truskawkami na kefirze, u mnie maliny i ser twarogowy, nie miałam wyboru gdy otworzyłam lodówkę, ale jest pysznie! Polecam ciasto nie tylko na weekend Jest PYSZNIE – parzcie kawy, zapraszajcie znajomych i częstujcie się smacznym ciastem na weekend Składniki: 3 jajka(...)pieczenie ok. 50 min. Piekarnik rozgrzewam do temp. 180 C, truskawki kroimy na niezbyt duże kawałki. U mnie mrożone maliny, bez uprzedniego rozmrażania. Jajka z cukrem ubijam na puszystą masę. Dodaję resztę składników, miksuję do uzyskania jednolitego ciasta. Będzie ono nieco gęste. Blachę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto wyrównując na wierzchu. Posypuję bułką tartą, dzięki czemu w ciasto
Zasmakuj KuchniDziś u mnie propozycja na szybkie i bardzo łatwe ciasto z malinami. W oryginale z truskawkami na kefirze, u mnie maliny i ser twarogowy, nie miałam wyboru gdy otworzyłam lodówkę, ale jest pysznie! Polecam ciasto nie tylko na weekend Jest PYSZNIE – parzcie kawy, zapraszajcie znajomych i częstujcie się smacznym ciastem na weekend Składniki: 3 jajka(...)pieczenie ok. 50 min. Piekarnik rozgrzewam do temp. 180 C, truskawki kroimy na niezbyt duże kawałki. U mnie mrożone maliny, bez uprzedniego rozmrażania. Jajka z cukrem ubijam na puszystą masę. Dodaję resztę składników, miksuję do uzyskania jednolitego ciasta. Będzie ono nieco gęste. Blachę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto wyrównując na wierzchu. Posypuję bułką tartą, dzięki czemu w ciasto
Zasmakuj Kuchniciasto z mąki bezglutenowej wyszło doprawdy przesmaczne! Składniki (na blachę 25 cm x 25 cm) 1 i 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/ i 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 2 łyżki kwaśnych powideł 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru szczypta cynamonu szczypta soli kilogram truskawek cukier(...)mleko mieszam. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon, cukier i sól mieszam w drugiej misce. Składniki mokre dodaję do suchych i mieszam krótko ale dokładnie. Ciasto przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Truskawki myję, kroję na pół i układam na wierzchu ciasta. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 65- 70 minut, do suchego patyczka. Ciasto studzę
Mango Papajaktoś lubi murzynka, to pokocha to ciasto. Mocno czekoladowe, idealnie wilgotne, z truskawkami, które doskonale w nim pasują. Aż trudno się oprzeć by nie sięgnąć po kolejny kawałek :-) SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 200 g cukru trzcinowego 170 ml oleju rzepakowego 100 ml maślanki lub jogurtu naturalnego 300 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)maślankę. Krótko zmiksować, po czym wsypać składniki sypkie i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Na koniec dodać truskawki, wymieszać szpatułką, przelać do formy i włożyć do piekarnika. Piec na środkowej półce piekarnika 30 minut. Ostudzone ciasto posypać przez sitko cukrem pudrem
Passions hobbies lifeSmak mojego dzieciństwa to pampuchy z jagodami, oczywiście robię je w każdym sezonie jagodowym. Dziś przedstawiam wersję z truskawkami i zapewniam Was,że smakują również wybornie. Ciasto: 500 g mąki 250 ml ciepłego mleka 40 g drożdży 3 łyżki cukru 2 jajka 3 łyżki stopionego masła szczypta soli(...)minut do wyrośnięcia. Nadzienie: 2 szkl. pokrojonych na ćwiartki truskawek 2- 3 łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej Pokrojone truskawki mieszamy z cukrem i bułką tartą. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na płat o grubości 1 cm. Okrągłą foremką wycinamy kółka,lekko rozciągamy,nakładamy łyżkę nadzienia,zlepiamy i formujemy w dłoniach kulkę. Kulki układamy na oprószonej
Kolorowa kuchnia Elkiswój kształt. Wkładamy do nagrzanego do 180C piekarnika. Pieczemy 15 minut, zdejmujemy z ciasta papier z fasolą i pieczemy jeszcze około 10 minut aż do zarumienienia. Tarta jest gotowa do napełniania. nadzienie: Robimy galaretkę w nieco mniejszej ilości wody. Odstawiamy do ostygnięcia.Truskawki myjemy, obieramy ze szypułek i kroimy w plasterki lub połówki. Tartę posypujemy niewielką ilością
Humanistka w kuchniCiasto powstaje bardzo szybko i bardzo szybko też znika, więc radzę się Wam przygotować na powtórne pieczenie ;) Składniki na tortownicę o śred. 22 cm: 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl letniej serwatki 2 jajka kl. L 60 ml oleju rzepakowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sodu 3/4 szkl cukru esencja waniliowa mały talerzyk(...)borówki, rabarbar i truskawki ) 1. Jajka roztrzepujemy razem z cukrem, następnie dolewamy serwatkę i olej. 2. W drugiej misce mieszamy suche składniki, a następnie porcjami dodajemy je do mokrych i mieszamy całość aż wszystko się dobrze połączy i nie będzie grudek. 3. Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i na wierzchu układamy
Gotowanie...to proste !