kroimy na połowy, po czym na ćwiartki. Podsmażamy je lekko na maśle z każdej strony. Paprykę kroimy w cienkie, krótkie paski lub kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na 4 w miarę równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na dość cienki placek (ok. 3mm grubości), który smarujemy sosem(...)pomidorowej passaty, pozostawiając przynajmniej 1 cm wolnego miejsca na cieście (do sklejenia). Na połowie ciasta wysypujemy składniki farszu (niezbyt grubo). Najpierw cebulę, następnie podsmażone pieczarki, paprykę oraz ser. Częścią ciasta bez farszu przykrywamy tę z farszem i zaklejamy jak najpiękniej umiemy w formę pierożka. To samo robimy z pozostałymi plackami. Każdego pierożka smarujemy lekko mlekiem i posypujemy ziołami. Pozostawienie
Kuchenna KontrrewolucyaCiasta/Babki/słodkości/sałatki Kokosowe ciasto z jabłkami i chałwą Ciasto z serem i makiem na kruchym cieście Sernik Celinka Sernik królewski Sernik wiedeński Kawowy sernik z trzema warstwami Sernik izaura Kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie Ciasto z makiem na maślance Makowiec pod kokosową chmuirką Babka zebra na coca-coli Herbaciana babka Babka Kawowo Bananaowa Muffinki jogurtowo-miodowe Muffinki
W Moim Magicznym Domuliśćmi bazylii. Utrzeć parmezan. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z części wyrobić i rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką. Na brzeg ciasta kłaść farsz i utarty ser, przykrywać ciastem i wykrawać „pierogi” (używam do tego miski o średnicy 12 cm). Z podanej porcji ciasta powinno wyjść około 10 małych calzone. Wierzch posmarować oliwą i posypać oregano
BullioDziś prezentuję Wam przepis na ciasto w wersji wytrawnej. Jest szybkie i łatwe do przygotowania. Doskonałe na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: 1/2 kg ziemniaków, 2 jajka, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 50 g sera żółtego, 3 łyżki oleju, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i dokładnie ubijam tłuczkiem. 2. Paprykę(...)wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22cm. Wyrównuję. 5. Na masę ziemniaczaną wykładam podsmażoną paprykę. Wierzch ciasta posypuję startym na tarce o dużych otworach serem żółtym. Ciasto piekę 45 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiCiasto francuskie zawsze powinno być w lodówce. SKŁADNIKI: ciasto francuskie 1 op. szpinaku świeżego ser(...)pleśnią 2 jajka sól pieprz 2 ząbki czosnku łyżeczka masła Umyty i osuszony szpinak dusimy na masełku, dodajemy czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy sos, dodajemy ser pleśniowy. Ciasto francuskie dzielimy w proporcji 1/3 i 2/3. Tę większą cześć nakrawamy w poprzek na paski ok 1-1,5 cm. Na węższą część nakładamy farsz szpinakowo- serowy. Robimy
MarciochaKucharzypołączenie kuchni wytwornej, czyli francuskiej, z prostą góralską alpejską kuchnią. Zobaczcie, co nam z tych przemyśleń wyszło :) Prawda, że to piękny widok :) Tak też myśleliśmy dobierając składniki, czyli ciasto francuskie, ser, przyprawy, które kojarzą się ewidentnie z Francją, do tego jaja, grzyby, masło, które nieodzownie prowadzą nas to wiejskiej chaty, lasu w pobliżu, pięknych widoków na Alpy po grzybobraniu :) Każdy(...)chwile :) Mamy nadzieję, że choć przez chwilę poczujecie zapach gór i lasu po przyrządzeniu naszej tarty. Oto nasze składniki : 1 ciasto francuskie 1 opakowanie kurek 1 opakowanie pieczarek 2 duże cebule 6 jaj 2 łyżki jogurtu naturalnego 15 dkg sera żółtego ostrego 1 pęczek rzeżuchy ogrodowej lub domowej tymianek, pieprz, papryka ostra Kurki oczyszczamy i kroimy wzdłuż na dość cienkie
