ciasta z owocami - 23329 przepisów (strona:345/1556)

Ciasto ucierane ze śliwkami i bezą 138

Jeszcze jedno proste i pyszne ciasto z dodatkiem śliwek, ale obiecuję, że to ostatnie w tym roku. Wilgotne ucierane ciasto, dodatek owoców i bezy to połączenie, które posmakuje wszystkim.  Składniki: 250 g masła 1 i 3/4 szklanki cukru 2 jaja 3 żółtka 2 1/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka 1 opakowanie proszku(...)miarę jednolita nie przestając ucierać dodaję kolejno żółtka, a następnie 2 całe jaja. Do gładkiej masy dodaję obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i mieszam do połączenia składników (jeśli ciasto jest bardzo gęste, dolewam jeszcze trochę mleka). Ciasto przekładam do blachy (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu układam równomiernie śliwki. Piękę w 180 st. C przez

Cynamonowe szczęście
Chleb z czerwonym burakiem 162

pieczywie drożdżowym te kolory są bardziej intensywne, ale kolor w chlebie na zakwasie zachowuje się całkiem przyzwoicie. Wniosek nasuwa się sam. Naturalne barwniki w warzywach czy owocach zachowują się najlepiej w cieście drożdżowym. W cieście na zakwasie, tylko niektóre barwniki z warzyw czy owoców zachowują swoją naturalną barwę. Ciasto na zakwasie po dodaniu startego buraka zabarwiło się może

Leśny Zakątek
Ciasto z owocami i galaretką 2138

Letnie szaleństwo owoców trwa więc i ja wykorzystuję je do różnych ciast i deserów. Ostatnio zrobiłam eksperyment z krystaliczną galaretką, która od niedawna pokazała się na rynku. Jest fajnym rozwiązaniem do ciasta szczególnie jak dodajemy różne owoce i nie wiadomo jaki kolor galaretki wybrać. Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 8 łyżek mąki pszennej 1,5 łyżeczki(...)rozpuszczoną żelatynę i chwilkę zmiksować. Na końcu wsypać posypkę i wymieszać łopatką. Na biszkopcie rozsmarować 3/4 bitej śmietany, przyłożyć drugim biszkoptem, rozsmarować resztę bitej śmietany, posypać owocami i zalać tężejącą galaretką. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki

Ala piecze i gotuje
Rolada biszkoptowa z lodami i malinami 197

smak! To było boskie, jeden kawałek, a ile szczęścia, czekoladowa ‪ ‎rolada z lodami i malinami to super połączenie. Biszkopt wykorzystany w przepisie jest idealny do rolad, ciast z owocami i tortów. Z jego wykonaniem poradzi sobie każdy. Ekspresowa rolada biszkoptowa z lodami i malinami: Przepis na dużą blachę ok. 35 x 25 cm Składniki 1 szklanka mąki pszennej(...)Chocolate Brownie Polewa to 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 50 ml śmietanki 30% i maliny do dekoracji Przygotowanie: Białka z jajek wbijamy do miski, w której będziemy przygotowywać ciasto na biszkopt, a żółtka przekładamy do osobnego naczynia. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż cukier się rozpuści. Ubitą pianę łączymy z żółtkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Malinowe ciasto owocowe z mleczną czekoladą. Bez tłuszczu i cukru (prawie) 86

kostkę) oraz pokruszoną na małe kawałki czekoladą. Następnie składniki mokre wlałam do suchych i wymieszałam na jednolitą, gęstą masę. Mieszać należy delikatnie ze względu na owoce, żeby ich nie porozrywać. Ciasto wyłożyłam na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Piekłam w temperaturze 200 stopni przez ok 40 minut. Przez część czasu musiałam podpiec na dolnym ruszcie ze względu(...)dużą zawartość owoców. Mimo bardzo małej ilości tłuszczu ciasto wyszło wilgotne. Mało słodkie, ale ze względu na zawartość owoców - aromatyczne z posmakiem mlecznej czekolady gdzieniegdzie. Czegóż chcieć więcej... Chyba tylko kubek zimnego mleka do tego. Mniam

