Drożdżówki piekę bardzo często. Tym razem padło na takie z domieszką marchewki. Wyszły pyszne, miękkie i żółciutkie. A dodatkowo wyczyściłam zamrażarkę z mrożonych truskawek. Zatem zapraszam. Składniki na ciasto; 3 szkl. maki pszennej 100 ml letniego mleka 7 g drożdży instant 4 łyżki cukru trzcinowego Skworcu szczypta soli 1 szklanka purre z marchewki 100 ml płynnego masła(...)mieszamy. Następnie porcjami dodajemy puree z marchewki zagniatając ciasto. Na samym końcu partiami wlewamy masło. Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i gładkie. Jeszcze lekko będzie nam się kleić do rąk ale takie ma być. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Nadzienie; ok 60 dag truskawek (mogą być mrożone) ok.4 łyżki cukru waniliowego Skworcu
Radość kipiąca uśmiechem.gustuję w prostych i nieskomplikowanych przepisach z łatwo dostępnymi produktami. Teraz zaczął się sezon truskawkowy więc będą pojawiać się przepisy z truskawkami. Wiem cena jeszcze dosyć wysoka ale mam nadzieje, że będzie spadać. Ciasto powiem krótko "pychotka". Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 5 łyżek cukru 3,5 łyżki mąki pszennej ekologicznej 1,5 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Galaretki rozmieszać w gorącej wodzie i odłożyć do lekkiego stężenia. Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu ułożyć jeden obok drugiego biszkopty i rozsmarować resztę kremu. Na kremie ułożyć truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Przed podaniem ubić zimną kremówkę (bez cukru pudru) i zrobić kleksy z bitej śmietany
Ala piecze i gotujePrzepyszne i orzeźwiające ciasto. Sprawdzi się jako elegancki deser podczas spotkania z przyjaciółmi lub do kawy na co dzień. Ja użyłam sera o smaku waniliowym. Ale wystarczy do naturalnego serka warto dodać łyżeczkę ekstraktu waniliowego aby nabrał ciekawego smaku. Biszkopt: 2 jajka 1/3 szkl cukru 1/4 szkl maki pszennej 1/4 szkl maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)budynie waniliowe 3/4 szkl mleka 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie lśniąca i szklista dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do ubitych jajek i delikatnie wymieszać łyżką. Spód formy (21x21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 20 minut w 170 stopniach
Smakołyki Asicukru pudru ok. 70-100 g truskawek + 1-2 łyżeczki cukru ok. 10 truskawek (pokrojonych na mniejsze kawałeczki) Dodatkowo: ok. 4 łyżki dżemu truskawkowego kilka truskawek do dekoracji cukier puder (do oprószenia ściereczki) Wykonanie: Ciasto: Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Jajka z gorącą wodą ubijamy w misie(...)roladę przenosimy na ściereczkę posypaną cukrem pudrem (ciastem do ściereczki), papier smarujemy przy użyciu pędzelka zimną wodą (dzięki temu łatwiej odejdzie od ciasta), ściągamy delikatnie papier, a roladę zwijamy wzdłuż dłuższego boku razem ze ściereczką. Masa śmietanowa: Truskawki miksujemy z cukrem na gładki mus. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając do niej ok. 2 łyżek cukru pudru. Dzielimy
MyCookBook.plMiksujemy na gładkie ale gęste ciasto. Pamiętajcie, że ciasto na muffiny musi być na tyle gęste i kleiste żeby z trudem spadało z łyżki. Następnie dodajemy pokrojone truskawki i połamaną czekoladę. Gotowe ciasto wykładamy do bibułek na blaszce do pieczenia mufin'ek, ciasta powinno być około 2/3 całej objętości bibułki. Pieczemy około 25 min w temperaturze 175 stopni, z funkcją
Kuba Gotujemleka ok. 280 g pianek marshmallow 5 00 ml mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% galaretka truskawkowa (lub malinowa, z owoców leśnych) ok. 100 g truskawek ( ok. 100 g okrągłych biszkoptów Ciasto Piankowe z Marshmallow bez Pieczenia (Ciasto Marshmallow) - Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy i wrzucamy pianki marshmallow - nadal podgrzewamy do rozpuszczenia. Następnie zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Kremówkę ubijamy
Słodka Stronaskładników. Dodać olej, wymieszać. Na koniec dodać truskawki. Wymieszać. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Rozłożyć ok 2/3 ciasta. Do każdej muffinki nałożyć porcję odłożonego sera. Przykryć pozostałym ciastem. Na wierzchu ułożyć plasterek truskawki Piec w 190°C 20-25 minut. Smacznego
Pełny talerznaczynia miksującego thermomiksa wlać mleko, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37 ° C/obr.2 . Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwał.] Wyrobione ciasto odstawić na godzinkę do podwojenia objętości. Nadzienie truskawkowe: Truskawki umyć, pozbawić szypułek, drobno pokroić i przełożyć do garnka. Dodać cukier oraz sok z cytryny gotować przez kilka minut do momentu ,aż owoce puszczą sok,następnie(...)zdjąć z ognia, odlać sok, wystudzić.W soku rozprowadzić mąkę ziemniaczaną ,dodać do truskawek ciągle mieszając i znów zagotować aż mąka straci surowość a truskawki ładnie się zagęszczą, wystudzić. Przygotowanie ciasta: Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na każdy wyłożyć po połowie musu truskawkowego i równo rozsmarować , zwinąć w roladkę zaczynając od dłuższego