vegetaniepszennej tortowej200g zimnego masła150g startego na drobnej tarce sera grana padano lub parmezanu1 jajko i 1 żółtkoSposób przygotowaniaMąkę i masło posiekać w malakserze lub nożem tak jak kruche ciasto. Dodać ser, ponownie posiekać. Dodać jajko i żółtko i zagnieść ciasto. W malakserze zagniecie się samo przy dłuższym siekaniu.Ciasto podzielić na 2 porcje, utworzyć z nich wałki o średnicy
W kuchni wieczoremmojej peeeełnej lodówy i postanowiłam wpleść trochę polskiego akcentu do pysznego dania :) quiche z pesto, porem i szynką, w masie jajecznej z 2 rodzajami sera (emmentaler + rolada ustrzycka = świetny pomysł!). Zapraszam! Składniki: 1 x ciasto francuskie (przyznaję się bez bicia: kupiłam!) 1 por 6 plastrów szynki (u mnie prosciutto) 2 jajka 1/2 opakowania sera Emmentaler* 1/2 opakowania Rolady Ustrzyckiej(...)brzegu ciasta narysowałam kreskę nożem. Uważajcie, by nie przeciąć ciasta! Brzegi zawinęłam w stronę środka. Do miseczki wbijamy 2 jajka, dodajemy pokrojone lub starte sery, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto smarujemy pesto, nakładamy na to masę serową, a następnie szynkę z porem. Dekorujemy je szparagami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy. Ja potrzebowałam 20min. :) Nieskomplikowane, za to na pewno robiące
Kitchens Alphabetwolne 15 minut, znacie swój piekarnik i właśnie napadła was ochota na coś czekoladowego, to jesteście w pełni wykwalifikowani do zrobienia tego ciacha! **Minister Zdrowia ostrzega- przygotowywanie tego ciasta może spowodować gwałtowne odwodnienie organizmu, spowodowane nadmierną produkcją śliny. Ze względów bezpieczeństwa należy mieć w pobliżu szklankę wody, żeby wyrównać niedobór. Ze względów estetycznych należy mieć w pobliżu chusteczkę(...)jest całkiem zimne przekrawamy je na pół. Przygotowujemy krem- płatki róż ucieramy z cukrem i kwaskiem cytrynowym do otrzymania "różowego cukru". Dodajemy serek i jeszcze chwilę ucieramy. Rozkrojone ciasto smarujemy serem po środku i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. I JEMY!!! Kremik- dobrze przełamuje czekoladowość ciasta Nie dekorowaliśmy go z góry bo szkoda nam było tej pięknej struktury Kęs doskonały Ciasto
les mirabellesDomowy placek z gotowanym serem i jabłkami to sposób podkarpackich gospodyń na smaczne niedzielne ciasto przygotowane z tego, co miały w domu. Trzy kruche placki przełożone są jabłkami z galaretką i masą przygotowaną z twarogu. A skąd ser? U nas właśnie tak mówi się na twaróg :) Masa serowa przygotowana jest w dość nietypowy sposób, ponieważ masło zmiksowane jest z jajkami(...)grubych oczkach i podsmażamy na patelni. Ściągamy z ognia, dodajemy galaretkę i dobrze mieszamy. Gorące jabłka wykładamy na drugi placek i przykrywamy trzecim. Placki przełożone ciepłymi jabłkami i serem zmiękną. Kiedy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. Żelatynę zalewamy w kubku łyżką gorącej wody i dobrze rozpuszczamy. W niewielkim garnku lub garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę. Dodajemy cukier puder oraz mleko
