może przekona się do szpinaku jeżeli jeszcze tego nie zrobiliście;)Składniki; płat ciasta francuskiego, porcja mrożonego szpinaku, 3 ząbki czosnku, 2 jajka, 3 łyżki jogurtu, ser żółty, gałka muszkatołowa, sól. pieprz, Wykonanie;Wylepiamy ciastem foremkę.Nakłówamy widelcem. Wkładamy ciasto do piekarnika /220 stopni/ na 5-10 minut.Szpinak powinien być rozmrożony i odcedzony.Patelnie polewamy oliwą z oliwek i wstawiamy na ogień(...)muszkatołową, solą i pieprzem. Widelcem ropztrzepujemy jajko i dodajemy jogurt. Dodajemy starty żólty ser w takiej ilości jaką wolimy:) Łączymy masę jajeczną z masą szpinakową. Wykładamy farsz na ciasto i posypujemy serem. Pieczemy w tej samej temp.aż wierzch farszu zetnie się i zarumieni
Anioły w kuchniumniejsza ich smaku. Można przygotować je na wiele sposób, a dziś nasza propozycja klasyczna z dodatkiem szynki i żółtego sera. Zakręcone pizzerinki z żółtym serem i szynką SKŁADNIKI: 1 ciasto drożdżowe (miałam gotowe) 5 plastrów żółtego sera 3 plastry szynki konserwowej sos meksykański szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Ciasto rozwijamy, smarujemy pikantnym sosem meksykańskim, układamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkistolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do zamrażarki Dużą tortownicę wysmarować margaryną lub wyłożyć papierem do pieczenia . Większą część ciasta zetrzeć na spód blaszki. Masa serowa: Zmielony ser utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i żółtkami , dodać budyń i wymieszać. Margarynę rozpuścić i przestudzić , wlać do masy serowej ciągle mieszając. Białka ubić na sztywną pianę(...)dodać do sera i delikatnie wymieszać łyżką. Warstwy : 1. starte ciasto kakaowe 2. masa serowa 3. starte ciasto kakaowe Piec w temperaturze 180 stopni około 45/ 50 minut. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliKontynuując przygodę z uwielbianym przeze mnie mango chutney, ponownie połączyłam go z oscypkami, ale już w towarzystwie ciasta francuskiego. Cudowna słodycz mango chutney wraz ostrością i słoną nutą sera, daje niezapomniane doznania smakowe. Oscypka możecie zastąpić innym serem. Ważne tylko, aby był wyrazisty w smaku, bo tylko taki będzie miał szanse konkurować ze słodyczą mango chutney. Dla spragnionych innych(...)zapraszam TUTAJ oraz TUTAJ A gdy szukacie pomysłów na dania z ciasta francuskiego, to koniecznie zaglądnijcie TUTAJ SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego mango chutney wyrazisty w smaku ser (użyłam oscypka) WYKONANIE Ciasto francuskie smarujemy mango chutney, a na to ścieramy wędzony ser. Zawijamy całość i kroimy na kilkucentymetrowe plastry. Układamy na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około
ZofianaTakie pierogi najchętniej jem u swojej mamy. Rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują ze śmietanką, cukrem i cynamonem. Mogą być z jagodami, mięsem. Dzisiaj zapraszam na pierogi z serem. Składniki: Ciasto: 3/4 kg mąki 2 jajka szczypta soli 1 szklanka wody Farsz serowy: 70 dag sera 2 jajka cukier do smaku Wszystkie składniki farszu łączymy na jednolitą masę. Do przesianej
Salonik smakówSkładniki: 1/2 kg cebuli czerwonej 1/2 kg cebuli białej 2 łyżki masła klarowanego 500 g ciasta francuskiego 80 g żółtego sera gouda 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w piórka(...)Masło rozgrzać na patelni i zeszklić cebulę. Oprószyć ją solą i pieprzem. Naczynie do zapiekania posmarować masłem i rozłożyć ciasto, a następnie wyłożyć zeszkloną cebulę. Posypać startym serem. Tartę ozdobić paskami ciasta. Ciasto posypać tymiankiem. Piec w 200 stopniach C około 15 min. Podawać gorące
O kuchni z uczuciemtwardego żółtego sera dodatkowo: oliwa do polania chleba przed pieczeniem Ser zetrzeć na jarzynowej tarce. Odłożyć 2 łyżki do posypania chleba z wierzchu. Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, cukier i drożdże. Wymieszać łyżką. Wlać ciepłą wodę i wyrobić ciasto. Kiedy wszystkie składniki połączą się dolać oliwę i zagnieść elastyczne ciasto. Powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny(...)stopni przez około 50 minut. Chlebek powinien być ładnie zrumieniony. Przestudzić na kratce, można podawać lekko ciepły. Chleb po pokrojeniu wygląda jakby ktoś ciasto poukładał kanapki z serem :) Pieczecie sami w domu chleb? Jeśli tak, to zachęcam, abyście spróbowali domowego pszennego chleba , pszennego chleba z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi albo, dla odmiany, bułeczek orzechowych
Codzienna kuchnia niecodziennaFacebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki (na 2 osoby): 1 filet z kurczaka (pojedynczy) ciasto francuskie* 10dkg pieczarek 4 plastry żółtego sera odrobina masła /ewentualnie białko/ Przygotowanie: Filet z kurczaka rozkroić na 4 plastry. Pieczarki pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce i poddusić na patelni. Jeśli kupiliśmy(...)się nie potargało. Na środku ciasta kładziemy jeden plaster kurczaka , na nim ½ pieczarek i jeden plaster żółtego sera , następnie drugi plaster kurczaka i znów ser żółty. Można posypać ulubioną przyprawą. Wystające po bokach ciasto nacinamy w pasy o szerokości ok. 1 cm (całość wygląda wtedy jak pająk). Paski ciasta zakładamy w jodełkę lub swoją własną kompozycję tak, by przykrywało kurczaka
Za drzwiami kuchnitarta: z gotowego ciasta francuskiego z ulubionymi dodatkami lub takimi, które akurat mamy w lodówce. W moim przypadku zawieruszył się bakłażan, którego połączyłam z szynką i żółtym serem. Mniam. Składniki: opakowania ciasta francuskiego bakłażan 5 plasterków szynki sól, pieprz 20 dag żółtego sera pół kubeczka śmietany 18% 2 jajka Wykonanie: Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i uformować(...)Ponakłuwać widelcem. Bakłażany pokroić w plastry, oprószyć solą, odstawić by puściły wodę. Po pół godzinie osuszyć je i podsmażyć na patelni grillowej. Na cieście ułożyć pokrojone w paski plasterki szynki. Na nich ułożyć plastry bakłażana. Ser zetrzeć na tarce. Dodać do niego śmietanę i jajka. Doprawić pieprzem. Wymieszać i zalać tą masą szynkę i bakłażany. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku
Pasja Smakuoregano Sos: 1 1/2 soku pomidorowego czosnek pieprz sól zioła prowansalskie Dodatki: cebula cukinia brokuł 1 duża pieczarka ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, pokruszone drożdże, sól, pieprz, bazylię, oregano. Zaczynamy wyrabiać ciasto dodając stopniowo rozcieńczone mleko z wodą. Jak ciasto nabierze odpowiednią formę odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę(...)ostudzeniu dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę i cukinię obieramy i kroimy w cienkie plastry. Pieczarkę myjemy i również kroimy w cienkie plastry. Na tartce ścieramy ser (minimalna ilość). Ciasto wkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 8 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu na ciasto nakładamy sos i dodatki oraz ser żółty. Ponownie wkładamy do piekarnika