Moje domowe kucharzenieforemki do małych tart. Aby ciasto nie wyrosło na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i upiec na złoty kolor ok 25 minut. Czekoladową śmietankę ubić na sztywno, można dodać zagęstnik np.śmietan fix. Na każdy upieczony wystudzony spód mini tarty wyłożyć ubitą śmietankę, ja użyłam szprycy. Udekorować dowolnie truskawkami i perełkami. oczywiście można użyć też
Monia miesza i gotujePyszny torcik z bitą śmietaną i truskawkami, przygotowałam go w małej formie od firmy PapilArt . Letnią porą najlepiej smakują ciasta z sezonowymi owocami. Składniki: Biszkopt: 0,5 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 3 jajka 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 330 ml. śmietany kremówki 30% 2 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan
Bajeczna Kuchniaczas, w którym chce się więcej robić. Lato to czas lekkich dań. Ale przede wszystkim lato to czas owoców sezonowych!!! Dlatego kilka lat temu zrobiłam z truskawek lekkie, jogurtowe i szybkie ciasto, taki eksperyment, bo na sernik na zimno nie miałam ochoty, na ciasto z ciężką masą, ani nawet z ubitą śmietaną też nie. Dlatego wybór padł na jogurt. Dlaczego(...)się trzymało razem? Czy żelatyna zwiąże jogurt? Kombinujemy, próbujemy. I wyszło pysznie! Od tamtej pory, gdy tylko pojawiają się owoce sezonowe, począwszy od truskawek, poprzez porzeczki, maliny, wiśnie, jagody a nawet borówki, to robimy to proste ciasto bez pieczenia. Idealne na gorące letnie dni. JOGURTOWIEC MALINOWY Składniki: biszkopty w ilości na blaszkę esencja z herbaty około 0,5 kg owoców
dobra gospodyni dom wesołym czynismalcu szczypta soli na nadzienie: 5 białek 1 szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 szklanki oleju 4-5 łodyg rabarbaru 300 g truskawek 2 łyżki cukru pudru Składniki ciasta zagnieść, owinąć folią i wstawić go lodówki, żeby się schłodziło. Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części- mniejszą i większą. Większą wylepić dno blaszki wyścielonej papierem, nakłuć widelcem(...)wlać olej, miksować do połączenia składników. Rabarbar umyć, pokroić cząstki i wymieszać z cukrem pudrem. Na podpieczony spód wyłożyć rabarbar i truskawki a na nie pianę z białek. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaZapraszam więc do wykorzystania przepisu i oglądania zdjęć a ja ideą wcinać drożdżówki puki jeszcze są:) Składniki na 12 drożdżówek ciasto: 500 g mąki 50 g drożdży szklanka mleka 1/2 szklanki oleju szczypta soli 3/4 szklanki cukru 500 g truskawek kruszonka: 50 g masła 150 g cukru 150 g Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i przelewamy do miski(...)kleić do brzegów miski. Następnie ciasto pozostawiamy na około dwie godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę i rozwałkowujemy je delikatnie. Wykrawamy z niego krążki, (wielkość zgodnie z uznaniem) i układamy na środku każdego krążka po kilka truskawek. Przekładamy drożdżówki na blaszkę. Masło rozpuszczamy a w misce mieszamy cukier z mąką. Wlewamy do mąki masło
ciastkarnia na kruchym spodziejeszcze nie jedli oraz smakoszom takich ciast polecam bezę ze śmietaną i truskawkami. U mnie kochają ją chyba wszyscy. To ciasto smakuje najlepiej gdy jest zrobione na świeżo, czyli tego samego dnia co ma zostać podane, tylko po lekkim schłodzeniu. Bezy przygotowujemy najlepiej dnia poprzedniego. Ja lubię podawać polane od góry stopioną czekoladą oraz posypane prażonymi płatkami migdałów(...)poezja! Ciasto wbrew pozorom nie jest takie trudne, jednak wymaga od nas poświęcenia mu trochę czasu (głównie zrobienie bezy, reszta to zaledwie kilka minut, zwłaszcza gdy mamy już wprawę:))-tym co jeszcze nie jedli ale nie tylko baaardzo mocno polecam! Składniki: - 8 białek - 400g cukru trzcinowego ( lub zwykłego białego cukru) - ocet jabłkowy(ok.1 łyżki) - szczypta soli Białka ubić z octem
Smaczne ZdroweSłodkie pierożki sakiewki z truskawkami. Truskawki zawsze przypominają mi lato a ponieważ jest zima użyłam mrożonych. Ciasto na pierogi zrobiłam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Składniki: 2 szklanki mąki 480 szklanka mąki pełnoziarnistej szklanka gorącej wody łyżka oleju pół łyżeczki soli trochę cukru 2 opakowania mrożonych truskawek Do mąki, soli i oleju dolewamy gorącą wodę(...)mieszamy. Wpierw łyżką dopóki ciasto jest gorące. Następnie wyrabiamy dłonią aż uzyska elastyczność i nie będzie się kleić. Odstawiamy na chwilę przykryte ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką. Kroimy na kwadraty. Nakładamy po jednej truskawce na kwadrat, posypujemy odrobiną cukru i zaklejamy u góry jak woreczek. Wrzucamy po kilka do wrzącej, osolonej i osłodzonej wody. Mieszamy aby nie przywarły
prawdziwe jedzenie