Trzeci talerzpoczątek Nowego Roku podaję Wam przepis na bardzo efektowną i pyszną pizzę z serowymi paluszkami na wzór tej podawanej w pewnej słynnej pizzerii;)). Pizzę zrobiłam na cienkim cieście, posypałam dużą ilością sera - mieszanką dobrej mozzarelli i ostrego sera morskiego. Na wierzch ułożyłam plasterki salami, piórka cebuli, czarne oliwki i ćwiartki pomidorków koktajlowych. Całość posypałam tartym parmezanem. Paluszki nadziałam zaś kawałkami(...)wołowiną, szynką lub bekonem albo wegetariańską, z pieczarkami, szpinakiem, papryką, brokułami lub czystą serową. Nie przerażajcie się tylko paluszkami, robi się je ekspresowo, wałkując długi pasek ciasta, następnie nadziewając go serem, sklejając wzdłuż i krojąc na małe kawałki. Każdy paluszek trzeba przycisnąć dobrze do ciasta zwilżonego odrobiną wody, posypać posypką i ot, cała filozofia. Jedna moja rada: paluszki warto
Słodko-Słony Świat Ilonycoś idealnego na szybką przystawkę dla niespodziewanych gości....Parówki zawinięte w ciasto francuskie Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 10 parówek cukinia pieczarki brokuły,kalafior Przyprawy ser żółty Białko do posmarowania Ciasto francuskie kroimy na prostokąty tak aby końce parówek wystawały...Cukinie, kroimy w bardzo cieniutkie plasterki, pieczarki, kalafior i brokuł kroimy bardzo drobno, ser żółty ścieramy... Następnie na ciasto
NaKońcuJęzykakompozycjach, na ciepło, na zimno ... z barszczykiem czy też bez ... Dzisiaj proponujemy serowo-szynkowe zawijasy z ciasta francuskiego. Serowo-szynkowe zawijasy na francuskim cieście SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 150g sera żółtego w plastrach 80g szynki bądź ulubionej wędliny 1 łyżeczka pasty harissa 2 łyżeczki pesto z suszonych pomidorów 2 łyżeczki ketchupu pikantnego PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, nakładamy łyżeczkę(...)pasty harissa, pesto oraz ketchup wszystko dokładnie łączymy i rozsmarowujemy na cieście. Następnie układamy żółty ser i szynkę. Całość zwijamy w roladę, którą kroimy na grubsze plastry. Tak przygotowane zawijasy układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku przez około 20 minut do zarumienienia ciasta . Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiplacek, który przy nakładaniu na kamień okazał się być większy od niego... dlatego nieco się zniekształcił. Nauczona doświadczeniem, następnym razem zrobię dwie mniejsze pizze i poeksperymentuję z zawijaniem sera w rogi. :) CIASTO: 250g mąki pszennej t. 450 15g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 130ml mleka wymieszanego z wodą szczypta soli pół łyżeczki cukru do roztarcia z drożdżami(...)łyżki koncentratu pomidorowego z ziołami 3 ząbki czosnku 1 dymka bazylia, oregano, pieprz cayenne, sól 2 łyżki oleju FARSZ: domowa szynka wędzona ananas cebula kukurydza z puszki ser suszone pomidory 1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej zagłębienie. Wlewamy do niego letnie mleko z wodą oraz olej. Drożdże rozcieramy z cukrem i również wlewamy je do mąki
Kuchenna Kontrrewolucyafrancuskiego. Szybkie i smaczne danie dla miłośników szparagów :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 4 plastry szynki długo dojrzewającej pęczek zielonych szparagów 4 łyżki tartego twardego sera PRZYGOTOWANIE Ciasto francuskie dzielimy na 4 części. Wszystkie boki zawijamy do środka na ok.1cm) tworząc mały rant. Smarujemy rozmąconym jajkiem. Układamy plasterki szynki. Szparagi myjemy, obieramy do 1/3 wysokości. Układamy(...)szynce i posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem). Zapiekamy przez 15-20 minut - do zrumienienia ciasta. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacje