krzakach a więc czas zacząć korzystać z tego smacznego owocu. Jak co roku z części zrobimy wino, część trafi do kompotu i również część do ciast. Dzisiaj przepis na ciasto z agrestem. Składniki: Ciasto: 5 żółtek ½ szklanki cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 1 proszek do pieczenia ( mały ) Owoce: Ok. 800 gram agrestu ( tyle aby przykryć ciasto ) ½ szklanki(...)cukru Masa na owoce: Białko 5 jaj ½ szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno tłuszcz, proszek do pieczenia i mąkę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 2 nierówne części: mniejszą wkładamy do woreczka i umieszczamy w lodówce, większą częścią ciasta wylepiamy natłuszczoną i posypaną bułka tartą blaszkę ( blaszka typowa prostokątna
Smaki Ewyowocami prosto z ogródka Składniki zaczyn: 4 dkg drożdży 1/3 szklanki mleka 3 łyżki cukru 5 łyżek mąki ciasto: 60 dkg mąki 2 jaja 1/2 szklanki mleka 1/3 kostki … Czytaj dalej Letnia drożdżówka
czarrna od kuchniowocami. Proponuję figi, bo teraz są najpyszniejsze. Smacznego! Składniki : * 5 białek * 300g cukru * szczypta soli * sok z cytryny * 200ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * owoce do dekoracji Przygotowanie : Białka ubijać na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać cukier po troszkę. Pod koniec ubijania wlać łyżkę soku z cytryny. Masę bezową przełożyć(...)godziny w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni. Wystudzić. Kremówkę ubić razem z cukrem pudrem. Ułożyć bezy na spodzie patery tworząc okrąg, wyłożyć połowę kremu, przykryć drugą połową kremówki. Ciasto udekorować owocami. Podawać od razu
Magiczne Życie Martyowocami. Mam nadzieję, że ten prosty i szybki pomysł Wam się spodobał i przygotujecie takie ciasteczka u siebie :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 op. budyniu waniliowego 350ml mleka 2 łyżki cukru kryształu owoce sezonowe lub konfitura cukier puder do posypania upieczonych ciasteczek Sposób przygotowania: 1. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty. Wielkość ich zależy
Kuchnia w czekoladzieDziś mam coś dla tych co z pieczeniem są na bakier. A mianowicie mam pyszny tort bez pieczenia. Co ważne zrobienie go zajmie Wam mniej nić
Ewa w kuchniTartę ze śliwkami, na kruchym pełnoziarnistym cieście, piekłam po raz pierwszy, ale zapewne nie ostatni. Lubię szybkie ciasta z owocami i to właśnie takie jest. Jego przygotowanie nie zabiera zbyt wiele czasu, przygotowałam je w tzw międzyczasie podczas gotowania obiadu. Dodatkową zaletą tej tarty jest mała ilość użytego cukru i dodatek mąki pełnoziarnistej. Tarta jest przepyszna, owocowa niezbyt słodka(...)mąki pszennej typ 480 110 g masła 1 łyżka cukru 4 łyżki maślanki szczypta soli 500 g śliwek 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego do dekorowania ciasta: 1 jajko do posmarowania ciasta cukier do posypania ciasta Przygotowanie: Zimne masło pokroić na małe kosteczki, połączyć z pozostałymi składnikami ciasta. Szybko zagnieść ciasto (aby masło zbytnio nie ociepliło), uformować
Codziennik Kuchennywypróbowałam, okazał się hitem nie do pobicia :) Bywały sezony, że piekłam go trzy razy w tygodniu :) Znika po prostu błyskawicznie... Syn, tu dodam, że niejadek, który na wszystkie ciasta z owocami ma długie zęby, zjada naraz jeden cały rządek :) o innych rekordach nie będę się rozpisywać... spróbujcie sami :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej (typ 550), 200 g masła(...)śliwek węgierek, Śliwki umyć i pokroić na pół.Cukier puder do posypania. Mąkę należy przesiać, dodać pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Wszytko dokładnie zagnieść. Podzielić ciasto na dwie równe części. Obie części rozwałkowywać delikatnie posypując mąką. Wyłożyć na blachę pierwszy blat ciasta. Wcześniej wysmarowaną masłem blaszkę (30 cm x 20 cm) należy posypać bułką tartą. Na to układamy
Delicious TitbitsKnedle z ciasta ptysiowego , knedle z ciasta parzonego z owocami. Mogą być tak jak u mnie z morelami, ale mogą też być ze śliwkami. 300 ml mleka lub wody, 100 g masła, 200 g mąki krupczatki, 4 – 5 jajek, sól, 500 g moreli, masło do natłuszczenia rąk Morele obrać ze skórki (można pominąć ten etap), przekroić wzdłuż na pół(...)następnie w poprzek na pół. Mleko lub wodę zagotować z masłem i szczyptą soli – gotować aż zacznie się dobrze pienić. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę. Drewnianą łyżką wyrabiać ciasto - w tym czasie garnek stoi na najmniejszym ogniu. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Chwilę przestudzić i dodawać po jednym jajku cały czas ucierając. Ciasto nie może być rzadkie, dlatego