Truskawkowa FiestaUwielbiam pizzę. Od zawsze. Pewnie z resztą każdy uwielbia ją od zawsze i na zawsze. Chrupiące ciasto z aromatycznymi dodatkami na ciągnącym się serze. Genialne w swojej prostocie. Mmm... na samo hasło pizza robię się głodna. Wprawdzie najprościej złapać za telefon i zamówić z wypróbowanej pizzerii, ale po co? Jej wykonanie nie zajmuje wiele czasu i nie wymaga specjalnych przygotowań(...)pieczarki, cebulę, ser żółty, a następnie wędlinę i ogórki. Na koniec lekko posypujemy ziołami prowansalskimi i chili. Pizza standardowa gotowa Wykończenie Toskańskiego Marzenia Spód ciasta przygotowujemy na blasze tak jak powyżej. Na wyłożony żółty ser rozsypujemy posiekane mięsko, a następnie układamy plastry mozzarelli, oliwki i suszonego pomidora. Posypujemy obficie bazylią i chili. Kompozycja toskańska gotowa. Pizze pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Kuchnia po mojemupisałam, że do ciasta francuskiego będę wracać. Tym razem nie na słodko, lecz wytrawnie. Tarta francuska z pomidorami i szynką parmeńską. Składniki: - 1 opakowanie 375g ciasta francuskiego- 2 duże pomidory- 400g sera brie- 80g szynki parmeńskiej- sól morska- świeżo zmielony pieprz (grubo)- świeża bazylia Szynkę kroimy w paski i rumienimy na gorącej patelni. Piekarnik rozgrzewamy(...)nakłuwamy (urosło, więc trzeba wypuścić powietrze) i nakładamy składniki. Ser kroimy w plasterki. Z umytych pomidorów usuwamy części przy szypułkach, również kroimy w plasterki. Siekamy bazylię. Na cieście układamy naprzemiennie plasterki sera i pomidorów, aż do wyczerpania składników. Posypujemy solą morską, grubo zmielonym pieprzem oraz posiekaną bazylią. Na wierzch kładziemy plasterki zrumienionej szynki parmeńskiej. Ponownie wkładamy do piekarnika, tym razem
mojewypiekiinietylkopodanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy pod przykryciem do lodówki na godzinkę by wyrosło. Ważne by ciasto zagniatać ze składników o tej samej temperaturze. W czasie gdy ciasto rośnie szykujemy dodatki: - ser trzemy, - wędlinę kroimy w kostkę, - cebulę szklimy na odrobinie masła (łyżkę odkładamy do miseczki) - do reszty cebuli dodajemy drobno pokrojone pieczarki i smażymy do miękkości - ananasa kroimy(...)keczupem. i równomiernie układamy dodatki wedle uznania. U mnie: porcja nr 1: pieczarki z cebulą, wędlina, ser żółty. Porcja nr 2: odrobina samej cebuli, ananas, wędlina ser żółty. Słodka porcja to ciasto wysmarowane budyniem, obłożone brzoskwiniami, a po zawinięciu i pokrojeniu oprószone cukrem zwykłym lub trzcinowym. Pozostaje zawinąć ścisło każdą porcję ciasta w roladkę i pokroić w plastry grubości
Kuchnia po mojemupracochłonne, ale smaczne i efektowne. Polecam. Ciasto makowe50 dag maku25 dag margaryny20 dag cukru pudru6 jajek2 łyżki mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniaCukier waniliowyMleko, olejek migdałowyMak sparzyć mlekiem, zmielić 3 razy. Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać mak, mąkę z proszkiem,olejek i pianę z białek.Masa serowa: 80 dag dobrego sera – zmielić (nie może być zbyt mokry(...)łyżki grysiku0,5 kostki margarynyUtrzeć margarynę z cukrem i żółtkami, dodać ser, grysik, na końcu pianę z białek. Wyłożyć dużą blachę (ma ma 39x26) papierem, rozłożyć połowę ciasta makowego, na to ser i równomiernie drugą część ciasta makowego. Rozprowadzenie drugiej warstwy maku jest dość trudne. Ja nakładam delikatnie łyżką małe porcje a na końcu pomagam sobie widelcem. Chodzi
Praktyczna plSkładniki: Ciasto kruche: 35 dag mąki pszennej szczypta soli 0,5 szklanki cukru 17 dag masła 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa
Qchnia po prostu