Kuchnia po mojemu
Omlet orkiszowy z owocami 87

zdecydowanie częściej jest opcja numer jeden Tym razem zapraszam Was na pyszny omlet orkiszowy z owocami. Bardzo łatwy, polecam! Idealne śniadanko dla małych rączek Omlet orkiszowy z owocami – składniki: 2 jajka, 1/3 szklanki mleka (u nas mleko krowie 1,5% ale z powodzeniem można użyć mleka roślinnego), 1/2 szklanki przesianej mąki orkiszowej, szczypta cynamonu, 1/2 banana pokrojonego(...)cynamon oraz mleko i całość miksujemy na gładką masę. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy całość łyżką. Patelnię dokładnie natłuszczamy olejem i gdy jest już rozgrzana, wlewamy ciasto. Na rozlane ciasto układamy owoce, przykrywamy całość pokrywką i smażymy na małym ogniu przez około 7 minut. SMACZNEGO! Mam dla Ciebie dużo innych propozycji na omlet, sprawdź także: omlet czekoladowy , bananowo

Natka Pietruszki
Kruche ciasto z mango i malinami 259

kakaowego i białego. Zawsze przyrządzam więcej ciasta i przechowuję w zamrażalniku. Miałam też resztki mrożonego mango i malin. Postanowiłam więc upiec kruche ciasto z resztek . Ciasto wyszło pyszne! Kruche ciasto Składniki: prostokątna foremka 15 cm x 25 cm 250 g kruchego białego, tutaj przepis 250 g kruchego kakaowego 500 g mango 200 g malin 3 łyżki cukru 2 łyżeczki ziemniaczanej(...)kostkę. Dodaj cukier, likier i sok z cytryny. Gotuj aż mango będzie miękkie i lekko odparuje. Wymieszaj zamrożone maliny z ziemniaczaną mąką i dodaj do mango. Lekko zamieszaj owoce. Zamrożone ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wyklej dno utartym ciastem. Ja pomieszałam kakaowe z białym jak w cieście marmurkowym. Teraz rozprowadź równomiernie nadzienie

codojedzenia
Ciasto Toffi bez pieczenia – Krakersik 628

budyniowej z masłem! Ale jak wiadomo wszystko przychodzi z czasem, dlatego dziś mogę się pochwalić ciastem z prawdziwą masą budyniową :). Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia, to polecam również ciasto z owocami Ptasie mleczko z kaszą manną. Składniki (forma 33×22 cm): Masa budyniowa: 450 ml mleka 150 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 180 g masła(...)mąkami i jajkami. Gdy mleko z masłem w garnku się zagotuje zmniejszamy ogień. Cały czas mieszając masę dodajemy masę z jajkami. Mieszamy i gotujemy całość […] Artykuł Ciasto Toffi bez pieczenia – Krakersik pochodzi z serwisu SŁODKI POMYSŁ

Słodki Pomysł
Odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami 107

mogę uwierzyć, że już minęła połowa sierpnia! A jak sierpień to wiadomo zbiory obfitujące w śliwki , jabłka i brzoskwinie . Na blogu co i rusz pojawiają się przepisy na ciasta z owocami. W ten sposób celebruję lato i jego dary! Dziękuję uniwersum! Drożdżowe z cynamonem i śliwkami Składniki: na 16 porcji 500 g pszennej mąki tortowej 35 g świeżych drożdży(...)podru 1 – 2 łyżki soku z cytryny lub zimnej wody. Drożdże rozpuść w mleku z łyżką cukru. Dodaj mąkę, resztę cukru, jajko, sól i zarób gładkie i elastyczne ciasto. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione dodaj po kawałku miękkiego masła. Zarabiaj aż ciasto całkowicie wchłonie masło. Przykryj naczynie z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Nastaw

codojedzenia
Pszczółki na łące- ciasto szpinakowo brzoskwiniowe 130

Kolejne ciasto, które spodoba się każdemu :) Najfajniej wygląda oczywiście w całości, kiedy widzimy cały rój pszczółek, ale i pokrojone na kawałki zrobi furorę.  Soczyście zielony biszkopt szpinakowy oraz aromatyczny czekoladowy przełożony masą brzoskwiniową. Nie za słodki, ale taki w sam raz ;) Jeśli nie przygotujecie go na święta, to nic straconego, ponieważ okazji będzie jeszcze wiele. Dzień Matki, bo przecież(...)pieczenia Krem brzoskwiniowy: 1 duża puszka brzoskwiń 2 duże serki homogenizowane śmietankowe (ewentualnie waniliowe) 2 galaretki brzoskwiniowe Dodatkowo: 1 duża puszka brzoskwiń (w sezonie jak najbardziej mogą być świeże owoce!) Kilka kostek mlecznej czekolady Kilkanaście płatków migdałów (na skrzydełka) Sposób przygotowania Biszkopt kakaowy: Kakao zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, a następnie dolewamy mleko i ponownie łączymy składniki ze sobą. Pozostawiamy