królestwo garówClafoutis jest to francuski deser składający się z wiśni bądź czereśni zalanych ciastem. Ciasto przypomina mi w smaku ciasto naleśnikowe, jednakże jest ono zbite i wilgotne, słowem taki francuski zakalec. Przepis podejrzany TUTAJ . Składniki 200 g masła 4 jaja 0,5 szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mąki 300 ml mleka 80 dag świeżych czereśni margaryna(...)pozostawiamy na sicie. W misce miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy masło, mleko, oraz mąkę. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą wykładamy owoce, wylewamy ciasto. Całość pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Piękna piosenka o pięknych słowach: Sting "Ciastko dla duszy
Kuchenne aromatyketo mini różyczki z jabłkami. Idealny jesienny deser, i o dziwo zgodny z wytycznymi diety ketogenicznej! Dania Deser , Przekąska Kuchnia Europejska , Wege Keyword babeczki , biszkopt , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , muffiny , owoce Porcje 8 sztuk Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 15 minut Składniki 1 jabłko kwaśne 2 jajka 20 g masła klarowanego 2 łyżki mąki kokosowej(...)dodać do niego jajka i zmiksować razem z pozostałym erytrytolem. Na koniec dodać mąkę kokosową, cynamon oraz sodę oczyszczoną. Odstawić na chwilę do zgęstnienia. Formę do mini muffinów wyłożyć ciastem (1/8 do każdego otworu). Na wierzchu ułożyć plasterki jabłka tak, aby powstał wzór różyczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni z włączoną funkcją termoobiegu na ok. 15 minut
Modern Cave Girljajek , szybkie, banalne w przygotowaniu, takie do kawy na dziś w sam raz;) To kolejna propozycja na weekend lub smaczne ciasto w ciągu tygodnia. Do odwróconego ciasta nadają się praktycznie każde owoce, więc nie dość, że proste jest jak nic to i uniwersalne jeszcze. Można dodać coś od siebie – kakao lub cynamonu dla koloru, aromatu i smaku będzie(...)ciekawym dodatkiem Będzie pysznie! Smacznego Odwrócone ciasto z kiwi Zasmakuj Kuchni Przepis jest na małą tortownicę o średnicy 18 cm . Składniki mam w temp. pokojowej, a szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 kiwi obrane, posiekane w plastry
Zasmakuj Kuchnimąkę wymieszaną z proszkiem i solą. Ciasto będzie dość luźne, owijamy je folią i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, ale najlepiej na całą noc. Z ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej kulce robimy okrągłą łyżeczką wgłębienie. Ciastka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i pieczemy ok.8 minut (będą jeszcze blade(...)kulek, bez uprzedniego robienia wgłębienia i zrobić je od razu po wyjęciu z piekarnika) frużelina: Mango obieramy i kroimy. Przekładamy do garnka, podgrzewamy z sokiem z limonki. Ciepłe miękkie,owoce miksujemy blenderem i przecieramy przez grube sito, tak powstały mus ponownie wstawiamy na ogień. Do gotującego się musu dolewamy mąkę ziemniaczaną rozrobioną w wodzie. Kiedy masa zacznie nabierać konsystencji
Bon appetit mon amie35 dni Będąc na Ukrainie nauczyłam się piec roladę jabłkową - dokładnie to Oksana mnie nauczyła - wydawało mi się to zawsze strasznie trudne a okazało się całkiem
sierotka maRysia w kuchnidodaj wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut. Stopniowo po 1 łyżce dodawaj do ciasta wystudzone puree z batata, cały czas je wyrabiając. Następnie dodawaj stopniowo olej, także wyrabiając ciasto, aż przestanie się kleić do miski i będzie elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Formuj rękoma pączki (lub wykrawaj kółka szklanką) i przekładaj na blaszkę z papierem(...)odstaw do wystudzenia. Przygotuj polewę - czekoladę z olejem rozpuść w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Mocz pączki w czekoladzie. Udekoruj wg uznania, np. migdałami albo suszonymi owocami. Wskazówki Ciasto na początku wyrabiania będzie twarde - nie przejmuj się tym. stanie się miękkie i elastyczne po dodaniu oleju. Możesz użyć dowolnego oleju, nie musi być kokosowy. powiedz dietom
Powiedz dietom nie