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekane owoce pod kruszonką z figami ;-) 178

smacznym pomysłem na szybki deser. Zapiekane owoce pod kruszonką czyli wszystko to co najlepsze, bo chyba każdy z nas uwielbia kruszonkę na cieście i często pewnie zdarzało się Wam podskubywać ją z ciasta ;-) mi też! Owoce które użyłam:- brzoskwinie z puszki- jabłka- świeże figi składniki na kruszonkę:- masło- cukier kryształ- mąka pszenna Proporcje jakie należy zachować robiąc kruszonkę

SMYKWKUCHNI
Maślano-jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 130

Maślano-jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami Smaczne, miękkie i wilgotne, a do tego proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami. Idealne do popołudniowej kawki. Polecam!     Składniki: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 200g masła lub margaryny 3 jajka 3 pełne łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok 150g(...)dodajemy jogurt, oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy, ale tylko do czasu połączenia się składników *** *** Dno tortownicy o średnicy 22 centymetry wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto na blaszkę *** *** Na wierzchu rozkładamy obrany i pokrojony w 2 centymetrowe kawałki rabarbar oraz przekrojone na pół truskawki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160’C (z termoobiegiem

Blog z Apetytem
Czekoladowe ciasto z czereśniami 395

szybki w wykonaniu. A co najważniejsze, nigdy się nie znudzi, bo wystarczy pożonglować owocami i dodatkami, aby otrzymać przepyszne, różnorodne warianty ciasta. Inne wariacje w tym temacie tu: Ciasto waniliowe z truskawkami Proste ciasto z winogronami Składniki na małą tortownicę o średnicy 18 cm: 3 jaja (całe) - duże szczypta soli  9 łyżek cukr 1 mały cukier wanilinowy ½ kostki(...)Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy - pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste . Na wierzch wyłożyć przekrojone na połówki i wypestkowane czereśnie. Owoce lekko wcisnąć w ciasto. Piec w temp. 180C ok. 50 minut na środkowym poziomie piekarnika - u mnie bez termoobiegu . Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać ciasto płatkami migdałowymi. Im mniejsza

Grunt to przepis!
Ciasto kakaowe z gruszkami 164

Ucierane z dodatkiem gruszek, najlepiej smakuje z dodatkiem lekko kwaskowatego dżemu, np. jabłkowego lub gruszkowego, samo w sobie niestety ciasto jest lekko suche. Przepis pochodzi z książki "102 ciasta z owocami siostry Anastazji" Wyd. WAM. Liczba porcji: tortownica o średnicy 17 cm   200 gram mąki 130 gram cukru 6 jaj 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka(...)180C, tortownicę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Żółtka utrzeć z cukrem, masa powinna być pulchna i jasna. Powoli oddać mąkę z dodatkami. Białka ubić na sztywną pianę. Do ciasta delikatnie wmieszać ubite białka. Ciasto przełożyć do tortownicy, na wierzch wyłożyć gruszki i lekko wcisnąć.  Piec w 180C przez około godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika

Czerwony Gupik
Ciasto drożdżowe z porzeczkami i kruszonką 159

Klasyczne drożdżowe ciasto z owocami i dużą ilością słodkiej kruszonki. U mnie tym razem wersja z porzeczkami, ale polecam również z rabarbarem lub wiśniami. Składniki na tortownicę 26 cm: (w temp. pokojowej) 300 g mąki 1 op. drożdży suchych 90 ml mleka 2 jajka 2 łyżki miodu 80 g masła szczypta soli 300 g czerwonych porzeczek(...)wystudzić. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Do misy przesiać mąkę, dodać drożdże i szczyptę soli. Wymieszać. Następnie dodać miód, mleko, jajka i masło. Ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych wyrobić miękkie klejące ciasto. Przełożyć do misy oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć

wyzwania kuchenne